Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádcové.
Prosím vás o doporučení značky momentového klíče v dobrém poměru cena/výkon v rozmezí 700 - 1000Kč na takové "běžné" práce na autě. Chci se pustit např. do rozvodů a podobných věcí a raději bych utahoval na moment než na cit. Mám sice momenťák z lidlu, ale slyšel jsem, že je dosti nepřesný. Díky za tipy.
Ja toho v zivote slysel...
Co si presnost nejprve levne overit, nez rovnou kupovat draze jine?
Nehlede na to, ze v dane cenove hladine to bude vse Lidlovske kvality.
tento dotaz jsem dával nedávno mechanikovi v servise...ptal jsm se ho jestli používají nějaké speciálné super momenťáky na práci nebo stačí bohatě právě v kategorii 700-1500,- ...se na mě tak podíval...a povídá, že stačí klidně obyčejný kolem 1000,- ...že je to to samé...na ty běžné práce nemá smysl brát dražší
Spokojenost na doma Klíč momentový 1/2 za 900 Kč: http://www.autokelly.cz/Product/DO-57350-TO/10596522
Používali už dva spolupracovníci a doporučili mi. V Polsku vyrobené YATO
Jakpak ti spokojení automechanici používající momenťák za 900 Kč místo za cenu 3500Kč poznají, že je momenťák dobrý a cvaká na daný moment?
úplně jednoduše...stačí pak mít ještě jeden záložní digitální adaptér na momentový klíč, který ti na digitálním ukazateli zobrazí na kolik jsi to utáhl...takhle se testuje všechno...
a kde je záruka že digitální adaptér je přesný a mechanický momenták má nějakou odchylku?
sám používám obyčejné proteco za 7 stokorun s relativně velkým rozsahem a funguje, před nákupem bych si především ujasnil požadovaný rozsah klíče, klíč s menším rozsahem bude mít zpravidla přehlednější stupnici a nastavování bude příjemnější, kdo si sám opravuje také kola a motorky má zpravidla minimýálně 21 klíče, menší cca kolem 20-40 (60) Nm a větší 60-210...nebál bych se jakéhokoliv obyčejného klíče z hobbymarketu do tisícíkoruny
to je zas diskuze...odchylka měření je vždycky ve specifikaci...a na to, abys utáhl kolo na moment..nepotřebuješ mít odchylku 0 ..ono stejně větší moment než je toto nepotřebuješ a zbytek je stejně podle citu a jen kontrolní měření... a ono zrovna Proteco to je taky značka za všechny prachy...
Správně se měřící přístroje "cejchují"pravidelně. Například odběrné stojany u benzinek a podobně. unmz.cz/...
Pokud to neni prase, tak si přesnost ověří buď ve zkušebně nebo např. jednoduše zátěží na rameni (metrový rameno a 10 kg závaží = 100 Nm. Takhle jde momenťák i nahradit - délka ramene a tlačíš váhou nebo táhneš mincířem.
Momenťák s neznámou přesností nebo nepřesný - tím úplně ztrácí smysl, to rovnou můžeš dělat bez něj odhadem.. U těch levných bez ověření přesnosti to bude dost loterie jak se číňanovi zrovna povedl...
Díky všem za komenty. Zkusím tedy dnes test levného momenťáku. Upnu ho do svěráku a zatížím na páce 1m (jak psal asd1) závažím a uvidíme. Dám když tak vědět, jak to dopadlo.
Tak jsem provedl test. Kýbl s vodou o hmotnosti 10 kg (včetně kýble) zavěšen na rameni momenťáku ve vzdálenosti 38 cm. Nastavený moment, pokud se nemýlím, by měl být 37,3 Nm. (10 x 9,81 x 0,38). No a momeňták mi cvakl ještě při nastavených 41 Nm. Klíč jsem upnul vodorovně za čtyřhran do svěráku. Tak co na to říkáte? Odchylka, pokud počítám dobře, by měla být 15,3%, což se mi zdá dost... Dá se klíč nějak doma zkalibrovat?
Je pravda, že asi zas tak velká přesnost potřeba není (u vodní pumpy a řemenic), ale aspoň vím, na čem jsem a že musím nastavit trochu větší hodnotu. Reklamovat už to nepůjde, klíč je staršího data. No a problém takové odchylky bude nejspíš v tom, že jsem klíč používal zatím hlavně na utahování šroubů kol a nevěděl jsem , že se po každém použití má klíč povolit. To jsem roky nedělal, takže se nejspíš unavila pružina. Šla by nějak vypodložit? Ještě jsem nikdy momenťák nerozebíral, ale všiml jsem si, že se pod hlavou nachází čep se závlačkou... Po jeho demontáži by možná šly vytáhnout střeva...
KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY - 57300, 57350, 57400. Klucz jest wykalibrowany fabrycznie z dokładnością do 4%.
Když vidím, jak nesnadno/nepřesně se nastavuje na rýhy. Tak plus/minus OK. Zpravidle nejpřesněji se nastavuje na střed rozsahu, krajní rozsahy obecně u zařízení už mají větší odchylky. Dolní kraj pro 28 až 210 u 1/2" (57350).
Zkalibrovat - nevim, něterý možná ano. Jinak nutno počítat s chybou. Pokud je udaná přesnost 4% a lítá to o 15% tak to můžeš vyreklamovat.
Nepřesná může být i váha jestli jsi ten kýbl vážil = nebylo to 10 kg ale třeba 10,5.. Celkem přesný je např. balík cukru nebo vodu odměřit přesnou odměrkou, příp. zvážit na přesné váze...
tady se stále řeší nějaká odchylka..neříkám, že 4 a 15% je málo...ale ptám se podruhé...potřebuješ nutně tak moc přesnej klíč?
Když už momenťák tak aspoň trochu přesný by být mohl 15% už neni úplně málo.. Když o chybě víš tak zkoriguješ (nejlíp vyznačit přímo na klíč aby o tom věděl každej kdo s nim dělá). Utáhnout nebo podložit péro - jde to, musíš pak zkontrolovat nejlíp v celým rozsahu (minimum, střed, maximum). Nebo se dá posunout stupnice podle skutečnosti, to je asi nejjednodušší (např. gravírovačkou, minibruskou, rysjehlou nebo klepneš důlčíkem)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.