Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak usměrnit proud

Od: jkubat odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,u motocyklu Gilera 125 mi neblikají blikače,ale svítí.Moto jezdí bez baterie a na zkoušku po připojení na trafo blikny blikají.Prý to chce usměrnovací diodu,ale já nevim jakou a kam jí dát.Nemáte někdo zkušenosti s tímhle problémem a neporadil by mi? Děkuji za každou radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Váš dotaz je trochu zmatený. Ta baterie tam chybí, nebo tam žádná být nemá? Kam připojujete "na zkoušku" to trafo a jaké má napětí? Radši to nedělejte, mohl byste odpálit nějakou elektroniku. Jestli Vám blinkry místo blikání svítí, rozhodně to nevyřeší nějaká dobastlená dioda. Problém bude v něčem úplně jiném.

jkubat
hodnocení

Motrka jezdí bez baterie jako třeba ČZ 175,250 enduro,pouze na magneto.Jiná elektronika než světla a houkačka tam není.Při montáži elektriky jsem používal trafo nebo baterii 12V 12Ah,na to to fungovalo,blinkry blikaly.Při nastartování na magneto blinkry jenom svítí.

hop®
hodnocení

2x

Jde o to, jaký tam máš přerušovač. Elektronické většinou potřebují stejnosměrný proud, mechanickým by to mělo být jedno...

hodnocení

2x
Některý mechanický přerušovač potřeboval určitou velikost proudu, aby se sepnul kontakt a rozsvítily žárovky.
Napadlo mne, zda jsi náhodou neměnil žárovky za LEDky...
hop®

Obráceně, jestli se nepletu. Byl tam odporový drát, který se při průchodu proudu zahřál, zkrátil, a tím rozepnul kontakt, po rozepnutí kontaktu se drát ochladil, prodloužil, a kontakt zase sepnul. Takže při menší zátěži se drát málo zahřál a kontakt se nerozepnul, blinkr svítil stále. Ale jako tip na hledání závady dobrý! *palec*

Ale Hope...
Zahřátím se kovy roztahují!
Teče proud, odporový drát se ohřeje=prodlouží, sepne kontakt, zároveň se tím přemostí=zkratuje, vychladne=zkrátí, rozepne kontakt, atd, atd.

Je to přesně kombinace obou. Samozřejmě se zahřátím prodlouží - a rozepne.

jkubat
hodnocení

Žárovky jsou klasické,přerušovač dvoupolový,na přpojenou baterku to ale bliká.Jako by se daly blikny na pionýra,tohle má silnější magneto 60w.

Pokud je přerušovač dvoupólový, pak jde o klasický odporový, kdy nahřátím proudem do žárovek dochází k přerušování. Předpoklad že tedy nefunguje přerušovač je nejspíš v menším napětí magneta, takže je i menší proud přez žárovky (ten závisí na tom napětí), než když připojíš na okruh blinkrů baterii s napětím 12 V, nebo trafo s napětím 12V. Změř napětí na výstupu magneta, při zapnutém osvětlení a blinkrů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]