Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám O II FL 1,9 TDI Elegance rv 2009, mám na ní RS narázník, kupoval jsem ji dva měsíce zpátky, kdy už na ní ten RS nárazník byl (také při sjednávání povinného ručení + havarijka přes klik je jasně na fotkách vidět, že octávka má nárazník RS) a včera v noci jsem srazil zajíce, normálně jsem zavolal PČR, sepsal se protokol, nafotilo se všechno. Nárazník je promáčklý okolo mlhovky, ale tak blbě, že se bude muset asi celý vyměnit, naštěstí LED světlo, mlhovka i mřížka okolo mlhovky jsou celý, nepoškozený, to se tam jen nacvakne. Někde jsem ale slyšel, že pojišťovna se řídí podle VINka a tedy ví, co jak bylo na autě z výroby. Myslíte si, že mi pojišťovna při plnění dodá znovu RS nárazník, když byl na autě při fotodokumentaci a samozřejmě i při nehodě, nebo budou mít nějaké výtky a trvat na připevnění klasického, přičemž by se ale teda musel předělat celý systém mlhovek + LED světel? Díky za odpověď.
Pojišťovna nic nedodá, ale měla by zaplatit škodu do uvedení vozidla do stavu, v jakém bylo pojištěno. Pokud samozřejmě nebylo významně podpojištěno apod...
Já vám rozumím, nárazník je samozřejmě na výměnu, pokud bude na fotkách při pojišťování zřejmé, že je tam nárazník z RS, pojišťovna by ho zaplatit měla. Ale vždycky je lepší nechat zapsat odlišnosti od sériového provedení při sjednávání do smlouvy, stejně tak zvláštní výbavu. Je to zadarmo.
Ad provoz nabouraného vozidla:
Pokud splňuje podmínky provozu (osvětlení, ostré hrany...), tak ano. Na nahlášení pojišťovně máte tři roky.
Pojišťovna by mohla něco namítat, jen pokud by provozem poškozeného vozidla vznikala další škoda. Takovou škodu by pak nemusela uhradit. Příklad: po nehodě poškozená, nezavřená kapota by se za další jízdy otevřela a poškodila okna a střechu...
No oni ve svých podmínkách píšou něco o obvyklé výbavě, jenže přece nárazník automobilu je obvyklá výbava? To, že už tam není sériový, by přece nemělo hrát roli, musí přece jít o to, jaký tam byl při uzavírání pojistné smlouvy (i který byl na autě při fotodokumentaci) a jaký byl v době nehody, ne?
Technik u mě nebyl, řeším to totiž přes smluvní servis a tak se na to mají kouknout až tam, přímo technika pojišťovna neposílá.
Postup je nádující:
1) auto necháte opravit ve smluvním servisu pojišťovny, ten vyřídí všechny náležitosti.
2) pokud máte možnost plnění rozpočtem:
- ohlásíte škodu, většinou se to dělá webovým formulářem, u některé pojišťovny i telefonem
- dohodnete termín návštěvy technika pojišťovny
- technik prohlédne všechny díly které je nutno opravit, nafotí je, zapíše do protokolu s nezávazným odhadem ceny.
- likvidátor v pojišťovně toto ocenění upraví (někdy i znatelně nahoru) a zařídí vyplacení částky.
- po návštěvě technika můžete nechat vozidlo opravit (nebo si ho opravit sám)
Jako taky si myslím, že ten nárazník jakoby není žádný "nadstandard", přece je to součást auta, která na něm musí být, plus když navíc je rozbitý opravdu jen nárazník, a LEDky, mlhovky i mřížky jsou neporušené, tak proč muset objednávat klasický nárazník, ke kterému by se ale potřebovalo objednat taky mřížky + mlhovky?
Dnes jsem byl v tom smluvním servisu, nafotili si to, podívali se na to, řekl jsem jim, že mřížky + mlhovky mám neporušené, že jde opravdu čistě jen o nárazník, borec mi řekl, že objedná nový nárazník a dá mi vědět, tak snad má rozum a i když podle VINu to na to auto jakoby "nepatří", tak při podepisování pojistné smlouvy a následné fotodokumentaci a samozřejmě i při nehodě tam ten nárazník byl. Tak doufám, že nejsou blbí.
Jinak mám ČSOB pojišťovnu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.