Nejste přihlášen/a.
Musím na této křižovatce dávat pravý blinkr když jedu v pravém pruhu rovně i když je to fakticky jako doprava?viz fotka
Na každoročním školení se dozvídám, že pokud tvar křižovatky připomíná písmeno T, tak se nebliká. Když se blíží písmenu Y, tak se bliká. Zatáčka a křižovatka je něco jiného, zde to není zatáčka, ale křižovatka. Když nezměníte směr jízdy, tak na křižovatce pojedete kam?
Jak již zde někdo uvedl, jen Mirek Dušín by blikal vpravo.
Před nějakým časem mi nějaký poradce dokazoval, že dodatková tabulka je vždy důležitá, přesná, upřesňující, nikoliv jen informativní.
písmenu T nebo +?
úplně si neumím představit ostřejší zatáčku než tady a neblikat tam.. Nebo sem jenom nepochopil psanej text? Případně jste prohodil blikání a neblikání?
Za mě teda taky dodatková tabulka je víc než jen informativní..
Učitel a majitel Autoškoly na školení na Profesák na takový dotaz řekl. Když beru za volant a otáčím s ním do zatáčky, tak dávám blinkr. Když to je vyznačeno ještě na dodatkoné tabulce, tím spíš. Když někdo není jako my Mirkové Dušínové, tak třeba v tomhle případě nejde o nějaký závažný problém. Ale spousta trotlu prostě ten blinkr nedá v případech, ve kterých by se to navýsost hodilo a patřilo. Třeba při výjezdu z Kruháku. Při odbočení vpravo. Vlastně furt.
Podle dodatkové tabulky "tvar křižovatky" bys blinkr dávat měl, ovšem tady by blinkal asi fakt jen Mirek Dušín...
Ta tabulka určuje skutečný tvar křižovatky - hlavní tady neni rovně ale mění směr doprava = blinkr.
A podle čeho? Že by podle toho jestli měnim směr jízdy nebo ne? A když hlavní mění směr doprava tak blinkr dávat musim? A co určuje tvar křižovatky, že by ta tabulka?
Kupodivu přesně podle ust. §30, odst.1 (popř. i ostatní odstavce) z. č. 361/2000Sb. Čemu tam nerozumíš? Rád ti to vysvětlím.
Dodatková tabulka ti určuje určitě hlavní a vedlejší PK a orientačně uvádí uspořádání křižovatky. Vůbec nic jiného, natož to, kde se má používat znamení o změně směru jízdy!
Ano 30 odst.1 - při změně směru jízdy. A tady hlavní mění směr doprava, poznáš to totiž právě podle tý dodatkový tabulky, která neni "něco orientačního", ale tvar křižovatky vyznačuje. Kdyby hlavní směr neměnila, tak by na tý tabulce byla rovně = bez blinkru. Ovšem ona tam je nakreslená doprava, takže hlavní mění směr vpravo = blinkr povinně.
To nemá cenu. Já na to, co tady říkám, mám VŠ. A srandu si nedělám, dopravní inženýrství bylo před důchodem můj denní chleba. Takže si dál žij ve svých bludech, ale prosím tě, nešiř je tady, zbytečně klameš spousty lidí.
@satam - nejsem odborník v dopravě, ale za svůj věk už mám dost naježděno (s malou nehodou z mé strany, někdy před pětatřiceti lety). A tady ti Pavle musím dát za pravdu. Navíc to není podle mě zatáčka, ale oblouk. Takže nechápu, že se tím vůbec někdo složitě zabývá. Taková parádní vozovka mě nechá úplně klidným a na blinkr ani nevzpomenu.
Za mě je teda se podle dodatkové tabulky mám řídit aji v tom zda dávat nebo nedávat blinkr.. Nicméně zrovna tady je i na ní mírná vpravo (někdo by řek skoro rovně), kde by se blinkr dávat nemusel..
Řiďte se zákonem 361/2000, který tak dobře znáte.
Uvědomte si, že pravidla o odbočování, použití blikačů se neodvíjí od značek na silnici, ale od toho jaký manévr děláte.
Představte si, ta samá křižovatka, myslím tvarem, ale nemá žádnou značku, žádný. Na co se pak budeme vymlouvat?
Chce to jen logiku a selský rozum.
Chce se mi provokovat, takže se zeptám: Jak to bude s "blikáním" na této křižovatce? Čtyřpruh je hlavní, rovně dolů je vedlejší jednosměrka. Ty pruhy to dobře komplikují, takže bych rád znal váš názor, hlavně od asd1.
Kamaráde, promiň. Nic ve zlém, ale dodatková tabulka podle tvého vysvětlení je nesmysl, protože zkresluje tvar křižovatky. Jasný tvar je vedlejší rovně a hlavní obloukem doleva. A jak správně připomínáš, komplikují to tam ty dva pruhy. Takže klidně tady na rovinu říkám: Přestože jsem dopravní inženýr a tyhle situace bych měl mít v malíčku, i tak se najdou situace, ve kterých si nevím rady. Toto je jedna z nich a nestydím se za to, že nevím co s ní. Jediná možnost je cit řidiče pro situaci a oprqavdu podle okamžité konkrétní situace se rozhodnout, kdy a jak znamení o změně směru jízdy dávat.
Na závěr v reakci na tvou poslední větu musím znovu opakovat: Znamení o změně směru jízdy se nedává podle dodatkové tabulky! Dodatková tabulka je jen informace a řidiče k ničemu nezavazuje ani mu nic nepřikazuje.
Tady dodatková tabulka neni a docela by se hodila. Mohla (měla) by na ní být hlavní vyznačená rovně a ta jednosměrka šikmo doprava. Pak by to bylo jasné - hlavní "rovně"bez blinkru, do vedlejší "doprava"s blinkrem (hlavně kvůli záměně se změnou pruhu)
Takhle bez značek tam víceméně nemusí blikat nikdo resp. možná rovně do jednosměrky dávat pravej blinkr ve smyslu "pokud je to nutné k bezpečnosti provozu"Levej blinkr "po hlavní"jde zaměnit se změnou pruhu a dělal by jen zmatky. Tj. bez blinkru tu je správně jak obloukem po hlavní tak rovně do vedlejší :D
Ta křižovatka v dotazu ale tabulku má a ta vyznačuje že hlavní mění směr doprava = blinkr ano. Bez dodatku by byla jasně "rovně"tj. bez blinkru.
Domnívám se, že nepotřebujeme mít na všecho předpis, zákon. Stačí logika a zkušenost. Vždy si říkám, co se staně, když se udělá to, či ono. Co se stane, když blikám vlevo? Nic, všichni vidí, že nejedu vpravo. Když blikám vpravo, co se stane, všichni vidí, že odbočuji vpravo. Když nebliká nikdo, tak do poslední chvíle se neví, co řidič zamýšlí.
Zde byl já blikal. Páč vždy měním směr. Klasická křižovatka "Y"
Milane, promiň, ale kde bys blikal? Na té původní křižovatce, nebo na té mé? A prosím proč bys blikal? Já bych doprava neblikal ani na jedné z těch dvou.
Právě tady by to dodatková tabulka v pohodě vyřešila, protože by z hlavní do oblouku udělala rovnou a z přímý odbočky by udělala šikmo doprava = odpadly by zmatky se změnou pruhu..
Blinkr se dává podle změny směru, ten je daný tvarem křižovatky a tvar křižovatky vyznačuje dodatková tabulka (pokud je), takže ve výsledku blinkr dáváš podle té tabulky.. Ta právě odstraňuje zmatky jestli to je oblouk nebo rovně. To neni orientační směrovka k nádraží, ale vyznačení skutečného tvaru křižovatky (a stavební inženýr by to měl vědět...)
Na té Ašské bych doleva neblinkal, protože to jde zaměnit se změnou pruhu. A doprava podle nálady, blinkr být může a nemusí, tj. pokud bych měl za sebou náklaďák tak bych pravej blinkr dal aby věděl že se něco děle (budu zpomalovat abych do té jednosměrky nevletěl rychle)
Na té první by se správně mělo, ale úplně Mirek Dušín nejsem resp. byl bych za největšího exota, tak tam bych pravej taky nedával.. :D
Prosím, přestaň blbnout. Tvar křižovatky je takový, jaký je stavebně! Neurčuje ho žádná přiblblá dodatková tabulka! Mpožná by to měl vědět stavební inženýr, ovšem dopravní inženýr na to má jiný odborný názor. A jak správně říkáš, dodatková tabulka vyznačuje skutečný tvar křižovatky. Ne nějaký paskvil, který se skutečným tvarem křižovatky nemá nic společného. Nezlob se, ale tím končím, protože sice si nechci nárokovat patent na rozum, ale názory, které jsou v rozporu s předpisy nemíním podporovat ani se snažit jim porozumět.
Tím s touto diskuzí končím. Sbohem.
PS: Kvituji tvůj posun k rozumnému myšlení v posledním příspěvku
Ty dodatkový tabulky jsou právě proto, aby nebyly pochyby o tvaru křižovatky tj. nejsou přesně podle reálu, ale jen schematické aby ten tvar vyjasnily. Tj. v reálu mírný oblouk a dodatek rozhoduje jestli to mění směr nebo ne tj. tabulka je buď rovně nebo do oblouku a tím je tvar jasně daný. Pokud je dodatek do oblouku tak nemůžeš brát že ten reálný mírný oblouk je rovně, ale je dané že je do oblouku a tím se řídí i znamení o změně směru.
Jinak by se tabulky mohly rovnou zrušit, nebo by musely být "ofocený letecký snímek"
Hoši, na této situaci bych podle mého, pokud jedu shora, blikal vpravo, budu-li opouštět hlavní silnici (nebo to můžu nazvat změnou jízdního pruhu) a pak vlevo, pokud bych chtěl odbočit na tu vedlejší. Další blikání nemá smysl a mohlo by být i matoucí.
Tak tady na té fotce od satama bych dával stopro blinkr doleva, protože jedu doleva, na rozdíl od jízdy rovně, kde bych blinkr logicky nedával. Je to obdobné jako tady, blinkr doleva je podle mě povinnost.
Jinak má satam nepochybně pravdu, jestli měním směr a dávám blinkr se odvíjí podle skutečného stavu, nikoli podle dodatkové tabulky.
Máš celkem pravdu. Ovšem problém je v tom čtyřpruhu, protože jakmile pojedeš v pravém pruhu a začneš blikat doleva, okamžitě mateš řidiče za sebou. Ti neví, zda jen ukazuješ změnu směru jízdy nebo zda měníš jízdí pruh. Proto tady neblikám a sleduji o to pozorněji, co se děje přede mnou a za mnou. A jak už jsem k tomuto dotazu uvedl, nevím, jak se v této situaci zachovat, aby to bylo správně podle Pravidel.
Nemusíš, šipky ukazujou směr rovně (dodatková tabulka "skoro" taky).
Řek bych, že pravým blinkrem nic nezkazíš, ale asi ani ničemu nepomůžeš..
To je v Bruntále. Za mých mladých let se tím bavili dopraváci a rozdávali pokuty. Dělal jsem tam řidičák předvojenskou trojku a kdybych tam nedal blikač,tak bych dostal přes ruky prutem. Všichni profišofeři tam blikají!
Já mnohokrát viděl i tyto značky zalepeny sněhem. Proto je předpis o blikání nezávislý na dopravním značení. Ať tam je, či není.
@milancukrar asi bych furt neblikal - řek bych, že tady by ani p. blink nikomu extra nepomohl v napojení se..
Nejsem Mirek Dušín, ale v těchto případech blikám. Proč bych neměl, abych ušetřil žárovky? Odbočuji, měním směr. že je to dlouhé, no a co...
Podobné situace řeším tak, že pokud nemám možnost jet nikam jinak, pak neblikám, protože neměním směr jízdy (podobně jako v zatáčce) a mé následné chování je pro ostatní jasné. Tedy nejspíš bych neblikal bych ani v jednom z uvedených případů. Nebo spíše neblikání v uvedených případech je normální, není dopravním přestupkem.
Jen podotýkám, že podobně bych se choval na téčku, kde je z ramene téčka povoleno jen odbočení vpravo. Také tam nemám jinou možnost a neměním tedy směr jízdy.
Tak pokud je zde ve špičce kolona a jede se krokem, tak taky neblikám, ale pokud bych tam letěl 100, tak blikám klidně celou dobu. Od té cedule (brány) nad silnicí.
boze tady lidi pisou ale kraviny.POdle me se blinkr nedava jelikoz znameni o zmene smeru jizdy na krizovatce se dava pri zmene smeru jizdy tudiz pokud odbocujete z hlavni do leva nebo do prava blikate a pokud jedete po hlavni v krizovatce tak se neblika vzdyt je to logicky vy nemenite smer jizdy..kdyz jedete po hlavni tak taky nikam neblikate.blikate pouze v prejizdeni z pruhu do pruhu
Přesně, Miki. U nás v Chebu je 5 křižovatek za sebou, 2 jsou téčka a 3 klasické průsečné. Na všech však hlavní silnice někam zatáčí, nikde nepokračuje rovně. Takže podle teorie @profika (no, spíš úplného amatéra) na všech těchto křižovatkách když pojedu po hlavní, neblikám. Ovšem už nam pan profik neřekl, kam tedy budu blikat, když pojedu rovně a jak se zachovám, když budu odbočovat do opačného směru, než pokračuje hlavní silnice. Prostě to mi hlava nebere
Prostě pan profik by se měl nad svými "kravinami" rychle zamyslet a doučit se příslušnou teorii dle z. č. 361/2000Sb.
Pleteš se. V Pravidlech to je. Přečti si (ty a všichni ostatní) §30, odst.1 z. č. 361/2000Sb. Je tam doslova napsáno:
Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat kromě případů uvedených v jednotlivých ustanoveních také vždy při změně směru jízdy, vybočování z něho, nebo jestliže to vyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.
A to je subjektivní pojem, takže je to dost často na uvážení a rozhodnutí řidiče. A hodnocení je pak bohužel na uvážení a rozhodnutí policisty ...
Jen malá poznámka: Znám dost situací, kdy v dobrém úmyslu vyhozený blinkr nastalou situaci klidně hodně zkomplikuje a může hrozit až dopravní nehoda. To jen k tomu zvýšenému používání blinkrů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.