Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mě zažalovat?

Od: vnouckol* odpovědí: 7 změna:

Vím, že už tu takové otázky padly asi tisíckrát, ale ráda bych si ujasnila, že to tak můžu provést.
V listopadu 2008 jsem prodala auto do autobazaru k dalšímu prodeji. S autem jsem předala i oba technické průkazy a plnou moc na odhlášení v registru vozidel. Smlouvu mám sepsanou na kupujícího - autobazar.
Po určité době jsem zjistila, že je auto stále registrované na mě, povinné ručení bylo placené.Kontaktovala jsem majitele autobazaru a ten mě ujišťoval, že auto u nich stále stojí a po prodeji ho odhlásí.
Při dalším zjišťování jsem už ale zjistila, že povinné ručení není placené. Atobazar se mi už kontaktovat nepodařilo.
Chtěla jsem si tedy nechat vystavit duplikáty tech.průkazů a vozidlo přepsat. Na evidenci vozidel mi ale bylo řečeno, že na autě před nedávnem někdo dělal technickou kontrolu, původní doklady tedy někdo používá a oni mi proto nevystaví duplikáty(byť jsem vedená jako majitel) Údajně by mě mohl ten kdo to auto používá za to zažalovat.
Kontaktovala jsem tedy Českou kancelář pojistitelů s dotazem jak mám tedy vyřešit přepis vozidla, když mi evidence odmítá vystavit duplikáty.Ty mě zase odkázali na policii.
Při kontaktu policie mi zase bylo sděleno, že se nejedná o trestný čin a tudíž není co řešit. A že majitel autobazaru je již nějaký čas ve vazbě kvůli čachrům s auty.
Každý se mi tvrdí, že pokud mám smlouvu o prodeji, tak mi postih nehrozí, bohužel tomu nevěřím. Nehodlám čekat až s tím autěm někdo někde způsobí škodu, když ani nevím jestli platí pov. ručení. Především mi vadí, že auto je stále vedené na mé jméno. Mám tedy trvat na vydání dokladů a přepis dokončit? Jak je reálná hrozba tím, že mě nový majitel bude žalovat, že jsem přepsala auto na autobazar, který už neexistuje, ale on ho od nich koupil a nepřepsal? Moc díky za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

0x

Už to tady bylo asi tisíckrát, neměla jste důvěřovat autobazaru, Vaší povinností bylo změnu vlastníka nahlásit...Nový majitekl ndemá šanci regostrovat auto na sebe, dokud Vy neprojevíte svlj sougklas tím, že dotačného necvháte zapsat do mezikolonky technického průkazu...K tomu ale potřebujete veljký a malý TP...Ideální by bylo zjistit, kdo teď s autem jezdí a domluvit se s ním...Pokud nevíte, kdo s autem jezdí, nemůžete na úřadu lhát že jste doklad ztratila, protože duplikát dokladu lze vydat jen v případě odczení, ztráty nebo poškození...Původní odcizený,ztracený nebo poškozený doklad se vydáním duplikátu stává neplatným, a nelze vyloučit, že poté co to nový majitel zjistí, podá na Váš trestní oznámení...s doklady které bude mít totiž podle zákona nelze jezdit, jinak by porušil zákon...

S pojistkou to nemá nic společného, pokud auto neprovozujete, nepotřebujete pojistku,. kdyby něco, máte smlouvu o prodeji...

vnouckol*
hodnocení

to, že jsem předala i plnou moc k přehlášení snad můj souhlas k přepisu je, nebo ne?

nu*

Zmocněním jiné osoby k provedení nějakého úkonu na úřadu podle správního řádu se zmocnitel, tedy ten, kdo plnou moc vystavil, nezbavuje záknem mu uložené povinnosti nahlásit změnu vlastníka, a to do 10 dnů od vzniku skuteřnosti, zakládající vznim změny.

Ten, kdo jedná za Vás na základě písmené plné moci, jedná Vašim jménem. Takže je jedno, zda jste mu plnou moc dala nebo nedal, podstatné je, že ve stanovené době jste se Vy ani on Vašim jménem na základě Vašeho písemného pověření nedostavili na úřad a nenahlásili příslušnou změnu.Takže jste v podastatě porušila, respektive nedodrtžela zákon. Důvěřuj, ale propvěřuj, říká se...Zákonné povinnosti se podepsáním plné moci nezbavujete, takže je to pořád Váš problém.

vnouckol*
hodnocení

Také má v techničáku mou adresu, takže kdyby měl snahu o uskutečnění přepisu, tak by mě mohl kontaktovat. Já jeho bohužel ne, protože už je druhý kupující po autobazaru.

nu*
hodnocení

0x

za překlepy se omlouvám kdyby to někomu vadilo, snad to přečtete

raadek*
Ja bych to videl jako idealni tema pro Cerne ovce nebo Obcanske judo. R.

Taky mne to napadlo, vetsinou to pomuze...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]