Ahoj. Chceme si s přítelkyní koupit auto, na nákupy a za dojíždění 10km za rodinou. Rozhodli jsme se proto pro novou fabii/kamiq. 85kW, automat Prosím nerozmlouvat výběr auta. Auto jsme ještě neměli, na kolik přijde ročně provoz auta? Co vše se platí? Asi takhle: Servis po 20.000 km - zdarma? Ročně pojištění povinné - 3tisice? Havarijní pojištění - nebudeme brat, máme garáž a jezdit budeme max 1x týdne. Výměna pneu - umí tchán, udělá zdarma/za oběd. Benzin - dle spotřeby, cca 1000 měsíčně. Chybí mi zde ještě nějaký výdaj? Díky za rekapitulaci/ nápady/ připomínky.
10km za rodinou,10km zpět,kdyby 10km nákup,to vše za týden. Řekněme 1500km ročně. Při životnosti 10 let a ceně auta půl mega mi to vychází přes 30kč/km. Plus servis,palivo,gumy,pojištění... Asi bude lepší taxík,ne?
autobeanka
Tak jsme žili doted. Za taxík a půjčení aut jsme zaplatili 70 tisíc v roce 2019. Ještě bych k tomu mohl přičíst dopravu za autobus do Prahy aspon 12 tisíc ročně. Plus benzín nepočítaje.Půjčení fabie/kamiqu na týden stojí 10 tisíc. těch 10km bylo obrazně, jezdíme i na výlety, za zabavou atd.
a to máte teda 7 výletů.
- v létě za rodinou (ne za tou co je 10km, ale co je 300km),- v zimě na hory,- v létě na dovolenou v česku,- v zimě návštěva po příbuzných, - na jaře výlet, - na podzim výlet atd
berger . Servis je dán podmínkami výrobce, ale není zdarma. Bez pojištění nového vozu není rozumné jezdit. Povinné ručení vám nezajistí, když nabouráte sami (třeba do plotu a pod.).
Tak když je nové auto, tak bych si ho raději pojistil... Tady nejde o to, že stojíte v garáži, ale o to, když si sami způsobíte škodu, tak máte pak se svým autem smůlu ... Ze začátku garanční prohlídky... To je tak od 3500,- Kč (viz ceník Škoda ). Pak po garančce taky každoročně (asi ve vašem případě) výměna oleje atd.
Nevím jak myslíte servis po 20.000 km zdarma, ale v záruce na sevisních prohlídkách budete platit a celkem slušně...
Myslím, že to moc prožívate... Jen aby tchán třeba neonemocněl a hned Vám naskočil nevykalkulovaný výdaj...
Nebudu vše dopodrobna vyjmenovávat, ale přpravte si minimálně 20 ale lépe 30 tisíc ročně na servis, TK a povinné pojištění, palivo nepočítaje. Jedno, jestli je auto nové.
Uvědomte i, že čím méně najezdíte, tím se provoz auta prodražuje. A jak tu píše @berger, ve vašem případě se opravdu vyplatí taxík.
autobeanka
Tak to bych prosil vyjmenovat, 30 tisíc ročně mi přijde moc.
mathew
60 tisíc ročně za servis už je lepší? Na tolik momentálně vychází 525d, ale máme ho teprve rok takže by to mělo jít dolů.
Jinak Citroen je na 15 tisíc/rok a Renault na 3 tisíce/rok, obojí 16 let stará nafta... Nové auto bude tak 5-6 tisíc/rok, ale stát se může cokoliv...
Cca 11-13 tis pojištění, pokud nejsou bonusy, 6-8tis garanční prohlídka a hned je dvacka. K tomu zimní sada kol včetně disků. Po cca pěti letech olej v automatu cca 8-15 tis. Palivo a jiné drobnosti nepočítám.
,,,každý rok olej v motoru. Čištění a doplnění klimy...
joudic*
kde jste vzal 20k za servis, u noveho auta se prohnou,, to jo.. nevim proc si nekoupi ojetinu... ale i do 10-15 let stare kraksny jsem strcil okolo 5-7tis pred stk a konec
Přesně tak, vůbec nevidím smysl kupovat nové předražené popelnice. Já před třemi lety koupil ojetinu za 45 tisíc, najedu v ní ročně tak 30 000 km po různých koncech Evropy, dvakrát jsem to málem zrušil (naštěstí jsem pojištěnej). Děsím se příštího roku, kdy mi končí platnost nádrží.
joudic*
presne, tak to delam cely zivot... proc bych mel proboha vyplaznout 500+ za nove auto a ke vsemu lace od skody, za cca 25 let co ridim jsem vcetne vsech oprav a stk neutratil ani pulku toho, kdo vi jestli vubec tretinu
Servis po dvou letech nebo 30000km. Servis se platí. Zdarma není. Cena do 5000Kč. Koupit zimní pneumatiky nebo kompletní kola. Cena za kompletní sadu kol cca 10 až 15 tisíc. Povinné ručení 3-4 tisíce. Po čtyřech letech první technická kontrola. Cena cca 1800. A časem bude drahší servis, protože auto stárne.
Připadáte mi jako inženýr z Básníků...a na dovolenou pojedeme... Všechno máte spočítaný snad do koruny. Takhle to ale nejde. Vemte to tak, že auto jsou samý výdaje. Stačí kamínek do skla a máte to. Havarijku si určitě sjednejte, protože se Vám může rychle vrátit zpět.
Na kolik přijde provoz auto ročně těžko říct, ale bude to o dost víc než váš výpočet už jenom z důvodu, že netuším, kde je ten servis zdarma. A jelikož jste auto neměli tak ty 3 tisíce na pojistku jsou taky dost mimo a pokud jste navíc z Prahy tak budete rádi, když se dostanete na 4 cifernou částku
Mimochodem opravdu potřebujete a máte na nové auto za nějakých 400 tisíc vzhledem k automatu, když tu řešíte kolik stojí provoz?
Absence havarijka u auta, kde při pitomém uražení pouze zrcátka narvaného smart elektronikou jde o ceny v řádu tisíců, je dost mimo.
autobeanka
Jo to máte pravdu s tím, že nebudeme mít bonusy, tak to bude trochu dražší. V Praze nejsme, už jsme ve Středočeském kraji. Neřeším kolik stojí provoz, jen mě to zajímá. Normální člověk udělá průzkum trhu když si chce něco koupit.
No, chybí ti tam skoro vše. Jak zde již zaznělo, provoz stojí několikanásobně více. Ale nemusí. Já si to nepočítám, neb ať to stojí co to stojí, jezdit se musí. Jeden rok opravdu jen benzín, plyn a pojištění. Další rok to je peněz, že by to jeden nepočítal. Nový auto bez pojištění je sebevražda.
Otázka, jak moc chcete ušetřit. Ale z mých zkušeností, pokud auto nepotřebujete na denní dojíždění do práce, neřešil bych letní, zimní pneu, ale celoroční. tedy pokud nebydlíte někde na horách. Bez havarijka se taky dá, pokud nebydlíte v Praze, nebo ve velkých městech. Tohle bych řešil u luxusnějších aut a při velkých nájezdech. Dálniční známku asi potřebovat nebudete. Klidně do něj jděte, schvaluji
Když jsem před x roky koupil ojetinu tak cca půl roku jsem jezdil za cca65kč/km než jsem jej přestal používat po cca8 rocích jezdil jsem za asi 8kč/km VŠECHNY náklady na provoz (kupní cena,přihlašovací poplatky,technické,PR,opravy,pneu,přezouvání... , PHM=provozní kapaliny a ftry...)Což u každého bude asi jinak ale pro obrázek.Čím víc se jezdí ,tím je provoz paradoxně levnější
Platím cca 6 t za roční prohlídku s výměnou filtrů a oleje. Za havarijní a povinné kolem 10 t ročně. Pneu mám na druhých discích, takže 500 ročně za přehození, dofoukání a vyvážení. Pneu mi při mém nájezdu vydrží tak 2 sezóny, takže asi 7 t každý rok. Mimo ceny disků koukněte, jestli má vaše vybrané auto senzory TPMS, jsou dost drahé a vydrží pouze omezený čas, s náhradními disky jich potřebujete dvojnásobek. I bez nich platím cca 2 t měsíčně za to, že auto ani nevyjelo. Ještě zbývá dálniční poplatek ve všech zemích, kde jezdíte. TK a emise, už zde máte zmíněno. Občas myčku, hlavně po zimě. Samozřejmě čas a náklady na cestu na servis, výměnu pneu, STK. Po nějaké době čekejte servis/opravy, ty očekávané nastanou většinou po dosažení určitého nájezdu, to záleží na typu auta. Nakonec zbývá PHM. Tabulkové hodnoty spotřeby těžko dosáhnete, ale přibližně se predikovat dá. Pokud nebydlíte na vsi, nebo nedojíždíte do města, obvykle musíte platit parkování, pokud kvůli autu stavíte garáž, tak je logické započítat i tu. Někdo si nechává udělat i preventivně například ochranu proti korozi podvozku a dutin, to je obvykle jednorázová položka cenově v řádu tisíců. Stejně jako montáž tažného zařízení, koupě nosiče kol, přívěsného vozíku, střešního nosiče a boxu a nevím čeho ještě. Těch 30 tisíc za běžný provoz (bez nákladů na PHM a jednorázových položek), které zmínil pan Ernie, mi tedy ročně přijde reálných, časem i více. doplněno 30.05.20 19:56: A samozřejmě pravidelně obměňovat lékárničku .
berger*
Dobře napsáno,jen ta lékárnička - to ne,neměnit,ušetří tak podstatných 150kč co čtyři roky...
vilik*
Jo, jenže jednorázový výdaj těm divným lidem, o kterých jsem si původně myslel, že mávají, protože chtějí svézt, mi ovlivnil ekonomiku provozu z hlediska úspory za lékárničku nejméně na 10 let. To se podle mě nevyplatí.
berger*
Měli uniformy,že? Už párkrát jsem byl tady ohledně předpisů a vyhlášek nachytán,že nesleduji poslední události,ale mám pocit,že expirace lékárničky se už nekontroluje a neflastruje. Stačí,že prostě je.
vilik*
No, jenže já jsem nebyl tak trochu připoutaný. To je pak taková nalezená "prošlá" lékárnička ještě docela dobré řešení . A nepopírám, je to už delší dobu, je možné, že teď se lékárničky řešit nemusí. Na druhou stranu, teď bez připoutání během jízdy hrozí sluchový diskomfort. To jsou další výdaje za ucpávky uší a navíc neslyšíte při jízdě motor, takže můžete mít pocit, že stojíte.
Krasne napsane a pravdive. Na tyto cesty, bych koupil pekny kus za 150t kc a byl spokojeny. Jinak VW nema v 99% (krom nakych RS) TPMS. Vse delaji pres cidla otacek abs na kole. (Cim vic je vyfoukle, tim ma vice otacek).
joudic*
@vilik zvukovy signal jsem casto videl vyreseny tim, ze byla pripoutana sedacka
Zvukový diskomfort se dá řešit nástavcem na úchyt pásu, ovšem je to samozřejmě bez homologace, že. A za další, co by to udělalo u připoutání v případě nehody, jestli se to urve...
Ono jen výměna oleje v převodovce je docela ranec a olej se mění, i když se nejezdí, protože stárne. Spolu s havarijním a záručními prohlidkami, druhou sadou gum odhaduju, že za pět let to bude odhadem 100-120 tisíc Kč bez paliva, mytí, STK a dalších věcí. V té době už bude mít auto poloviční hodnotu. Takže z nějakých cca půl mega jste po pěti letech o 300tis chudší. Směšné je to, že auto bude 99% času stát. Na druhou stranu když investuju půl mega na deset procent ročně, mám po pěti letech víc než 800tis, pokud budu zisky reinvestovat. Pokud bych jezdil 30 nebo víc tis km ročně, klidně nové, ale na ty km fakt stačí auto do sto tisíc Kč. Ono i rok staré auto se dá koupit o sto tisíc míň. Soused koupil předváděcí cca 4tis km taky s hezkou slevou a to peníze šetřit nepotřebuje. Jezdí 40tis ročně.
Na druhou stranu je potřeba počítat s jakousi hodnotou, bonusem v podobě komfortu oproti dopravování se hromadnou dopravou, časovou úsporou, přepravou zavazadel či menšího nákladu a podobně... Ale i tak, auto není jen že se tam leje palivo.
Tak to samozřejmě ano, ale jezdit jednou týdně vedle do dediny nebo na nákup novým autem je taky už docela neumerny extrém vzhledem k ceně. To opravdu ten taxík vyjde levněji.
Nechápu ten dotaz, auto je vybráno, bude to kamýk 85 kW...máte vše naplánováno a víte co a za kolik si sjednáte a kolik to přibližně stojí...nouzí netrpíte, takže to má být nějaká provokace? když se objeví nějaké další výdaje, tak je prostě uhradíte, nechápu proto o co tady jde
když se v záruce vysype spojka, zjistí v sevisu navíc že teče LP tlumič, ty se mění v párech, v záruce vymění jeden a PP si prostě koupíte...je to jednoduché
kde je ten servis po 20 000km zdarma? zebych tam taky jezdil
nepojistit si nove auto havarijne je naprosto mimo, a je jedno jestli nekdo najede 500km nebo 5000km mesicne ( staci vyjit z obchodu a na parkovisti stoji poskrabane auto, z kamer tradicne neni nic videt a uz se plati z kapsy )
horsi kdyz tchan zrovna nebude moct, treba bude lezet nemocny a pokud bude delat za obed tak bych mu uvaril neco levnejsiho a dal maly talir
povinne ruceni, pokud jste auto nemeli ani jeden tak je otazka jestli pojistite za 3000,-, zadne bonusy ani nic podobneho
no a nakonec pokud budete kupovat na nejakou formu splatek tak havarijko stejne budete muset delat
Ten tchán je irelevantní. Výměna sady pneu stojí tisícovku. Při tazatelově ročním nájezdu to bude tak jednou za uherský rok. Když mám navíc plechy, tak zimní / letní si člověk přehodí sám na dvorku.
jurajjuraj*
precti si jeste jednou jeho dotaz, myslis ze zvladne sundat kolo z auta?
Nepojistit havarijně jakkoliv staré auto si může dovolit jen ten, kdo bez problémů vytáhne z peněženky prachy na další.
007cz
juraj...přijed ukáži ti servis a gp po 7 let zdarma, není problém.
jurajjuraj*
jo ale je to predplacene pri koupi auta, pripadne je jen prace zdarma, coz si priuctujou na dilech
007cz
juraj není to tak, opravdu existuje akce automobilky na vybrané modely a výbavy, mají po dobu 7leté záruky vše zdarma, materiál, náplně, práci. Těch aut jezdí celkem dost.
"coz si priuctujou na dilech"... Kdo a jak? Tak to funguje možná někde v garáži.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.