Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vliv lambda sondy na vznětový motor

Od: bohumil® odpovědí: 4 změna:

Pokud se poškodí vedení (přerušené) od lambda sondy u vznětového motoru (dvoudrátová), takže je nefunkční a display auta hlásí "Emise-na dílnu", na co to bude mít vliv? A jak dlouho je možno s takovým vozem jezdit bez nějakého nebezpečí poškození motoru, případně katalyzátoru? Jinak motor funguje a běží bez problémů a na jeho chodu to není (zatím) nijak poznat. Konkrétně jde o vozidlo VW Sharan 2.0 TDI r.v. 2008. Díky za reakce.

doplněno 22.04.20 11:21:

Tak omluva. Dotaz byl položen na základě provedené diagnostiky u automechanika, který sdělil, že jde asi o přerušení vodičů k lambda sondě. Nakonec (po vlezení pod auto) jsem zjistil, že byly přerušené vodiče, ale ne k lambda sondě, ale k čidlu teploty výfukových plynů na výfukovém popotrubí. Takže to mi pak došlo, proč motor běžel jinak bez problémů. Toto čidlo nemá určitě tak velký vliv na chod motoru, jako lambda sonda. Takže nakonec vodiče sletovány, zaizolovány a závada zmizela i na displayi. Rádcům za reakce děkuji.*palec2*

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tycoon*
hodnocení

1x

Obecně vzato diesel lambda sondu ke svému běhu nutně nepotřebuje. Jezdí totiž na chudou směs a množství paliva může dávkovat podle informací z váhy vzduchu. Takže jde opravdu spíše o ty emise. Spíše než katalyzátoru bych se bál filtru pevných částic, pokud ho ten konkrétní kus má. To je obecně dražší a choulostivější díl. U některých aut je v jednom "hrnci" s katalyzátorem.

doplněno 22.04.20 12:36:

Pokud je to čidlo teploty výfukových plynů, tak to je tam kvůli filtru pevnýchpevných částic, a hrozí riziko jeho rychlého ucpání.

hodnocení

tycoon, díky za upřesnění, s dýzli nemám moc zkušeností a tak jsem rád za každý poznatek. Funkce tohoto čidla mi nebyla rovněž jasná. Já byl zkrátka "odkojen" benzinovou "klasikou" bez elektroniky a až nyní, z nouze, se, na starý kolena, ještě "školím", jak na elektroniku, tak i na naftu.

hodnocení

0x
Nejsem automech ale lambda dává údaje o kvalitě spalování řídící jednotce a ta podle toho řídí poměr paliva a vzduchu. Když nemá správné údaje střílí to od boku. To se projeví zhoršenou spotrebou. Motor by měl proto spadnout do nouzáku. Aby tě donutili jet do servisu.

asd1
hodnocení

0x

Lambda měří obsah kyslíku ve spalinách a podle toho ŘJ dávkuje poměr palivo/ vzduch. Pokud ŘJ nemá signál tak jede na výchozí hodnoty, kromě zvýšené spotřeby to má vliv hlavně na saze a tím na DPF (pokud máš), tj. velké riziko že ho brzy zlikviduješ + i katalyzátor..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vznětový motor

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]