Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna oleje

Od: milena8421® odpovědí: 29 změna:

Hezký den, zdravím všechny kteří mi můžou poradit jaký olej bych měla daát při výměně do motoru. Auto Ford Focus, r.v. 2002, benzín. Chystám se s ním na výměnu oleje, dával se tam až dosud 5W-40. Teď když jsem se ptala na nový olej tak mi prodavačka řekla, že mají olej přímo do Fordů, který výrobce doporučuje, ale je to 5W-30. Tak teď váhám, který olej tam mám dát a jaký je mezi nimi rozddíl. Podotýkám že Focus má najeto 220.000 km a spotřebu oleje má normální.

Děkuji za rady, Milena.

doplněno 11.06.20 18:17:

Děkuji všem za rady, všechno jsem zvážila a nakonec jsem se přiklonila k většině...nechám tam stejný olej 5W-40, nebudu měnit když k tomu asi není důvod. Jezdil na něj bez problému dosud, nejspíš bude jezdit i dál.
Mějte se všichni moc fajn a přeju krásné léto...snad nějaké bude. Milena. *srdce*

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ford skutečně doporučuje 5W-30.
Mám Focuse taky a dávám ho tam celou dobu.
hodnocení

Rozumim, mně jde spíš o tu změnu Díky.

5W40 je hustší, je doporučený jako když není 5W30... 5W40 se doporučoval aby se snížila spotřeba oleje (je hustší). V Focusu jsem ho používal (5W30) až do jeho likvidace...
Obecně Ford doporučoval 5W30, ale přitom od jakživa ve Fordu dávali do Mondea ST V6... 5W40... Tak bych si z toho hlavu nedělal...

noha
hodnocení

0x

... Hádám že nabízený olej je i dražší-obvyklé triky prodejce Kupte ten, co jste kupovala vždy, evidentně to motoru nevadilo.

hodnocení

Taky se mi moc nechce měnit když je na něj zvyklý a na starý kolena mu cpát něco jinýho by mu nemuselo udělat dobře.
;)Děkuji.

hodnocení

0x
Pokud se daval 5w40 pokračujte v tom samém oleji jinej nedavejte 5w30 je voda určena většinou pro vozy s dpf a turbem
Ja osobně co měla dcera 1.8ku benzinového fokuse sem po celou dobu do něj lil 10W40 ku
hodnocení

Taky si myslím že je řidší jestli jsem správně pochopila z toho co jsem o těch olejích studovala... otázka je co je lepší. Asi raději zůstanu u toho na co je zvyklý...už je to přece jen stařík.:) Ale šlape pořád dobře. Děkuji.

hodnocení

0x

Řidší nebo hustší je docela nebo skoro jedno.Jsou ale důležitější normy než viskózní! Dodržel bych spíše oborovou normu danou výrobcem motoru než viskózní kterou mi bude tvrdit prodavačka s tím že tam patří!

Jinak pokud oba tuto ON plní je úplně (asi mimo ceny,30=asi bude dražší) jedno který tam přijde

re4zon
Presne tak, jedina spravna rada, dodrzet normu. Akorat 5w30 by mel byt levnejsi, ovsem zalezi na znacce a jakou na tom maji marzi.

mak*
hodnocení

0x

5W-40 bude asi v létě lepší, ale myslím, že jdou použít oba.

11.06.20 18:09
hodnocení

O. K. *mnam*

break
hodnocení

0x

5W30 WSS-M2C913-b popř c...

Kecy o 10w40 nebo 5w40 , že jsou lepší, protože 5w30 je voda, jsou hovadiny...nedal bych na ně.

asd1

Pokud na 5W30 už bral olej tak 5W40 spotřebu oleje sníží. A když se vrátí zpátky na 5W30 tak může začít žrát opravdu hodně.. Pokud olej žere (nad půl litru na 1000km), tak se ekonomicky absolutně nevyplatí generálkovat, ale dolívá se nejlevnější olej (5W40, 10W40) dokud to jede...

asd1
hodnocení

0x

Nech tam 5W40. Při změně na 5W30 může začít žrát olej.

Asi nejvhodnější 5W40 jsou Total quartz 9000 ( nezaměnit s T. q. energy 9000 - to je jiný olej), VAT, Ford Formula S/SD - viskozitou se blíží k "nejhustějším" 5W30.

Pokud bys chtěla zkusit 5W30, tak aktuálně do 1,6 zmetec dávám Total ineo ECS a je OK. Nutno pak ale sledovat spotřebu oleje jestli nezačne žrát..

Forda v benzínu a olej jsem kdysi dost řešil a mám to myslim docela zmáklé..

hodnocení

Děkuji, asi tam opravdu radši nechám ten 5W-40. Auto je na něj zvyklé, nikdy žádný problém, olej nežere tak proč
měnit, ne? Prodavačka mi nasadila brouka do hlavy ale asi zbytečně. Nebudu pokoušet osud. Milena.*slunce*

Ještě se zeptám...ten 5W-30 je řidší? A je to k něčemu dobré?

asd1

Je řidší = menší odpor v motoru = o něco málo nižší spotřeba. Ovšem i slabší olejový film a tím horší mazací schopnost (obecně). Po přechodu z hustějšího na řidší často motor začne žrát olej.

hodnocení

Aha, tak teď je mi to jasný...takže měnit opravdu nebudu. Nechám 5W-40, ty značky jsem si ofotila a zkusím něco z toho v obchodě vybrat. Moc děkuju za vysvětlení. M. *mir*

asd1

Dop. tenhle: Příp. stejný co tam máš teď.. Filtr nejlíp Mann a olej měnít po 10kkm max. po 15kkm..

jaknaauto.cz/...

jenda2*
hodnocení

0x

Motor si na žádný olej nezvyká, není to živý tvor. Zásadně se do motoru dává takový olej, který předepisuje výrobce. Ten na rozdíl od některých rádců ví, co zkonstruoval a proč tam dává takový nebo makový olej.

Kinematická viskozita oleje 5w30 je v rozmezí 9.3-12.5 mm2/s; dynamická viskozita je 2.9 mPas. Pro 5w40 jsou tyto hodnoty 12.5-16.3 mm2/s a 3.5 mPas.

Olej 5W-40 je tedy hustší při provozní teplotě a to má někdy vliv na některé pohyblivé části motoru. Např. já mám předepsaný olej 5W-20 API SN a při použití 5W-40 motor klepe. Ovlivňuje podstatně tvorbu olejové mlhy pro mazání kluzáků rozvodového řetězu. Např. Jeho vyšší hustota také negativně ovlivňuje promazávání pístního čepu přes otvory v mazacích drážkách pod stíracími pístními kroužky. Není to až tak dramatické ale výrobce není hlupák.

asd1

Když vezmeš třeba long výměny oleje, tak výrobce není hlupák, ale pěkná k...a a životnost auta počítá 8 letnebo 200 kkm a pak si kup nový ;) Tj. předpis výrobce ano, ale ne vždycky to je ideální. Často to je i ekovodička kvůli nižší spotřebě na úkor mazací schopnosti...

Lehce tušim že hydroštěly tam nemá, takže klepání se konat nebude.

Mmch. 5W40 patří mezi povolený oleje a viskozita toho Quartz 9000 je 13,6 (z 5W40 patří mezi nejřidší).. Tyhle motory mívaly povolenou i 10W40 (nepíše přesně jaký motor) a spousta jich na 10W40 v pohodě jezdí.. Když žere už hodně oleje, tak tam lidi lejou i M6A a taky to skousne..

jenda2*

Také nemám hydraulická zdvihátka. A příklad 10W-40 se tedy příliš nepovedl. Zimní číslo momentálně není na pořadu dne. A o oleji pro 30000 km výměnu nebyla také debata.

asd1

Bavíme se o Focusu MK1 a zimní číslo se uplatní za studena do ohřátí motoru... To tvoje je podle 5W20 oleje úplně jinej motor. Debata je o požadavku výrobce a termíny výměny jsou jeden z nich. A často i specifikace oleje pro motor je víc ekokurvítko než ideál pro mazání motoru..

break

Asd1: víš jakej je rozdíl mezi motory z 90. Let a dnešní konstrukce?

hodnocení

Právě sem se pana Jendy chtěla zeptat co má za auto...Focuse asi ne a taky píše něco o mazání řetězu ale já mám řemen. No prostě už sem rozhodnutá tam nechat olej na který jezdil dosud bez problémů...5W-40. A ještě mně napadla jedna věc když má ten Focus najeto 220.000 km že už ten motor bude asi trochu vyběhaný tak jestli i z toho důvodu není lepší tam mít hustší olej...nevím, jen taková úvaha. I když zas tak moc vyběhaný asi nebude...olej nežere a táhne dobře, i do kopce. Proto si ho chci ještě nechat, myslím že ještě chvíli bude sloužit. M.

break

Cpal bych tam vazelínu...

jenda2*

Já mám Hyundai Sonatu 2,4 a psal jsem o mlze oleje u svého motoru, kde je předepsaná viskozita a cokoliv jiného dělá jen problémy. Nic více.

Pokud nemáte v úmyslu dodržovat návody a doporučení výrobce, tak nemá ani cenu se na něco ptát. V těchto diskuzích někdo tvrdí to a jiný zase něco jiného ale návod k autu nečetl skoro nikdo.

Tady je specifikace pro Ford:

Valvoline Durablend FE (5W-30)

Texaco Havoline Energy (5W-30)

Mobil Super FE Special (5W-30)

Castrol Magnatec A1 (5W-30)

Divinol Multilight FO 2 (5W-30)

asd1

Break měl jsem Fíka 1,6 74kW FYDB, debilové v servise tam nalili 0W30. Po 3kkm většinou dálnice hladový oko oleje. Výměna za 5W30, žralo to litr na 1kkm v točkách na dálnici ještě víc. Výměna za 5W40 a bral si 3 deci na 1kkm na dálnici litr.. Olej jsem hodně řešil včetně možností zgenerálkovat to (ekonomicky nesmysl), nakonec jsem asi 50kkm dolíval a pak šlo z domu. Spotřebu i výkon to mělo normální, jen se muselo při tankovaní dolít pár deci oleje. Nejmíň žral ve stavu olej na horní rysce, jak spadl do poloviny mezi ryskama tak spotřeba stoupala. Měl jsem to i rozhozený a nejpravděpodobnější říčina byla asiální vůle kruhů na pístu a tím kruhy pumpovaly olej nad píst. Gufera se měnily nepomohlo. Překroužkování dražší než výměna auta a výsledek loterie. To samý bazarovej motor v tý době loterie za 15k. Novej polomotor za 40k haha.

Další Fík 1,6 FYDD jezdí furt na 5W30 (má 240kkm), ca při 170kkm Formuli 5W30 začal žrát deci/ 1kkm, přechod na Total ineo ECS 5W30 spotřeba oleje ca poloviční (na 10kkm ubyde asi 0,4 litru - mezi výměnama nedolívám). Spotřeba u obou aut byla zhruba stejná.

S tou vazelínou sis trošku zapřeháněl, běžně se do toho v servisech leje 5W40 (je i povolená v manuálu), spousta lidí jezdí i na 10W40 a motor to dává v pohodě i dlouhodobě. Ale hlavně: na hustější olej se obvykle přechází pokud začne žrát olej a návrat k řidšímu často znamená skokové zvýšení spotřeby oleje a během pár desítek tisíc km konec motoru - začne žrát víc jak litr na 1kkm a odchází kat a lambdy a kvůli L. i spotřeba paliva. Pak už kromě drahýho provozu neprojde emisema. Opravovat se to nevyplatí. Hlavně proto bych zpátky na 5W30 nepřecházel. A 5W40 v tomhle motoru je v pohodě, jezdí na to spousta lidí a nemaj problém. Navíc ten doporučenej v odkazu patří mezi nejřidší 5W40. Ostatní specifikace splňuje i přestože nemá fordí specifikaci - jiný motory zas tak odlišný nejsou A VW502; 505; A3 atd. vyhovujou.

Pak je ještě kompromis dát tam 5W30 A3/B3

Rozdíl mezi motorama - myslíš klasickou atmosféru euro4 X oturbenej tříválec euro 6c s řemenem v oleji a filtrem ve vejfuku?

break

Vazelína byla narážka, protože kilometry a viskozita jen tak od oka. Záleží na stavu...taky berou motory podle toho jak se jezdí. Mam Pumu 1.7 a malou spotřebu oleje má, ale sem tam sežere nádrž na 100km

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]