Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod veterána

Od: czmann odpovědí: 11 změna:
Zdravím. Jsem ještě mladiství a o převodu vozidel skoro nic nevím a tak píši. Můj děda vlastní motocykl Jawa 20 (1969)- pěkný výstavní kousek. Celých 51 let je přihlášen a každý rok je placená pojistka. TK je propadlá již 16 let. Dědeček mi nyní řekl, že mi ho chce dát (přepsat na mne- jezdím na něm již 5 let po lesích a loukách a tento rok jsem si udělal "papíry"). Jenže, děda nemůže najít technický průkaz, a to ani malý tak ani velký. Jediné co našel, je zelená karta a ještě nějaké potvrzení o zaplacení té pojistky. Co máme teď dělat? Jde vystavit na úřadě kopie techničáku? Dědeček trpí hrozným zapomínáním a nemůže si prostě vzpomenout kde by ty doklady od motorky mohl míti. Nyní celá naše rodina hledá technický průkaz :). Ještě tedy až ho najdeme, jak máme dále postupovat? Je možné na mne přepsat vozidlo, když nejsem plnoletý? A ještě věc ohledně značek. Dědovi malou SPZ sebrali (nyní tam je taková ta jednodušší, velká, bílá,BEZ iniciálů "CZ" a evropské unie- nerad bych, aby mi sebrali i tuhle). Díky za rady!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

3x

Pokud motorku hodíš do "veterána", NEMŮŽEŠ s tím běžně na silnici, jen na srazy a podobné akce. Pouze budeš mít levnější pojistku a na technickou kontrolu musíš také, jako každé jiné mot. vozidlo, takže sehnat doklady či kopii dokladů k motorce, motorku zprovoznit a odtlačit/dovézt na nějakém přívěsném vozíku na evidenční kontrolu a poté s dědou (nebo ověřenou plnou mocí s dědovým podpisem) na přepis na nového majitele/vlastníka. Píšeš, že "papíry" máš, takže neměl by být s přepisem problém. Snad někdo z rádců potvrdí či upřesní celý postup přepisu.

czmann
hodnocení

Na veteránské značky to dávat nechci. Motorka je normálně přihlášená s papirama ale nemůžeme je najít. Když zajdeme na úřad a ohlasime "ztrátu Techničáku" tak nám vydají kopii? Moto NENÍ vyřazeno z registru vozidel
break

Nesmysl, může s tím kdykoliv a kamkoliv včetně cest do zahraničí, pouze to nesmí využívat k zahraničí. Pokud má štítek, tak ztracený papíry nejsou problém a nemusí bastlit z jinýho stroje

Výhoda je v tom, že při nehodě bude pojistka pojišťovnou vyplacena jako na historické vozidlo a ne na starej vrak

Olinl - je varianta udělat si veteránskou testaci, platit nižší povinné ručení,jezdit na bílých značkách . Krom STK je třeba pravidelně absolvovat pravidelné testace . Pro převod plnou moc od majitele , zbytek bohužel záleží na ochotě a aktivitě konkrétního úředníka

Do zahraničí se sice jezdí bez problémů,ale oficiálně by majitel HV měl mít pži cestě do zahraničí souhlas Technického muzea

break
hodnocení

0x

Stačí štítek a zkontaktuj veteránský klub ve svým okolí. Pomůžou a pokud stav odpovídá, udělej rovnou veteránskou testaci

danys*
hodnocení

0x
Majitel vozidla nebo někdo komu dá ověřenou plnou moc zajde na evidenci vozidel a tam mu vystaví nový technický průkaz.

xenofob
hodnocení

0x

ano, je nutné polžádat o vystavení duplikátu TP za ztracený, žádá se v registru, kde je moto evidováno, veterán se eviduje v registru historických a sportovních vozidel a běžný motocykl v registru silničních vozidel

řešte to s dědou na nejbližším úřadu, ne tady...starší moto ěmla zpravidla jen jedne malý TP, ted dostanete dva, velký a malý, problém je v tom že nový elektronický systém který byl spuštěn v roce 2012 panerm Dobešem ty staré motorky z evidence vymazal

czmann
hodnocení

Nechápu tu poslední věc. Jakože elektronický systém mohl jen tak vymazat (odhlásit) vozidlo z registru? To se mi nějak nezdá...
xenofob

vymazal i skutečné vlastníky, firma nezvládla přenos dat a po měsíčních kolapsech systému se politici nečasova kabinetu soustředili pouze na to, aby systém konečně běžel...jeho kvalitou s enikdo nezabýval

Systém tvoří lidi. A ti co dělali software to nedomysleli,takže úřednice na přepážkách nepřevedly papírové karty do elektronického sytému, protože byly rády když jim systém nespadl při běžné agendě

xenofob

bohužel mnohé z karet nelze převést do systému, v minulosti nebyly na DI VB řádně vyplněny osobní údaje majitele, když je na kartě zapsán jako vlastník Jan Novák, Praha-Libeň, bez dalších osobních údajů to systém neuloží...proto ty údaje nikde nefigurují...systémk sice tvoří lidi ale ten systém nemusel být spouštěn, ale byl a smazal technické údaje o starých motorkách, zůstalo jen výrobní číslo a SPZ

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]