Nejste přihlášen/a.
Pod videem
Jo, vím, že v připojováku nejde o předjíždění, ale vztahuje se to i na situaci, kdy jedu po dálnici, předemnou v průběžném pruhu je auto a v levém ho louda předjíždí, tak přejedu do připojováku, a předjedu je?
Jde mi o situaci ve videu v čase 2:53 - 3:01
Podařilo se mi k tomu najít jenom:
"K tomu lze uvést, že pokud se obáváte rizika postihu, bude záležet na tom, co policista uvidí. Pokud neuvidí ten začátek (přejetí do připojovacího pruhu), tak nebude mít důvod vnímat zbytek manévru jako nesprávný, nicméně je nutné zdůraznit, že přejetí do připojovacího pruhu z průběžného pruhu je postup v rozporu s pravidly. Připojovací pruh je totiž z definice "přídatný jízdní pruh určený pro zařazování vozidel do jízdního proudu průběžného pruhu"."
http://www.autoweb.cz/beran-predjizdeni-pripojovacim-odbocovacim-nebo-vyhrazenym-pruhem/
Naopak v diskuzi panuje:
"Ta formulace "jízdní pruh určený pro zařazování vozidel" ale jiné užití sama o sobě nevylučuje. To, že je něco k něčemu určeno, neznamená samo o sobě, že se s tim nesmí dělat něco jiného. Situace ve videu, respektive jednání toho řidiče, je praeter legem. Takové jednání nelze považovat za přestupek."
Ano je to reklama Tyhle videa běžne postuje i na různý jiný stránky.. Nejde mu o radu pouze o nasbírání shlédnutí
@gumidek jj, minimálně potřetí, aji když nevím, na co se ptáš
Jinak dle mě je ta otázka na místě
No právěže jsem si neodpověděl - Podařilo se mi k tomu najít jenom výklad pana Berana. Ale současně existuje i protiargument uvedenej v komentářích:
"Někdo by se měl zeptat pana Berana, na jaký paragraf by policista vypsal pokutu za přejetí do připojovacího pruhu. :D :D To by mě celkem zajímalo. Protože "§ 125c / 1k) jiné porušení povinností" na tohle napasovat opravdu nelze. To se vztahuje na nesplnění nebo porušení povinnosti stanovené v hlavě II zákona 361. Definice jsou v hlavě I. A přestupek jako "porušení definice" zní dost dobře :D :D :D"
Takže odpověď je, že se to nesmí? Protože protiargument v podobě toho, že když je něco určeno pro připojení, neznamená, že se tam nesmí přejet.. mi přijde taky docela zajímavej.
Pan Beran tam již více jak rok není, snažil se udělat "svoji poradnu", ale zatím nic.
Náš školící právník sdělil, že se "to může, jen to raději nedělejte".
@milancukrar dobře děkuju. Nedělejte protože by člověk mohl narazit na "blbce" policajta a zbytečná tahanice nebo..?
@asd1 Tak furt je to předjetí připojovákem, ale chápu.. to předjetí zprava není moc obvyklý..
Si pěkně vymyslíš že ho vezmeš připojovákem a on tam vletí někdo fakt rychlej a máš ho, protože on to tvoje střihnutí do připojováku nečeká
Hroznej mor je i "pouštění" pro připojení najetím do levýho pruhu, z toho taky je spousta bouraček. A mraky lidí to dělá i u dlouhých připojováků kde zařazení opravdu není problém a to jeho uhýbání jen dělá zmatky, hlavně si na to připojovači zvykaj a vynucujou si to i když je v levým plno a ten v pravým pruhu nemá kam "udělat místo".. Němčouři tam často malujou plnou čáru a dobře ví proč..
@asd1 Jo, tak to je dobrej argument. Díky
Tak to pouštění - ono když je vlevo místo, tak to chápu, někdy ty připojováky sou fakt krátký aji na normální auto, natož na ty pidi motůrky.. a neriskuješ, že ti to tam pošle aji když všude okolo je prázdno. Zase viděl sem pár záběrů, kde to v 50 z připojováku pošle před auto, který musí na brzdy nebo uhnout nebo obojí (a pak je z toho nehoda), takže chápu, že plno řidičů se chce takovýmu stresu vyvarovat a radši uhne, než se přetlačovat s debilem, kterej z toho skoro vždycky vyjede bez škrábnutí..
Jo, o tom německu sem to taky četl, že tam maj plný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.