Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šrouby kol M12 x 1,5 - kolik milimetrů závitu má být zašroubováno dovnitř

Od: zdenek2® odpovědí: 5 změna:
Vůz Felicia. Mám tu troje různé alu disky 13" a šrouby M12x1,5 s kulovou dosedací plochou a délkou závitu 24mm. Z jednoho disku vylézá zadní stranou 14mm závitu, z druhého 18mm a z třetího disku 16mm.
Nevím jaká je doporučovaná délka závitu, která má být zašroubována do auta? Stačí mi 14mm?
Můžu si koupit šrouby o 6 milimetrů delší, ale když bude délka šroubu příliš veliká, budou šrouby zasahovat do zadní brzdy?
Kolik milimetrů doporučuje škodovka?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

3x

Není nic snažšího než si sundat kolo a změřit posuvkou hloubku závitu v náboji. Zhruba to vychází na čtverec. Průměr šoubu = délka. Šroub na zkoušku zasunete do kola a změříte délku přesahu.

hodnocení

1x

Pozor vzadu na bubnech. Tam délku závitu nesmíš překročit, jinak trčící šroub naráží do rozpěrek čelistí a samostavu a poškodí je. Silně to mlátí. Přednímu náboji je to fuk. Za ním je dostatečný prostor.

Hlavně se na bubnech koukni, zda závit začíná už od kraje. U starých favoritů do roku 92 s roztečí 4x98 začínal až za bubnem v hloubce 10mm (buben měl díru a byl nasazen na náboji jako Octavia nebo Fabia).

doplněno 13.07.20 21:46:

Závit musí být šroubem využit celý nebo i přes, pokud nevadí (jako u předních kol).

xenofob
hodnocení

0x

ja měl feldu, origo disky, origo šrouby 23mm a nikdy jsem nic podobného neřešil...

takže pod slovním spojením "mám tu" se skrývají nějaké 13 plecháče, patřící k jinému autu?

hodnocení

Poměřil jsem závity kol následovně. Vzadu je asi 18mm závitu, pak je ještě uvnitř brzdového bubnu nějakých 17mm prostoru než šroub narazí na pružinu zadních brzd.
Vpředu je také asi 18mm, ale pozor, z toho prvních asi 7-8mm je brzdový disk, který je bez závitu! Samotný závit je až za ním, takže asi jen 10mm závitu.
Některé ráfky jako například ten na obrázku mají otvor pro šroub v ráfku odsazený směrem ven od auta, takže je tam ještě navíc vzduchová mezera asi 7-8mm, kterou je nutné připočítat, když se měří dosah závitu šroubu.
Šrouby kol M12 x 1,5 - kolik milimetrů závitu má být zašroubováno dovnitř

Jo, to jsem zapomněl Brzdový kotouč je bez závitu. Stejně jako zadní bubny u Favorita do roku 92 a Fabie 1 a Octavie 1. Odečíst těch cca 8mm.

Xenofob, origo ALU disky a plecháče mají totožné šrouby. Stejná délka i dosedací plocha.

6U0601139A M12x1,5x23,5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]