Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás všechny,
v listopadu 2019 jsem prodal auto škoda octavia. Novému majiteli jsem dal plnou moc na přepsání automobilu. Bohužel před 3 dny mi přišla pokuta na auto, které jsem již prodal. Majitel tedy auto nepřepsal a stále jezdí na mě. Telefon nefunguje a adresa kterou mi dal (a kterou měl v občance) už asi není jeho. Mám kupní smlouvu, volal jsem tedy na úřad ze kterého pokuta přišla, bylo mi řečeno, že zkusí kontaktovat nového majitele (podle kupní smlouvy), ale pokud se nepodaří, pokuta půjde zamnou...
Můžete mi poradit jak mám toto řešit? Na úřadě o registraci vozidel mi dost nepříjemný pán řekl, ať si to auto najdu, a ukradnu mu SPZ...
Co si myslíte o tomto článku:
Myslíte, že mám zkusit zažádat o nový TP a auto odhlásit?
Děkuji za vaše rady.
Vy už nemůžete NIC. Vše co byste udělal-sebrat z toho auta RZ, nechat vystavit koppii ORV atd je protiprávní=NEJSTE již majitel,a nesmíte nijak s autem nakládat.Ale musíte uhnat současného majitele a toho donutit udělat EvK a dojít s ním na úřad a provést zápis změny!
Pokutě se vyhnete lehce- předložíte (kopii) kupní smlouvy a tím doložíte ,že nejste majitel a tudíž nezodpovídáte za přestupky majitele...Ale může si na Vás vzpomenout "stát" (v zastoupení úředníka,s tím že jste porušil svoji povinnost a ve lhůtě 10 dnů provést zápis změny a můžete dostat pokutu až 50 000kč za toto!
K protiprávnímu jednání-ukradnete-li RZ pak současný majitel ani nemůže zažádat o vydání nových RZ,navíc provozem bez jedné tabulky RZ může přijítt O ŘP a pokudby zjistil,že jste mji ukradnul? pak budete mít ttaky vělký problém.
Pokutě se lehce nevyhne, pokud by nebyl zjištěn řidič a jednalo se o přestupek, kde lze v takovém případě postihnout provozovatele.
Nevím jestli lehce nebo těžce,ale pokutě se vyhne-jednak doloží KS že není majitel, a dodá osobu jež ,pravděpodobně řídila.Tedy za předpokladu,že před úředníkem nesklapne kufry se slovy :"ano,máte pravdu-to červené kolečko je zelený čtvereček!"
Nemáte pravdu. Doporučuju nastudovat kdo je to provozovatel a obecnou odpovědnost provozovatele vozidla.
Tak si zjistěte kdo je vlastník a zjistíte že osoba v registru NENÍ ani vlastník ani provozovatel! V tomto případě padá,při úspěšné obraně, odpovědnost rádoby provozovatele!
Zákon 56/2001 Sb o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, § 2, odst. 15:
" Provozovatelem /...
ze zákona máte povinnost do 10 dnů od prodeje podat společnou žádost o zápis změny vlastníka, nechápu proč jste jí ještě nepodal a nesplnil si zákonnou povinnost...jinak v tom článku jsou zavádějící informace
ten velice nepříjemný pán, to je pan Stanjura, duchovní otec této novely zákona pro lidi? Ten jí prosadil a na webu Ministerstva dopravy se tím 2 roky chlubil, jak se vše zjednodušilo
...ze zákona máte povinnost do 10 dnů od prodeje podat společnou žádost o zápis změny vlastníka, nechápu proč jste jí ještě nepodal a nesplnil si zákonnou povinnost...
Může podat sám společnou žádost, když nemá kupce, druhého žadatele, žádné doklady?
Žádná "společná" žádost neexistuje. Jen je systém nastavený tak debilně, že "stát" se alibisticky zbaví jakékoli odpovědnosti a přehodí ji na občana, v tomto případě ještě navíc jen idiotsky na prodávajícího. Pokud by stejně drastická opatření byla realizována zákonem i vůči kupujícímu, každý by si rozmyslel auto nepřehlásit. Úplně by stačilo, kdyby kupující pod silnou hrozbou byl donucen udělat např. do 2 týdnů ten státem nenáviděný polopřevod a kupující by dostal např. měsíční lhůtu na to, aby pod hrozbou zabavení vozidla převod dokončil. Zároveň by bez diskuze a bez ohledu na zápis vlastníka v ORV II šly od okamžiku podpisu kupní smlouvy všechny průšvihy (PR, přestupky atd.) za kupujícím.
Myslím, že by se našlo hodbě málo občanů, kteří by do takového rizika šli
Přesně tak - hned podat žádost o zápis změny vlastníka. (Přijmout musí, hodí ti to na hlavu k doplnění) Pokud je podaná, tak pak až přijde další pokuta, tak kupní smlouvou doložíš že nejsi vlastník ani provozovatel. Pokud podaná není, tak za přestupky odpovídáš jako provozovatel - to bez podané žádosti pořád jsi. To ti měl poradit ten trotl za přepážkou a ne nelegální "zmizení" značek (to ho akorát odstaví z provozu resp. při první kontrole ho skásnou policajti), ale pokuty ti to nevyřeší, stejně tak pokud nejezdí tak ho chybějící značka nezajímá.)
Není to lenost, ale důvěra a naivita že všichni jsou solidní a poctiví. Nejsou. Povinnost přepsat mají oba dva, termín do 10 dnů od změny vlastníka, sankce až 50k. Ani smlouva že to přepíše tě nezbavuje povinnosti, sankce jde za tebou, pak akorát můžeš vymáhat náhradu škody protože smlouva..
Milane ano žádost může podat i nekompletní bez spolupráce druhého.
to je blbost, na písemnou žádost se reaguje vždy písemně a nidko nikomu jen tak nic neříká, správní řízení má zákonné lhůty a nelze jej vést dlouhé měsíce , úřady nikoho nehledají protože mají elektronickou evidenci obyvatel kde je uvedena adresa trvalého pobytu nebo doručovací adresa a tam se doručuje...pokud si někdo vymyslí osobu, které údajně auto prodal a ta ve skutečnosti neexistuje, zjistí se to hned, protže není v evidenci obyvatel a pak není co řešit anio koho hledat
Na úřadě o registraci vozidel mi dost nepříjemný pán řekl, ať si to auto najdu, a ukradnu mu SPZ...To je rada? Ukradeni obě dvě ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Mám kupní smlouvu, volal jsem tedy na úřad ze kterého pokuta přišla, bylo mi řečeno, že zkusí kontaktovat nového majitele (podle kupní smlouvy), ale pokud se nepodaří, pokuta půjde zamnou... Vysvětli babě že o vlastnictví vozu nerozhoduje zapis v registru řiřdičů (je to jen informace ) ale skutečný stav doplněný kupní smlouvou .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Jinak je toho plný internet jak takoví jako ty bez přepisu dopadli , když věříš cizímu člověku ,je to tvoje rozhodnutí (blbé)
Zkusím to, je o tom nějaký zákon, který rozhoduje o vlastnictví vozu? Pán si pro auto přijel o víkendu, starší pán, kdo by mohl čekat, že se z něj vyklube něco takového?
Jinak by měl úřad vyhovět přepisu viz z toho článku -----
Nyní je tak možné si podat žádost na úřad, který na základě tohoto podnětu vyzve nového majitele, ať se k situaci vyjádří a doklady k automobilu poskytne. Jestliže se ani dále nic nestane, úřad má možnost napsat oficiálně nového vlastníka do registru vozidel. K autu pak i vystaví nový technický průkaz a osvědčení o registraci. Původní doklady proto propadnou.
Analogicky nová právní úprava myslí i na opačný případ, tedy pokud by potřebnou součinnost neposkytl kupující. Jestliže tak jedna ze zúčastněných stran nespolupracuje, má ten druhý možnost si požádat a úřad zapsáním změny vyhoví.
Ano, to jsem našel, ale rád bych věděl podle kterého zákona je toto platné, abych se jím mohl ohánět...
Neu-vy se nemůžete ničím ohánět-max při podání vysvětlení k přestupku uznámit kdo vozidlo řídil -kupující a toto doložit KS (raději kopií aby se Vám originál naztratil,pak byste byl úplně v ... ) Víc nic. Viz můj první říspěvek, příspěvek p.MilanaCukráře a taky p.Renegade11 ! V tomto Vám NIKDO nepomůže-musíte jednat=nalézt současného majitele a donutit je k součinnosti!
Podle úřadů jsem ale stále majitelem já, a odpovědnost za přesání automobilu nese podle smlovy strana kupující.
RZ bych mu ukradl ihned, kdybych věděl, kde se to auto nachází.
Takže podlá vás to nějak dál řešit nemůžu? Na úřadě mi řekli ať smlovu pošlu, ale pokud majitele nenaleznou, nebo se k přestupku nepřizná, půjde pokuta opět za mnou! I když je na fotce jasně zřejmé, že vozidlo řídil nový majitel a né já, na toto mi bylo odpovězeno, že se na to nebere ohled..
Je nějaký zákon, který by mi tedy pomohl tuto věc řešit? Pokud ano, prosím, zašlete mi ho.
Máte kvůli své lenosti problém, který nejde legálně vyřešit. Jak již psal Diesel, nemůžete nakládat s vozidlem, neboť není Vaše.
Jak víte, že adresa nefunguje. Hledal jste ho na adrese, ptal se sousedů?
Pokud si necháte udělat nové techničáky, stejně neuděláte evidenčku. Bude Vám to k ničemu. Hledejte, pátrejte, bojujte s úřady, že pokutu musí platit ten, kdo vlastní vozidlo dle občanského práva. Půjdete k soudu, aby určil vlastníka vozu?
Odkaz Vám dám, je to lehké:
Ale nenajdete tam nic o prodeji vozidla, ale hledejte prodej věci, stejně jako když kupujete rohlík. Kdy se mění majitel věci?. Určitě ne, zápisem v registru, ale uzavřením smlouvy o prodeji, a předání plnění ze smlouvy.
Nebyla to lenost, jen důvěra.
Můžete mi zaslat odkaz na občanské právo?
Adresa nefunguje, protože pán přijel z Bydžova, a adresa která byla na OP byla Praha, a vozidlo bylo 2x vyfocené v okolí Nymburka.
Soudu bych se nebál, v rodině právníka máme. Pokud jiná možnost nebude, samozřejmě to tak řešit budu.
Kdo platí povinné ručení? Teď se špatně radí, jak může jít pokuta za váma? Asi bych nahlásila na policii, takhle vám může dojít ještě několik pokut
Já jsem povinné ručení odhlásil po 5 pracovních dnech, což bylo také uvedeno v kupní smlouvě. Takže já to nejsem.
To Pet 32- A co jako hlásit na policii?To není případ pro polici a ani pro městskou-obecní policii! Že prodejce naběhl tím že si nesplnil povinnost? Samozřejmě takto může ještě přijít pár žádostí o příspěvek do městské či státní kasy za přestupky majitele ,který není psán v registru dokud se neprovede zápis změny!
Jak se může jinak bránit? Když on sám pána nenajde, má kupní smlouvu, ale pokutu musí zaplatit on, co když s autem udělá něco horšího?
Pet 32 "Jak se může jinak bránit? Když on sám pána nenajde, má kupní smlouvu, ale pokutu musí zaplatit on, co když s autem udělá něco horšího?"
Tak za Prvé-bránit se lze jednoduše-tím že si splním své povinnosti a nebudu spoléhat na absolutně cizí osobu,kterou vidím prvně v životě a mnohdy i naposledy!
A za Druhé-když se to již stalo ,tak jsem to psal v prvním příspěvku,zde na poradte to bylo milion pětkrát: Nemusí platit pokuty,za přestupky či do CKP za nepojištěné auto-Viviní se doložením, že NENÍ vlastník,provozovatel...vozidla, kupní smlouvy,která určuje vlastnictví a ne zápis v registru který je jen orientační a statistický údaj.
Neu Vy jste nepochopil .Proč by se měl kroutit úředník?Pokud jasně doložíte Nejsem majitel kupní smlouvou tak není síla aby jste platil pokyty za jioného,nebudu počítat pokutu za nezapsání změny=Vaše povinnost kterou jste porušil!Mimo KUPNÍ smlouvy může ještě určit vlastnictví jedině SOUD. nikoliv zápis v registru!
Sice je ten zákon špatně postaven,ale kdo si splní povinnost /nebo se nejpreve zeptá jak na to a pak dle rad jedná/ ten nemá problémy. Naposledy -Vy musite jakýmkoliv způsobem (legálním pže nelegální horzí větším průšvihem pro Vás, než to co máte za problém!)uhnat osobu jež auto vlastní a s ní zapsat změnu-pak teprveč budete mít klid.Jinak to nevyřešíte a pokud myslíte že ano pak jste hloupý a naivní člověk!Jinak ještě prohledejte zde poradnu-je tu dotaz podobný Vašemu přibližně 1x měsíčně!
domnívám se, že nepřepsané auto může být i jistým bezpečnostním rizikem, stát ztratil přehled o tom, kdo jej užívá atd a měl by to být zákonný důvod k jeho vyřazení z provozu ( dříve depozit), stejkně jak je tomu u nepojištěného auta
Neznám nejnovější zákony, ale před asi 15 roky syn zašel na nejbližší policejní služebnu a vše s nimi sepsal. Doklad/zápis si uchovává a v případě problémů měl se zápisem úspěchy. Takové nejjednoduší bezproblémové řešení.
před 15 lety byl rok 2005, evidenci vozidwl vedly obce, v roce 2000-2001 okresní úřady, do roku 2000 policie, takže to bylo před 20 lety...k úspěchu v zápisu dnes nestačí ani splněníé zákonných podmínke, protože pam Stanjura nastavil ten zákon špatně
tady nejde o nepřehlášení novým majitelem ale o porušení povinnosti podat jednu SPOLEČNOU žádost původním a novým majitelem
nový majitel žádost nepodal, nepodal jí ani původní majitel která místo splněšní své zákonné povinnosti píše do poradny a poukazuje na nového majitele...to ON..a sám má přitopm místo na hlavě
Nový TP vám nepomůže, pro odhlášení musíte mít doklad o ekologické likvidaci a dnes je ekolikvidace dost přísná, vě šrotu musí nafotit celé auto, VIN a pod (dával jsem auto do šrotu a jen focení trvalo tak 20 minut).
Pokud jde o pokutu, jako majitel máte dve možnosti. Buď pokutu zaplatit, nebo udat toho, kdo auto řídil. Ve vašem případě bych volil tu druhou. ona je to vlastně jediná správná, protože nový majitel není pro vás osoba blízká, tudíž ho musíte udat. Kde si ho sežene úřad je už věc úřadu.
Je tu však ještě jeden problém a to je povinné ručení. Když ho nový majitel přestane platit, půjde ČKP po vás. A až ho auto přestane bavit, tak ho hodí někde ze skály a vy ekolikvidaci neprovedete ani teoreticky.
Pro ty, co zastávají původní polopřevod, upravený se lhůtou a vyřazení.
Prodám vozidlo, udělám polopřevod na někoho, on se nepřihlásí do 10 dnů a úřad vozidlo vyřadí? Nebo popište lépe postup?
Děkuji.
polopřevod šel udělat i jinak, platnost dokladů se mohla časově omezit, malý TP se mohl stříhnout nebo odebrat a do velkého se mohla tisknout informace o omezení jeho platnost na 30 dnů...
způsoby "odhlášení" se dají rozšířit i dnes, dokážu si představit "odhlášené" auto, které není psáno na nikoho...postaví se do bazaru, na úřadu se vrátí značky a malý TP a odhlásí se z poslední osoby a změní s ejeho statut z provozované na administrativně vyřazené...bude v evidenci jako odhlášené bez konkrétního majitele...bez značek, bez malého TP a bez pojistky...kdo se odhodlá to koupit ten si to odveze na platáku nebo se zavede prodej týdenního povinného ručení s týdenní papírovou značkou která bude v prodeji všude kde mají v perodeji například SIM.-karty...možností je hodně, nejefektivnější by bylo řešit vše elektronicky, nepřepsané auto by vyřazovat z provozu elektronický systém a za jízdu s nepřepsaným autem by byl zákaz řízení
bohužel v dnešní době má ten, kdo porušuje zákon ( a nehlásí se k přepisu a nepřepsaným autem vesele jezdí) více práv než ten kdo auto prodal a chodí mu pokuty ze všech stran..dokud se toto neotočí nic se nezmění
když něco podbného nevrhnete poslanci, ten vám řekne...a co když ten človek, který auto nepřepsal ,bude dloho nemocný, co když odjede do zahraničí a zapomene auto přepsat i když to slíbil a podbné píč**iny...my mu tím způsobímew mu újmu...my mu to nemůžeme jen tak vyřadit...
ale skutečnost že objektivní odpovědnost za přestupky spáchané nepřepsaným autem ( pokud se nezjistí skutečný řidič) nese ten, kdo je pořád v evidenci, to poslance nevzrušuje, nakonec máme i několik soudních judikátů které tuto opdpovědnost evidovaného provozovatele potvrzují...takže to berou jako samozřejmost
když si člověk splní zákonnou povinnost, je o tom nějaká evidence, z řízení podle § 8a) existují výstupy...výzvy, rozhodnutí nebo nějaké usnesení o zastavení řízení...když pak chodí ty "pokuty", může pokaždé prokázat že udělal vše co mu zákon ukládá, jinak se té objektivní odpovědnosti nezbaví...
lhaní a provádění nějakých jiných evidenčních úkonů na registru proto nedává žádný smysl
S pokutou - poslat jim kopii kupní smlouvy. Pokud řidiče dohledají nebo se nejedná o případný postih provozovatele, tak nic Pokud se ovšem jedná o přestupek zjištěný automaticky (radar, červená) nebo parkování, může se to vrátit zpět za vámi bez úniku.
S přepisem - dojít na registr a požádat o přepis, doložit kupní smlouvu, duplikát TP vám případně vydají. Oni ho vyzvou, pokud neposkytne součinnost, přepíšou i bez něj.
Pojištění lze ověřit na stránkách ČKP.
Klidně nahrávej. Jenže oni mají pravdu - jsi vedený jako provozovatel a protože jsi nepodal žádost o zápis změny tak se to bere jeko fakt. Tj. pokud není řidič, tak jako provozovatel odpovídáš, musíš zaplatit a pak si to po něm vymáhej.
Pokud nezaplatíš, tak to půjde do správního a bude to dražší.
Kdyby sis splnil svojí povinnost, tak máš klid. Takže nadávej jen sám sobě, že sis přepis neohlídal..
Uvidíme, pokud bude ten přepis bez druhého majitele, měl by být ke stejnému datu jako je smlouva. Což bude skoro rok. A jak tu již mnoho lidí zmínilo, registr není finální, ale smlouva ano.
Registr není finální v otázce majitele, to ale nikoho nezajímá. Ale je finální v otázce provozovatele, a ten dostane pokutu.
Co se týče toho, jestli zjišťovali nebo nezjišťovali - teď jsi očividně ve fázi výpalného na provozovatele, kde se ani nic nezjišťuje. 15 dní se musí čekat, jestli provozovatel zaplatí. Teprve nezaplatí li to pětikilo, začne se zjišťovat. Oni zjišťovat musí, bez toho to na poskytovatele vrátit nemůžou. A je určitá pravděpodobnost, že se na to vykašlou. Je to moc práce, jednodušší je nechat automat rozesílat pokuty a inkasovat 70 % těch, co zaplatí.
Nechal bych to tak.
Ale prd, Milane. Něco vyšetřovat je pro ně moc namáhavé, běžně na to kašlou a už nikdy nic nepřijde... Ale jistota samozřejmě není.
Pak to spadne do správního řízení a obec dostane více peněz. Proto se toho nevzdá a bude to vymáhat. To si zkusilo již mnoho vlastníků. Úředník to nemůže nechat být a musí vymáhat sankci.
Měl sis vytáhnout vedoucího a řešit to jednání a zdrhnutí, takhle mu to prošlo a bude tam sedět furt.. Takovýho úředníka bych vyhodil na hodinu...
podobní nemakačenkové a lemplové dělají ostudu těm co se snaží a fungují normálně...napsal bych stížnost že úředník odmítá přijmout žádost a poskytnout "součinnost" žadateli...mimochodem úřad je službou veřejnosti a není zřízen k ničemu jinému než k přijímání a vyřizování příslušných žádostí, podobná situace vede k tomu že tam kde vše dělají poctivě mají 20x víc řízení než tam, kde to nezáýkonně odmítají řešit a ostatní věci jiných žadatelů se tím často zbytečně prodlužují
ale celé je to zvrhlé, z primitivního zápisu jedné informace do jednoho obyčejného seznamu udělali naši politici a ministerští úředníci zbytečně složitý často nikam nevedoucí proces
Jak to prosím dopadlo? Jsme na to stejně, nelze přepsat auto na nového vlastníka, neboť nám dal falešnou adresu. Neověřili jsme si ho dle OP.
platíme stále povin.ručení, auto prodali v červnu 2020, zašli po 10dnech na policii a sepsal se protokol. Proti pokutam za rychlou jizdu jsme chraneni, ale nevime jak z toho ven.
auto je na nas stale psane a platime jak blbci povin.ruceni, i kdyz je auto pul roku prodane
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.