Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrychlování při předjíždění

Od: slavo® odpovědí: 39 změna:

$17 odst.4

Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

Chápu to tak, že pokud je řidič předjížděn nesmí zvyšovat rychlost jízdy,

Ale častěji se děje toto:

Řidič prvního vozidla opustí obec a začne zrychlovat, za ním jedoucí vozidlo které za ním jelo v obci ho po několika stovkách mertů dostihne a začne toto zrychlující vozidlo předjíždět protože toto první vozidlo ještě nedosáhlo 90Km a to druhé vozidlo dokáže zrychlit mnohem rychleji protože má mnohem výkonnější motor.

To má to první vozidlo přestat zrychlovat když ho to druhé začne předjíždět?

Např. první jede fabie 1.2HTP a to druhé je oktávka 1,9TDI - v obci oba jedou 50 ale za obcí ta první když na to šlápne tak se začne pomalu rozjíždět a to druhé vozidlo "vystřelí".

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode*
hodnocení

8x

Dobrý den. Chápete to správně. Navíc když za mnou jede "dělo" co se viditelně chystá být co nevidět přede mnou, často nejen že nezvýším rychlost, ale snížím ji a ještě bliknu ve vhodném okamžiku pravou směrovkou aby řidič za mnou věděl že o něm vím a že mě může bezpečně předjet. Bohužel jsou i řidiči kteří to jako já zdaleka nedělají, začnou zběsile zrychlovat a vůbec si neuvědomují že svým počínáním neohrožují jen protijedoucí vozidla a vozidlo řidiče který předjíždí, ale i sebe.

hodnocení

6x

Viděl bych to spíše takto:

Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

Tedy implicitně řidič může zvyšovat rychlost jízdy jen v případě, že tím nebrání předjíždění. Což lze předpokládat u vozidel s velmi rozdílnou akcelerací, kdy řidiči předjíždějícho vozidla je v podstatě jedno, zda předjížděné (slabší) vozidlo zrychluje nebo nezrychluje. Ovšem v případě, že by rozdíl v akceleraci obou vozidel byl minimální, musí řidič předjížděného vozidla přestat zrychlovat a umožnit předjíždějícímu dokončit předjíždění.

satam: Jak tazatel uvádí příklad toho Porsche, tak tomu je nějaká Fabia 1,2HTP zcela ukradená, to je jak kdyby předjížděl patník u cesty:)

15.06.20 11:21
hodnocení

5x

Ano.

hodnocení

Ale ve většině případů tomu tak není.

Sám jsem zažil případ kdy z vedlejší mimo obec najíždím na hlavní a za mnou porsche - myslíte, že čekal až zrychlím na 90 - v okamžiku když jsem přeřazoval z 2 na 3 tak kolem mne proletěl jak "blesk" a ztratil se v první zatáčce.

slavo: Ale proč by čekal? Pokud tam nebylo zakázáno předjíždění, potom Vás předjel zcela dle zákona. A Vy jste ho v tu chvíli měl pustit (umožnit mu předjetí) tím, že přestanete (na ty dvě vteřiny než Vás předjede) zrychlovat.

Slavo, to ovšem neznamená, že je pirát a ve Vás se vaří krev...;).

Třeba spěchal k porodu :-D.

hodnocení

Asi někam spěchal protože to vzal přes odbočovací pruh a příčné šrafování.

hodnocení

4x
Několik stovek metrů za obcí není vozidlo schopno dosáhnout 90 km/h? Čím to jezdíte? Vždyť i to HTP je z 50 na 90 za pár sekund.
Ale to není předmětem otázky.
Ano, měl byste přestat zrychlovat. Ale nevím jestli se tomu ve vašem případě dá vůbec říkat zrychlování :)
hodnocení

Pár jsou dvě - to znamená zrychlit o 40 km běhwm dvou sekund snad zvládne jen bugatti

daniela1

@mikihans, nevím, které HTP a v jakém vozu má kdo z nás na mysli, ale 50-90 za "pár sekund" je s 1.2 HTP 40 kW Fabií nebo 51 kW Roomsterem ve většině případů nereálné, tedy normální, každodenní jízdou. Na plný plyn a s trojkou v omezovači to možná 90 pojede, nevím. Jinak ale stačí protivítr + naložené auto / prudký kopec / naložené auto a kopec / ... a řidič je rád, že alespoň nezpomaluje.

I když se přiznávám, že slavovy otázky taky úplně nechápu. Předpisy se prostě porušovaly, porušují a budou porušovat, striktně podle předpisů dlouhodobě jezdit nejde.

Tak třeba Fabia 1.2 40 kW z 50 na 90 kolem 12 sekund (dle videa na youtube). No v 90 to má na trojku od omezovače ještě hodně daleko :) To teda žádný dělo není, ale stejně je to hlavně o řidiči, protože hodně jich neumí využívat výkon svého auta. Bojí se z pro mě neznámého důvodu pravý pedál pořádně zmáčknout a motor trochu vytočit, když je to potřeba. Vidím to často hlavně na připojovacích pruzích. Zajímavé že se 40 kW Favoritem jsem vůbec neměl problém dosáhnout během připojováku normální rychlosti a zařadit se plynule mezi ostatní auta. To stejné vjet na hlavní silnici, aniž bych někoho zdržoval. Někteří jsou ale schopni se na rychlostní silnici nebo dálnici připojit v padesáti.

Zná někdo připojvací pruh u brněnského Globusu, od kruhového objezdu nahoru na 43 směr Svitavy? S dvoutunovou dodávkou a 110 kW mám nahoře na konci připojováku tacho 120. Přesto skoro pokaždé když jedu okolo, někdo se tam s normálním osobákem připojuje v rychlostech kolem 50-60 mezi auta co jedou 110...

hodnocení

Já to tam znám a občas tudy jezdím.

Do toho kopce s 50Kw jedu na dvojku ve 4000 otáčkách přeřazuji na 3 ještě v tom kopci při napojení už dávám 4 a 5 dávám až skoro u té benziny.

A jsoui tací když mají volno v levém pruhu tak do něho nepřejedou aby se ten co najíždí z připojovacího mohl do průběžného zařadit.

" A jsoui tací když mají volno v levém pruhu tak do něho nepřejedou aby se ten co najíždí z připojovacího mohl do průběžného zařadit" - tak zrovna o tomto manévru se nedávno napříč netem dost diskutovalo a výsledkem bylo, že se to dělat nemá.

hodnocení

3x

A jde většinou o ego.

Pokud někdo spěchá a za obcí by mě těžko předjel v zatáčkách nebo nepřehledných úsecích, tak proč ho nepustit.

Vyhláška neříká nic o tom, že přesně za značkou na to všichni musí šlápnout z 50 na 90.

Souhlas. Ono je to o situaci, nelze to nalajnovat.

hm*
hodnocení

3x

Cha, doufám, že to tu nečte nějaký orgán a nebude pak na nás číhat.

Když mě někdo předjíždí, nebráním mu v tom. To ale neznamená, že hned budu ubírat. Když už zrychluju a za mnou se rozhodne mě předjet, tak, je-li to bezpečné, nepřestávám zrychlovat; však věděl, že zrychluji a přesto se mě rozhodl předjet, tak na to určitě má. Ovšem když mě předjíždí blbec v nevhodnou chvíli, radši i zpomalím a ještě uhnu.

hodnocení

3x
Podle mne zákon tímto nemá na mysli pokud plynule a předvídatelně zrychluju za obcí, není to bránění předjíždění nedočkavců. Je přeci logické, že auta za sebou budou postupně zrychlovat. Zákon míří na bohužel častý nešvar, kdy pantáta jedoucí nějakou stabilní rychlostí začne zrychlovat v reakci na předjíždění. Mimo obec či na dálnici poměrně běžný jev.

hodnocení

2x
Na silnici se řídim od jakživa zdravim rozumem takže :
Pokud mam slabší vúz a někdo mi chce předjed tak ho necham a říkám si klidně jed
Pokud mě předjíždí něco co neni silnější prostě si chce někdo dokázat že na to má opět ho necham předjed nevytvářim záměrně nebezpečnou situaci prostě se usměju a pokud ho někde doženu a bude mě zdržovat v poklidu si ho předjedu
Navíc bys měl vozu co tě začne předjíždět to předjetí umožnit a to i za cenu spomalení nebo v krizi i uhnutim na krajnici

janzeman
hodnocení

2x
Pokud to chápu správně, tak vy nemusíte zpomalovat svou akceleraci, protože auto co předjíždí nesmí nijak omezit předjížděné auto. Sice je v zákoně uvedeno, že nesmíte zrychlovat, ale předpokládám, že jde o bránění v předjetí. Pokud vaše dosavadní rychlost jemu neumožnuje předjetí, tak vás nemůže předjíždět.

pet32
hodnocení

1x

A nejlepší jsou, že vás předjedou a těsně před váma šlápnou na brzdu

A vesměs ti stejní. Golf,Passat,Octavia.

hodnocení

1x

Jedna věc je striktně právnický výklad, jiná věc je praktická aplikace.

Jestliže je rozdíl ve výkonu obou aut značný, tak mírně zrychlující první vozidlo nebrání v předjíždění prudce akcelerujícímu druhému. Ano, možná mu tím prodlouží manévr o pár desítek metrů, ale na druhou stranu, řidič druhého vozidla musí předvídat i to, že vozidlo před ním po výjezdu z obce bude zrychlovat, a přizpůsobit tomu svůj záměr.

Já třeba při výjezdu z obce prakticky nepředjíždím, protože vím, že ten přede mnou stejně zrychlí.

mak*
hodnocení

0x

Ano, podle předpisu, jakmile zjistí, že ho někdo předjíždí, musí přestat zrychlovat. Takže Správně by měl pokračovat 50km/h, dokud ho to auto nepředjede (oni ti nedočkavci začínají většinou předjíždět už na konci obce), jenže to už ho bude předjíždět další auto, a pak další a další.. a už nikdy nezrychlí na 90km/h. Ale může také nezjistit, že je předjížděn :) a předjíždějící naopak musí předpokládat, že po skončení omezení začne auto před ním zrychlovat.

Toto je dle mého názoru v zákonu nedořešeno, stačil by dodatek např. "mimo případů, kdy lze předpokládat, že bude zrychlovat".

Pokud všichni budou předpokládat a hlavně se všichni budou chovat rozumně, pak je ten navržený dodatek k ničemu. V opačném případě by musel být nějaký dodatek snad ke každé větě zákona:-D

mak*

Jenže oni všichni spíš hledají mezery v zákonech a snaží se je využívat, takže pak jsou dodatky nutné.

xenofob
hodnocení

0x

také platí, že se nesmí předjíždět, jestliže by se řidič nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet...a pochybuji o tom, že když řidič 1.9 TDi 96kw uvidí ve zpětném zrcátku, že se jej snaží předjet fabie 1.0 MPi,.která sice dává znamení o změně směru jízdy, jede v levém pruhu ale ztrácí se mu při výjezdu z obce ve zpěrném zrcátku, protože ten motor prostě nejede, že sundá nohu z plynu a pojede 29 sekund konstatntní rychkostí a bude vyčkávat než se fabie rozjede

A přesto hodně lidí s 1.0MPi závodí jak oživot. *smich*

mathew
hodnocení

0x
Pokud ta Fabie nebude mít zařazeno za 2 a Oktávka za 5 tak si ta Oktávka nejspíš vůbec nevšimne, že Fabie zrychluje :D

jaj*
hodnocení

0x
Mě tady vysvětlili, že mám sledovat zrcátka a jak mě někdo začne předjíždět tak okamžitě zpomalit, i za to, že bych musela jet celou dobu 60, protože nesmím zrychlit když mě někdo předjíždi a když jedu pomaleji tak mě začnou předjíždět. I přesto že já jedu autem co má přes 100kW a auto co mě predjíždi má sotva 50. Rozdíl je v tom že já zrychlím až je celý auto za značkou, a někteří mě předjíždí už 100 metrů před značkou.
ridic

Je to přesně tak, jak píšete. Když řidič alespoň trochu dodržuje v obci povolenou rychlost, tak se za ním utvoří kolona, která jej 100 metrů před koncem obce začne předjíždět. V delší obci a za většího provozu je to klidně i víc jak 20 aut. Když jej potom všichni předjíždějí a on jede jen 55 km/hod, tak se stává překážkou v provozu a vzniká tak tím, že on dodržuje předpisy, nebezpečná situace ohrožující bezpečnost provozu - a tím zároveň porušuje předpisy, protože pomalou jízdou druhé ohrožuje.

Mezi známími řidiči se často setkávám s přesvědčením, že ti, kdo v obci dodržují rychlost, jsou pro ostatní překážkou v provozu a tím druhé ohrožují, protože je nutí předjíždět. Například švagr se rozčiloval, že v obci, kde není radar, řidiči jedou "jen" 70 km/hod - on v takové obci jezdí 80.

Kdyby řidiči dodržovali předpisy a zároveň používali rozum, tak by problémů a nehod značně ubylo.

hodnocení

0x
No mam jeden priklad z obce kousek od mesta kde bydlim. Ve vsi me dojelo auto, ktere jelo cca 70 celou obec, ja jel opravdu 50. Na konci vesnice je zatacka pak konec obce (jeste stoji za zminku cara cca pulku vesnice az za znacku konec obce) a rovinka s nejakym horizonten az do dalsi vesnice. Ja jsem u znacky zacal zrychlovat, matlafa za mnou me mezitim jeste od zatacky zacinal dojizdet v levem. Opravdu jsem na nej necekal. Pokud pominu fakt, ze me predjizdel kde nemel (ale to by mel resit nekdo jiny) tak si snad musi uvedomit, ze budu na konci obce zrychlovat. Ano nezrychlil bych kdyby byl vedle me (ale byl za mnou v levem), respektive asi bych ho nechal dokoncit predjizdeni a predjel ho... ono to chce pri rizeni pouzivat hlavu. Nejde si na vsechno udelat manual jak se presne zachovat...
A ted me vsichni ukamenujte jak jsem reagoval spatne...
Tak samozřejmě, že používání zdravého rozumu zakázáno není.
Ano, nejednou se mi také stalo, že mne do kopce z neznámého důvodu chtělo předjet auto, kterému to prostě nejelo. Zrychlovat v tu chvíli nebudu, ale brzdit také ne, to mne ani nenapadne (nemluvím o rizikové situaci).

Jojo...proto je to o konkrétní situaci. Tvoje popisovaná dituace je jiná, tam nemám důvod zrychlovat a jak říkáš tak ani zpomalovat.

Někdy jsou to tzv. sedmdesátníci.Nemá to nic společného s věkem,ale buď jim to víc nejede nebo neumí řadit.Taky občas pár takových potkávám, přes obec mě prostě musí předjet ale na následné rovince si poctviě udržují svých stabilních 68

nunici: Přesně vím o čem mluvíte..Ani, jedou kontinuálně 65-70km/h..vesnice, město, silnice, dálnice. Někdy mám pocit, že stejnou rychlostí i zajíždí do garáže.
hodnocení

Zažil jsem několirát případ na dálnici když kamión předjížděl kamión - rozdíl rychlosti cca 2 - 3 km - až byl na jeho úrovni tak se znovu začal zařazovat zpátky protože začínalo mírné stoupání a ten co předjžděl byl asi naložený a ten druhý prázdný - proč ten co byl předjížděn nezpomalil aby ho mohl předjet - za tu dobu se v pravém pruhu utvořila kolona asi 30 aut.

hodnocení

0x
Me se dost casto stava, ze auto prede mnou jede stylem ala duchodce ale jenom do momentu kdy vybocite do vedlejsiho pruhu. Pak je tam podlaha jak vysita a pokud mate plus minus stejne výkonné auta, tak je to na facku.

jaj*
hodnocení

0x
Zrychlovat se nesmí když někdo předjíždí, takže se občas stane že jedu ještě několik metrů za obcí 60 protože mě předjíždí auta a nesmím zrychlit na 90 což bych udělala na pár metrech kdyby nepředjíždeli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]