Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mam starší bmw je vyvařené. brzdy nové, podvozek ok, ale uniká mi olej z motoru i trochu z prevodovky. Za noc to kapku na silnici udělá ale že bych doléval to ne. Myslíte že stím bude problém na stk? Byl jsem na stk kdysi dávno kdy se ešte nefotilo apod. s autem v mnohem horším stavu a prošel tak se ptam jestli se nějak víc nezpřísnilo.
Záleží jak se líbíš technikovi Předpisově je jakákoliv netěsnost oleje vážná závada a nazdar. To by ale neprošlo skoro žádný auto, tak se to běžně pouští pokud to vyloženě neteče... Ty budeš asi na hraně co se běžně toleruje.. Nejjistější je zadat to servisu - znají se s technikem a projde víc než když tam jedeš sám jako cizí.. Taky potřebujou do statistiky vyhozený auta, tak tě hned můžou využít
Kupodivu jsem v příloze vyhlášky č. 82/2012Sb., která podrobně popisuje závady při TK vozidel včetně kvalifikace těchto závad, únik oleje z motoru, popř. převodovky (obecně únik provozních kapalin) nenašel. Pokud jsem hledal špatně, budu rád, když mě někdo opraví.
Jinak snad dosud platí klasifikace závad podle Dekry, tedy že:
a) Pokud jsou na motoru a převodovce stopy úniku oleje, avšak olej neodkapává na vozovku, jde o lehkou závadu - typ A
b) Pokud z motoru nebo převodovky uniká olej a zjevně odkapává na vozovku, jde o nebezpečnou závadu - typ C
O vážnou závadu - typ B - se tudíž jednat nemůže.
@asd1: Díky. Ovšem podle klasifikace Dekry i podle té vyhlášky když zjevně nekape (tedy ani nikde na motoru "nevisí kapička") by technik neměl použít klasifikaci B i když je motor zamaštěný. Je to jen o tom, zda se člověk podvolí svévoli lidí z STK nebo se dokáže účinně bránit. Nakonec je to o subjektivitě, i ta vyhláška: ... mohl by poškodit ... Prokaž mohl by!
Satam 8.4.1 úniky kapalin; jsou B nebo C; na B se dá hodit i jedna kapka (může poškodit životní prostředí), cokoliv většího kdy to kape na zem je C
Provozní kapaliny brzdovka, servo, hydraulika atd. jsou u brzd, řízení atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.