Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jezdíte přesně dle předpisů?

Od: slavo® odpovědí: 62 změna:

V obci je dovoleno max. 50 km/h mimo obec 90 km/h pokud to není upraveno DZ.

A nyní dotaz.

Pokud opouštíte obec tak zrychlujete - respektive přidáte plyn až na značce konec obce? - nebo o chvíli dříve.

A pokud přijíždíte do obce na značce začátek obce již máte 50?

62 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nejezdím přesně podle předpisů. Stačí?

hodnocení

5x
Většinou nedodržuji ani jedno..vjedu s vyšší rychlostí a zrychluji ještě před koncem.

hodnocení

5x
Ne, rychlost opravdu striktně nedodržuju. V obci většinou jezdím do těch 55 km/h (skutečných, ne tachometrových). Mimo obec dle potřeby běžně tak do 110, více výjimečně. Při předjíždění samozřejmě i víc.
Začnu zrychlovat klidně již před koncem, ale ideálně tak abych neměl na konci obce třeba víc než 70. Kdyby tam stály švestky, tak ať nejsem rovnou bez papírů :) do obce dojíždím tak, že sundám nohu z plynu a u značky obce, když to nevyjde už na tu legální rychlost, zpomalím tak na 65-70 a dál auto opět nechám samovolně zpomalovat.
Rychlejší jízdu mám rád, najezdím docela dost a jezdit pomalu mě prostě nebaví.
Za těch cca 200 000 km co jsem zatím najel to mám bez nehody či pokuty kvůli rychlosti. Nehody dvě ťuknutí v malé rychlosti a pokuta jedna za parkování.

hodnocení

5x

Ne.

Ne.

Přesto si nemyslím, že bych jezdil nebezpečně.

Většinou je to totiž tak, že tyto situace nastanou, pokud je značka "Začátek obce" za stromem či zatáčkou..a musel bych "hamstnout" na brzdu, abych měl u značky přesně 50km/h. A opačný případ je zrychlování, pokud značka konec obce je "v polích" a desítky (někdy snad i stovky metrů) před ní, není jediný dům, stavba, nebo přechod pro chodce..

hodnocení

Znám obec kde je zatáčka a poté 14% stoupání, domy končí v zatáčce, ale cedule je v půli kopce.

Takže já se svým autem před zatáčkou dám za tři a šlápnu na plyn, takže když míjím ceduli konec obce tak na tachometru mám skoro 80 a nahoře na kopci mám pod 50.

Kdybych jel k ceduli 50, tak pak ten kopec bych snad vyjížděl na jedničku.

Abych to v tom kopci rozjel z padesátky tak bych musel mít ferrari nebo mustanga a to nemám.

Typicky - Výjezd z Rokytnice v O.h. na Bartošovice. Zatáčka a 3 kilometry krpálu. Kolem cesty 10 samot 50 až 100metrů od cesty ale cedule konec obce až někde po kilometru.

Být policajt a shánět prachy na důchod, postavím se tam s radarem :)

Ještě že tam na obecním úřadě nemají takové pitomce, jako u nás. Ti by tam ještě dali třicítku, protože vedle cesty není chodník.

Slavo, přeháníte.

Dejte přesné místo GPS.

Páč na jedničku jsem nejezdil ani s karavanem do kopce. Co máte za auto?

hodnocení

Milane je to tady:

google.cz/...

A podívejte se kde je značka konec obce - v půli kopce.

Jinak s trabantem se ten kopec který má 14% stoupání vyjíždí na jedničku.

A já mám vozidlo fabie 1.4 mpi takže dole v zatáčce podřazuji v 50Km rychlosti na trojku a přidávám plyn.

A tady je pohled z půli kopce dolů

google.cz/...

A další pohled ze spodu

google.cz/...

Vím že jsem dal odkazů několik - stačil jeden a projet si to.

Tam to znám :) zas tak strašnej mi ten kopec nikdy nepřišel, ale možná jsem tam nikdy nebyl až tak slabým autem, aby mi to vadilo.
Nejhorší co jsem kdy jel bylo ve Škodě 105 s naložený vozíkem ze Sloupu do Šošůvky (okres Blansko) *smich* prý tedy taky 14%, ale nákladní vozidla, traktory a autobusy tam mají pro jistotu vjezd zakázaný.

Slavo,

Kdybych jel k ceduli 50, tak pak ten kopec bych snad vyjížděl na jedničku.
Ano, přeháníte.

asd1

1,4 fobie v takovým krpálu 50 kmh na trojku už nedá (resp by zatížený podtočený motor hrčel jak sviňa) a musel by podřadit na 2. Jak stará 105 - musí se to rozhulákat už před kopcem :D

Na fotce to vypadá mírný, ale fotky tohle dost zkreslujou...

hodnocení

Když se rozjedu tak to tou trojkou dám.

Na chvíli jdou ale otáčky na 4000

Jinak dole značka není tak kdo to tam nezná je asi překvapen a nahoře je značka prudké klesání 14%

Takže na trojku, nikoliv na jedničku.

asd1

Na trojku když jí má před kopcem vytočenou. Pokud pojede 50 až k ceduli tak kopec trojka už nedá, musí za dva a bude s bídou držet rychlost až nahoru na kopec...

ať jede třeba na dvojku...

hodnocení

jak které auto.

I když se rozjel naložený trabant, tak ani dvojka neměla šanci.

Pamatuji to protože jsme ho měli a občas tudy jezdili.

Slavo, Vy nemáte naloženého Trabanta, máte lepší auto, ale píšete, že byste musel jet na jedničku, já k tomu sděluji, že to tak určitě není, Vy stále tvrdíte že ano. Tak ať je po Vašem, jezděte třeba na jedničku.

milancukrar: U nás v JH se nám rozmohl takový nešvar...Začalo se víc a víc používat cedulí omezujíchc rychlost na 30km/h..a pochopitelně i v místech, kde to vůbec není potřeba. Po nábřeží kde je ona "úžasná" rychlost 30km/h také, musím /tedy nejen já/ jezdit na 2. převodový stupeň..po rovině.. Děsně si to užívám..A když jedu na kole, tak mne v tom místě auta bezvadně brzdí, což není příjemné ani jednomu z nás.

Ovšem máme zde geniální odbor dopravy...

To je všude. Obce dostaly pravomoc si na svém katastru upravovat dopravní značení a nemusí o souhlas žádat dopraváky. Takže jak se někde stane sebemenší ťukanec, hned někdo chytrý rozhodne, že v rámci prevence je nutné tam vrazit třicítku. Případně se k nové čtvrti dá 30 protože tam není chodník a motaj se lidi po silnici, ale když se časem chodník dodělá, 30 tam stejně zůstane. Z takových zbytečných značek by se jeden osypal.

hodnocení

5x

Žádný z řidičů nejezdí podle předpisů.

hodnocení

Milane, pamatuji jednu akci z televize v době totality kde zastavili řidičku a ptali se jí, zda jezdí podle předpisů a ona jim odpověděla, ano jezdím vždy podle předpisů a můj táta již nežijící profesionální řidič se tomu smál a říkal, že se podle předpisů jezdit nedá.

A tady s vámi, Milane, souhlasím, a dodávám k tomu, že každý jezdí i na červenou, i když bude tvrdit, že ne.

gene, opět bychom museli sepsat množství předpisů, které porušují ostatní řidiči.

Jednou jsme udělal pokus s několika řidiči, postavili se na křižovatku a koukali po zhasnutí zeleného světla, kolik řidičů nezastavilo a jelo dál, přestože by to stihli řádně zastavit.

Sami pak dělali to samé.

hodnocení

5x

Nejezdím úplně předpisově, ale v zásadních věcech, jako je rychlost v obci, nepřejíždění plné čáry, hlídání různých předností a pod. se snažím nechybovat. Za prvé to může být nebezpečné a za druhé to může stát dost peněz. Prostě tam, kde to je nebezpečné, neriskuji.

hodnocení

Já taky radši počkám i kdybych to mohl stihnout jak se říká s odřenýma ušima.

Když vidím na dálnici jak někteří předjíždí tak, že ten v levém pruhu musí jít na brzdy, tak to já radši počkám až je tam dost velká mezera a necpu se tam.

hodnocení

3x

Pokud je značka až cca 200m za posledním barákem, tak zrychluji už od posledního baráku. Nebo pokud za posledním barákem je pole, tak hned vystřelím. Přes pole se nebudu kochat ke značce.

Vždy je to o konrétní situaci.

asd1
hodnocení

3x

Když je cedule v poli mimo baráky a nečíhaj tam chlupatý *smich* tak jedu ekonomicky/ ekologicky, tj. dobržďuju až před barákama a rozjíždim se za barákama (kousek za nima abych nedělal kravál u baráků). V místech kde je to potřeba zase nejedu "povinně 52kmh" ale pomaleji, např. děcka u silnice, úzké mezi domkama apod.

hodnocení

2x

V obci je dovoleno max. 50 km/h. A teď se podívejte, co je obec z hlediska Pravidel provozu na PK (z. č. 361/2000Sb.) a co je obec ve smyslu jiných zákonů. Velmi rychle zjistíte, že Obecní úřady si stanoví dopravní značení tak, jak se hodí jim a ostatní je nezajímá. A jelikož Češi jsou bohužel hloupé ovce, tak 0,5km před skutečnou obcí dodržují rychlost 50km/h namísto toho, aby se vzbouřili a požadovali omezení rychlosti pouze tam, kde je to podle zákona potřebné.

Možná, že jsem trochu vybočil, ale přesto je můj příspěvek k diskutovanému tématu.

Pamatuji na případ (a není to tak zcela dávno), kdy řidič dostal pokutu za překročení 50km/h i když tam nebyla značka začátek obce, ale bylo tam pár domů a on měl předpokládat, že je tam obec. Divné...(šlo to pokud si pamatuji přes soud)

Ale podle této logiky, bych mohl (a měl) předpokládat, že i když u silnice nebyla cedule konec obce, ale nejsou tam domy, že konec obce již nastal..a mohu jet 90km/h.

Martine, správně, páč podobný jsem četl i já. Řidič přijel po "jiné" cestě, kde nebyla značka začátek obce a soudce mu kladl otázky a dozvěděl se, že řidič věděl, že je v obci. Jen se vymlouval na to, že tam nebyla značka.

Takových míst je na vesnicích mnoho.

Milane mám ale velkou obavy, že "obráceně" by to nikdo z nás "neuhádal"...Respektive, byl bych velmi zvědav na výrok soudu.

Pokud přijedu o obce po legální PK, kam smím vjet a tato PK nebude označena DZ jako obec, není boha, který by mi za to dal pokutut! Nejsem povinen soudit ze stavu okolí, že projíždím obcí! Nedal bych jim ani korunu!

Milane, ten řidič, o kterém mluvíš, byl s prominutím debil. Pochopitelně, že když přiznal, že ví, že projíždí obcí, tak dostal flastr. A co z toho púlyne? Nikdy nic nepřiznat, protože vše, co řekntete se klidně obrátí proti vám

asd1

O tom nakonec rozhoduje soud a pokud rozhodne že jsi jel mezi barákama a tedy bylo zřejmé a musel jsi vědět že je to zastavěná obec, tak to z tebe dostanou..

Opačně to jde taky - 55kmh mezi poli 100m za posledním barákem 20m před cedulí - nebyl naplněn materiální aspekt přestupku. Jsou taková rozhodnutí. Ovšem kdo by se kvůli tomu tahal po správních řízeních a soudech, navíc když výsledek je nejistý - soud rozhodne že materiální aspekt tam i tak byl a nazdar. Spor si může dovolit jen ten kdo má čas a prostředky resp. náklady na spor může v pohodě obětovat

Pavle, Tobě asi nedá nikdo pokutu, ale každému jinému v situaci, kterou popisujeme s Martinem dal soud flastr. To odůvodnění bylo logické. Detaily si již nepamatuji. To je jako když přijedeš do Prahy vlakem, půjčíš si vozidlo, a jak rychle pojedeš, když jsi neprojel značku OBEC?

Ale máš právo na svoji obhajobu.

dusger*

Obec na Slovácku se nenápadně rozrůstala, na poli za obcí přibylo pár domků. Správní orgán úměrně tomu posunul cedule. Ještě ten den tam byli schovaní v křoví s mikrovlnkou. Vybrali určitě spoustu peněz, já jsem taky trochu přispěl. Bylo to asi před třemi lety.

hm*
hodnocení

0x

K obci dojíždím setrvačností, když se blížím moc rychle, tak jen bez plynu, případně i trochu přibrzdím, značku míjím často rychlostí o něco vyšší, než "obecní". Ovšem pak dál zpomaluji až na obecní rychlost. A tou pak jedu opravdu až k ukončovací značce. Potom přiměřeně, spíše jemněji, rozhodně ne agresivně, zrychluji. Ke konci a na konci obce se ti za mnou mohou občas posrat. Jejich problém.

hodnocení

A nebo začnou předjíždět a to i někdy přes plnou a nebo přes příčné pruhování když je tam odbočka.

jezevec*
hodnocení

0x

Ne, nejezdím podle předpisů. Respektive dost často nedodržuji rychlost. Co se ostatních předpisů týče, pak říkám ano, v 99% případů je dodržím (zákaz zastavení, odboření, stání, vjezdu atd.) Ale na co jsem úplně alergickej, je chlast. NIKDY bych nesednul za volant ani po malém pivu a když slyším, že někoho chytli s 2 promilema, střelil bych takovýho člověka rovnou do hlavy...

mak*
hodnocení

0x

Netvrdím, že jezdím za všech okolností přesně dle předpisů, ale snažím se. BTW předpisy nejsou jen omezení rychlosti. Překvapivě mnoho lidí neodoržuje ani ten nejzákladnější předpis, tj, že se má jezdit vpravo.

mak, abychom tady nevypisovali přestupky, souhlasím s Vámi a ještě přidám blinkr. Zvláště ráno při předjíždění cyklistů.

xenofob
hodnocení

0x

snažím se ale pokud to někdy nevyjde, není to úmysl a hlavně se tím nechlubím veřejně v žádné poradně

a co ty, slavo, máš pravidelenou stolici a čuráš nepřerušovaně?

jurajjuraj*
hodnocení

0x

podle predpisu sem jezdil tak mozna v autoskole, netvrdim ze porusuju predpisy od rana do vecera ale hlavne je treba pouzivat mozek

host
hodnocení

0x

Ty, kdo ohrožují svou jízdou ostatní i sebe, by měli z auta vysadit a sebrat jim řidičák. Třeba i jen za to, že řídí jednou rukou a druhou telefonují. Bez milosti, jako v jinch kulturních zemích.

Viz mojevideo.sk/...

Některá videa by měli pouštět po hlavních zprávách.

To ano, ale není to předmětem této otázky. Tady se ptá na striktní dodržování rychlosti.

Omyl. Tady se ptá na striktní dodržování předpisů, nejen na rychlost.

No, stačí si přečíst otázku a je jasné, že se ptá na rychlost. Název otázky je obecný a v textu je upřesněno, co přesně ho zajímá... jako snad u všech otázek tady.

Ale to by nebyla místní poradna, kdyby sem nezačal někdo tahat něco, na co se otázka neptá :)

jaj*
hodnocení

0x
Když už tak, tak zrychlit až bude poslední část auta za značkou. To vždy zrychlím, a pak na mě nějakej psychopat vedle mě začne troubit, jako bych mu překazila předjíždění, nechápu jak mě může legálním způsobem předjet, to jako jede 90 v obci? Nebo nepředvídá že hned za obcí zrychlím? Já vždy 2x promyslím než někoho předjedu.

Dopouštíš se přestupku podle §17, odst.4 z. č. 361/2000Sb. Ten "psychopat" v podstatě troubí právem. Do toho, kolik jede on a zda tě předjíždí legálně, ti nic není, od toho je policie. Ale nesmíš mu bránit v předjíždění, což děláš.Pokud jsi chodila do autoškoly (asi ano, že?), tak bys tohle měla znát.

Mezi námi, s těmito znalostmi a chováním seš na silnici hodně nebezpečná.

asd1

Ano bráníš předjíždění a zrovna zrychlení když tě někdo začne předjíždět by se mělo tvrdě trestat. Podobně ale i pokud se ti někdo nalepí na zadek a vynucuje si tvoje zrychlení ještě před cedulí.

Přesně tohle mají řešit chlupatý v civilních autech a ne číhat za bukem a jen měřit rychlost..

hodnocení

Bránit předjíždění je sice přestupek.

Ale když to přeženu, tak když jede za trabantem ferrari tak když trabant bude zrychlovat tak asi to auto za ním asi nebude čekat až zrychlí na 90 mimo obec.Protože ferrari má mnohem vyšší zrychlení než trabant.

A jinak k reálu.

Auto s výkonem 150 KW s turbem má mnohem vyšší zrychlení než vozidlo s výkenem 50KW s atmosférickým motorem.

Asi má paní silnější auto, protože jinak by ten "psychopat" přišlápl plyn a problém by rázem zmizel.

jaj*
No jo ale to bych pak musela jezdit tak, že bych se celou dobu musela dívat do zrcátek a nebo jet i mimo obec 50, protože mě hned někdo začne předjíždět, ale to by bylo taky porušení něčeho. A zrychlovat v obci nebudu, protože se mi to párkrát podražilo, a je to taky porušení zákona a hlavně ohrožení chodců v obci. V obci je často 50 a mimo obec 90, a když maximální rychlost dodržuji, a taky bezdůvodně nezdržuji provoz, tak stejně porušuji to s tím předjíždením. Tady to snad ani nejde udělat správně. Buďto zrychlit v obci, nebo zdržovat provoz aby mě ostatní předjížděli, nebo zrychlit normalne, s tim že někdo pojede vedle mě.
Řidič nesmí předjíždět
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,
c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích,

(2) Řidič nesmí
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním
daniela1

@jaj, taky obvykle neubírám, když mě někdo takhle na konci obce / rychlostního omezení předjíždí, zároveň ale nijak prudce nezrychluji a nechám se v klidu předjet, většinou mám na tachometru o takových deset víc, když už se řadí přede mne. Snad nikdo trochu myslící nemůže čekat, že ještě za obcí pojedu 50 jenom proto, že se mě rozhodl předjet. Nedělám to tak vždycky, jsou místa, kde je lepší nezrychlovat vůbec nebo naopak ještě trochu zpomalit. Přestupek? Jistě, ale nevidím v tom až takový problém, nevzpomínám si, že bych někoho dostala do nebezpečné situace nebo že by někdo troubil. Jestli ale jezdíte něčím trochu silnějším - ona koneckonců stačí třeba i TDI Octavie - a na konci obce šlápnete na plyn a zrychlujete až do devadesátky, situaci to dost mění a může to být dost nebezpečné.

Je pravda, že někteří řidiči si o zabránění předjetí úplně říkají - z posledních pár let mi asi nejvíc utkvěla v hlavě Fabie s naloženým přívěsem, předjíždějící v prudkém kopci na konci obce, jak kdyby řidič(ka) zapomněl(a), že za sebou ještě něco táhne...*nene* Nebo i předjíždění jiným, naprosto neadekvátním vozidlem (např. automobil 50 ccm skútrem). Za volantem je prostě důležitější přemýšlet a předvídat, než se slepě spoléhat na paragrafy.

daniela1

Ještě mě napadá, k těm zrcátkům, to se nedíváte průběžně?

A s ohrožením chodců v obci, no, nevím jak jinde, ale asi mě z hlavy nenapadá obec, kde by se těsně na konci obce (pár metrů před značkou) pohybovali chodci tak, aby je mírné překročení rychlosti, řekněme 55-60 tachometrových, nějak ohrozilo.

Danielo, u některých autech "řekněme 55-60 tachometrových, nějak ohrozilo." je tato rychlost dle GPS i 50-55 km.

Nejde o ohrožení chodce, ale Vy opravdu porušujte předpisy.

daniela1
@milancukrar, to ano. Jestli je někdo porušovat nechce, v pořádku, reagovala jsem na "porušení zákona a hlavně ohrožení chodců v obci". Sám ale určitě víte, jak se vyjíždí z některých obci prakticky - neříkám, že je to tak správně, ale je to tak. I s mým překračováním rychlostí mě taková větší polovina aut pořád předjíždí. :)

Danielo, mě taky předjíždí za obcí, páč nemusím hned šlapat na plný plyn, abych to rozjel. Klidně ať jede, ať je co nejdříve ode mne pryč.

Hezký víkend.

jaj*
Hlavně v obcích jsou radary, a když mě zničeno nic někdo začne předjíždět tak s tím nic neudělám. To je jako bych jela někde kde je snížená rychlost, a začala bych předjíždět auto který zrovna projíždí kolem značky konec nejvyšší rychlosti B20b, a pak bych se divila že si mě nevšiml. Taky mám strašně ráda, když se přede mnou někdo rozjíždí do kopce a auto mu o 3 metry sjede dolů. Chtělo by to více kontrol na silnicích, a každej přestupek a neschopnost pořádně potrestat.

První potrestaná bys byla ty za bránění jinému vozidlu v předjíždění. Co ty na to?

Ty jsi opravdu na silnici nebezpečná.

jaj,

začáte dobrý, ale konec z Vás čiší zloba:

Chtělo by to více kontrol na silnicích, a každej přestupek a neschopnost pořádně potrestat.

Neschopnost nelze trestat.

každej přestupek pořádně potrestat.

Uvědomujete si, kolik pokut denně dostanete?

jaj*
hodnocení

0x
autosalon.tv/...
Zde je důvod proč zrychluji hned za značkou a ne 50 metrů před ní. Radši se dívám na značky než na radary, a radši si koupím boty než pokuty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]