Nejste přihlášen/a.
Jakou rychlostí pojede od zatáčky k ceduli kde je konec obce na následujícím odkazu v následujích situacích.
Upozorňuji, že kopec má stoupání 14% , ale DZ "nebezpečné stoupání"pod kopcem není umístěna a značka konec obce je v půli kopce.
1 - když pojede sami a před vámi a za vámi nikdo nebude
2 - když za vámi pojede policie
3 - v autoškole s instruktorem - obávám se, že instruktor sám pod kopcem přidá ( mě se to takto stalo ale ještě ve škodě 105 když platila ještě vyhláška 80).
4 - v autoškole s komisařem - tam to asi jinak nepůjde než 50 a v půli kopce už jet na 2.
Já jako cyklista tento kopec objedu po cyklostezce nebo po silnici.
A k tvým otázkám: mně je celkem jedno jestli v jaké dopravní situaci se nacházím, ale už mám na silnici nějaké zkušenosti a tak jedu tak, abych neporušoval pravidla.
Takže přes obec do 50km/h, do kopce možná 40km/h, za cedulí konec obce taky 40km/h pokud to půjde nebo i pomaleji. Pak bude následovat podřazení a pomalá jízda do kopce. Žádný řidič mi nemůže určovat jakou rychlostí mám jet. To rozhodnutí záleží pouze na mně.
Dost hloupé otázky, na silnici jezdíme podle předpisu, ne podle toho jaké je kde stoupání, nebo jestli někde jede policajt. Jestli někdo uvažuje jinak, tak nemá za volantem co pohledávat.
A když dojedu konstantní rychlostí (tempomat) vozidlo, které jede 85 na limitu 90, tak zpomalím, protože "na silnici jezdíme podle předpisu" a já tudíž nesmím zrychlit nad 90, ale zároveň nemám takový rozhled, abych bezpečně předjela rychlostí 90 km/h.
To samé z kopce (limit 90), cesta mezi polmi, kde ze zkušenosti vím, že se auto rozjede na víc, lehce přes 100. Pod kopcem je ještě dlouhá rovinka, kterou přejedu setrvačností, když nebudu z kopce brzdit. Do obce za rovinkou pak vjíždím skoro přesně 50 a setrvačností dojíždím ke křižovatce, takže jsem ujela přibližně tři kilometry bez plynu a brzdila motorem. Protože ale "na silnici jezdíme podle předpisu, ne podle toho jaké je kde stoupání, nebo jestli někde jede policajt", budu z kopce brzdit, na rovince přidávat, před obcí srovnávat rychlost na přesně 50 a před křižovatkou zase brzdit. S policií (vlastně kýmkoliv, nechci brzdit provoz svojí šetřivostí) za zády ano, bez nich ne.
Já vím, dva příklady, které trochu hrají "do karet" mně a určitě jde napsat jiné příklady, kde bude situace opačná. I já jsem proti jízdě bez mozku, a to i když je v souladu s předpisy. Ale hraje si tady někdo na svatoušky, nebo vážně jezdí striktně podle předpisů a myslí si, že bych neměla za volantem co pohledávat, když jezdím jinak?
Třetí příklad, už trochu specifický a netuším, kdo značku osadil a na základě čeho, je vyjíždění z areálu jedné firmy. Přestože jde o úplně přehledné místo v obci, je tam osazený přikázaný směr jízdy doprava a přesně vím proč - kvůli kamionům s nadměrným nákladem, které tam při vyjíždění doleva způsobily nemálo komplikací. Osobákem se dá vyjet doleva (na hlavní silnici) i rovně (vedlejší) úplně v pohodě, nemálo lidí to tak udělá, ale ta značka tam je. Když pojedu doprava, jedu úplně na druhou stranu, protože se není kde snadno otočit. Přitom když pojedu z vedlejší silnice, můžu jet doprava (hlavní), doleva (hlavní) i rovně (do firmy), tam už přikázaný směr není. Protože ale "na silnici jezdíme podle předpisu", z firmy pojedu vždycky doprava, nebo někdy i doleva nebo rovně?
Co to je za otázky? Vždyt ty 3 jsou vlastně stejné a jen šílenec by jel jinak než podle předpisu.
Ještě tam schází další stupidní možnosti typu :
5 - Když pojede komisař ale bude usínat...
6- Když pojede policie přede mnou ale pomalu mám zkusit předjíždět?
atd...
Netuším, co má sebevětší kopec (bez ohledu na to, jestli je označen značkou) společného s omezením rychlosti v obci .
Takže do kopce, z kopce i po rovině pojedu:
1. + / - 50 km/h (nebudu to nijak zvlášť řešit)
2. max. 50 km/h (a budu si to víc hlídat)
3. 50 km/h (a budu si to víc hlídat)
4. co nejpřesněji 50 km/h (a budu si to maximálně hlídat)
A když to bude kvůli výkonu motoru potřeba, pojedu klidně i na jedničku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.