Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měnit brzdovou kapalinu?

Od: richlik odpovědí: 11 změna:

Mám vyměnit brzdovku na Fabii 1.4 2003? Naposledy měněna v roce 2012+- , od té doby ujeto 40tis. km.

doplněno 04.07.20 23:42:

Nebo stačí jen odsát a dolít novou? Mám ji až po okraj.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniela1
hodnocení

2x
Ano, vyměnit. Životnost brzdové kapaliny se obvykle udává dva roky.
Odsát nádobku nestačí.

hodnocení

1x

Obsah nádobky je pro případ nouze, když systém teče. Její výměna je zbytečná. Musíte prolít všemy trubkami,

Výměna se dělá k vůli stáří přímo ve třmenech nebo v zadu v pístkách. Černá natáhla vzdušnou vlhkost a voda snížila bod varu na 100C z 256C. Pak při brždění vznikají vzduchové bublinky varu a auto přestane brzdit úplně.

To, že to nikdo nedělá není argument! Navíc to není pravda. Nedělají to pouze ti, kteří mají stále nové auto nebo ti, kteří mají vrak před smrtí.

K vůli životnosti kupujte jen DOT4 klidně ten sheron.

Gumídku, teď jsi zaperlil*smich*

Obsah nádobky vůbec není pro případ nouze, je pro správnou funkci systému po celou dobu, co se opotřebovávají destičky a kotouče. Když systém teče, je nutné vozidlo okamžitě odstavit a únik opravit.

Výměna není zbytečná, spíše bych řekl, že cca po 4 letech je nutná. A brzdová kapalina ve třmenech(?) a vzadu v pístkách(?) je stejně stará, jako v celém systému.

Další věta je totální nesmysl. Barva kapaliny (černá) není způsobena vzdušnou vlhkostí, ale stářím kapaliny a jejím znečištěním částečkami součástí brzdového systému (hlavně gumové části). Brzdová kapalina musí mít minimální bod varu 260°C. Aby měla bod varu 100°C, musel bys v systému mít jenom vodu!

Co jsou "vzduchové bublinky varu" netuším, zase jeden nesmysl.Var jako takový nemá žádné bublinky.

Doporučení na kapalinu DOT4 je opět zavádějící. Nemá to nic společného s životností. Do brzdového systému by měla být použita kapalina podle doporučení výrobce vozidla. Případné míchání brzdových kapalin podle různých norem je bohužel často přímá cesta do pekel.

Takže závěr: "Černou" brzdovku je třeba co nejdříve komplet vyměnit. Že to spousta lidí nedělá, je jejich problém, ale provozem takového vozidla ohrožují i ostatní účastníky provozu na PK. A i když není černá, je třeba po cca 3 letech změřit její bod varu a pokud klesne pod 260°C, opět vyměnit. I když není černá.

Var bublinky nemá. Zkus dát sklenici do mikrovlnky a vodu uvařit. Pak stačí do ní položit nějaký kov a uvidíš explozi varu :-D, při které voda silně zabublá.

Kapalina z nádobky při opotřebení desek se akorát přesune do trubek nebo ABS kostky, ale nikdy až do třmenů. Není to oběh, ale myslím, že si oba satame rozumíme a akorát jsem to blbě napsal :)

jurajjuraj*

satam, pekne napsano *palec*

hodnocení

0x

Co nejdříve vyměnit! Odsát vše z nádobky, dolít čistou novou kapalinu, nejlépe povolit všechny 4 odvzdušňováky, párkrát šlápnout na brzdový pedál, aby se čerstvá kapalina dostala do potrubí a pak uzavřít odvzdušňováky a odvzdušnit celou soustavu běžným postupem.

U vozidel s ABS, což už jsou dnes skoro všechna, bych raději doporučil nechat výměnu na odborném servisu, který k tomu má příslušné nářadí.

doplněno 05.07.20 00:45:

@richlik: Zahráváš si s ohněm. Černá brzdová kapalina je ovykle nejhorší, co může být. Takže neváhej a komplet ji vyměň, ať máš aspoň nějakou jistotu.

richlik
hodnocení

A mohl bych tomu aspoň nachvilku pomoct, že odsaju co nejvíc a jen doplním? Abs nemám, chápu no plno lidí to nikdy nedělá. Ta kapalina se mi zdá taková už černá na pohled. Mám pocit, že deda to občas vytáhl a dolil novou dot4 sheron, je tam polovina pullitrovky a přikoupil jsem další 0.5l.

hodnocení

0x
Ten průser máš už v hadičkách, vyměnit pouze obsah nádobky je zbytečné. Dej to do servisu, tam to za pár korun dají do cajku. Rozhodně neměním brzdovku po dvou letech, ale 8 let je už fakt o hubu(bohužel ne jen Tvoji).

richlik
hodnocení

Prý mi to udělají od 1500kč až 2300, takže do toho půjdu příští týden, máte pravdu brzdy jsou nejdůležitější se dá říct. Až budu mít nové auto s různými prvky abs.. Tak budu měnit v pravidelných intervalech 2roky aby mi to neznicilo ty gumy jak říkáte a ty systemy nezalilo hnusnou kapalinou . Je ro hrůza, ale když řeknu brzdovka, tak je to automaticky doživotní kapalina mezi těma lidma co maj oktavky a fabie.
jurajjuraj*

ta cena je nejaka divna , kdyz kouknu treba do kelly tak litr brzdovky stoji 230,-, za praci vic jak litr? to ti to prijedou vymenit domu ne

at k tomu nepotrebuju dalsi lidi tak mi staci odsavacka

fik
hodnocení

0x

Odsát nestačí a když už je černá,je to hodně špatný. Máš ji nacucanou vodou. Za prvé ti trpí komponenty brzdového sysému a za druhé její bod varu je velmi nízký kvůli té nachytané vodě. Lehce se ti může stát že párkrát silněji zabrzdíš a najednou pedál prošlápneš na podlahu protože se ti začne vařit-že účinek brzd je pak nulový o tom se nemusíme bavit.

Musí se vyměnit klasicky odsátím nebo vyšlapáním z celého systému přes odvzdušňovací šroubky. Pokud máš spojku s hydraulický ovládáním NEZAPOMEŇ taky tam...tam brzdová kapalina taky neomládne.

1500 za výměnu brzdovky? To je vtip? Vyhledej jiný servis. Práce na půl hodiny i s kafem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]