Nejste přihlášen/a.
Jednoduché, pokud se domluvíte. Kupec vozidlo koupí, spolu zajedete na evidenční kontrolu, pak na poštu, kde napíšete plnou moc, necháte jí ověřit, necháte si všechny doklady a zítra nahlásíte Vy osobně změnu. Pak dovezete, nebo pošlete kupni přepsané dokumenty.
Páč co nezařídíte sám, nemáte jistotu, žeto někdo udělá. Sice tušíte problém, ale nevíte, jak velký to může být problém, když Vám odjede s doklady a vozidlem. Již nikdy ho neuvidíte a nepřepší to. Co pak?
Nehledejde jak to nejde, hledejte, jak to udělat.
a kde že je to otevřeno do 11.00?
většina úřadů má otevřeno celý den a část celý týden, dokonce v Liberci bylo ještě nedávno otevřeno i v sobotu, stačí se podívat na příslušné webové stránky a zajet jinam...případně se předem objednat na konrétní hodinu...ale mpokut o řešíte ráno 3 hodiny před prodejem, je možné že nebude volný termín
jak bylo napsáno, bez protokolu z evidenční kontroly nedávejte auto doklady ani klíčky z ruky, mám velkou obavu, že na STK se nedostanete na počkání, u nás jsou neustálé kolony před i za budouvou a technici auta větrají a desinfikují a trvá to vše déle
po předložení oveřené kupní smlouvy se dá také zjistit, že jste v 10-denní lhltě nepodal žádost o přepis, za clo hrozí sankce 0-50tis Kč
Jako minimum potřebuješ protokol z evidenšní kontroly a ověřenou plnou moc k přepisu - tak abys to mohl přepsat bez něj. Termín je 10 dnů od změny vlastníka, EK platí měsíc. Kupní smlouvu je dobré mít písemnou.
Bez toho minima auto nepředávej.
Můžeš mu dát plnou moc a po týdnu ověřit jestli přepis proběhl, pokud ne tak použiješ tu tvojí s protokolem z EK a přepíšeš to sám (techničáky nahlásíš jako ztracené, úřad vydá duplikát a přepíšeš, tj. dát mu techničáky problém není)
Jediný bezpečný postup je následující.
Pokud se to kupujícímu nelíbí, ať si trhne.
Máte si oba udělat čas a řešit to v klidu společně.
1) Uděláte evidenční kontrolu - sám kdykoliv na kterékoliv stanici STK. Potřebujete malý a velký TP.
2) S kupujícím podepíšete kupní smlouvu a převezmete peníze a jeho ověřenou (czechpoint) plnou moc.
3) S evidenční kontrolou, zelenou kartou, malým a velkým TP, kupní smlouvou a plnou mocí půjdete na úřad a přepíšete vozidlo.
4) Uděláte si kopii VTP (aspoň fotku mobilem) - budete ji potřebovat pro zrušení povinného ručení, kupní smlouva dnes už nestačí.
5) Předáte vozidlo, klíče, papíry a vše co k němu patří novému majiteli.
6) Na pobočce vaší pojišťovny ukážete kopii VTP a ukončíte povinné ručení.
4) ale stačí - i pokud to je ve smlouvě, tak zákon o POV je nad smlouvou a tohle ujednání neplatí (podobně jako v nájemní smlouvě neplatí kratší výpovědní lhůta než je zákonná).
= stačí pojišťovně oznámit změnu vlastníka. Při sporu nakonec u soudu kupní smlouvou doložíš že KS nebyla fiktivní ale skutečná a pojišťovna utře.. Mmch. zákon umožňuje auto dopoledne prodat a odpoledne koupit zpět (nechci půjčovat, novému vlastníkovi se nelíbilo, ale byl jsem ochotný koupit zpět - tj. žádná fiktivní změna, ale dvě skutečné). A vzhledem ke lhůtě přepisu 10 dnů v techničáku nic být nemusí. Změna vlastníka se ze zákona dokládá kupní smlouvou. A opět ze zákona POV končí dnem oznámení změny pojišťovně.
Realita je taková, že nestačí. Teď jsem prodával 2 auta a prostě bez VTP pojistku nezruší. Jestli se chcete soudit, prosím. Já si ho radši ofotím a mám klid.
V pátek jsem rušil pojištění u Allianz bez jakéhokoli dalšího dokladu. V pondělí přišel e-mailem zaheslovaný doklad o zrušení pojištění.
Takže záleží dost na pojišťovně, ale já jsem nepotřeboval nic a podle zákona stačí kupní smlouva. Kopie ORV II není třeba.
@stepm: Požadovat kopii ORV II je nezákonné! pokud je na to upozorníš, couvnou!
Jen to zkouší... Kdo se nenechá tak tomu zruší bez průtahů. Musí a ví to. Jakmile zjistí že nejsi ovce (=správný postup) tak ukončí..
podle zákona 168/1999 Sb. se změny pojištovně pouze OZNAMUJÍ
chce-li někdo v ČR ukládat občanům povinnosti, tak jen na základě zákona ...to je v našem ústavním pořádku
ale neznalost neomlouvá, tady to platí obzvlášť, jen neznalý neaseritvní prosťáček se nechá šikanovat personálem soukromé firmy a prání nebo požadavky personálu a jejich managementu vydávat za závazná pravidla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.