Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodáno ale nepřihlášeno kdo platí pojistku

Od: kubas* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,mám dotaz .Když se prodá auto,po 1,1,09 , ale nový majitel ho na sebe neodhlásil ani nepřepsal,tzn. že jsem stále zapsaný v TP.Mám jen kupní smlouvu.kdo je povinen platit povinné ručení? Nebo když se povinné ručení neplatí,po kom ho kancelář pojistitelů bude požadovat zaplatit?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

2x

Uzavřít smlouvu o pov. ručení má ze zákona vlastník vozidla. Platit pojistné je podle smluvních podmínek pojišťoven povinen pojistník, není li ve smlouvě ujednáno jinak.

michalll*

S tímhle bych nesouhlasil...Auto může pojistit kdokoliv, třeba i já můžu pojistit vaše auto, o kterém se bavíme...Takže pokud jste auto nepojistil, tak je nepojištěné, pokud teda zřušil předchozí majitel pojistku, což předpokládám...

michalll*

Možná jsem si to špatně přečetl, při případném postihu půjdou jako první za majitelem automobilu...

cyril*

Nesouhlasit samozřejmě můžete, ale to bude asi tak vše, co se stímto faktem nechá dělat. Nebo snad znáte nějaké jiné znění platných zákonů? Dotaz zněl " kdo je povinen" ne kdo může. V tom je dosti podstatný rozdíl.

michalll*

Ano přiznávám, já to pochopil jako kdo může, opravil jsem se.

cyril*

V pohodě, byl jsem jen pomalejší při psaní reakce. :)

kubas*
hodnocení

Kdo je teda vlastníkem, já jako zapsaný v TP nebo nový majitel automobilu podle kupní smlouvy? Dejme tomu,že se stane autonehoda a řidič z místa nehody uteče. Odpovědnost ponese ten kdo je zapsán v TP nebo ten kdo majitelem podle kupní smlouvy?

cyril*

Vlastníkem je ten, kdo zákoným způsobem předmět nabyl a převzal - tedy nejspíš nový majitel podle smlouvy. Odpovědnost za způsobené škody nese vždy pachatel (řidič) a také v některých případech provozovatel vozidla a nikoliv vlastník.

kubas*
hodnocení

Znamená to tedy, že pokud je tedy řádně sepsaná kupní smlouva, tak i kdyby vozidlo i na dále bylo zapsáno v TP prodávajícího, tak prodávající nenese žádnou povinnost platit povinné ručení a také nenese odpovědnost spojenou s provozem vozidla?

cyril*

V podstatě ano. Nestačí jen sepsaná smlouva, ale i vlastní fyzické převzetí a za provoz odpovídá provozovatel - což je však většinou i vlastník.

kubas*
hodnocení

Tak děkuji Pánové, hlavně tomu s tím znakem té hvězdy asi půjčeného z mercedesu, dobrou noc!

cyril*

Rádo se stalo. Dobrou noc.

celp*
hodnocení

0x

Jen malou poznámku.Nový majitel nemůže auto na sebe odhlásit bez plné moci původního majitele.Nejlepší je když původní majitel vozidlo odhlásí na nového majitele a má po starostech.

nu*
hodnocení

0x

Pokud bude auto nadále registrováno na Vás a nikdo ho nepojistí,budete obeslán kanceláří pojistitelů, nevylučuji, že Vás bude obesílat 4x ročně, a Vy jí můžete 4x ročně do 30 dnů podávat vysvětlení pod hrozbou exekuce, respektive soudního řízení...ve věci přestupků, respektive možných trestných činů které budo uspáchýány s autem, registrovasným na Vás, pokud policie na místě nezkontroluje řidiče,budete podle registzrační značky vyzván k podání vysvětlení Vy...nelze vyloučit, že se v buducnu dostanete i před soud, třeba jen jako svědek, a počítejte s tím, že nenahlášením změny vlastníka na registru vozidel do 10 dnů se dopouštíte přestupku a může Vám být uložena sankce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]