Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posloupnost rozsvícení mlhových světel

Od: slavo® odpovědí: 18 změna:

Přední mlhovky nejsou povinné a ani jejich nefunkčnost asi nezajímá STK - technik mi řekl i když nebudou svítit není to závada. Zato zadní jsou povinné.

Když jsem měl žigulíka

2103 tak na každá světla jsem měl samostatný vypínač - kutilská úprava předchzího majitele.

V roce výroby toho vozu nebyly mlhovky ještě povinné. Navíc když jsem měl zapnutá dálková světla a zapnul jsem přední mlhovky tak se mě automaticky přepnuly na potkávací.

Nyní u jedničkové fabie jsou jak přední tak i zadní ovládáné jedním vypínačem povytažením do první nebo do druhé polohy.

Povytažením do první polohy se zapnou přední a do druhé zadní, takže samostatně zadní nelze zapnout.

Domníval jsem se, že se to zapíná v obráceném pořadí.

A domnívám se, že pokud budu mít zapnuté přední mlhovky půjdou zapnou dálková světla.

Je tedy určeno pořadí a nebo je to jedno. Akorát jsem se dočetl, že zákon nám přikazuje abychom byli vidět ale jestli vidíme a nebo tak je mu to jedno.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Citroën to má taky tak, pro mě nepochopitelně. Nejdřív nepovinný předek, který smí vlastně svítit jen v době, kdy musí svítit zadek, a až potom povinný zadek. Proč to tak je nevím. A potvrzuji, že mi fungují přední mlhovky i s dálkovými.
Hlavně to má Citroën zapínáno tak, že by to šlo klidně samostatně, protože se zapíná pootočením páčky nahoru, poprvé přední, podruhé zadní, vypíná se pootočením dolů v opačném pořadí. Kdyby bylo nahoru zapnout přední, vypnout přední, a dolů zapnout zadní, vypnout zadní, bylo by to dle mě logičtější a šly by zapínat zadní nezávisle na předních.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

je to jedno, fabia to ma na jednom vypinaci jine auta maji dva vypinace, fabia ktera nema predni mlhovky to ma taky ve vypinaci svetel

hodnocení

2x

Předními svítit nemusím, zadními ano (samozřejmě v mlze). Z toho vyplývá, že logické pořadí by mělo být - obrysovky (případně potkávačky) - zadní mlhovky - přední mlhovky. Často to ale bývá obráceně a nikdy to nikomu nevadilo.

Co se týká funkčnosti předních mlhovek, tak jsou sice nepovinné, ale pokud na autě jsou namontované, musí být funkční. Na STK by nefunkčnost asi prošla, ale určitě by to mělo být zapsáno v protokolu jako závada.

jurajjuraj*

je tam zmena, co se tyce PREDNICH mlhovek tak i kdyz jsou namontovane tak fungovat nemusi a neni to ani B ani C zavada

hodnocení

2x

Já to měl u Fabie taky tak.

...ani jejich nefunkčnost asi nezajímá STK...

určitě to musí svítit.

jurajjuraj*

predni nemusi, kdysi platilo ze co je na aute musi svitit a ted tam nadelali plno zmatku

hodnocení

2x

Třeba Favorit nebo felicie mají na každý druh světla samostatný vypínač. Aby byla určena posloupnost rozsvěcování dle zákona (aby někdo nesvítil zadní mlhovkou bez obrysových a tlumených světel), tak je to zajištěno logikou relátek. Pokud nesvítí tlumená, tak na relátko nejde proud a spínač mlhovky i když je zmáčknut, tak relé světlo mlhovky nesepne.

Aby se ušetřilo na relátkách, tak se vymyslel sdružený spínač. Jak jednoduché, že? :)

jurajjuraj*

no ale je hodne novejsich aut ( nez treba ta felicie ) kde staci zapnout parkovacky a jdou zapnout i mlhovky, tlumene nemusi svitit

Přední mlhovky musí svítit s obrysovkami.

Zadní mlhovky musí svítit s tlumenými světli nebo předními mlhovkami.

Tlumená světla musí svítit s obrysovými světli.

Tak to platí u Felicie i u spoustu novějších aut.

hodnocení

1x

Předpokládám že je to z důvodu aby šla zadní mlhovka vypnout a neoslňovala když jede někdo za vámi.

Nefunkční přední mlhovky jsou závada A takže někdy je technici ani nezkouší protože třeba ani neví jak je u méně obviklého auta zapnout a nechtějí se ztrapnit a pokud zjistí že nejdou tak se to zapíše do protokolu ale nemá vliv na platnost STK.

hodnocení

Já jsem zažil kdy se ztrapnil na STK mladý technik když mě kontroloval starého žigulíka.

Řekl, že vzadu něco nesvítí - já jsem zjistil, že nemá "pořádně zapnuté zapalování.

Ono u žigulíku z vypnutého do zapnutého zapalování se klíček musel otočit o 90° a ze zamknutého řízení dokonce o 180°.

Navíc spínací skříňka nebyla napravo od volanku jak je to např. u škodovek ale nalevo, takže se neovládala pravou, ale levou rukou.

A ještě mi řekl ať si nechám nebo si vyměním spínací skříňku.

Nevěděl totiž že pro odemknutí volantu a pro další zapnutí zapalování se klíček musí vždy otočit o 90°..

Já jsem zažil technika, který mi řekl, že brzdová světla mi svítí místo mlhových a opačně. Blbec.

Ono totiž u Fabie jsou brzdová světla ve světlometu nahoře a mlhové dole společně s obrysovým.

U Felicie je dole obrysové s brzdovým a nahoře dvě mlhovky.

U mě se technik 5min marně pokoušel otevřít kapotu taháním za OBD port protože páčka na kapotu je až za ním a utopena a nakonec to teda vzdal a přišel za mnou jako by nic a že mám otevřít kapotu *smich*

hodnocení

Obávám se, že hlavně ti mladší neznají starší auta.

Kolikrát neznají většinu aut. Jen ty, které mají v domácnosti nebo dělali ve škole.

daniela1
hodnocení

0x

Tak přemýšlím, jestli jsem jediná, kdo občas v noci na prázdných cestách mezi vesnicemi používá, předpisům navzdory, dálková světla současně s předními mlhovkami, a tak jsem jediná, komu tohle "obrácené" pořadí nebo dva samostatné spínače vyhovují...

Taky si občas pomůžu mlhovkama, když nikde nic nejede, protože mi líp osvítí krajnici :) to nic nemění na tom, že bych byl radši za možnost rozsvěcovat jedny nebo druhé naprosto nezávisle, a ne že zadní svítí jen s předními.

dusger*
hodnocení

0x

Je to možná tak dvacet let, co byl zrušen zákaz svícení mlhovek s dálkovýma. A bylo to opačně, při přepnutí na dálkové zhasly mlhovky, při vrácení zpátky potkávacích se mlhovky znovu rožly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma obrysová světla

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]