Nejste přihlášen/a.
Průměr kolíků akumulátorů není kalibrovaný a hlavně u levnějších značek se může stát, že se uvolní i když je sponka maximálně utažena - kolík je totiž mírně kuželový a může být nepatrně menší.
Jak to co nejlépe upevnit aby se to nemohlo uvolnit?
Např. zvětšit kovem - staniolem, plíškem průměr kolíku a nebo drážku na sponce rozšířit aby šla více stáhnout?
A nebo máte lepší nápad?
Tak nakonec jsem matku povolil dotlačil svorku co nejníž a při tlačení svorky dolů jsem matku dotáhnul tzv. na krev. A svorka s nehne.
Jednalo se o olověnou svorku.
Lidi neumí nasadit svorky a zničí je. Toť má zkušenost. Jinak to normalizované je.
Je potřeba svorku nasadit nadoraz až k aku co nejníže. K tomu je potřeba sevřřenou svorku plochým šroubovákem mírně rozevřít, aby zvětšila průměr. Pak nasadit nadoraz a mírně dotáhnout.
Třeba plechové svorky, když se nedají nadoraz, tak je lidi kolikrát přetáhnou, až se zdeformují a stejně nedrží...
Vždy je chyba v montáži z 99%.
Zde je čtení o kompletním přehledu norem a formátů baterek
...Jinak to normalizované je...
Jistě sem tu NORMU napíšete podle a přesný popis .Aby to pomohlo ostatním-jinak jr to o ničem
Baterie je normovaná jako celek! Stejně jako žárovka nebo pojistka... Typ pólů, řazení pólu, spodní patka úchytů a rozměry.
Ty svorky normalizované jsou a jsou stejné od dob, co autobaterie existují. Číslo normy neznám a hledat to nebudu, ale už mi v životě prošly rukama desítky olověných baterií (6 V, 12 V, i 24 V) a nikdy nebyl problém s tím, že by svorky nedržely (pokud je teda nějaký všeuměl špatnou montáží nezmršil). Je to rukama .
Slavo a jakou to má souvislost. Krom toho, že mínusová svorka má jinou velikost než plusová, tak hrozí zničení diod v alternátoru a dalšího.
Baterie mají svorky jiné na japonce (tenké špejle) a jiné na fordy (pro šroubek s okem). Vše je to normalizované.
gumidek - Japonce neznám, ale fordy jsem měl 2 a oba měly svorky klasické, stejné jako Škoda, Wartburg, Trabant, Moskvič, Jeep, Aero...
Tak jeden poznatek na japonce-Mazda Premacy model CP (2,0DITD-66kw rv 2000)-eu AKB je nižší než originální držák-musí být vypodloženo,oka na svorká jsou větší než kontaky na eu AKB,(tedy pokud komtakty přede mnou někdo nezmršil)
Mitsu space runner-stejné kontakty ale opačně póly (dva modely jeden ropa druhý 2,4 GDi 4x4 rv a přesný model ani jednoho neznám-je to kamaráde-odešla mu baterka,chtěl jsem mu dát svou záložní-nešlo to!
Evropská auta od F125 rv 1972, pře Š 105M po xantie-X1 96 a X2 2000.Stejné rozměry kontaktů i V3S Tatry a další bojová technika...
Možná to byl Ford US (ne EU). Někde jsem to zahlídnul, ale už netuším kde. Každopádně zde je to třeba na sekačce.
OK díky za radu ale nehodlám kupovat dražší věc než je nezbytně nutné (nakonec tam mám taky kdoví jak starou baterku,min.5 roků a funguje dobře. A jinak doplním výše uvedené rady-neutahovat nic tzv na krev,může to udělat víc škody než užitku.a o svorky-kontakty se starat.Na vojně na to technici vždy bazírovali a na vlastní zkušenosti se seatem-potvrzuji-měli pravdu v obojím.Utažení svorky a péče o kontakty!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.