Nejste přihlášen/a.
Prosím vás docela by mě zajímalo jak by správně měl vypadat postup "oznámení světelné" při jízde vpřed a poté(couvání) ve městě na sídlišti když: jedu zelenym vozem vpřed a pokud budu chtít poté zacouvat k červenému vozu na parkoingu a pojede za mnou např vůz. Jak mu správně mám dát vědět, že budu zacouvávat
Odpověď najdeš v §§24 (otáčení a couvání) a 25 (zastavení a stání) zák. č. 361/2000Sb.
Takže především dáš znamení o změně směru jízdy vpravo (§25, odst.5). Po zastavení ponecháš znamení o změně směru jízdy a počkáš, až budeš mít cestu k zacouvání volnou (§ 24, odst.2) a poté při dodržení potřebné opatrnosti zacouváš na parkovací místo. V konkrétní situaci se může vyskytnout i potřeba "nadjetí si", v tom případě se zdrž jakýchkoli unáhlených pohybů a úkon proveď až bude komunikace volná.
Nepoužívej výstražná světla (varovky), klidně se ti stane, že všichni za tebou zastaví a parkovací místo ti zablokují. Pravý blikač jim naznačí, že tě mají objet.
Jen doplním: Řidič modrého vozu nemusí vůbec vědět, že chceš couvat. Tím zapnutým pravým blinkrem mu naznačíš, že tě má objet a "zmizet".
@ok: Směrovku dáváš proto, že zastavuješ u okraje vozovky - §25, odst 5 zákona).
@ok: To by mohl říci jen v případě, že bys nechal "varovky". Co tě proboha v autoškole naučili?
no jenže to by musel vedet i řidič co je za mnou že chci zaparkovat couváním! klidne si může říct, proč dávam směrovku a stojím
Jak napsal správně satam, je to dobře. Ale jen v situacích, kdy je mizivý provoz.
V hustém provozu si musíte "pomoci"omezením modrého a dalších vozidel, že si již při zastavování najedete šikmo, abyste "zablokovala"modré a další auta. Páč tam taky můžete stát věčnost, než Vás někdo pustí.
Po zaparkování samozřejmě rukou poděkujete řidičům, kteří počkali, až zaparkujete. Vstřícnost a ohleduplnost.
V takovéto ulici se mezi auta težko parkuje, když je hustý provoz.
Milane, převážně s tebou souhlasím. Ale stačí když padneš na jednoho blbce, který tvůj manévr s šikmým najetím špatně pochopí (za předpokladu, že ponecháš ten pravý blinkr) a můžeš ho mít zapíchnutého ve dveřích řidiče. Vím, že je to katastrofický předpoklad, ale dokud stojíš vpravo s pravým binkrem, nemůžeš nic zavinit. Faktem ovšem je, že si na to zaparkování můžeš nějakou minutu počkat. Dobré je dát tam zpátečku, rozsvítí se couvačky, což také naznačí následný manévr, ovšem v případě vícero nedůvtipných řidičů také můžeš můžeš pár minut stát na spojce a "hoblovat" si spojkové ložisko, popř. lamelu.
Pavle, katastrofický scénář musím pohlídat, když si najíždím šikmo, musím ho "přinutit" zpomalit až zastavit.
Pokud dám pravý blinkr a vystrčím čumák vlevo, tak dělám těžko předvídatelný manévr!
Proto v těchto případech dávám varovky, aby ti za mnou zpozorněli a nesnažili se mne okamžitě předjet.
Není to můj výmysl, v hustém pražském provozu je to běžná praxe, která funguje...
poněvadž když jsem tak zastavil, že si zacouvám, tak pako řidič za mnou zastavil na 2 metry a dalsí auta za ním, takže couvat nešlo, tak jsem musel najet další cca2 km a objet pár bloků abych nakonec zaparkoval čumákem čelem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.