Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, před cca půl rokem jsem měnil baterii na své Octavii 1.9, r.v. 2001, a po tom půl roce jsem včera opět nenastartoval. Baterii, Bosch 70V, koupenou v Tescu jsme hodili na nabíječku (taky Bosch), jenže v průběhu nabíjení se vůbec neměnil proud zobrazený na ciferníku nabíječky, krom toho se strašně moc hřála a sama se dokonce nělikrát vypla. Po cca 8 hodinách nabíjení ukazovala pořád stejný údaj. Jak stará baterie ve skutečnosti netuším, v obchodě teoreticky mohla stát i roky. Dokázal by někdo z vás poradit, kde může být problém? Podotýkám ještě, že nabíječka je používaná poměrně pravidelně, ale toto se nikdy nestalo.
Bosch a Vartu (ještě přidám Yuasa a jejich s.r.o "podvýrobků") bych si už nekoupil, natož v Tescu. Baterie kupovat v obchodě, který je na trhu už pár let a ideálně se zabývají pouze bateriemi/akumulátory. Vypadá to, že je baterie tak na reklamaci. V Tescu se dohadovat v záruce nebudou..
Bosch i Varta máme v hodně vozidlech a průměrně po devíti letech měníme (preventivně, lepší než stát na silnici). Bezproblémové. V Tescu nekupujeme. Obě značky jsou "brandované"(odkoupené). varta-automotive.com/... Např. Varta = výrobce Clarios (USA nebo Mexiko) clarios.com/...
Využil jsem kdysi a jsou ochotní (připravit si info z výrobního štítku - například ofotit a zaslat i s dotazem mailem): battery.cz/...
Ta věc s ručičkou je ampérmetr (plnou baterku máte na nule vlevo, kdy proud už neteče)! Tedy 6-7A?
A měřil jste dobíjení v autě, kolik stoupne napětí na svorkách baterie po nastartování a při zapnutí světel? Za tepla i za studena? Může být slabí alternátor.
O kvalitě baterek není divu. Lidi prosazují názory, že se baterky dělají na jednom pásu a je to jedno, zda je to yusa nebo pusa. Z Tesca nebo benzínky...
Proměřte dobíjení a kupte Banner nebo Exide, ale z obchodu, kde se aku prodávají nebo přímo v autodílech.
Ano, tedy ampérmetr, děkuji. A ano, celou dobu nabíjení, cca těch osm hodin, byla ručička na 6-7A. Tedy za předpokladu, že nabíječka vůbec nabíjela, protože se dvakrat přehřátím sama vypla. Alternátor měřil mechanik před půlrokem, při tom prvním vybití a říkal, že nabíjí naprosto v porádku, takže, i s tím, co tu píšou ostatní, půjde o baterku, která při koupi už byla skoro mrtvá... Banner nebo Exide jsou lepší značky než klasiky jako Varta nebo Bosch?
Banner a Exide nejsou lepší značky... Jen každý, koho některá značka "vypeče" si myslí , že ano... Jsou vadné jak Bannerky, tak i Exide... Ony totiž běžně nejsou vadné ani Varty a ani Bosch... V dávných dobách měla Varta nějaký problém, tak se to povídá kolem dokola, jiní zase zažili problém s Bannerkou, tak to zase povídá dokola... Exide má dobrou pověst, byla doporučena mému kolegovi a zrovna na potvoru to byl zmetek! Prý první...
Je to spíš o štěstí... Já používal jak Bannerky, Tak několikrát Varty (ne černé) , teď mám Exide a vždy v pohodě...
Mám doteď Vartu Silver od roku 2013, ale pravidleně dobíjím CTEKem a nenechávám na mrazu (parkuji v domě).
Když už jde debata okolo značek - za mě jedině Banner.Jsou to baterie, které dobře odolávají i podvybití, po letech reklamací a trápení se s jinými baterkami jsme nakoupili Bannery i do starých VZV, které parkují na mrazu a v zimně dávají baterkám pořádně zabrat. Na dobíjení se osvědčuje automat nabíječka z Lidlu - nebo prakticky stejná od Filsonu - za pár stovek to funguje bezvadně.
To je spíš podle typu, podvybití odolává líp klasická olověná. Moderní kalciovky to snáší výrazně hůř..
Varta z prvovýroby super(origo Ford - výroba Varta Španělsko), dokupovaná Varta dva kousky mi chcíply po 3 letech, už je neberu. Exide zase dva kousky zatim po 4 letech OK..
Nabíječka z Lidlu naprostá spokojenost, jen na těch starších bez displeje občas odcházel mikrospínač tlačítka (výměna jednoduchá za pár korun)
Mikrospínač jsem měnil i na Cteku. Záleží na podmínkách a míře používaní. Normální dostupný mikrospínač tlačítko třeba na tme.eu. Není co řešit. Nabíječky kvalitní i ta z Lidlu je parádní. Lidl ošidil akorát kvalitu krokosvorek a kabeláže, což u občasného používání v domácím prostředí nijak nevadí.
Mňa zase na CTEKu vypiekla tá ich rýchlospojka na výmenu svoriek za prišroubovaný nabíjací kábel. Mala taký prechodový odpor, že sa mi jednak nenabila baterka, dvak som skoro vyhorel. Nabíjačka to našťastie vzdala a skončila s chybou.
Tak jako do supermarketu jde koupit baterku do auta jen vážně člověk neznalý nebo tužící za každou cenu ušetřit kažou stokorunu. Tam to švihnou do pultu,je jim buřt jak dlouho to tam leží a ani je nenapadne to třeba někdy vzít udržovací nabíječkou. Takhle utýranou baterku si koupíš,pak třeba ani moc nejezdíš takže se nikdy pořádně nedobije. Stačí jeden mráz,jedno vedro a baterka už to zrátka zabalí.
Jestli uspěješ s reklamací těžko říct,ale můžeš to zkusit.
Tak já bych toto dobrovolně neudělal, ale tehdy nebyla jiná možnost, protože jsem urgentně potřeboval odjet a baterku zkrátka nebylo kde jinde sehnat. O ušetření si ale nejsem jistej, protože tady ta mrcha stála 2999kč. Bylo mi jasný, že o zázrak nepůjde, ale nečekal jsem, že po půl roce chcípne...
Neviděl bych to tak hrozněs nákupem v Tescu... Pokud byla značková a věřím tomu, že nebyla skladovaná 100 let... To se zase až tak nějak moc okolo chytračí... Naopak v TESCu je obrat zboží...
Odsuzuje se spíš, když si tam koupí někdo no-name baterii, která je levná (obvykle vydrží 1-2 roky) a má poloviční hmotnost... Se značkovou nebývá problém.. Ale taky záleží jestli ta baterie stála celého půlroku, nebo se běžně používala a zničeho nic odešla... Pokud stála bez používání půl roku, tak samovybíjení může být poměrně velké a jak je delší dobu napětí pod 12V, tak je v podstatě nenávratně poškozená..
Značková ano, viz výše foto. Jak dlouho tam stála netuším, a byla, resp.ještě je v autě, kterým se ten půlrok jezdilo, ale max.dvakrát týdně, a to do vzdálenosti max. 1-2km. Takže potud dobrý, to, že jsem ji vybíjel startama a nedostatečou jízdou dostatečně nedobíjel, to mi je jasný. Spíš mě právě zarazilo to chování nabíječky, o kterém jsem psal výše.
Zkusím sehnat multimetr a přemeřit ji. Va autě, zapojená a cca 6 hodin vychladlá by měla ukazovat něco okolo 12,5V? Je to správně? Ale tak jako tak, s reklamačkou počítám, ale nevěřím, že vyjde. Navíc tím o tu baterku nejmíň na měsíc příjdu, takže musím tak jako tak koupit novou.
Měří se v zátěži. Jen připojit běžný měřák nestačí. Zpravidla při proudu jedné desetiny (Ampéry) kapacity aku (35Ah > při proudu 3,5A).
At tak nebo onak, dva dny po vyndani baterky na ni je napeti 12,04V. To asi vubec ok nebude, ze?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.