Nejste přihlášen/a.
Znáte někdo frincip, funkci a zapojení manuelní klimatizace u fabie 1?
Ze začátku si dělala co chtěla a to i po doplnění média.
Nakonec bylo zjištěno - vadné čidlo ve výparníku klimatizace.
Po jeho výměně se tzv. sahara rozjela i při studeném motoru při zapnutém AC.
Ale po čase zase začala zlobit.
Buď pokud se zapne klimatizace a teplota je na minimum tak to fouká teplý vzduch a nebo naopak a nebo funguje správně buď chladí a nebo topí jak je nastavená teplota a pak se stane - jakoby se změnil zvuk motoru ventilátoru a začne foukat opačně - místo studeného teplý a nebo naopak.
Stává se to náhodně.
Někdy pomůže vypnout ventilátor na několikátý pokus a někdy vypnout zapalování a někdy nepomůže nic.
První knoflík od řidiče kde se nastavuje teplota je mechanický a nebo elektronický?
prostření knoflík ovládá otáčky ventilátoru?
Knoflík vpravo u spolujezdce ovládá kde to bude vyfukovat - ten je mechanický.
vím, že je tam kompresor který běží pořád protože ještě u tohoto auta nemá elektromagnetickou spojku.
Pak je tam asi nějaká klapka která přepíná zda má jít do kabiny teplý a nebo studený vzduch - ta je ovládána prvním knoflíkem od řidiče?
Asi mi napíšete - napoj to na VAG a nech udělat diagnostiku.
Ale mě zajímá jaká by mohla být nejpravděpodobnější závada - ta klapka o které jsem psal?
A jaká je vůbec ta klapka - elektronická ovládána přes řídící jednotku klimatizace?
Sice nemám Fábii, ale mám také mechanickou klimatizaci. A ta jde zapnout pouze když je knoflík regulace teploty na minimu. Jakmile s ním hnu do plusu, klimatizace se vypíná.
Klapka je ovládaná právě tím knoflíkem regulace teploty, nastavuje se sním poměr teplého a chladného vzduchu, který proudí do kabiny.
Funguje to již 10 let naprosto v pohodě bez problémů, které popisuješ. Nastavení klimatizace by mělo být popsané v Návodu k obsluze.
Mimochodem: Kdy byl naposled měněný kabinový filtr/filtr klimatizace a kdy byla naposledy kontrolovaná náplň?
Myslím, že ta klapka bude ovládaná mechanicky knoflíkem teploty. Takže bych asi hledal závadu v ne/spínání sahary, ta klapka snad nemůže být tak volná, aby si dělala, co chce.
Jinak najdi odborníka na klimošky, který tu Fábii zná, ten by si měl poradit.
Oboje cca tři týdny.
jinak to funguje tak jak má i několik dní a pak jako když utne a funguje to obráceně.
U Golfa IV klimatizace běží pořád po zapnutí AC a knoflíkem teploty ji normálně reguluju.
Kdybych jezdil furt na modrou, tak zmrznu
Vypadá to, že je něco s převodovými kolami klapky protože třeba včera to foukalo hned po zapnutí AC vlažný vzduch bez ohledu na to jak byla nastavena teplota knoflíku od řidiče.
Jinak jak jsem psal kompresor elektromagnetickou spojku nemá, tak běží vždy když běží motor.
A jak je složitá výměna té klapky?
Vím, že pro výměnu čidla výparníku klimatizace se musí demontovat skoro celá palubní deska.
Ale kde je umístěna ta klapka netuším.
Mám ten samý problém na fabii 1. Co jsem potom pátral, tak prý je na vedení vzduchu topení klapka která je ovládaná servomotorkem. Do radiátoru topení jde teplá voda pořád, jen ta klapka to pouští do auta. No a právě ten servomotorek často odchází a dělá si co chce. Vyměnit ho je dost náročné na rozebrání palubovky, a taky stojí asi 4000 kč. Často se klapka nezavře a i při puštěné klimatizci to topí. Mě pomahá jedině zastavit, vypnout zapalování někdy i víckrát než se to zavře. Stane se, že se ani to nepodaří a topí to celou cestu i při zapnuté klimatizaci, tak jedině vypnou. a větrat okýnkama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.