Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna vzduchu v autě

Od: leka odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,
včera při parkování jsem si všimla pracovníka Technických služeb jak provádí postřik plevele totálním herbicidem, než jsem však stačila zareagovat a požádat ho, aby postřik provedl až odjedu s dítětem, postříkal obrubu chodníku, která byla od přední části auta vzdálená pouze 50 cm!
A mě zajímá, jak velké riziko bylo, že se aerosol dostal do auta, ve kterém jsme s dítětem seděli?
A jak velké riziko bylo, že se něco dostalo ventilací do auta při nastartování auta?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Odpovím na to, na co se určitě neptáte.

Ne, neumřete...(tedy umřete, jako každý z nás, ale ne hned).

Riziko bylo, dle mne tak 33,458%..

hodnocení

10x

Vy jste se ho ptala, čím provádí postřik? Jak víte, že to byl totální herbicid?

Ten aerosol se určitě rozptýli po okolí, tedy včetně vašeho auta a možná i v jeho interiéru. Ovšem ve městě je ve vzduchu taková koncentrace škodlivin, že nějaký postřik plevelů to už zhoršit nemůže. Takže si sedněte, dejte si kafe a zabývejte se příjemnějšími věcmi:)

Jinak vřele souhlasím s odpověďmi od @martincakl.

hodnocení

8x

Především zálkeží co to bylo za auto - většina dnešních aut nasává vzduch pro klimatizaci kabiny v prostoru pod předním sklem. Pak je pravděpodobnost průniku nějakých aerosolů dost nízká, navíc pokud má auto pylový filtr, i ten by něco pochytal.

A navíc - pokud postřik provedl nějakou dobu před nastartováním auta - není co řešit.

re4zon
hodnocení

6x
Ze se tam neco dostalo je temer jiste. Ze se tam dostalo nejake vyznamne mnozstvi a ze vam to neco udela je hodne malo pravdepodobne. Mnohem vetsi problemy nadela to, ze bydlite ve meste a dychate ten bordel vsude kolem. Nebudte zbytecne paranoidni.

hodnocení

4x

části auta vzdálená pouze 50 cm + délka kapoty ke sklu asi 120cm. Pokud šel směr stříkání šikmo od auta, tak rizoko je malé.

A mě zajímá, jak velké riziko bylo, že se aerosol dostal do auta, ve kterém jsme s dítětem seděli? ***Dostal se tam aerosol v minimálním množství.
A jak velké riziko bylo, že se něco dostalo ventilací do auta při nastartování auta?***Pokud jste ihned zapala klimatizaci, tak minimum se tam dostalo.

jurajjuraj*
hodnocení

4x

posledni dobou kdyz ma clovek spatnou naladu tak tady se zarucene pobavi , staci precist nektere dotazy a jedina otazka je, jestli maji nekde v ustavech vychazky nebo co

Asi tak *smich* Dokonale si umím představit, kam by paní byla promptně poslána, kdyby dotyčného ,,stříkače´´ odchytila při akci samotné. Na druhou stranu - není to krásná doba, když lidé mají čas, energii a chuť řešit takovéto problémy?

jurajjuraj*

no ono se chce spis nekdy brecet kdyz ctes nektere ty dotazy, clovek musi premyslet jestli to fakt muze nekdo myslet vazne nebo si dela srandu , ani se nedivim ze je dneska tak uspechana doba kdyz lide ztraci cas resenim neceho takoveho

hodnocení

3x
Chybí mnoho informací, ze kterých by se dalo pro tazatelku zodpovědně odpovědět na dotaz...
Např : teplota vzduchu, síla a směr větru, doba odpařování postřiku - doba stání auta po zjištění postřiku na postříkaném místě , funkčnost ventilace, otevřená /zavřená okna, našlo by se ještě pár faktorů, které by mohly mít vliv.
Nedivte se martinovicaklovi, opravdu neměl dost podkladů na rozptýlení obav.

Výrobce při výpočtu koncentrace postřiku počítá s mnoha faktory, aby neohrozil lidi pohybující se v oblasti postřiku. Pokud jste tam neseděli třeba při otevřeném okně, zapnutém ventilátoru, a určitý čas neinhalovali obohacený vzduch, přežijete to bez ujmy na zdraví...

zajda*
hodnocení

3x

Klíííídek.Máma pouze zapoměěla dát dítěti skafandr s dýchací maskou tak ji nechte v klidu žít a potom zemřít.Doma žije ve skafandru a v dnešní době musela s dítětem ven a teď má strach z nějakého neškodného postřiku.Že řádí koronavirus si asi nevšimla.Ten je daleko nebezpečnější,ale to jí nevadí chodit s dítětem ven.

Pro tazatelku - okamžitě jděte na odběry dýchacích cest jestli dítě něco nechytlo.Mohlo dostat nějakou nemoc.To myslím vážně...

Myslím, že je potřeba říkat místo dítě mimís. Pak to třeba pochopí.

hodnocení

1x
Teď si vemte že ten člověk co to strikal také dýchá...jsou lidé kteří s tím pracuji denně a žijí, bohužel jako všichni dříve či později stejně zemřou...jestli mohu otázku, berete antikoncepci? Tu treba já považuji za daleko větší zátěž jak celý glyfosat. Takže se nebojte i kdybyste to z té země olizala nestane se s největší pravděpodobností nic.
mnd®

pest: ...Takže se nebojte i kdybyste to z té země olizala nestane se s největší pravděpodobností nic.

Ale paní by se určitě něco stalo - *ee*

leka
hodnocení

Názor na to, zda s dítětem umřu, nebo ne, mě nezajímá.
Zjevně asi nemáte dost znalostí o konstrukci aut, ventilací apod., abyste uměl odpovědět na můj dotaz.

Jaké znalosti? Že ventilace nasává vzduch zvenku je snad jasné (pokud nemáte zapnutý vnitřní oběh vzduchu). Pylový filtr samozřejmě případné chemikálie nezachytí, k tomu není určen. Vaše auto jistě není vybaveno filtroventilačním systémem pro bojové látky (taková auta a vozidla existují). Tudíž jak píšu, jistě se něco z oné látky dovnitř vozu dostat mohlo..a v nějaké míře i dostalo. Nic podrobnějšího Vám nikdo neřekne.

hodnocení

0x

Ditě bylo postříkáno aerosolem od obrubníku z 50cm od auta, když sedí 120cm nad vozovkou a foukal vítr směrem do auta?

Herbicid je stříkán na dlažbu. Né na dítě...

Ten pracovník měl zajisté protichemický oblek a dýchací přístroj s maskou a štít? Na láhvy s postřikem byla značka poison nebo biohazard?

doplněno 16.06.20 20:54:

Moje znalosti jsou takové, že žádné auto nenasává vzduch do ventilace kabiny bočními prahy nebo snad dveřmi. Vždy se vzduch nasává od prostoru předních stěračů nebo kapoty.

Nasátý vzduch projde kabinou a aby docházelo k cirkulaci, tak vychází ven zadními dveřmi (Favorit,Felicie) nebo prostorem kufru přes chlopně pod zadním nárazníkem (Octavia, Fabia,atd...).

U Škody 120 odcházel vzduch C sloupkem.

Při zapnutí cirkulace vzduchu pomocí klapky v kabině je vzduch nasáván od nohou spolujezdce.

Nejdokonalejší cirkulaci vzduchu mají elektromobily Tesla, které chrání posádku i před chemickým útokem z venku podobně jako kryty civilní ochrany a bunkry.

...

Takže nakupte karton sprejových desinfekcí klimatizace, všechny otevřete u nohou spolujezdce a zapněte cyrkulaci a klimatizaci naplno. Pochopitelně bez posádky v autě a se zavřenými okny.

Dále vyměńte kabinový filtr.

Jen dodám, že je potřeba nastartovat. To se dělá tím klíčkem u volantu a nebo tlačítkem.

Jojo - Tesla je fakt top *smich* Třeba takový CyberTruck má nerozbitná okna, jak předvedl sám Musk *smich* Upřímně řečeno - když jsem viděl to prasácké zpasování kastle už u několika Tesel, tak bych viděl tu těsnost kastle asi stejně, jako to nerozbitné okno.

Krom toho taková drobnůstka - pokud má mít něco takovou odolnost vůči chemickému útoku, musí se chráněný prostor přetlakovat FILTROVANÝM vzduchem přes filtroventilační zařízení. Trošku o tom vím, na vojně jsem kočíroval RDM6, kde byla nástavba s tímto zařízením. Je to celý ten komplet nad kabinou řidiče - viz foto . Pochybuji, že Elon něco takového montuje do Tesel, nehledě k faktu, že filtroventilace by sama o sobě baterku Tesly sežrala jen na svůj provoz. Holt další reklamní plk...

Výměna vzduchu v autě

Reklamní šmejdi. Teslu nechceš už i k vůli faktu, jak měli problém s čepy řízení. Normálně vyreznou a pak se vymačkají a vylezou ven a kolo se šprajcne do podběhu, pokud celé auto nehodí salto :).

autoforum.cz/...

Ale správnej sluníčkář má Teslu a Apple :-D. To je životní styl.

mak*
hodnocení

0x

Kabinový filtr aerosol chytne téměř všechen, pro jistotu jste mohla vypnout ventilátor. Pokud jde o to, aby se do auta nedostal aerosol otevřenými dveřmi, tak není nic snažšího, než ty dveře neotvírat, počkat minutu až si to tam postříká a pak teprv jít k autu. Aerosol je ale poměrně těžký a dost rychle padá k zemi, takže i kdyby se do auta něco dostalo, spadne to hned na podlahu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]