Nejste přihlášen/a.
Jakou životnost si myslíte, že mají nová moderní auta (ne elektro, tam by asi zalezelo na baterce)?
Jako technologií jsou nabity tak, že by to vydrželo i novou technologickou revoluci, motor dejme tomu vydrří tak 10 let. Pokud neberu v potaz korozi, o auto se dobře starám, je reálné např, aby Audi Q8 vydržel 30 let? Otec si koupil audi Q7, s tím že ho sdědím až půjde do důchodu. To bude zhruba za 20 let, tak jsem zvědav, co z toho auta zbude.
7x
29 příspěvků,z toho 18 o elektroautech a přímo v otázce je napsáno "ne elektro"
.Trochu se to vymklo.
Jezdím dvacet let starými auty a furt jedou. Když svítí kontrolka,opravím ji černou izolepou,ať neoslňuje a jedu dál. Soused má deset let staré auto a furt ho opravuje. Blikne kontrolka,auto spadne do nouzáku a hotovo.
Nevěřím,že dnes vyrobené auto při běžném ježdění vydrží dvacet let.![]()
5x
Jak bylo v Básníkách.
...
Jediné auto, které Vám nezestárne je to, které si nekoupíte.
...
Pokud za těch 20 let otec najede 80 000km, tak bude hezké a funkční (při splnění garážování, výměn kapalin a dalšího).
Krom koroze, trpění plastů a gum na UV záření se materiály nezmění. Trpí i koberce na přehnanou péči dřením hubic vysavači, které už doma dosloužili a mají je lidi v garáži na auto (a skoro už nesají).
Bude jezdit auto v dešti nebo zimně?
1x
Životnost současných aut vidím dost mizerně. A je úplně jedno, jestli mají benzín, diesel, nebo elektropohon. Sice jsou tu tací, kteří považují právě spalovák za Achillovu patu, slabé místo , porouchový agregát současných vozidel, pravda je mnohdy jinde. Jak už tu padlo, mnohé typy aut dokázaly se spalovákem jezdit desítky let bez potíží. Současný problém je elektronika. Tou jsou současná auta doslova nabita a v situaci, kdy soudruzi z eurosojuzu zakázali pájení s olovnatou pájkou, dochází k mnoha problémům právě s těmito řídícími jednotkami. Na ty trpí jak spalováky, tak elektry. V současnosti u firmy řešíme právě podobný problém u auta pár roků starého, kde si žije vlastním životem ŘJ komfort - auto začne v nejvěším hicu topit naplno, ale i ŘJ motoru. která pak na dia hlásí různé nesmyslné závady.
Ať žije cínovej mor
To vymyslel fakt ekodebil
Nutno přepájet, což na tišťáku v pohodě, ale u čipu to neni úplně jednoduchý, potřeba vybavení a umět to = dát profíkům za nějakej ten litřík...
Další věc je kabeláž - slabý drátky i izolace... Pak i ložiska, motory atd., i ochrana proti korozi je často na max. 10 let a pápá.. Spousta věcí je neopravitelná resp. ekonomicky to je šílenost a nevyplatí se to spravovat... ![]()
Snad se to překlopí zase do rozumných mezí = jednoduchý spolehlivý snadno opravitelný a roziumně bezpečný auta po přelomu tisíciletí + vychytaný mouchy co se na nich objevily.. ![]()
1x
Není horší příklad auta, protože aż to zestárne a opravy budou dražší jak celý auto tak poznáte, że malý a jednoduchý vůz přežije ty luxusní.
Jen běžná údržba a pojistění vyjde na pěknej balík.
A že by tyto vozy byly dvakrát spolehlivý, no to nee.
To si fakt myslíte? No jednou k tomu asi dojde, ale za 20 let to určitě nebude. Vždyť přes veškerý pokrok zatím nikdo nevymyslel auto, které by dojelo z Prahy do Ostravy bez několikahodinové přestávky v nabíjecí stanici. Než tam dojede, je auto se spalovacím motorem dávno zpátky v Praze. ![]()
Souhlas s Martincakl. Ten pán je prostě nezvratně přesvědčen o perspektivnosti elektropohonu i v naprosto nemyslitelných případech. Ale proč ne, jiní zase věří v převtělení, duchy, mimozemšťany a pod... ![]()
No, až někdo zkusí vyrábět akumulátory nebo magnety do elektromobilů v Evropě a ne v té nenáviděné Číně, bude po nadšení ..
To taky, ale to je celkem marginální problém, daleko závažnější je nepřipravenost energetiky, rozvodných sítí infrastruktury nabíjení těchto strojů, hašení případných požárů, ekologické výroby a likvidace baterií a dalo by se dále pokračovat...
Už se těším, jak budu předjíždět stojící kolonu elektromobnilů Felicií nebo Favoritem a budu mávat ekologii ![]()
Vezmu 50kg paliva...Vy baterie o váze 50kg a povíme si k dojedeme..
Jistě, málem jsem zapomněl na "revoluční baterie" o kterých se píše posledních několik let prakticky obden..
Nunici - jestli se ti stává, že ti občas dojde benzín je pro tebe ev lepší volba, protože zásuvku najdeš dřív než benzinku. Mně se to ještě nikdy nestalo, protože nejsem trotl, abych si vyjel nádrž do sucha a obávám se, že u spousty aut by ti ten kanystr nepomohl. Tam pomůže odtah do servisu na odvzdusnenj. Ale jestli máš starou škodu 120 s karburatorem, tam je to bez problémů. Ev přitom stačí jednoduše nabít a jede se dal. Ale jak říkám, člověk by musel být úplně mimo, kdyby nerespektoval dojezd a varování v tomto jsou ev výborné, protože ukazují přesný dojezd.
stir - "Ev přitom stačí jednoduše nabít a jede se dal."
Jasně, zvlášť, když to dojde uprostřed polí. Naše pole jsou totiž plná dobíjecích zásuvek. Ledaže bych s sebou pro jistotu vozil benzínovou elektrocentrálu
.
A že si dobiju přes noc doma? No nevím, jak bych tahal kabel ze 4. patra činžáku k autu, zaparkovanému 1/2 km od baráku
.
Umíte si představit kolonu elektromobilů čekajících před nabíjecí stanicí třeba na D1, když se v ní každé auto bude muset zdržet minimálně 1/2 hodiny?
Každej nemá baráček aby mohl zaparkovat hned u zásuvky. Taktéž ani v práci nemá zdaleka každý možnost nabíjení.
Hmm, a co ekonomika? Kdo tu infrastrukturu zaplatí? A po očekávaném trojnásobném zdražení elektřiny budou elekromagory dotovat chodci?
Třeba v mém blízkém okolí je nabíječek jako šafránu. Jedna ve Vrchlabí na náměstí a druhá na Benzině. Tím to široko daleko končí.
Tesla umí nabíjet rychlostí 1200km za hodinu. Tak to jo...a její nabíječky jsou na každém rohu..a v Temelíne vypadávají turbíny.
No..a v naftě umím "nabíjet" rychlostí 1200km za 3 minuty (5 minut i se zaplacením).
Martincakl a kolik tě stojí těch 1200km?
1520Kč, a z toho tak 800Kč daň státu. A tu daň státu milánkové, budete muset platit tak nebo tak, bez ohledu na to, s čím jezdíte. Stát chce své.
Ale i když mám slušné auto, tak rozdíl mezi ním a elektrovehiklem stejné třídy je cca 500tis Kč.
Takže ceně mám předplaceno tak 380 000km.
Jádro ne, soláry taky asi moc ne. Vítr fouká jen když se mu chce a ne když to potřebujeme.
Takže stavět přehrady a rozšířit těžbu uhlí. Nebo ještě nějak úplně jinak?
No, elektřiny je třeba zatím dost. Zatím.
Trochu počítejme. V ČR je registrováno přes 5,5 milionu aut. Spotřeba elektroauta při normální jízdě s topením je něco přes 22 kWh/100km. Jedno auto ujede ročně řekněme 20 000km.
Při tomto nájezdu a spotřebě potřebuje jedno elektroauto 4400 kWh ročně.
Temelín vyrobí ročně asi 16 terawatthodin.
Tudíž 16 tWh děleno 4400 kWh je nějakých 3 636 363 autíček.
Takže když pojede Temelín celý rok naplno, dokáže nabíjet 3 500 000 aut, ale už nic jinýho. Už nerozsvítí jedinou žárovku.
Jelikož je aut o dva miliony víc a bude jich čím dál tím více, nezbude, než kvůli elektrám co nejrychleji postavit ještě jeden Temelín.
Samozřejmě, Greta by nejraději zakázala výrobu spalováků okamžitě. Kdyby to tak dopadlo, to by měla panečku orgasmus.
I když to není EKO, raděj budu mít doma v záloze kanystr benzínu než baterku. Zatím na 20 l kanystr ujedu podstatně víc než na stejně velkou baterku . Benzín časem degraduje,ale pokud chcete používat pro domácí úložitě použité akumulátory z elektromobilů, ty mají podstatně větší ztráty
Mám 65 let starou Jawu,která stále jezdí. Stačí benzín, nepotřebuje ani tu baterku. Chtěl bych vidět TESLU po 65 letech provozu
nunici: A tím, že máte (a stále používáte) starou Jawu na benzín, jste pro ekologii globálně udělal daleko víc, než kdybyste za stejnou dobu koupil 5 elektromotorek..To je "paradox", že? ![]()
Já si třeba za barákem můžu postavit klidně několik hektarů solárů, ale tuhle možnost nemá zdaleka každej.
Ale líbí se mi tvoje zaujetí pro věc.
Bez podobného nadšení jiných průkopníků by jsme v bezpočtu jiných oborů byli o sto let zpátky.
No, před sto lety. Před sto lety jezdilo v USA víc elektomobilů, než čuďáků. V Londýně jezdily elektroautobusy s dojezdem přes 100 km.
Takže se vracíme, ne že ne ..
Štíre, stačilo by, aby se nepěstovala řepka a pěstovalo obilý. Klesnou tak i emise a nemusí se sem vozit tolika kamiony potraviny (no spíš odpady) z Polska a jiných zemí.
Štíre, on se někde mezi solárními panely pase dobytek? Já jsem to tedy nějak extra nezjišťoval, ale ještě jsem to nikde neviděl.
Marně přemýšlím, který pohled by byl lepší. Jestli na pole řepky či na pole solárů.
Sice mimo téma ale velké plochy solárních elektráren mají docela vliv na proudění vzduchu , takže co se týče ekologie je to ještě větší pitomost než řepka.Solary na halách,na fabrikách OK ( to byl i původní dobrý záměr dotací).
Bonde - euroekoteroristi nařídili snižování čehosi a z toho plynoucí podíl eko-obno pitomin v palivu. Proto se vypalují jihoamerické pralesy a u nás pole žloutnou ..
Dobře, postavíme na každý políčko soláry, přes den proudu přehršel. Noc nějak vydržíme.
Ale kde se budou pást krávy, kde se bude pěstovat obilí. Aby bylo co do huby?
Když to takhle udělají všichni na světě, nebude ani odkud dovést.
Samozřejmě, jsou místa, kde klidně soláry můžou být, jedno je třeba u Chotěvic, stráň zarostlá křáčím. Teď tam jsou soláry a člověk si skoro nevšimne, že tam jsou.
Ale zastavět třeba celou Hanou soláry je prostě na palici.
Řepku nám byl čert dlužen, o tom žádná. Ale postavit místo ní soláry je druhej extrém.
Na střechách, nebo na zemědělsky nevyužitelných místech to klidně může být, s tím nemám problém.
Štíre - jak se změní emise ČR, pokud všechny osobáky u nás budou elektro?
A mimochodem - v zimě jezdit nebudou? Nebo budou mít superbaterky a nabijí si je v létě?
ra..Kjotský protokol ratifikovalo 159 zemí, jsem netušil že se EU tak rozrostla a poroučí témeř celému světu.
Mimochodem ČR podepsala tento závazek v roce 2001 a kdy vstoupila do EU? Ale máš pravdu, nač se zatěžovat přemýšlením, za vše muže EU a basta.
Píšu euroekoteroristi. Mínil jsem euroteroristy + ekoteroristy. Omlouvám se za nejasnou zkratku.
Pokud jde o Kjótó - které země to protlačily? USA a Čína?
které země co protlačily?. Pokud myslíš Kjotský p. tak ten má na svědomí 193 státu OSN nikoli "euroekoteroristi", snad to píšu správně, neznám ty tvoje zkratky a netuším koho označují.
Pro někoho pitomost, pro někoho ochrana životního prostředí. Lepší něco, než jen na vše nadávat.
Ochrana životního prostředí likvidací deštných pralesů a řepkou? A hladomorem v rozvojových zemích? Auty na uhlí?
Tak bohužel máš pravdu, i dobrý umysl dokáží někteří oligarchové zneužít ve svuj prospěch nebo prospěch svého holdingu.
Smrad ve městě a CO2 jsou nesouvisející věci. Auto a uhlí nesmrdí v Praze, ale v severních Čechách.
A o kolik proboha klesnou emise CO2 za ČR, když osobáky budou jezdit na elektřinu?
Pokles čeho? NOx? Proč tedy v několika městech koncentrace po zrušení dopravy stouply? A pokud budou elektrárny na něco jiného, než na uhlí, na co budou teplárny, cementárny, železárny, ..
A mimochodem, když ne na uhlí, tak na co budou?
Ježiši, to jsou zase plky. Ano, OZE jsou i bezemisní (pomiňme jejich výrobu atd) jenže jaksi z principu musí být zálohovány něčím, co je schopno vyrábět elektřinu i za bezvětří, v noci atd. A jsme u toho - uhlí je pro nás ee, o atomu ani nemluvě, další přehrady auž asi přes ekoteroristy nepostavíme - tak to by mě docela zajímalo, čím tedy hodláte ty soláry a větrníky zálohovat?
Ano, přesněji řečeno trvale. Prostě když hodlám připojit k síti x - MW OZE, musím mít v záloze rovněž x-MW zdrojů, které pracují nezávisle na čemkoliv
Prostě se místo řepky nasadí soláry a bude blahobyt. Sice jen ve dne a v létě, ale zima je krátká, tak to nějak vydržíme.
@stir
Koukl jsem se na ten odkaz ,ale je tam technicky a logicky tolik nesrovnalostí, že ve finále je to REKLAMNÍ slátanina
No, Štíre, pokud tady zvítězi ta ekotrdla, nebude ani to listí.
A nevím, o jakých reaktorech je řeč, když atom je fuj.
A pořád nevím, co se stane, k jaké změně dojde, proč to všechno má být,
Ale houbeles- nejde o negativní přístup, nýbrž o realismus. To že dnes dělají z e-aut spásnou novinku je překrucování skutečnosti. E-mobil je prakticky stejně starým jako auto se spalovákem.Že se dosud výrazněji neprosadil, je otázkou jednak jejich ceny a hlavně jejich nevýhod. Stejně tak nejsem PROTI e-mobilům, jsem pouze proti fanatickému protláčení e-mobilů za pomocí dotací a praštěných ekoteroristů. Kdo chce, může si e-mobil koupit, nic proti, ale hezky za své, ne z mých daní. Ano, díky pokroku v technologiích se e-mobily stávají použitelnější, to je pravda, tudíž lze předpokládat jejich vyšší podíl na trhu, mnoha zákazníkům nemusí vadit jejich nevýhody, zejméma limitovaný dojezd. Pokud bude nárůst procenta e-mobilů pozvolný, je šance že to projde, bude čas na dobudování infrastruktury.
Rozhodně je ale nebetyčná pitomost cpát e-auta všude, jako plnohodnotnou náhradu všech aut. Tou rozhodně nejsou a ještě dlouho nebudou.
0x
Když se podíváš na Š Favorit, ty jezdí dodnes a vyrábí se cca od roku 1988. Opravy, pokud se s tím jezdí "normálně" jsou minimální a reznou zrovna tak i nové "vozy" od Škodovky. BMW do určitého roku-tuším 2006 byly držáky, Audiny neznám, ale bezpečnostně jsou na úrovni. Jde však o to, jak se o vůz majitel postará.
0x
Já bych se více bál těch elektro částí. Těžko říct, jaká tam je výbava, ale nechtěl bych za X let měnit displaye, led světlomety atd.
0x
Na jedné straně se auta plní nesmyslama a na druhé se víc a víc šetří, takže výsledkem (a v podstatě i záměrem výrobce) je stále kratší životnost. Já říkám, že 20 let staré auto v pohodě ještě 20 let vydrží, ale u nového si tím nejsem jist. Myslím, že to není příliš nadnesené. Když jsem uhřál polského Fiata, ta jsem dolil vodu a jel jsem dál, u dnešních aut je z toho oprava za několik tisíc. Za 50 let bude Fabia větší vzácnost než Aerovka
.
0x
Bez šance. moderní auto tak těch 10,15 let max s hodně velkými investicemi. Staré auto i když skončila oficiální podpora výrobce,šlo vždycky nějak opravit i podomácku,protože v něm nic nebylo. Až automobilka oficiálně skončí s podporou a na tom moderním autě se něco specifickýho podělá,nikdo jej neopraví,nebude čím
Koroze je ten poslední problém,to vždycky jde po karosářské a lakýrické stránce opravit,problém jsou právě ty moderní ekotechnologie
0x
V dnešní době je děláno vše jen na konzum a né na výdrž... Tak pokud to nebude dobře skladováno a málo používáno, tak to vydrží stát někde ve vytríně třeba 100 let... Ale stejně ho nezdědíš, protože tatínek ho tak za dva , tři roky střelí a koupí něco jiného... V dětkém (mladistvém) věku jsem na takovéto řeči taky věřil... Ale pak byl osud úplně jiný... ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.