Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz .Když se prodá auto,po 1,1,09 , ale nový majitel ho na sebe neodhlásil ani nepřepsal,tzn. že jsem stále zapsaný v TP.Mám jen kupní smlouvu.kdo je povinen platit povinné ručení? Nebo když se povinné ručení neplatí,po kom ho kancelář pojistitelů bude požadovat zaplatit?
Uzavřít smlouvu o pov. ručení má ze zákona vlastník vozidla. Platit pojistné je podle smluvních podmínek pojišťoven povinen pojistník, není li ve smlouvě ujednáno jinak.
S tímhle bych nesouhlasil...Auto může pojistit kdokoliv, třeba i já můžu pojistit vaše auto, o kterém se bavíme...Takže pokud jste auto nepojistil, tak je nepojištěné, pokud teda zřušil předchozí majitel pojistku, což předpokládám...
Možná jsem si to špatně přečetl, při případném postihu půjdou jako první za majitelem automobilu...
Kdo je teda vlastníkem, já jako zapsaný v TP nebo nový majitel automobilu podle kupní smlouvy? Dejme tomu,že se stane autonehoda a řidič z místa nehody uteče. Odpovědnost ponese ten kdo je zapsán v TP nebo ten kdo majitelem podle kupní smlouvy?
Znamená to tedy, že pokud je tedy řádně sepsaná kupní smlouva, tak i kdyby vozidlo i na dále bylo zapsáno v TP prodávajícího, tak prodávající nenese žádnou povinnost platit povinné ručení a také nenese odpovědnost spojenou s provozem vozidla?
Pokud bude auto nadále registrováno na Vás a nikdo ho nepojistí,budete obeslán kanceláří pojistitelů, nevylučuji, že Vás bude obesílat 4x ročně, a Vy jí můžete 4x ročně do 30 dnů podávat vysvětlení pod hrozbou exekuce, respektive soudního řízení...ve věci přestupků, respektive možných trestných činů které budo uspáchýány s autem, registrovasným na Vás, pokud policie na místě nezkontroluje řidiče,budete podle registzrační značky vyzván k podání vysvětlení Vy...nelze vyloučit, že se v buducnu dostanete i před soud, třeba jen jako svědek, a počítejte s tím, že nenahlášením změny vlastníka na registru vozidel do 10 dnů se dopouštíte přestupku a může Vám být uložena sankce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.