Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej vozu z depozita

Od: honzik* odpovědí: 9 změna:

Prosím o radu při prodeji starého auta. Situace je následující:

-Minulý rok byly značky umístěny do depozitu

-Tím dnem bylo zrušeno i povinné ručení

-STK je cca týden propadlá

Nyní by auto chtěl jeden člověk koupit, ovšem mám problém s tím, jestli si na sebe tím neušiji bič. Z úřadu jsem se dozveděl to, že auto sice lze z depozitu prodat, ale nikdo už prý neřeší to, že když si ho ten člověk poveze domů a provede nějakou nehodu, budu mít problémy já jako původní majitel.

Myslel jsem si, že mi stačí sepsat smlouvu o prodeji, velký TP bych si nechal a odhlásil na nového majitele.

Máte někdo ověřené info jak to je? Musí mít auto při prodeji z depozitu povinné? Kdo může za škody po uzavření smlouvy?

Mnohokrát děkuji za pomoc

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

2x

nového majitele lze nahlást i v depozitu, auto lze ponechat v depozitu a nový majitel s epřihlásí jen na základě vyhovující evidenční kontroly

auto poveze na podvalu, na STK i domů

nic jiného neřeš, sepiš krátkou smlouvu, auto na něj odhlaš a doklady co mu dáváš sio předtím okopíruj

moto*
hodnocení

2x

Auto lze prodávat z depozitu. Zajdete na Odbor dopravy s TP a kupní smlouvou a ta do technického průkazu zapíše nového majitele. Co ten už bude s novým autem dělat je již jeho problém. Povinné ručení je mu stejně k ničemu, protože bez platné STK na veřejnou komunikaci stejně nesmí.

Je i vašem zájmu, aby na ni nevyjel, protože když způsobí problém, budete muset prokazovat kupní smlouvou případně techničákem, že již nejste majitelem. Takže novému majiteli nezbívá nic jiného než si odvézt na podvalníku a nebo se domluvit se servisem a převézt na jejich převozní značky.

doplněno 06.01.14 11:22:

myslím, že by pro jistotu nebyl problém dát do kupní smlouvu doušku která by odvoz ošetřila, já sám bych jej ode mne na silnici takto nepustil, to bych také mohl mít za dvě hodiny policajty na krku a i když bych doložil a byl z obliga, za to otravování by mi nestálo

navíc, je to moje dlouhodobá ověřená zkušenost, s některými typy lidí není radno vůbec obchodovat a do té sorty bych zařadil i blbce který chce jet bez SPZ a STK na veřejné komunikace a to dokonce ujet 100 km
u takové bytosti se dá i předpokládat, že klidně nechá auto v polopřevodu a začne používat, zase to není v případě kupní smlouvy a odhlášky váš problém, jen vás bude čekat vysvětlování a třeba i dopis od CKP které budete dokládat, že auto není již vaše
a pokud bych takovému exotovi auto tedy prodal, tak si i ošetřím v kupní smlouvě, že mu auto bude vydáno, až jej bude mít v TP přihlášené na sebe, pak už vám to může být opravdu srdečně jedno co s ním vyvede

honzik*
hodnocení

"Problém" je v tom, že pán si chce vůz odvézt 100km po vlastní ose, tím pádem bez stk, povinného ručení, značek, jakéhokoliv dokladu.

Což tedy obdivuji jako velkou odvahu, ale nerad bych běhal někde po policajtech, případně soudech, když by při smůle někoho nebo něco zramoval cestou domů.

Bylo mi řečeno, že ani když udělám smlouvu, kde bude datum a hodina prodeje, tak mi to nemusí pomoct. Jako poslední majitel jsem neměl prý pustit na silnici auto bez stk a povinného.

asd*

To je hloupost. Předáním na kupce přejde vlastnictví a dál už o autě nerozhodujete. Prodal jste auto v depozitu, jestli s ním nový majitel pojede nelegálně je jen jeho problém. Vy doložíte že jste nebyl vlastník a tím to pro vás končí. Pokud by jste ho např. po prodeji nenechal vyjet z vaší zahrady, tak naopak můžete mít problém že zadržujete jeho majetek. Přesný čas prodeje do smlouvy určitě dejte, KS a kopii TP pečlivě uložte (= na bezpečné místo + kopie na jiném místě - požár, vykradení atd.)

zabu
Sepište antidatovanou smlouvu, o jeden den. (včerejší datum). Že s autem dnes byl na silnici? Co Vás to zajímá.

hodnocení

0x

Honzo, máte špatné poradce ve svém okolí..

.

Vozidlo prodáte a v tom momentu nemůžete určovat, omezovat, přikazovat novému majiteli, jak má nakládat se svým majetkem. Jestliže je on tak chytrý, nechte ho klidně odjet jak chce. Páč vy si uděláte kvalitní kupní smlouvu, opíšete si všechny informace z občanky, sepíšete předávací protokol, kde bude uvedene, že vozidlo je bez značek i technických průkazů, které mu předáte až po odhlášení na Vašem úřadě. Dříve mu nedávejte doklady!

Myslel jsem si, že mi stačí sepsat smlouvu o prodeji, velký a malý TP bych si nechal a odhlásil na nového majitele. ANO, stačí.

Máte někdo ověřené info jak to je? Ano, vím to určitě.

Musí mít auto při prodeji z depozitu povinné? Ne, nemusí, páč je to zbytečné, vozidlo není provozované.

Kdo může za škody po uzavření smlouvy? Asi myslíte po uzavření kupní smlouvy? Jaké škody myslíte? Přestupky a nehody jdou vždy za viníkem.

honzik*
hodnocení

A ten prodej z depozitu probíhá jak přesně?

Když auto půjdu odhlásit na úřad, tak ho vyjmou z depozitu nebo pouze změní majitele a z depozitu ho nechá vyjmout až nový majitel po přihlášení?

Škody způsobené vozidlem by měly jít ideálně přímo na viníka, ale v dnešní době, kdy má majitel vozu odpovědnost za auto ... jeden nikdy neví.

Honzíku, vozidlo prodáte úplně stejně, jako když je v provozu.

Na úřadě jen zapíšou do techničáku nového majitele..

správně...kdy má majitel vozu odpovědnost za auto...a majitelem se stane nový kupec, jakmile uzavřete smlouvu. Takže vše jde za ním..

moto*

To jsme si zde ale již řekli, jen to opakujete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]