Nejste přihlášen/a.
prosím o radu, dnes ráno jsem dal nabitou baterku do auta a když jsem chtěl nastartovat, tak jen cosi cvaká
prosím jak to nastarotvat? mohu auto roztlačit? (Punto,má katalyzátor)
co to může být?
Závada bude ve startéru ,respektive v elektromagnetické cívce. Starter vyndat a vyčistit cívku,popřípadě pokud je rozebiratelná očistit kontakty. Nastartovat lze propojením na "krátko" přímo u té cívky v nejhorším a nejnutnějším případě roztačit, pokud hned nechytne tak to hlavně netejrat a velmi opatrně s ohledem na řemen.
startovalo to včera super,ale dnes jakmile jsemdal ráno baterku, tak jen cvak,cvak, něco jakoby "stykač" nebo takový podobný zvuk
takže roztlačit, bych mohl?
NE roztlačit,
co dělají kontrolky při cvakání?
start na krátko, jak psal ...
doplněno 10.03.10 15:33:jak psal ...ar
jsem to ale ..., páč vždy nějak pohasnou, ale musí se vědět jak hodně.
Jinak zkusil jste na "krátko"
doplněno 10.03.10 15:40:dostanete se ke starteru, tam co jsou kabely?
pohasnou jen trochu, a čekám na známého, ale jakj jsem mu popsal to co dělá, tak tipoval na starter, je to možné?
Mě vždy pohasnou světla při startování.A baterku mám novou.Ale start je vteřinový.Pokud to ,Kubo,jen cvakne,může být příčina i vydřené ložisko ve startéru,V ten okamžik,když tam vlítne proud,tak se přilepí vůlí ložiska rotor na stator a nejede to.Proud do toho pak teče zkratový.Kup si nový startér,stojí asi 1100.-
JABRAKA
Omlouvám se ,ale nový startér na Punto za 1100Kč? Kde nakupujete prosím? Za 1100 pode problém sehnat repas.
Před nedávnem jsem do Formana koupil stertér Bosch za 1100.-A to přitom originál škodovácký stál 1800.A ten bosch byl o polovinu menší.Tvrdili,že je to unifikováno.Tedy v Unii stejné.
JABRAKA
A co takhle zkusit strčit do auta se zařazeným kvaltem. Třá trojkou. V minulosti mi to párkrát pomohlo. Pak to ale chtělo za čas koupit novej starter.
Roztlačení či roztažení u aut je problém na celou rubriku v této poradně, tím se nebudu zabývat.
Pokud místo startování pouze něco slyšitelně cvaká, většinou je to problém startéru. Ten se skládá ze dvou částí - vlastní motůrek, který energií z baterky roztáčí motor, a spínacím mechanismem, který je ovládaný elektrickou cívkou a plní dvě funkce: spojuje mechanicky startér s motorem (přistrčí ozubené kolečko od startéru k ozubenému kolu od motoru) a potom spojí dva velké kontakty, kterými teče velký proud z baterky do vlastního motoru startéru. Pokud to cvaká, pravděpodobně jsou (vlivem velkých startovacích proudů) opálené spínací kontakty. Pokud lz bez problémů startér vyndat a kontakty očistit, je vyhráno. Bohužel už u škodověnky byla tato cívka zapertlovaná a už na domácí opravu musel být kutil druhého stupně s lepším kladívkem a dobrým svěrákém, a spoustou "fachmanského citu", aby neudělal více škody než užitku. Zkráceně řečeno - vidím to na výměnu startéru...
Taky to po doplňujicích odpovědích kubince vidím na špatný kontakt na svorkách baterie. Možná i špatná svorka dnes výrobci aut dokonce dávají svorky z lisovaného pozink plechu které po čase prasknou a už nejdou dotáhnout i když se tak vypadají. Doporučuji překontrolovat svorky a popřípadě vyměnit za nové nejlépe mosazné.
tak bylo to baterkou, ta najednou ze dne na den,kaput
už mám novou, sice stálo mě to cca 2 litry,ale co se dá dělat
Ze starou baterkou nedoporučuju manipulovat, protože se při naklonění může dostat ten bordel co je naspodu usazený mezi desky a vyzkratovat článek, takže jste si ji pravděpodobně oddělal sám. Nejlépe dobíjet přímo v autě.
čau. může to být třeba špatná kostra baterky nebo kontakty na baterce... zkus je očistit a namazat vazelínou... a s tim roztlačením bych to zkusil max na pár metrech a když to nechytne tak jedině startovací kabely... hlavně to nepouštěj z dlouhýho kopce pač ti může odejít katalizátor a ten je celkem drahej...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.