Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízdní pruh pro pomalá vozidla

Od: slavo® odpovědí: 27 změna:

Dost často jezdím po dálnici - 2 - 3 x měsíčně.

A stalo se mi, že jsem míjel na dálnici dopravní značku IP18c - za ní se dvou pruhů staly 3.

Já jsem zůstal v prostředním pruhu a jel jsem tachometrových 130.

V pravém pruhu jeli kamiony ale s odstupem několik stovek metrů.

Najednou se za mnou objevilo vozidlo které mě začalo problikávat a přitom levý pruh byl volný.

Nechápu proč mě nepředjel zleva když potřebuje jet 160 a měl tam volno.

A pokud je tam DZ IP18c tak při jaké rychlosti už nemusím přejet do pravého pruhu a můžu zůstat v prostředním?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Limitní rychlost pro povinné užití jízdního pruhu pro pomalá vozidla je 80km/h.

A na toho blba, co vás problikával, zapomeňte. Takových agresivních ignorantů ještě potkáte mnoho*nene*

hodnocení

6x

Jak z ničeho jde udělat problém. To, že něco nechápete, může mít i jinou příčinu. Třeba Vás poznal, tak na Vás bliknul. Nebo Vám chtěl sdělit, že svítíte omylem mlhovkou, nebo že nesvítí vzadu světlo. Nebo...

Příčin je více možností. Příště to neřešte a jeďte dále, jak když za Vámi nikdo nebyl.

Páč lidé jsou na sebe nehodní, rádi se hádají o "svoji" pravdu, viz diskuze. Přitom o nic vůbec nešlo.

Proto přeji všem hezký víkend a bez hádání.

daniela1
hodnocení

3x

No, jakási logika napovídá, pokud je vpravo volno - vůbec nikdo nebo rozestupy stovky metrů, uhýbám doprava automaticky, i když jde o pruh pro pomalá vozidla do 80 km/h. "Značka vyznačuje počet a uspořádání jízdních pruhů. Značka zároveň vyznačuje přídatný pruh na dálnici a silnici pro motorová vozidla určený pro motorová vozidla, která v takto označeném úseku dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nedosáhnou rychlosti jízdy alespoň 80 km h. Jiná motorová vozidla užívají jízdní pruh pro pomalá vozidla, jestliže je jejich rychlost jízdy v daném úseku dálnice nebo silnice pro motorová vozidla výrazně nižší než rychlost jízdy ostatních vozidel jedoucích v témže směru jízdy.." schroter.cz/...

130 tachometrových není 130 reálných a navíc mnoho řidičů jezdí ještě rychleji.

Proč vyblikávač nepředjel zleva, to je otázka pro něj. Normální řidič by předjel a dál by to neřešil.

A koukám, že než to dopíšu, zase nejsem první. Nevadí. :)

A já zase koukám, že než dopíšu komentář k tvé "prvotině", už se tam objevilo něco jiného víceméně přesně ve stylu, jak jsem chtěl napsat já*jasne*

motak
hodnocení

0x
Me teda učili,ze se jezdi vpravo.takovych blbecku, co jezdí prostředním, kdyz je vpravo volno jsou plne dálnice(obzvlast D1 před prahou). Taky je problikavam, nebo z pravého přes prostřední předjíždim levým a pak se zase vrátím do pravého. Občas to nekdo pochopí a taky prejede do pravého. Většinou to s nimi nehne. A často je taky jednoduše podjedu...

Ano, ale tady se bavíme o pruhu pro pomalá vozidla. Tam není povinnost ho užít, takže pokud byl levý pruh volný, fakt nevidím důvod k vyblikávání. Bavíme-li se o třech normálních jízních pruzích, tam je to jasné, jedu v pravo i když jedu třeba 150 a do prostředního či levého jen při předjíždění. Osobně tedy tento "pomalý" pruh, když je volný, využívám nezávisle na rychlosti, třeba dneska jsem v něm jel 130 km/h GPS. Prostě byl volný a když můžu, jedu vpravo.

@motak: Tak to děláš moc dobře, hlavně s tím podjížděním*cert*.

A taky ti dělá problémy pochopit rozdíl mezi dálničním třípruhem (tam máš pravdu) a mezi dvoupruhem s pruhem pro pomalá vozidla, tam jsi úpně vedle a dopouštíš se nejméně jednoho, ale spíše dvou, možná i více dopravních přestupků.

Nerad bych tě potkal na dálnici.

motak
Ano povinnost ho užít není. Ale proč bych v něm nemel jet když je volny? Me to neublíží a rychlejší za mnou me nemusí předjíždět... tady tazatel se cítí ukrivden,ze na něj rychlejsi vozidlo blikalo,kdyz on přece jel 130(tachometrovych)...bezohlednost a sobeckost.
Satam: vymenuj mi prosím ty přestupky,kterých se dopouštím jízdou v pruhu pro pomalá vozidla.

Tak ještě jednou: Přečti si pořádně dotaz: V pravém pruhu jeli kamiony ale s odstupem několik stovek metrů.
Také bych nekličkoval a jel v pravém pruhu (ne v pruhu pro pomalá vozidla!). To, že někdo jede podle Pravidel, ti nedává právo obviňovat ho z bezohlednosti a sobectví.

Takže znovu opakuji: Na klasickém třípruhu s tebou souhlasím, ale v případě pruhu pro pomalá vozidla s tebou souhlasit ani náhodou nemohu.

Jen dodám, že před několika lety bylo na podporu "mé" teorie změněno vodorovné dopravní značení, pravý pruh je průběžný a z něj odbočuje pruh pro pomalá vozidla.

@motak: Souhlasím, že ten přestupkový mechanizmus není úplně čistý, nemá přesnou oporu v zákoně. Přesto si dovolím tvrdit, že implicitně lze použít ustanovení §14 z. č. 361/2000Sb. (vyhrazený jízdní pruh) a pak bychom se nějakého přestupkového jednání dobrali. Zákon přece nemůže přesně obsáhnout všechny situace, které mohou v provozu nastat.

Takže abychom se zbytečně nedohadovali, beru své tvrzení o přestupcích raději zpět*mir*

motak
Když pojedu podle pravidel na okrese 70, tak mě taky budou obviňovat ostatní ze sobeckosti a bezohlednosti :)
Ano, nemusí jet v pruhu pro pomalá,ale nic mu v tom nebrání. Az dojede kamion tak ho předvede,blinkr a volant mu pri tom nebude. A vsadím se, ze tenhle typ stredoproudare pojede v prostředním i na dálnici kde jsou tři bezne pruhy.
Ja treba se snažím jet pravým i ve městě,kde nemusím. treba na jižní spojce je to paráda, všechny ovce totiž obvykle jedou prostředním a levým a pravý byva volny a nejrychlejší...

Takže abychom si rozuměli: Já i manželka jezdíme na 3 a 4proudých dálnicích převážně ve druhém pruhu s tím, že sledujeme provoz za sebou a podle potřeby se přemisťujeme. Bohužel mluvím o německých dálnicích třeba kolem Mnichova, popř. o dálnici Berlín - Mnichov, kde je podobný styl jízdy normální a nikoho nepřekvapí ani neirituje.

České dálnice a bohužel i čeští řidiči jsou kapitola sama pro sebe a docela považuji za zbytečné se o tom dále bavit. Zákonné nastavení je jasné.

"Az dojede kamion tak ho předjede..."
Nepředjede. Jestli se něco nezměnilo, tak pokud vjedete do stoupacího pruhu, už z něj můžete zpátky až na jeho konci.

"...se snažím jet pravým i ve městě,kde nemusím. treba na jižní spojce je to paráda..."
Tyhle pruhy (označené svislou a vodorovnou značkou) bývají v určitou dobu vyhrazené pro určitá vozidla (bus, taxi sanitky...). Jízdou v nich v uvedenou dobu se dopouštíte přestupku, za který můžete dostat parádní pokutu (konkrétně na Plzeňské v Praze to policajti velmi důsledně hlídali, ale už jsem je tam nějaký čas neviděl:().

"...často je taky jednoduše podjedu..."

*ee* Tohle snad ponechám bez komentáře. Sebrat řidičák na místě bez náhrady je málo.

Jen doufám, že Vás nikde na silnici nepotkám.

03.07.20 12:49

*palec2*

motak
Magdon:
-Změnilo,můžete vyjet kdokoliv.
-Samozřejmě ve vyhrazených pruzích nejezdím,nejsem debil. Psal sem na jižní spojce a tam pokud se nepletu je jediný vyhrazeny pruh tesne před brandakem.
-kdyby blbecek nejel v pravém,nemusel bych ho podjizdet. Kdo je víc? Když je provoz,nebudu prejizdet přes všechny pruhy,abych blbecka v prostředním předjel.

odchytova*
hodnocení

0x

Neřešilo se někde, že určený není totéž jako vyhrazený? A že "určený pro něco" nevylučuje použití i v jiných případech?

hm*
hodnocení

0x

Tak koukám, že zákonodárci zase splodili zmetek. Oni pořád nesmyslně mění pravidla, takže se nikdo nemůže divit, že si pak řidiči na silnici nerozumí. Když jsem dělal autoškolu, skutečně existoval pruh pro pomalá vozidla (tzv. stoupací pruh). Vjet tam mohl kdokoliv (pomalá auta musela), ale nedalo se z něj vrátit. Bylo to vcelku logické a užitečné pravidlo. "Normální" nepomalé auto tam nikdy nevjelo, protože by se pak muselo courat třeba za naloženým kamionem až na konec. A teď najednou zákon vůbec takový pruh nezná. K čemu je tedy ta značka? Nelze se pak divit různým nedorozuměním, protože normální člověk si každého 1/4 roku opravdu všechny zákony nepročítá a když vidí značku, kterou zná, řídí se jí a nepředpokládá, že ztratila smysl.

A vyhláška ze Sbírky zákonů ti nestačí?

Jízdní pruh pro pomalá vozidla

Hn,

Tak koukám, že zákonodárci zase splodili zmetek

Tak koukám, že PánBůh zase zplodil zmetek

Jak by se Vám libila moje věta? Moc o předpisech nevíte, ale hned osočíte zákonodárce. Je velice jednoduché na někoho nadávat. Pokud se Vám uleví, s chutí dotoho.

Hezký víkend.

Hm, omlouvám se za překlep, Hn.

hm*

genehawkins:

Netvrdím, že ta značka neexistuje. Tvrdím, že zákonodárci zplodili zmetek.
1) Jedna záležitost (jak se chovat na silnici) je rozdělena do více samostatných předpisů. Proč?
2) Odkázaná vyhláška 294/2015 je vyhláškou 30/2001, ovšem její původní označení přestalo platit a od r. 2016 platí nové. Proč?
3) Jaký je teď rozdíl ve významu této značky a normální značky zobrazující přidaný pravý pruh (IP 18a)? Prakticky žádný. V obci by IP18c nahnala všechny jen do pravého pruhu, takže tam je nesmyslná. Mimo obec mají auta stejně jezdit v pravém pruhu a když tam teď není omezena rychlost a může se klidně vyjet vlevo, tak není rozdíl mezi normálním pruhem a pomalým. Rozdíl je jen v případě, že by jedno pomalé auto chtělo předjet jiné pomalé auto a to rychlejší by nedokázalo víc, než 80; to je dost chabé zdůvodnění speciální značky.

hm*

A sys *milancukrar* se prostě musí vyjadřovat ke všemu, i když nemá, co sdělit. Tak jsem napsal blbě "s", no. Já bych zas řekl, že "dotoho" se nepíše dohromady.

@hm: tvrdíš blbosti.

1) Chtěl bys, aby snad veškeré paragrafy obsahoval Občanský zákoník? Zdálo by se ti to přehlednější? Proč ne rovnou Ústava?

2) Standardní postup. Pokud míra změn původního zákona přesáhne určitou míru, volí se zveřejnění celého nového znění, aby to bylo přehledné. Před rokem 2015 sice platil onen původní 30/2001, ovšem se spoustou změn, které byly v jiných předpisech zveřejněny později. Tyto změny byly všechny do vyhlášky 294/2015 zapracovány a jede se nanovo.

3) Rozdíl mezi těmito značkami je zásadní, je to úplně jiná značka. IP 18c nevyznačuje standardní pruh, který by byli řidiči jiných, než vyjmenovaných, vozidel mimo obec povinni případně použít.

radis
hodnocení

0x

Jizdou v prostředním pruhu se v tomto konkrétním případě nemusíte, ale můžete dopouštět přestupku. Nic méně, při vyšší hustotě provozu, je správné i logicky vycházející užít pravého jízdního pruhu a umožnit tím, rychleji jedoucím řidičům bezpečné předjetí.

Po dálnici jezdím každý den. Osobně mě dokáže nas-at, když se někdo plouží v tom prostředním - ten pravý je zpravidla vždy prázdný. Absolutně nechápu, proč chtějí češi tří a více proudé dálnice, když stejně jedou vždy v tom prostředním.

Radis, ale zde byla řeč o pruhu pro pomalá vozidla. Tens e dává nejčastěji do dlouhých mírných i strmějších kopců pro kamiony. Poznáte podle častějšího přerušovaného čárkování.

Pak se jízdou nad 80km/h prostředkem nedopouštíte ničeho.

google.com/...

motak
hodnocení

0x
Dnešní D1 smer Brno. mapy.cz/...
Blbecek ještě s nalozenym vozíkem s kolama vyjíždí z benzinky, před ním minimalne pul kilometru(tj kam až bylo videt) ve stoupacim pruhu volno a on hned jak mel prerusovanou caru to frknul do prostředního.
Nechápu.
Bohužel naprosto běžná situace... Polovina lidí ani neumí používat připojováky. Jedou 50, hned jak začne přerušovaná čára, začnou předjíždět do pruhu a ještě jsou uražení, když je nechci pustit a zatroubím na ně. Před nimi minimálně 200 metrů připojovák. Zajímavé že já s dodávkou nemám problém se v naprosté většině případů připojit na konci připojováku ve 130, ale plno lidí v osobáku to nezvládne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]