Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záruka a servis

Od: mctavish odpovědí: 8 změna:

Dobjéj, jdu se zeptat na Váš názor. (Nevím, jakou rubriku vybrat :D)

Mám záruku na auto do 2022. Najeto 30tis. Poslední výměna oleje v 18tis v jejich servise. Mám dilema, jestli se na drahé a nejisté služby onoho autorizáku nevykašlat, nebo tam jezdit a nepřijdu o záruku. Když si můžu doma udělat vlastní údržbu/servis, kde jistě vím, co udělám/vyměním za úplně jiné peníze. Na internetu různě čtu recenze, kde někdo psal, že v autorizovaném servise mu nalili nějaký přebytkový olej (zjištěno po sléze), někdo zase, že servisní interval byl sice změněn pro příští výměnu, ale olej v autě nevyměněn. Jde mi o záruku, jestli ji tímto stylem ponechávat, i když se s autem nic nestane a taky si nemůžu být jistý spolehlivostí oněh pracovníků, nebo to risknout a dělat si vše sám za hubičku. Myslím si ale, že 30tis. km je už dost na to, aby se poznalo, jestli je tam nějaká výrobní vada nebo by motor neměl přežít dalších 300tis. km. No, nejsem si jistý, co dělat, ale třeba mě Váš názor poposune :D

Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

2x

na servisní prohlídky v rámci 2leté záruky nemusíš jezdit do autorizáku...stačí ti kdejaký garážník s živnosňákem co ti po servise dá prohlášení, co vše udělal dle servisního manuálu výrobce, aby si to mohli v autorizáku zapsat do servisní knížky. Pokud máš prodlouženou záruku na 5let, tak musíš po celou dobu do aurozizáku. Jinak o záruku přijdeš. To je ten háček tady. Proto se rozmohly všude prodloužené záruky.

Dále pak platí, že ti nemůžou jen tak říct "přicházíte o záruku", ale platí pravidlo, že v případě, že se něco pokazí a oni budou hrát na to,že to nebylo servisované u nich, tak mají zákonou povinost dokázat, že vada byla způsobena neodborným zásahem a má vliv na to a tamto. V poslední řadě platí, že neuznání záruky se v autě vztahuje vždy jen na konkrétní část a ne na auto jako celek. Uvedu extrémní příklad a to, že přijedeš reklamovat stahování okýnek a oni ti řeknou, že máš neorigiánální brzdové destičky...

asd1

Zákonnou nemůžou omezit ničím tj. vady které nejsou způsobené neodborným zásahem musí uznat, tj. olej si můžeš měnit sám doma a na uznávání reklamace v rámci záíkonné záruky to vliv nemá. Musel bys nalít např. olej který nesplňuje požadovanou specifikaci pro daný motor... U prodloužené záruky platí, že servis může dělat jakýkoliv autoservis který dodrží servisní manuál výrobce (což není jednoduché a vyjde to cenově podobně jako autorizák, resp. srvis ti tvrdí že to dodržel a právník prodejce pak najde něco co nedodrželi protože např. nemají požadované spec. vybavení a nazdar)

hodnocení

0x

Tak nemyslím si, že úplně všude pracují jenom zločinci... Ale taky to není neobvyklé... Samozřejmě servis je poměrně drahý, ale i auto je drahé...

No ono může být nějaká skrytá a uznatelná vada i po 30.000 km... Je to prostě dilema... Sám bych si asi odtrhl od úst a to nejnutnější bych do značkového servisu odchodil... Prostě to k novému vozu patří...

Taky znám jednoho pána, co si měnil olej a nedal si do filtru těsnění a bylo to na výměnu motoru...

Ale to se samozřejmě může stát i v tom značkovém servisu...

asd1
hodnocení

0x

V tomhle mám celkem jasno - zákonnou záruku prodejce nemůže nijak omezit a během ní se vady projeví. Co by vyskočilo potom, to se beztak velkou pravděpodobností hodí na běžné opotřebení tj. záruku si můžeš vylepit na nástěnku.. K tomu si spočítej, kolik dáš navíc za právně platné garančky oproti servisu svépomocí - za pár let máš rezervu na celý motor z vrakáče se zárukou funkce.. Navíc pokud si to děláš sám, tak vyloučíš ojeb. A jestli je někdo takový trotl že nedá těsnění (stane se) ale hlavně po výměně neprotočí motor a nekoukne jestli to neteče, tak to je jeho blbost.. Mmch. v autorizáku se to může stát taky - např. jednou mi nechali ol. měrku vytaženou položenou na motoru a jsem si jistý, že kdybych odjel, tak pak v případě "vymalování" oleje do přidření motoru by tvrdili, že ze servisu jsem odjel v pořádku a tu měrku jsem nezastrčil já a nazdar nic jim nedokážeš..

hodnocení

0x

Nic proti tomu, ale je potřeba uvažovat v širších souvislostech. Až třeba budete jednou auto prodávat, každý se podívá do servisní knížky, kde je potřeba mít vše o servisu zaznamenáno. Pravidelné roční prohlídky a případné opravy. Doma to asi těžko budete smolit na koleně. A neúplné nebo chybějící záznamy, jsou pro většinu potenciálních zájemců dnes důležité. Ani já bych si auto bez oficiálního zápisu v servisní knížce nekoupil.

asd1

Servisní knížka je fajn, ale běžně se falšuje tj. nic neznamená. Radši mám sešit kam se píše údržba a šanon s fakturama za materiál - každý aspoň trochu pečlivý si tohle schovává a píše si co kdy měnil. Kdo to nemá ten ať si hledá hejla. A vzhledem ke kvalitě autorizáků je ta serviska s potvrzenýma výměnama oleje po 30 kkm spíš výstraha "pozor servis byl bídný"

Před garančkou jsem dělal "kontrolní závady" a hádej jak kvalitní byla prohlídka auta ;) Vyměnili olej, zkusili jestli to brzdí a hotovo. Na dílně dva sudy oleje a lili to do všeho, olej jen cucli přes měrku (výpustný šroub jsem měl označený - nesáhli na něj), podle barvy vycucli jen půlku a hotovo... Sbohem servise, za ty prachy šidíš tak nazdar, radši si to vyměnim sám za třetinu ceny a v lepší kvalitě...

krtek*

kamarádovi zas na faktuře tvrdili, že mu při výměně oleje doplnili 4l oleje, když on věděl, že to auto má objem vany 2,7l...a ještě se ho snažili přesvědčovat o opaku..

asd1

Tak třeba tam fakt ty 4 litry nalili ;)

Mně taky jednou olej přelili o litr nad horní rysku (debilové) *zed* FAkt radši všechn dělat sám.. Cenově za třetinu a jistota že to je udělaný správně (a pokud ne tak je to jen moje blbost)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]