Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obnova vin kodu

Od: mifek* odpovědí: 23 změna:
Ahoj, byl jsem minulý týden na technické, odkud mě servisak vyhodil s tím, že nemám čitelný vin kód. Vin je na štítku u motoru a kousíček se odloupnul. Chybí tedy dva znaky (jsou sice pod chybejicim stitkem vidět, ale ti nestačí). Dostal jsem STK na 30 dní a musím zajistit nápravu. Stačí teď zajet do autorizovaného servisu, kde mi ten štítek prelepi? Nebo musím jit na úřad požádat o razbu atd.? Jedna se o golf IV.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nemůžete za to, že je servisák debil. I Golf IV má VIN nejméně na dvou místech karoserie a to by měl ten znalec vědět. Takže když je "poškozené"na jednom z míst, měl by ho ověřit na druhém! Koukněte se tady.

doplněno 13.05.20 19:04:

Jednak jakýkoli kód "na štítku"je zpochybnitelný a potom nejde o kód pod sklem, ale na dvou dalších místech, viz odkaz!

doplněno 13.05.20 19:26:

Tak to už je přímo šikana! Podívejte se do vyhl. č. 211/2018Sb., Příloha č. 1. Tam najdete závady v identifikaci vozidla a obávám se, že tu vaši tam nenajdete!

mifek*
hodnocení

Vim, ze vin kod je i u celniho skla, ale jde pry pouze o pomocny kod a musim mit v poradku ten na stitku.

Koukal jsem na to, pravděpodobně má nečitelný VIN přímo na karoserii, na žádném štítku. Na karoserii může být jeden jediný VIN, ten pod sklem samozřejmě nikoho nezajímá, dá se snadno zfalšovat.

Na karoserii může být vícero VIN kódů, které by měly mít rovnocennou platnost. Bývají mj. na příčném nosníku podlahy, předním sloupku karoserie, na nosníku nad zadní nápravou atd.

@satam: To jste četl, nebo někdy viděl? Já to za třicet let neviděl. Vždycky jsem viděl na karoserii jen jeden originální VIN, nikdy víc.

mifek*
hodnocení

Byl jsem to vyfotit, ať se tu nehadame. Problem je ta bílá část. Tam stitek chybí
Obnova vin kodu

Tak to jsi toho na svůj věk viděl hodně málo. To, co píšu, jsem u několika aut viděl na vlastní oči a potvrdí ti to kterýkoli šikovný a znalý karosář.

@mifek: To je homologační štítek, s originálním vyraženým VIN kódem by neměl mít nic společného, i když i na něm je možná VIN.

mifek*
hodnocení

Za tohle mě tedy vyrazil. No nic, zkusím v servisu zjistit co a jak.

kytka
hodnocení

1x

Je mi úplně jedno co si o mém příspěvku myslíš, to je tvůj problém, číslo zákona ze Sbírky nevím a hádat se s tebou nebudu. Kontrolní technik si to nevymyslel. Pouze ti doporučuji zajeď, pokud mi nevěříš, na nejblizší STK a požádej vedoucího nebo nějakého technika o manuál (vedoucí STK ti řekne i číslo zákona ze kterého vychází), který má každý kontrolní technik u sebe a kterým se řídí a kde jsou jasně slovně a k tomu příslušným číselným kódem uvedeny závady které technik píše do kontrolního protokolu, který pak dostaneš. A tam to jasně uvidíš. Nečitelný štítek je podle tohoto "manuálu" závada "vážná" a omezení platnosti STK na měsíc. A nebo se přímo dotaž na DEKRu, kde ti to vysvětlí. Pokud se tazatel cítil šikanován, mohl si stěžovat.

Takže aby bylo jasno:

Svou odpověď adresuješ naprosto zbytečně tazateli, který z toho bude mít jen zamotanou hlavu. Ten předpis, na který se ptám, je vyhl. č. 211/2018Sb. Najdeš v ní i ta čísla závad, o kterých se zmiňuješ. Takže si to pořádně nastuduj a pak tady zkus radit.

mifek*
hodnocení

Na odkaz jsem koukal. U meho auta je vin kod u motoru, kde je na stitku. A pak je pod celnim sklem nad motorem. Zde je pod sklem, takze se neda lehce odstranit. Jenze mi bylo sdeleno, ze tento kod, který je čitelný, je pouze pomocný a pro splnění stk musím mit vin kod na štítku.

kde-je-vin.com/...

hodnocení

0x

Vaše informace je poněkud zmatená. Pravděpodobně máte poškozený homologační štítek. Je to tak?
Ten už je nějakou dobu povinný a stanice ho kontrolují. Měl by se dát objednat u dealera (cena nelidová) a přelepíte si ho sám.

Nesmysl. Na "homo" štítku nemusí být VIN!

mifek*
hodnocení

Výše jsem dával odkaz. Jedná se o štítek, který je uveden pod 2.

Jo, tak to bude homologační (výrobní) štítek. U dealera nebo nějaká firma, která ho vyrobí (viz třeba odkaz na obrázku).

Obnova vin kodu #2
mifek*
hodnocení

Děkuji...ještě se zeptám jak mamlas. Kdyz si ho objednám, tak původní mohu beztrestně strhnout a dát tam nový. Je tak?

kytka
hodnocení

0x

V první řadě je třeba ujasnit si pojmy a nenazývat technika STK různými jmény. VIN je u všech novějších aut vyražený od výrobce na karoserii a nebo na rámu vozidla. Štítek je dalším povinným identifikačním znakem vozidla (od jistého data výroby, přesně nevím), kde musí být čitelný VIN a další údaje jako váhy a pod. Každý výrobce jej lepí na jiné místo. Pokud je nečitelný technik posupoval správně, tedy omezil platnost na 30 dní. Pomocný VIN pod sklem je skutečně jen "pomocný" pro identifikaci např. při namátkové kontrola policií aby se nemusel pracně hledat originální VIN vyražený na karoserii nebo rámu atd.

Můžeš uvést zákonný předpis, ze kterého čerpáš? Pokud ne, nemá tvůj příspěvek žádnou váhu.

kytka
hodnocení

0x

Gratuluji, je vidět že se "vyznáš". Nic studovat nemusím, nikoho nematu ani nikomu neradím, pouze jsem odkázal na manuál, kterým se technik STK řídí. Máš pravdu, že na autě je více míst, kde lze VIN nalézt, ale kontrolní technik na STK kontroluje a fotí v první řadě ten, který je "vyražený do plechu". Pokud je (obecně) podle tebe poškozený štítek tak, že je na něm neúplný VIN v souladu s tebou citovanou vyhláškou tak to už ponechávám bez komentáře. Tím s tebou diskusi končím.

Jen mi není jasné, proč tak zarputile odpovídáš tazateli, když ten s tím nemá nic společného*zed*

PS: Jestli sis nevšiml, tak tady je poradna. Pokud nechceš radit, tak se zdrž zbytečných komentů.

007cz
hodnocení

0x

Povinný štítek výrobce, poškození je hodnoceno závadou "B".

jenda2*
hodnocení

0x

Zadarmo není nic.

trucker-cz.cz/...

xenofob

jsou tam některé informace kterým nerozumím

...pokud je vIN čitelné jen zčásti, technik STK to vykáže jako závadu, kdyby vozidlo ztotožnil, nevidím důvod ke zkracování platnosti technické prohlídky, jaký jiný význam by pak měla kontrola identifikátorů než ztotožnění vozidla s doklady?

...na základě podaní žádosti na úřed vydá úřad žádost o obnovu VIN...nic podobného v právní úprvě není

dopravní inspektorát...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]