Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,u motocyklu Gilera 125 mi neblikají blikače,ale svítí.Moto jezdí bez baterie a na zkoušku po připojení na trafo blikny blikají.Prý to chce usměrnovací diodu,ale já nevim jakou a kam jí dát.Nemáte někdo zkušenosti s tímhle problémem a neporadil by mi? Děkuji za každou radu
Váš dotaz je trochu zmatený. Ta baterie tam chybí, nebo tam žádná být nemá? Kam připojujete "na zkoušku" to trafo a jaké má napětí? Radši to nedělejte, mohl byste odpálit nějakou elektroniku. Jestli Vám blinkry místo blikání svítí, rozhodně to nevyřeší nějaká dobastlená dioda. Problém bude v něčem úplně jiném.
Jde o to, jaký tam máš přerušovač. Elektronické většinou potřebují stejnosměrný proud, mechanickým by to mělo být jedno...
Obráceně, jestli se nepletu. Byl tam odporový drát, který se při průchodu proudu zahřál, zkrátil, a tím rozepnul kontakt, po rozepnutí kontaktu se drát ochladil, prodloužil, a kontakt zase sepnul. Takže při menší zátěži se drát málo zahřál a kontakt se nerozepnul, blinkr svítil stále. Ale jako tip na hledání závady dobrý!
Žárovky jsou klasické,přerušovač dvoupolový,na přpojenou baterku to ale bliká.Jako by se daly blikny na pionýra,tohle má silnější magneto 60w.
Pokud je přerušovač dvoupólový, pak jde o klasický odporový, kdy nahřátím proudem do žárovek dochází k přerušování. Předpoklad že tedy nefunguje přerušovač je nejspíš v menším napětí magneta, takže je i menší proud přez žárovky (ten závisí na tom napětí), než když připojíš na okruh blinkrů baterii s napětím 12 V, nebo trafo s napětím 12V. Změř napětí na výstupu magneta, při zapnutém osvětlení a blinkrů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.