Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit kondici použité autobaterie

Od: vohryzek odpovědí: 7 změna:

Ahoj, mám auto, které už nějakou dobu nepoužívám a teď jsem se rozhodl jej prodat. Naneštěstí mi v něm klekla baterie, takže jdu kupovat novou a vzhledem k tomu plánovanému prodeji bych rád ušetřil a místo nové koupil nějakou použitou. Nabízí se otázka, jak při koupi poznat, že aspoň chvíli vydrží a taky během týdne, dvou, neodejde? Napadlo mě, že bych ji hned při koupi podrobil zátěžovému testu a zkusil třeba 4x-5x po sobě nastartovat a pokud by to dala, tak že by ještě nějakou dobu měla vydržet. Je to dobrý nápad? A pokud ne, jak lépe to řešit? Díky
PS rady typu nešetři a kup novou, kupující to ocení, jsou mi k ničemu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

4x
1. Měla by být maximálního stáří 2 roky (i když v autě mi baterie vydrží okolo 5let, originální z výroby až 15let)
2.měla by být z provozovaného auta.
3. Pokud by byla údržbová, tak vyjmout zátky a pohledem provést kontrolu elektrolytu a desek.
4. Změřit napětí, mělo by být mezi 12,4 až 12.7 Volty pokud bude kolem 13 byla pravděpodobně nabíjena před prodejem.
5. Zkusit zátěž, třeba nastartovat.(hned chcípnout)
6. Chvíli baterií nechám a změříme napětí znovu.
PS: opakované startování jako test není špatné, ale je nutné baterií ihned dobít.(nabíječka, delší jízda)

jabraka*
hodnocení

1x

Na pklně nabitou baterii připojím autožárovku.Změřím odběr v A,a dobrá baterie podle kapacity bude svítit:Naměřím odběr 5 A ,kapacita 50 Ah bude svítit 10 hodin.Pokud bude svítit jen 5 hod,pak je jen 50%ní.Vystačite s matikou třetí třídy.

JABRAKA

To bude jako 10 hodin čekat co udělá žárovka?

radek116: Pokud nechceš čekat 10hodin zadarmo, tak si kup zátěžový nebo bezzátěžový tester akumulátorů. Za ty prachy se určitě vyplatí, pokud měříš baterku párkrát v životě.

bery*
hodnocení

1x
Ja baterky zkousim ctyrmi zarovkami H4 12v/100w, tak se da orientacne zjistit podle poklesu napeti stav dobry baterky behem par minut. U spatny jeste driv :) Mam je prisroubovany na kousku plechu a jen k baterce pripojim (slusne hrejicimi :)) draty s krokosvorkama, pod ktery rovnou strcim i hroty multimetru. Bacha, pri tomhle proudu (cca 32A) uz baterka takhle najednou vyda jen podstatne mensi kapacitu, napriklad nova 44Ah plne nabita, spadne na cca 10,5v pod zatezi uz asi po 15 minutach, ackoli po odpojeni zateze a ustaleni je podle napeti jeste treba napul nabita.

hodnocení

0x

Asi bych to zkusil 4x-5x nastartovat, pokud to prodávající dovolí... Neboť čekat 10hodin je moc, 4xH4 je už velká investice...

Asi nejlepší by bylo a to zcela bez nákladů, nastarovat na kabely (třeba i půjčené) a prodat to nastartovaný, tak pár minut před prodejem, předpokládám, že tam nebude ani moc paliva... Ale samozřejmě bych to kupujícímu sdělil dopředu...

guma
hodnocení

0x

nevím jaké baterie Ah, ale v supermarketech koupíte i za 1000 Kč novou. A nikdo vás nebude otravovat, že tam měl starou nefunkční baterii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]