Nejste přihlášen/a.
Zdrávím Vás,
mám naftu. A jsem celkem pečlivej. To znamená, že po startu půl minuty nechávám volně točit motor aby se všude dostal olej. Prvních pár metrů od domu ke křižovatce do brblám do dvou tisíc na jedničku a potom než se ohřeje tak to moc nevytáčím.
Dneska jsem potřeboval něco zdiagnostikovat a nechtěl jsem ten motor vytáčet uplně za studena, tak jsem se jel trochu projet. No budík mi dávno ukazoval 90tku, dojel jsem před barák a diag mi ukazovala 84C a na těch 90 se to asi dostalo za dalších 5 minut volnoběhu. No motor jsem vytáčel jen ke 3 tisícum a říkám si, jestli to i nebylo moc. Protože voda může mít 85 ale olej bude mít méně.
Tak se ptám, jak moc vytáčíte motor k poměru teplotě vody? Vím, že Bmw měly indikátor který ukazoval. Já četl příručku k autu a tam bylo jen, že dojud se ručička teploty vody nevyšplhá na 60 stupnu tak motor nezatěžovat výkonem.
Ty nejsi "celkem pečlivej", ty jsi "chorobně pečlivej". Takže neřeš fakt, že teploměr ukazuje rozdíl 10% proti diagnostice, teploměr v autě není certifikované, ale orientační měřidlo. A uvědom si, že "zatěžovat" má jiný význam, než "vytáčet". Navíc teplota oleje u zahřátého motoru je podstatně vyšší, než teplota vody, dosahuje kolem 120°C.
Takže úplně stačí řídit se návodem k obsluze a dokud teploměr neukazuje cca 60°C, motor zbytečně nezatěžovat.
@hujer: S tím dochlazováním turba to děláš vcelku dobře. Až na to, že to má opodstatnění hlavně po jízdě vyšší rychlostí při vyšších otáčkách, tedy po zatížení.
No a to si ještě vezmi, že když dojedu na místo, tak nechávám běžet motor 2 minuty na volnoběh aby se dochladilo turbo. :D (což ale teda v příručce také je napsané ale dosti debilně "při náročné jízdě nechte motor vydechnout" - nevím kdo to psal) :D
hujer-doporučil bych ti jednu stanici STK u nás při měření emisí, tam by ti předvedli zatěžovat motor ve vysokých otáčkách..
Zas to s tou pečlivostí nepřeháněj
Obecně stačí po startu pár vteřin na natlakování oleje, u studenýho motoru nechtít víc jak třetinu výkonu a točit max. 3000, u teplýho motoru (ohřátá voda) max. 2/3 výkonu a točit do 4000 (nafta míň) a u zcela prohřátýho motoru (benzín min. 10 km, nafta 20 km) plnej kotel a krátkodobě točit až před omezovač (do bodu kdy začíná padat výkon, víc točit nemá význam).. Dobrou zkušenost mám s VIF jak v naftě tak v benzínu, olej měnit často = nafta 10kkm benzín max. 15kkm (paskvily jako HTP po 7kkm) nebo 1 rok
Dochlazení turba - dvě minuty jsou potřeba leda tak v Alpách když táhneš karavan a zastavíš někde nahoře v sedle nebo na dálnici když jsi to předtim kalil 150 do táhlýho kopce.. Jinak bohatě stačí půl minuty, pokud dojíždíš "šolícháním" tak to můžeš chcípnout hned. Jde o to aby se rozžhavený turbo nezastavilo a stojící olej se nepřipejkal v ložiskách turba (některý motory sice mají el. čerpadlo oleje a mažou i po chcípnutí, ovšem když vrtule turba stojí tak mazání neni ideální = nutno dochlazovat i tyhle motory)
Určitě je dobrý odbastlit start-stop a inteligentní dobíjení (oboje vymyslel fakt ynteligent
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.