Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Nabíječkou akumulátoru jsem nabíjel proudem 4A.Nabíječka má svůj ampérmetr.Chtěl jsem změřit zda správně ampérmetr ukazuje a proto jsem mezi svorku + nabíječku zapojil digitální multimetr do 10 A.Nabíjecí proud se změnil u obou přístrojů na 2A.Po vyřazení multimetru bylo vše jako dřív 4A na nabíječi.Chtěl bych poradit co je příčinou.
Odpověď je vcelku správná,jen trochu zjednodušená.Každý měřící přístroj má měření provedeno nikolv přes vlastní měřidlo,ale přes soustavu bočníků.Tyto odpory se připojením další soustavy změní a ne lineárně.Ve skutečnosti totiž vlastní ukazatele nejsou zapojeny do serie.Proto se chovají jako při paralelním zapojení.
JABRAKA
Pane jabraka, snažil jsem se pochopit tok vašich myšlenek, nejsem toho schopen. Omlouvám se. Pro tazatele - nabíjecí proud se samozřejmě zmenší odporem bočníku v multimetru, ale hlavně z mé praxe, u takových proudů používat "měřící fousy" o pořádném průřezu a ne standardně dodané s tenkými vodiči.
Juro,nemluvím o skutečně protékajícím proudu,ale to,co ukazují dvě propojené měřidla.Když naměří měřidlo na nabíječce 4 A a připojí se seriově jiné měřidlo,které není jen vlastní měřič,ale i odporové bočníky s ním paralelní .Co to může pak ukázat?Jen se pokouším vysvětlit to ,co kolegovi měřidla ukazují.Vše je logicky vysvětlitelné.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.