Nejste přihlášen/a.
jak moc se zničí baterie kdyz to nechám svítit třeba 20 hodin :D Nechal jsem to svítit a už se m tam nechce lol. Baterii mam novou abvb.cz/...
H4 žárovka (pokud je tam máte) má 55W, takže 110W přední světla, zadní 20W a něco málo (řekněme 10W) osvětlení palubky. takže to celkem máme 140W, tedy vybíjecí proud 11,7A. Za 20 hod baterka teoreticky ztratí 234Ah a jelikož ta vaše má kapacitu 63Ah, bude spolehlivě vybitá úplně do sucha. Ono sice s poklesem napětí klasne i vybíjecí proud, ale za 20 hod máte dostatečnou "zálohu" na úplné vybití. Chytrou nabíječkou ji už nenabijete, musíte mít "hloupou" nabíječku, která dává např. 5A a je jí jedno, jaké má baterka napětí. Baterka po nabití půjde dál používat, ale je nenávratně poškozena (bude mít nižší životnost).
Akumulátor se ihned takto nezničí,změna chemie v článcích končí se snižujícím se odebíraným proudem.Rozhodně bych nezkoušel start,ale ihned aku připojil na dobíjení,nebo vzal z auta na externí nabíječku.Více,jako úplné vybití je stav,že se taková baterie odstaví z provozu a nechá vybitá delší dobu.Hrozí zasulfátování článků a tím ztráta schopnosti reverzace článků.
JABRAKA
U moderní kalciovky (Ca-Ca) stačí nechat vybitou jeden den a trvale jí to poškodí. Lenost zajít k autu se fakt vyplatí, obzvlášť u nový baterky :D
Pokud je vybitá, tak co nejdřív na nabíječku... Mmch. Varta kvalita střední, připlácí se jen za značku.
Poslední dva kousky mám Exide ca 4 roky a není problém.. Předtim dvě Varty a obě chcíply po ca třech letech (dobíjení OK, nikdy nebyly vybitý pod 50%).. Origo Ford z prvovýroby (výroba Varta Španelsko) vydržela 10 a 11 let.. Ostatní baterky mi odcházely po ca 7 letech...
Banner co vim tak taky není problém - normální baterka.. Údajně to jede i na stejné lince (nebo hodně podobné), tak rozdíl v ceně je jen za "značkovost"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.