Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo bude majitel vozidla?

Od: domo* odpovědí: 24 změna:

dobry den chci se zeptat ja kdyz koupim auto a budu napsany ja jako moje osoba v kupni smlouvě a mamka v techničaku kdo je majitel vozidla nebo provozovatel vozidla

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dost záleží, v jaké situaci to budete řešit. Páč nezpochybnitelné vlastnictví je podle občanského zákoníku, takže vlastníkem bude osoba zapsaná v kupní smlouvě.

Ale pro úřady, případné postihy, sankce, atd , bude zodpovědná osoba, která bude zapsána v registru vozidla. Takže dle zákona 361/2000 je provozovatelem osoba zapsaná v techničáku.

O tom již několikrát rozhodl soud i odvolací.

asd1

Ne vždy, viz vyjímky jako krádež, podaná žádost o změnu provozovatele...

Obecně vlastníka určuje kupní smlouva, provozovatele to co je zapsaný v registru (mimo ty vyjímky)

hodnocení

0x

To záleží na tom, jak si to dohodnete.

Ale, VELMI DOPORUČUJU abys byl jako provozovatel. A to kvůli pojištění. Dnes ještě můžeš udělat pojistku na matku (kdo je provozovatel / vlastník nemá moc velký význam, je za to jen pár procent přirážka) - a předpokládám, že to budeš chtít udělat abys ušetřil. Ale za pár měsíců už to zřejmě nepůjde a pojistka bude muset být na provozovatele, takže celkem levně získáš rok či dva bonusů (když nebudeš bourat).

arne, "Ale za pár měsíců už to zřejmě nepůjde" odkud čerpáte tuto informaci?

Ze školení. První pojišťovna na tento systém přechází právě teď.

arne, ale to by museli změnit zákon 168/1999.

Páč podle zákona já můžu klidně pojistit Vaše vozidlo.

Pojištění vozidla to vůbec nebrání. Jen to omezí zmatky co v tom dělají různí vyčuránci. Bonus se bude brát pro provozovatele, to je ten co by s vozem měl jezdit. Na procesech se nic nezmění, bonusy se už papírově nedokládají dávno. Takhle jen pojišťovna požádá ČKP o bonus osoby v roli provozovatele a ne pojistníka.

arne, já Vás chápu, bonusy se (ne)řeší od roku 2000, ale já chci spíše vědět, který předpis nedovolí, abych sjednal pojištění pro mého syna dle mého bonusu.

Sice píšete: "už to zřejmě nepůjde", tak počkáme na předpis, který to nedovolí.

No když budeš v techničáku jako provozovatel, tak už to moc synovo auto nebude.

arne, nepochopil jste. Syn má vozidlo, je zapsán v techničáku, ale já mu teď můžu uzavřít a platit pojistku. Bude to na mě a se všemi bonusy. Vy sdělujete, že jste slyšel, že to nepůjde. Já jsme se chtěl poučit, který předpis toto neumožní.

mak*
hodnocení

0x

Máma to na sebe přihlásit nemůže když na ní není kupní smlouva. Pokud je problém v tom, že ti ještě není 18 let a tudíž nemůžeš mít řidičák, tak stejně budeš majitel ty (majitelem auta může být i malé dítě), ale musí být v techničáku také provozovatel.

Přihlásit to máma na sebe může, kupní smlouva nikoho nezajímá.
Druhá věc je, že v registru je zapsaný vlastní, a takový zápis by byl protizákonný.

Pár aut jsem už v životě kupoval (naposled před 2 roky), ale kupní smlouvu nikdy nikdo při registraci vidět nechtěl. Ale časy se mění, třeba je to dneska jinak.

mak*

Já to zažil, když synovi ještě nebylo 16 a kupoval si motorku (125ccm). Myslel, že si ji přihlásí normálně na sebe, ale řekli mu, že přihlásit ano, ale pouze jako majitel a musí tam být uveden i provozovatel, který může s motorkou jezdit. Ironií je, že jako zákonný zástupce tam s ním byla manželka, která ŘP na motorku nemá, ale stačilo, že má věk.

Provozovatel nemusí být řidič. Provozovatel jen odpovídá za provoz vozidla, řídit ho může kdokoliv jiný (s patřičnými doklady).

Jinak by to bylo moc jednoduché.

Máma to na sebe přihlásit nemůže když na ní není kupní smlouva
Mak, buďto neznalost, nebo máte špané informace. Kupní smlouva nezajímá registr.

xenofob

mak - časy se mění a stařičký profesor napsal archaický občanský zákoník, který opsal ze 17. století a nevzdělný poslanec to odhlasoval...

navýšit jmění nezletilého lze pouze se SOUHLASEM OPATROVNICKÉHO SOUDU, bez toho nelze nic zapsat ani zaregistrovat na dítě

@xenofob: nesmysl

xenofob

genehawkins - nesmysl, schválený tvým poslancem, takže závazný pro každého

každý gramotný člověk si to v tom oz lehce najde

@xenofob: Plácáš nesmysly. Vymýšlíš si hlouposti, odkaz nedáš. Jasně, těžko můžeš dát odkaz, když je to nesmysl.
Reagovat dál na tebe je ztráta času.

xenofob

V této poradně se to řešilo už několkikrát, každý průměrně digitálně gramotný člověk to najde do 2 minut...ale ty mezi ně nepatříš...:-P

nevím, proč bych měl právě já přesvědčovat hlupáka o existenci občanského zákoníku,,,nikdo jiný o tom nepochybuje...

Pánové, mírněte se v napadání.

Děkuji

xenofob

Jsem ochoten v době svého volna vyhledávat odkazy a vkládat je sem, ale jen pro toho, kdo to skutečně potřebuje...stačí napsat že to potřebuje a neumí se orientovat v 8000 paragrafech a sednu si, najdu paragraf a vložím odkaz...výkřiky blbost, bláboly atd nejsou adekvátním vyjádřením hladu po informaci ale vnějším projevem myšlení daného člověka...

Ono než radit hloupě nesmysly je lepší mlčet.
Cituji tě: "Navýšit jmění nezletilého lze pouze se SOUHLASEM OPATROVNICKÉHO SOUDU, bez toho nelze nic zapsat ani zaregistrovat na dítě".
A teď si zase pro změnu ocitujeme Občanský zákoník:

§ 461

(1) Spravuje-li zákonný zástupce nebo opatrovník jmění zastoupeného, náleží mu běžná správa takového jmění. Nejedná-li se o běžnou záležitost, vyžaduje se k naložení se jměním zastoupeného schválení soudu.
Jistě můžeme vést diskuzi o tom, jestli je zisk vozu (a jeho registrace) běžná správa, asi to bude jiné u vlastní koupě, daru, nebo třeba dědictví).
O čem ale nemůžeme vést diskuzi, je o tom, že by ke každému zvýšení jmění byl třeba souhlas soudu.
Jmění je totiž souhrn aktiv (majetku), ale i pasiv (dluhy). Pokud bychom s xenofobovou interpretací souhlasili, museli bychom totiž žádat povolení soudu k zaplacení jakéhokoli dluhu nezletilého, tedy i třeba zaplacení dlužné limonády kamarádovi.
A mimochodem, nový Občanský zákoník má paragrafů 3081, a nikoli 8000...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]