Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat na motor 1,9 TDI 74 kW, kód ATD u Škody Fabia.
Někteří lidé jezdí údajně s tímto motorem dlouhodobě i za 3 - 3,5 litrů/100 km, ale podle mých zkušeností je průměrná spotřeba zhruba 4,5 - 5 litrů/100 km. Jak je možné, že někteří dosáhnou tak nízké spotřeby?
Odchází často řídící jednotka motoru u Fabie 1,9 TDI 74 kW a jaké jsou příznaky závady?
Má motor 1,9 TDI 74 kW Hallův snímač neboli snímač otáček stejně jako jiné typy motorů a jak se projevuje závada tohoto snímače?
Údajně se u těchto motorů 1,9 TDI 74 kW často objevuje zvýšená spotřeba motorového oleje, která může být i litr na 1000 km. Objevuje se prý i u motorů, které mají méně najeto, třeba i jen 150 tis. km. Je to pravda?
Pokud mají tyto motory 1,9 TDI 74 kW najeto zhruba 200 tis. km a více, prý hrozí riziko vážných závad, např. vadných vstřikovačů, opotřebení vačkového hřídele, propálení pístů apod. Tyto závady se údajně objevují u většiny motorů 1,9 TDI 74 kW s najetými 200 tis. a více km. Je to pravda?
Převodovka je u těchto motorů 1,9 TDI 74 kW spolehlivá?
Motor 1,9 TDI 74 kW s kódem ATD je stejně spolehlivý jako novější motor s kódem AXR nebo se spolehlivost liší?
Koupili byste si v dnešní době motor 1,9 TDI 74 kW nebo je dnes lepší se tomuto motoru vyhnout? Děkuji za radu
Slyšel jsem o tom, že u těchto motorů 1,9 TDI 74kW někteří majitelé používají místo nafty jako palivo třeba řepkový olej, hydraulický olej nebo něco jiného, tyto druhy olejů používali i u starých komůrkových dieselů. Je vůbec možné používat tyto druhy olejů místo nafty u motoru 1,9 TDI 74kW? Nějak se mi to nezdá. Hrozí poškození např. vstřikovačů nebo to může snižovat výkon motoru apod.?
Před pár lety jsem slyšel, že někteří majitelé motorů 1,9 TDI 74 kW používali místo nafty právě různé druhy olejů, tito majitelé měli předtím staré komůrkové diesely a u nich používali také místo nafty různé druhy olejů. Nevím, jestli ty oleje používali u motoru 1,9 TDI 74 kW kvůli zvyku z předchozích komůrkových dieselů nebo kvůli tomu, že oproti naftě byly tyto oleje levnější. Jediné, co jsem se dozvěděl, bylo, že jeden majitel u motoru 1,9 TDI 74kW pozoroval nižší výkon, ale nevím, jestli to mělo vliv na poškození např. vstřikovačů. Osobně toho majitele nechápu, protože si stěžoval na nižší výkon, věděl, že ten výkon je nižší kvůli provozu na různé druhy olejů a i přesto ty oleje používal dál a nikdo ho nepřesvědčil, aby tankoval běžnou naftu, nechápu, jak mohl s nižším výkonem dlouhodobě jezdit. Osobně bych s tím autem kvůli sníženému výkonu nejel. Po pár letech to auto prodal, nový majitel měl určitě smůlu, že narazil na auto, které jezdilo na různé druhy olejů místo nafty, takže je možné, že se u toho auta začaly objevovat závady způsobené provozem na různé druhy olejů. Určitě je smůla, když si někdo koupí auto, které jezdilo na různé druhy olejů a vůbec o tom neví. Vám by se asi také nelíbilo, kdybyste zjistili, že vaše auto jezdilo původně na různé druhy olejů. Je obecně rizikové např. pro vstřikovače nebo pro celý motor, když se s tím motorem 1,9 TDI 74 kW jezdí dlouhodobě na různé druhy olejů místo nafty? Slyšel jsem i o tom, že někdo zkoušel jezdit místo nafty na různé druhy olejů i u moderního motoru se systémem CR, ale nevím, jak dopadl. Určitě je blbost zkoušet u motoru se systémem PD i CR, jestli budou jezdit i na různé druhy olejů. Je to tak?
V TP mám u toho motoru 1,9 TDI 74 kW uvedeno jako palivo NM i NM BIO 48. Co v tomto případě znamená to NM BIO 48?
Ještě jsem zjistil, že když ujedu s Fabií 1,9 TDI 74 kW např. trasu 30 km v chladnějším počasí, třeba 15 stupňů, tak při běhu na volnoběh před vypnutím motoru jsou v interiéru, např. volantu, cítit více vibrace motoru a když stejnou trasu ujedu v teplejším počasí, třeba při 30 stupních, tak při běhu na volnoběh mi připadá chod motoru klidnější, v interiéru jsou vibrace cítit znatelně méně. Čím to může být? Může to být třeba silentbloky motoru?
Věděl by někdo, co znamená ten údaj v TP vozidla, když je tam jako druh paliva uvedeno také NM BIO 48?
Může se intenzita vibrací na volnoběh při různých venkovních teplotách a rozdílné teplotě chladící kapaliny měnit i třeba kvůli horšímu spojkovému ložisku, setrvačníku nebo kvůli horším silentblokům motoru?
My tuhle fábii máme r.v. 2002 najeto necelých 300 000km , děláme pravidelný servis a měníme všechno jak se má spotřeba se pohybuje mezi 4,2 -5,5 podle ročního období , zatím žádný problém a jsme s ní spokojeni. PS tankujeme jen naftu nikdy žádný olej nebo něco podobného jen přidávám do nafty kvalitní aditiva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.