Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upevnění pólu akumulátoru

Od: slavo® odpovědí: 15 změna:

Průměr kolíků akumulátorů není kalibrovaný a hlavně u levnějších značek se může stát, že se uvolní i když je sponka maximálně utažena - kolík je totiž mírně kuželový a může být nepatrně menší.

Jak to co nejlépe upevnit aby se to nemohlo uvolnit?

Např. zvětšit kovem - staniolem, plíškem průměr kolíku a nebo drážku na sponce rozšířit aby šla více stáhnout?

A nebo máte lepší nápad?

doplněno 04.07.20 17:56:

Tak nakonec jsem matku povolil dotlačil svorku co nejníž a při tlačení svorky dolů jsem matku dotáhnul tzv. na krev. A svorka s nehne.

doplněno 04.07.20 17:57:

Jednalo se o olověnou svorku.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Lidi neumí nasadit svorky a zničí je. Toť má zkušenost. Jinak to normalizované je.

Je potřeba svorku nasadit nadoraz až k aku co nejníže. K tomu je potřeba sevřřenou svorku plochým šroubovákem mírně rozevřít, aby zvětšila průměr. Pak nasadit nadoraz a mírně dotáhnout.

Třeba plechové svorky, když se nedají nadoraz, tak je lidi kolikrát přetáhnou, až se zdeformují a stejně nedrží...

Vždy je chyba v montáži z 99%.

doplněno 05.07.20 14:24:

Zde je čtení o kompletním přehledu norem a formátů baterek

globusks.ru/...

mnd®

...Jinak to normalizované je...

Jistě sem tu NORMU napíšete podle a přesný popis .Aby to pomohlo ostatním-jinak jr to o ničem

Baterie je normovaná jako celek! Stejně jako žárovka nebo pojistka... Typ pólů, řazení pólu, spodní patka úchytů a rozměry.

shop.normy.biz/...

Ty svorky normalizované jsou a jsou stejné od dob, co autobaterie existují. Číslo normy neznám a hledat to nebudu, ale už mi v životě prošly rukama desítky olověných baterií (6 V, 12 V, i 24 V) a nikdy nebyl problém s tím, že by svorky nedržely (pokud je teda nějaký všeuměl špatnou montáží nezmršil). Je to rukama ;).

Jen ještě dodám, že zmršit měkkou olověnou svorku lze poměrně snadno - třeba dotahováním "na krev".

...ma pravdu predseda...je to rukama:)

magdon,... bohužel an krev to dorval i zde tazatel *zed**zed*... to chce klid...*alene*

hodnocení

Gumídku existují baterie levé a pravé.

A jinak na krev jsem nemyslel doslova.

Slavo a jakou to má souvislost. Krom toho, že mínusová svorka má jinou velikost než plusová, tak hrozí zničení diod v alternátoru a dalšího.

Baterie mají svorky jiné na japonce (tenké špejle) a jiné na fordy (pro šroubek s okem). Vše je to normalizované.

gumidek - Japonce neznám, ale fordy jsem měl 2 a oba měly svorky klasické, stejné jako Škoda, Wartburg, Trabant, Moskvič, Jeep, Aero...

Tak jeden poznatek na japonce-Mazda Premacy model CP (2,0DITD-66kw rv 2000)-eu AKB je nižší než originální držák-musí být vypodloženo,oka na svorká jsou větší než kontaky na eu AKB,(tedy pokud komtakty přede mnou někdo nezmršil)

Mitsu space runner-stejné kontakty ale opačně póly (dva modely jeden ropa druhý 2,4 GDi 4x4 rv a přesný model ani jednoho neznám-je to kamaráde-odešla mu baterka,chtěl jsem mu dát svou záložní-nešlo to!

Evropská auta od F125 rv 1972, pře Š 105M po xantie-X1 96 a X2 2000.Stejné rozměry kontaktů i V3S Tatry a další bojová technika...

Možná to byl Ford US (ne EU). Někde jsem to zahlídnul, ale už netuším kde. Každopádně zde je to třeba na sekačce.

knowhow.napaonline.com/...

diesel, třeba Banner uni bull má pro tohle provedení zvedací lištu, aby šel do patky a držel. Nemusí se pak podkládat. Akorát netuším, zda jde lišta koupit zvlášť. Každopádně by měla jít sundat, jako je sundávací na tom uni bullu.

topbattery.cz/...

hodnocení

0x

Diesel, zde je vidět ta patka, která je na uni bullech a dá se sejmout.

Upevnění pólu akumulátoru

OK díky za radu ale nehodlám kupovat dražší věc než je nezbytně nutné (nakonec tam mám taky kdoví jak starou baterku,min.5 roků a funguje dobře. A jinak doplním výše uvedené rady-neutahovat nic tzv na krev,může to udělat víc škody než užitku.a o svorky-kontakty se starat.Na vojně na to technici vždy bazírovali a na vlastní zkušenosti se seatem-potvrzuji-měli pravdu v obojím.Utažení svorky a péče o kontakty!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]