Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda s propadlou dalniční známkou

Od: dion odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer ve spolek,

mám takový delikátní dotaz. Potřebuju odvézt babičku na vyšetření, jedná se o ojedinělou situaci.

48km zpoplatněný úsek, mám propadlou dalniční známku, 10 denní, cvaknutou v březnu.

Kromě teda rad, abych jel po nezpoplatněném úseku, kde je cesta delší a horší.

Četl jsem někde na netu, že jsou vyjimky, avšak babi nemá ZTP, jen ji přes 80 a má tisíc lekářský zpráv.

Kontrolují jen, jestli je tam ta známka vylepená, nebo se dívají i vyražený dny a měsíce?
Děkuji..

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

18x
Možná bych na těch potřebných 300Kc uspořádal celonárodní sbírku.
Opravdu nevím, co si mám myslet.
Já bych buď zaplatil známku, nebo to objel.
Ale určitě bych o tom nevyhlašoval referendum.

jurajjuraj*
hodnocení

11x

Za jízdu po dálnici bez platné známky hrozí řidiči pokuta od policie na místě až 5000 korun, ve správním řízení až 100 000 korun

ale jako proc ne, ono se to urcite kvuli usetrenym 310,- vyplati riskovat

Pokutu spojenou s dálničními známkami mohou policisté udělit i za špatně vyplněný kupón, ztracený kontrolní útržek nebo za to, že řidič neodstranil starou dálniční známku.

hodnocení

6x

Za neplatnou vyleponou DZ je při kontrole postih, za jízdu bez platné DZ je postih -jinak jestli se něco nezměnilo,tak to může být pěkná darda.Takže radím nešpekulujte zda ano či ne a objeďte zpoplatněný úsek nebo si kupte planý kupon DZ!

mihato*
hodnocení

3x
Já bych jel. "Něco" tam vylepeny je, takže celníci budou spíše brát auta bez ničeho.

lamy13
hodnocení

3x

Takže vám by se chtělo jezdit po dálnici a neplatit. Super.

Nejen toto, on chce ještě poradit jak to obejít.
dion
hodnocení

Jak jsem psal, měsíční propadlý kupon mám, takže jsem za něj zaplatil. Ale abych platil pokaždé 310Kč za to, že chci vyjet na ty placené tankodromy, to bych musel být blázen. Sorry jako.

ferdamravenec

Zcela s vámi souhlasím. Ano, je to nezákonné, případnou pokutu bych prostě zaplatil, s tím, že jsem dělal něco, u čeho mě chytili, ale pokud to projde, jako že to na 99.999 procent projde, tak bych z toho opravdu špatný pocit neměl. jak jste správně zmínil, něco jiného by bylo, kdybyste neměl nikdy DZ. Ale pokud něco zaplatím, nevyužiji v dané lhůtě a tak to využiji po té lhůtě, tak jsem opravdu nikoho neokradl. Naopak, mě okrádá stát, když mi neumožní jet po dálnici, postavené z mých peněz, za adekvátní cenu.

jurajjuraj*

nemusis platit pokazde kdyz chces vyjet , staci si koupit dalnicni znamku rocni a mas po starostech

hodnocení

2x

Mnoho lidí to riskne a vyjde to, ale Vám to nedoporučuji. Babičku máte určitě moc rád, tak kupte známku a nebo to objeďte.

doplněno 16.06.20 08:40:

Tazateli se asi líbí jen odpověď, že má jet bez platné známky...

hodnocení

2x

Z praxe - nedávno jsem měl půjčené náhradní auto od servismena, který mi na služebáku dělal rozvody atd. Auto mělo desetidenní známku, měl jsem po ránu spoustu záležitostí se zákazníky na telefonu a tak nějak jsem to neřešil a valil po dálnici z Prahy až do Liberce. Ale zpátky jsem to už zkontroloval a zjistil, že je známka už propadlá hned jsem koupil jinou. Ono je nevelká šance, že Vás cíleně odlapí, protože ani v dobrém dalekohledu nejsou schopni přečíst co je procvaknuto. Jenže - stačí třeba hlídka měřící ve zůžení - a že jich teď je jako máku - a při kontrole už není problém zjistit, že známka je propadlá.

Prostě řečeno - ten flastr je tak velký, že záměrně bych do rizika nešel

mathew
hodnocení

1x
Já jsem jezdil s propadlou známkou půl roku a nikomu to nevadilo, ale musí být z letošního roku a ne z jiného nebo si toho všimne i slepej. Samozřejmě pokud vás chytnou tak to může být drahé.
Ti měřiči v zúžení čumí akorát do radaru a nic jiného je nezajímá a už vůbec ne známka pochybuju, že by si vůbec všimli, že kolem jede někdo bez, pokud tam něco je tak to řešit určitě nebudou. To vás spíš seberou celníci co stojí na nájezdech...

mak*
hodnocení

1x

Neplatná známka je mnohem horší, než žádná. Je pravda, že většinou to hlídají na dálku dalekohledem, takže poznají, že tam něco je, jakou to má barvu, ale rozhodně ne co je tam vycvaknuto. Ale právě proto si myslím, že tím větší postih bude, když se na to přijde.

Naší babičce je taky přes 80, taky má ticíc lékařských zpráv a dokonce ještě sama řídí. Takže váš případ je od případu krajní nouze na hony vzdálen a nikdo na to nebude brát ohled.

mate59
hodnocení

0x

Kontrolují platnost známky.Toto vám neprojde.

ferdamravenec
hodnocení

0x

Výjimka není, je to tedy na pokutu, pokud vás zastaví a nelze Vám to doporučit.

Co bych udělal já? Klidně bych jel. Protože šance, že Vás zastaví je tak malá, asi jako že se stanete účastníkem hromadné nehody. A to mě taky neodradí od toho, abych sedal za volant :) Ale někdo striktně dodržuje zákon, tak si na každou jízdu koupí nový kupón. Mě to přijde nefér, že jeden zaplatí 1500, nebo kolik stojí roční známka a potom drandí po dálnicích celé dny 365 dnů v roce a jiný si koupí známku, projede jednou a na zpáteční cestě, když se vrací, už musí platit zase. Kdyby byla jednodenní známka za 1500/365, čili třeba za 5 korun, neřekl bych ani slovo a bez okolků bych si ji koupil. Ale přispívat na státni zlodějnu (rozkrádání peněz na stavbu dálnic) a ještě se cítit zle, že si dovolím za 300 korunový kupón jet po dálnici 2x? Za to bych se opravdu nestyděl :)

odchytova*
hodnocení

0x

záleží, jak moc máte rád adrenalin a taky trochu na štěstí...
bez známky nebo s propadlou to doporučit nejde - hrozí až 5000Kč pokuta.. samozřejmě že je plno lidí, kterým to prochází.. ale najde se i plno, kteří si pravidelně kupují a jednou zapomenou a sou vylapeni...
Pokud pojedete po dálnici tam i zpátky, koupil bych si ju..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]