Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Felicia: disky kol zapsané v TP

Od: zdenek2® odpovědí: 37 změna:
Mám v technickém průkazu zapsány povolené disky kol 5,5"x13"s hodnotou zálisu ET 36.
Teď jsem koupil staré originální alu disky z Felicie, které jsou rovněž 5,5"x13", ale hodnotu ET mají 38. Znamená to, že po nasazení bude kolo o 2 milimetry více zasazeno dovnitř vozu než je tomu teď.
Možná je to tím, že disky jsou z Felicie po faceliftu a já mám Felicii před faceliftem anebo konstruktéři pozdějších Felicií přišli na to, že hodnota zálisu ET 38 tam může být také, nevím. Každopádně já mám hodnotu ET 38 zapsanou v TP jen u disku šířky 4,5".
Tři dotazy:
1. Půjde tam kolo nasadit, nebude tam něco vadit, když kolo bude o 2mm více směrem do středu vozu?
2. Nebudou s tím problémy na STK? Prodejce disků mne ujišťoval, že když je to originální disk z Felicie, nikdo si toho na STK nevšimne.
3. Jak lze tento disk dodatečně zapsat do technického průkazu? Jaký je postup?
doplněno 05.07.20 10:31: Tady: pneumatiky.cz/... jsem četl, že hodnota ET se může od hodnoty uvedené v TP lišit v jistém rozmezí. Jaké je toto rozmezí hodnot ET pro vozy Felicia?
2 milimetry snad zas není tak velký rozdíl od hodnoty zapsané v TP.
doplněno 05.07.20 17:12: Byl jsem pro jistotu vyzkoušet jedno přední kolo a mezi brzdami a nalepeným závažím na vnitřní straně disku je mezera jenom cca 7mm. Bude to stačit? Nemůže se brzda při své činnosti ještě více přiblížit k disku?
Když tak by se závaží muselo lepit do středu disku, kde je o něco větší mezera.
zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Uzavřel bych otázku s tím že se tu řeší pitchoviny-odpovědi jste dostal o pár osob! např p.Gumidek s výpisem schválených origo dosků,dalkší s tím že je třeba k diskům skrze dopsání vyjádření výrobce či typový list.

Jinak vyzkoušet pasují li na uato tak je tam dát za předpokladu že v případě zaviněné nehody ,pokud se neumíte správně bránit, půjde veškerá škoda na Váš vrub.V případěš nezaviněné nehody Vám při neumění se bránit řádně poníží pojistné plnění.

A ještě jedno škodofky jsou u drtivé většiny techniků známé auta-takže čímkoliv neschváleného na ně= neprojdete TK!

06.07.20 18:52

Souhlas! :)

hodnocení

Podstatou dotazu bylo jak dostat uvedená kola s et 38 do tp.
Typový list? Dobře, ale to mě moc dál nedostane. Zjistil jsem, že kola jsou od německé firmy intra a zřejmě jsou u některých Felicií zapsaná v tp. Takže postup jak získat typový list na kola od firmy intra a co s tím pak dál dělat by otázku uspokojivě zodpovědělo.

Kuwa už to pochop-zbytečně tu hromadíš neustále něco ale k ničemu"" Na staré disky Ti typový list NIkdo nevydá,ledaže by jeo osoba cosi je je kdysi koupila našla a za úplatu Ti jej prodala!

Jinak takto jsem si koupil origo disky na starší model než mám a klidně na nich jezdil -stačí mi ,že jsou se stajnou roztečí, průměrem,šířkou i s ET - ttedy zálisem na alternativu co je psaná v ORV=NIKDO pak nezkoumá zda tam mají či nemají být!

Naposledy- buďto je používej nebo je prodej a kup co tam pasují a pokud neprodáš tak dej do kovošrotu za cca500-700kč!

hodnocení

diesel: nemáte pravdu s tím typovým listem. Sehnat se určitě dá a já se tu ptám jestli s tím někdo má zkušenosti.
A sám si protiřečíte, když píšete, že: "stačí mi ,že jsou se stajnou roztečí, průměrem,šířkou i s ET".
Pokud jsou disky se stejnými parametry jako je uvedeno v tp, není co řešit, je to legální.
Ale já tu řeším situaci, kdy jeden parametr (zális) je o 2mm větší než uvedeno v tp.
majklchris

Ty seš fakt vůl a nic nechápeš.No holt komu není rady ,tomu není pomoci!

A vůbec nechápeš co je tu vše psáno!

Vše co jsem chtěl sdělitje sděleno, rad je tu opakuji se hooodně ale jedinci to necháppu .Být moderátorem uzavřu to víc již nejde sdělit...

fik
hodnocení

0x

Nasadit určitě půjde.

Na STK aspoň u mě tohle nikdy neřešili,jen koukli jestli to jsou 13´ a nazdar

Zapsat půjde určitě,ale nejsem si jistý jestli k těm kolům nemusí být typový list

hodnocení

0x

Svého času jsem měl Alu kola na Asconě. Ta kole měla větší rozdíl ET proti předepsaným a jednoho krásného dne, když jsem vyměnil brzdové destičky, jsem zjistil, že třmeny s novými destičkami se mi do disků nevejdou. Druhý, obrácený extrém je, že disky s malým ET "nevlezou" do blatníku a dřou o karosérii v plném rejdu. Někdy dřou i při rovné jízdě o blatník, pokud je ET hodně malé.

Ty 2mm by ale vadit neměly, na STK se tím nejspíš zabývat nebudou a do ORV II bych je nezapisoval, je to zbytečně ztracený čas neúměrný výsledku. Pro zápis stačí kladné vyjádření výrobce auta (obvykle problém) nebo typový list, kde jsou ty disky pro tvé auto uvedené.

hodnocení

0x

Na každé auto je stanoveno ET od xx do yy.taze ty disky budou na vaše auto pasovat,se pokud je na disku z venku vyřazeno ET pak nemusíte na TK projít. Ale osobně mám toto číslo jen na jedné sadě disku z asi 9 sad,na jedné sadě pak zevnitř po sundání pneu.

hodnocení

Je to vyraženo z vnitřní strany. Nevím jestli to budou číst z montážní jámy nebo jak. Takže před STK raději začernit.

Začernění nepomůže-bude-li to chtít přečíst (zná onen typ disků=půjde najisto) utře a může být slovíno =pokud bude špatně naladěn= TK jen na 30 dnů (nwn jaký je to druh závady!)

hodnocení

Tak možné je také ET vybrousit nebo zatmelit. Stejně ty disky budu stříkat celé nanovo.

hodnocení

Já jsem teď zjistil jednu zajímavou věc, že ačkoli mám v TP zapsány disky 5,5", tak Felicii jsme v devadesátých letech koupili na Alu discích, které mají vyraženu šířku ráfku jenom 5"! Ať mi někdo vysvětlí jak je toto možné? Za těch nějakých dvacet let, co jsme na těchto discích jezdili auto vždy prošlo STK ačkoli je rozměr 5" vyražen na disku z přední strany. A podle mne jsou to disky, na kterých auto vyjelo že škodovky.
Felicia: disky kol zapsané v TP

hodnocení

Pořád mi nikdo pořádně neodpověděl jak je to podrobně se zapsáním těchto ráfků do TP?
janh*
Na zapsání,jak již bylo řečeno,potřebuješ buď typový list od výrobce disků nebo vyjádření výrobce vozidla...ještě nēco o staré,rezavé felicii...?
hodnocení

Dobře, ale jak typový list získám? Disky jsou na inzerát, výrobce tam není uveden, vím jen, že jsou to originální disky z Felicie. A vyjádření škodovky? Jaké jsou s tím zkušenosti? Jaký je postup?
janh*
Typový list dostaneš při koupi nových disků...koupil jsi disky bez papíru...
Vyjádření Škody na tuhle starou vránu nečekej...stejně to půjde do šrotu dříve nebo později...není to žádný excelentní kousek...
Poradna by měla omezit tvé dotazy na Feliciii maximálně jeden za den...
hodnocení

Odpovědi tohoto typu nikomu nepomůžou. Felicie je relativně mladé auto, když to srovnám s její předchůdkyní Felicií z 60. let. Mám snad klást dotazy na Ford T z roku 1908?

Klaď hlavně smysluplné dotazy a používej hodně google.

hodnocení

0x

Tato kola nejsou na Felicii a nepatří na ni (roztečí pasují).

Origo kola jsou vždy s číslem dílu uvnitř disku.

6U0601025G na magic, mystery a Safe line

6U0601025E na magic 2 a space line

6U0601025C FUN Pickup

6U0601025B na sportline a LaK

6U1601025D

6U0601025A

Nikde ty tvoje trojcípy, takže nepatří Škodovce (viz. katalog ETKA)

doplněno 06.07.20 18:42:

oprava D je Pickup FUN

doplněno 06.07.20 18:43:

Ostatní vozy koncernu jako VW nebo Audi mají také u svých kol čísla dílu uvnitř dílu nejčastěji na paprsku zezadu.

hodnocení

Ty myslíš ty kola 5" jak jsou na obrázku? Já si taky myslím, že na Felicii nepatří. Musím zjistit jaká je jejich historie.
A pak sem dám ještě foto kol 5,5" o kterých je tento dotaz.

Do těch trojcípů by se mimo jiné v dílech dělala i ta krytka s logem škodovky, jako se dělala třeba pro FUN pickup. Takže na 100% nepatří na Škodovky.

hodnocení

Tady jsou fotky ráfků 5,5" s et 38, které bych potřeboval zapsat do tp. Mám tam zapsána kola 5,5" s et 36.
Felicia: disky kol zapsané v TP #2
Felicia: disky kol zapsané v TP #3
hodnocení

Zak jsem teď zjistil, že jde o disky německé firmy intra a montovaly se na Volkswagen, Hondu, Suzuki... a také na Felicii. Šlo by nějak sehnat typový list?

... a pasují na široko, golfa 1,2 a jettu

Nikdy jsem neřešil neschválené disky dodatečně schvalovat. To je otázka na dopravní, zda ti je zapíšou nebo se poradit s někým na stk, ale dle mého tě pošlou někam. Nikdo si to neveme na triko a všichni ti slušně řeknou papír od výrobce disků.

Leda, že by jsi tam sehnal nějakou babu na úřadě a udělal na ni psí oči. ;)

hodnocení

Kola mají německou homologační značku kba 45073, což by mohlo pomoci pro získání typového listu pro tato kola.
Pátrám sám po internetu a je to nejspíše tak, že když budu mít typový list, nasadím kola, pojedu na STK, tam mi to potvrdí a pak s tím zajdu na dopravní inspektorát.
Teď jde o to zjistit, kde získat nejlevněji typový list pro tato kola a také jakým způsobem se schvaluje rozdíl v ET (zálisu) pouhé 2mm? S tím by neměl být problém.
Pak už je to snad všechno jasné.
Typové listy se prodávají s disky za cca 200 Kč.
Nechtěl bych za samostatný typový list dát dvakrát tolik, co stály disky (1000).

člověk, který to myslí vážně s youngtimery nenapíše nikdy slovo aliexpress nebo nejlevnější...

Kladeš si hodně podmínek a přitom jsi neudělal žádný zásadní krok, kromě dotazů na poradně.

Chceš kola? Neptej se na cenu. V této situaci možná bude třeba i úplatek. Jak si myslíš, že to mají ti se zapsanými koly.

Jdeš po ceně, dej plecháče nebo to prostě neřeš a jezdi.

S tímto přístupem bude brzo po autě. Proto se snažím zdržit co nejvíce rad.

hodnocení

Tady na této adrese pneumatiky.cz/...
je popsáno jak postupovat při zapsání jiného typu kol do tp:
" 1. Zjistěte si, jestli nový alternativní rozměr alu kol je homologován i pro váš vůz Ne všechny vyráběné rozměry totiž můžete použít. To zjistíte v případě nákupu na kvalitních e-shopech, kde si můžete vyfiltrovat všechny homologované rozměry přesně pro váš vůz. Pokud kupujete kola starší nebo ze zahraničí, musíte si tyto informace zjistit například od výrobce vozidla."
Takže já potřebuji ještě zjistit, jestli jsou disky 5,5x13 et38 homologovány pro Felicii.
Takže máte někdo zapsán tento rozměr disků u felicie v TP?
Pokud ano, tak pak je s velkou pravděpodobností homologován.
To je to nejdůležitější, co potřebuji vědět.
Asi na to budu muset dát samostatný dotaz, protože tady se to ztratí.
hodnocení

Gumidek: vy musíte být bohatý člověk, když vám na penězích nezáleží.
Podstatou dotazu je jak získat nejlevněji typový list pro německé homologované Alu disky firmy intra a zda je rozměr disků 5,5x13 et38 homologovaný na Felicii?
Pokud na Felicii homologovaný tento rozměr není, kolik stojí "úplatek" na STK, aby mi dali razítko?
Přeci za celý postup nevyhodím víc peněz než když si koupím jiné disky.
gumidoff

koníček je vášeň a tam na penězích nezáleží, ale to ti říkat nebudu. Nechápeš to, protože to jen tuzinguješ :-D

Felicia: disky kol zapsané v TP #4

můj opis ORV na Felinu z roku 2001, takže komplet i s tažným. Víc zapsat jen přes známost nebo nějak...

v tom ohybu je 5.5J x 13 ET36

hodnocení

gumidek: To stejné mám v tp i já. Pokud tam nikdo jiný nemá uvedeno 5,5x13 ET38, je třeba vycházet z toho, že to asi homologovaný rozměr pro Felicii není (škodovky se ptát nebudu).
Tak ještě napište kolik vezmou na STK, aby tento rozměr schválili razítkem?
Na dopravním inspektorátu přeci jen vycházejí z papírů, které jim předložím. Jestli i tam berou úplatky, to nevím. Ale nejspíš ano, jenže tam je to o hubu.
Nejjednodušší je, když technik na STK se na nasazený disk podívá, vidí, že to ničemu nevadí a za poplatek mi dá razítko.
To nepovažuji za úplatek, ale rozumné řešení technických problémů.
Takže kolik za to vezmou na STK? Jaké jsou zkušenosti?

Zdenku, vy jste opravdu ještě dítě.

Úplatek je tak vysoký, aby uspokojil protistranu, které mohou vzniknout z dané situace různě velké problémy, ale i nemusí. Dále záleží na situaci, zda jste byly pouze dva bezesvědků nebo byl i někdo třetí. Dále je to o Vás, zda svým šarmem ukecáte babu a nebo budete hloupě koukat na starého padesátníka, který má před důchodem a nestojí o problémy nebo třeba to bude bývalý bonzák a neuspějete.

To je život bez pravidel. Někoho uplatíte dobrou slivovicí a někoho třeba miliónem nebo dalšími styky z nějakým důležitým člověkem, kterého zrovna poptává...

Už chápete?

A ve většině takových případů se jedná asertivně a netlačí se na pilu!

Jsou psána ET36, ET40 a ET42.

Bude se někdo vztekat na úřadě k vůli ET38? To snad není problé zapsat nebo neřešit a jezdit. Po tomhle se nesveze ani pojišťovna, když se člověk snaží argumentovat k věci a asertivně.

Škodovka disk neschválila, protože takový alu disk nenabízela. měl dost svých krásných a pak se přeorientovala v roce 1997 na Octavii a Feldy neřešila.

hodnocení

gumidek: nemluvte stále o úplatku, když jde o posouzení technického problému za úplatu. ET větší o dva milimetry ničemu nevadí, provoz vozidla to neohrožuje a dodatečná homologace tohoto rozměru pro Felicii by byl čirý nesmysl, takže tento technický problém může vyřešit STK, když situaci posoudí a dá razítko. Za poplatek. A na jeho přibližnou výši se ptám?
Jestli je to v souladu s českou legislativou to nevím, ale každý technik vidí, že 2 milimetry zálisu ničemu nevadí.
To ostatní, co píšete jsou hlouposti. A mimochodem "byly" se píše měkké i, když už mne nazýváte dítětem.

Technik STK nezapisuje údaje do ORV. Nebo Vás tehdy uvedl jako vlastníka? Ne, že? ;)

Stejné je to se vším na autě. Poplatek na magistrátu je za zápis 50kč. Protokol na STK zda vyhovuje nebo nevyhovuje dle dané STK a jejich ceníku.

To musí být vše zaručičku?*ee* Češtinu ovládáte, ale chod života nikoliv :-D

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]