Nejste přihlášen/a.
- z koukání na koule přívěs.zařízení os.aut jsem nabyl dojmu, že existujou 2 velikosti - starší (éra reálného socializmu) větší koule, a novější menší koule...; tu (dle mě) starší znám dost dobře (měl jsem ji i na autě, jen jsem na ni nikdy nic nepřipojil), ale tu domnělou menší znám jen z koukání se na auta, nikdy jsem to blíž nezkoumal, nesnažil změřit; na netu jsem si našel, že sice velikosti můžou bejt různý, a tak nějak jsem z toho pochopil, že pro EU platí jen jedna norma (přesně 50 mm koule); otázka je, jestli dřív (tj. v 70.letechu nás) opravdu nebyly větší koule...
- to samý bych potřeboval vědět i u el. zástrček, tj. jestli k těm malejm nebržděnejm vozejkům jsou ty konektory pořád stejný (zas jsem z netu pochopil, že zástrčky jsou dvojí a na malej nebržděnej vozejk asi ta menší 7 pinová, jen jestli je pořád stejná)
- a ještě - dá se předpokládat, že koule bude u každýho osobáku vzhledem k vozejku v cca optimální vejšce, tj. že třeba nebude jeho oj moc zvednutá, a tudíž vozejk moc nakloněnej dozadu?
ptám se proto, že bych potřeboval vědět, jestli by bylo kompatibilní tažný zařízení za osobákem namontovaný nejdřív v r. 97, ne-li o řadu let pozdějc, s vozejkem vzniklym u nás někdy v 70. letech
(pokud by se velikost koulí lišila, asi nejjednodušší řešení by bylo na vozejku předělat přípojný zařízení, případně vyměnit el. zástrčku?; s vejškou koule neodpovídající vejšce oje by se ovšem nedalo dělat nic?)
já do toho politiku netahám... (reálný socializmus je označení jistý éry, tj. těch 70./80. let), otázka zní, jesli ty normy (a u nás) platily už tenkrát... (odpověď nikoliv, protože ani neexistovaly...- DIN 74058:1988-09; BS ISO 1103:2007);
jediný nový info pro mě je, že i ta vejška je normovaná - otázka je, co by v praxi znamelal i ten normovaný rozdíl, pokud by se blížil mezním 7 cm (u trochu delšího vozejku), a pochopitelně opět jestli to dřív (a u nás) nebylo jinak...
Váš dojem je skutečně jen a pouze dojmem.
Neboť jak by bylo možné, že mám vozík LPB 207P ještě po tátovi z roku 1981, ktery je v původnm stavu a s původní žehličkou a byl tahán za dlouhou škálou aut, počínaje Trabantem a Š1000MB až po současné nové auta a to bez potíží, žehlička nehrká, vše funkční.
Elektrika je pořád stejná. Zapojení 7 polové zástrčky ISO 3732 platí všude (dříve ČSN 30 4450)
Stejně tak 13 polové ISO 11 446.
Bržděné přívěsy mají zpětná světla poviná v kategoriích O2,03 a O4 (nad 750kg) a potřebují tedy 13pol zásuvku.
Více číst EHK 48
gumídek,
Bržděné přívěsy mají zpětná světla poviná v kategoriích O2,03 a O4 (nad 750kg) a potřebují tedy 13pol zásuvku
To je od kdy? Páč já mám 4 roky nový karavan a jen 7zásuvku. To je dlouhé čtení...
Našel,
6.4 Zpětný světlomet (předpis č. 23)
6.4.1 Přítomnost
Povinný na motorových vozidlech a na přípojných vozidlech kategorií O2, O3 a O4. Nepovinný na přípojných vozidlech kategorie O1.
Děkuji a přeji hezký víkend.
Dle tohoto 2016
Předpis ECE R48 § 6.4 a R23
Pokud máš přívěs delší, jak 6m, tak jsou povinné i boční oranžové svítilny kombinované s odrazkou.
Navíc karavany mají v obytné části baterii, takže bez 13pol zasávky se musí dobíjet jinak než přes auto, což je škoda,ne?
děkuju za vyjasnění otázky stará velká x nová malá koule... (jakož i za info k těm zástrčkám a výšce koule); abych přispěl asi závěrečnou tečkou, dodám, že můj jasný dojem, že se objevily nějaké menší kouličky, byl teda vyvolaný optickým klamem - zatímco ty staré velké seděly na jakémsi hranolu, ty nové malé byly na konci tlustých krků, takže se opticky zmenšily...
Ja mam namontovane tazne zarizeni asi mesic a vcera jsem potrebovala neco odvest a pujcila jsem si vozik.Vozik bezne pouzivany na ruzna tazna zarizeni asi na 3-4 autech,mi nesel na moje tazne zarizeni napojit prave z duvodu,ze mam vetsi kouli.Resim to se servisem.Mam ocekavat i problem v zasuvce?
Diky za nazory.
TZ na osobaky ma prumer 50 mm, proto je v TP uvedeno A50-X...postaru ISO 50.. to je TZ homologovane podel stareho prespisu EHK OSN...
protejsek na voziku ma oznaceni trida B-50-X, protoze je to hlavice na kulovy cep 50 mm...pokud je cep i hlavice 50 mm, jsou kompatibilni...pak jde o chybu uzivatelky ktera neumi pouzit hlavici...
do servisu bych klidne jel, udelat ze sebe hlupáka
,, mam vetsi kouli ´´ je rozhodně zajímavá informace, nicméně pokud chcete poradit, je poměrně zásadní uvést údaj, kolik milimetrů jste naměřila na průměru zmíněné koule.
BTW - už mnoho, mnoho let je normalizovaný průměr koule 50mm. Pochybuji, že by kdokoliv před měsícem namontoval něco jiného a vylučuji, že by to někdo jiný schválil a přihlásil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.