Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrana proti vyhazování od autoškoly

Od: automoto odpovědí: 27 změna:

Ahoj, již skoro půl roku dělám autoškolu. Řídit umím, potvrdil to i můj učitel. Zbytečné chyby nedělám, prostě mám na to, abych dostal ŘP. Bohužel nevím čím to je, ale dělám to už našesté a nyní po otevření autoškol půjdu naposedmé.

Popíšu situaci. První zkouška nebyla dobrá, to bych si nedal ani já. Byl jsem jako obvykle ve stresu a v nervech jsem dělal chyby, tak to nevyšlo. Chápu. Napodruhé jsem ale šel na zkoušky s pocitem, že se není čeho bát a vždyť přeci umím jezdit.

Druhá zkouška proběhla bez chyb, s očekáváním, že jsem prospěl mi komisař oznámil, že mu jízda nepřišla klidná a měl bych to zkusit znovu. Potřetí opět bez chyb, komisař tvrdil, že příliš pozdě používám blinkry (i přesto, že jsem blikal všude a snad až nemožně brzo před odbočkou). Počtvrté jsem byl opět mírně ve stresu, ale chyby jsem nedělal, jezdil jsem dle předpisů a bezpečně, ovšem při určování toho, kam mám jet, jsem mu namísto doprava, rozuměl doleva. Na konci mi vytknul, že nevnímám příkazy a jel jsem jinam, než jsem měl. Neprospěl.

Popáté opět blinkry a křečovité držení volantu. Pošesté jsem už nezvládal situaci, že jsem si zaplatil polovinu kurzu navíc a chtěl jsem to odjet co nejrychleji, ale v rámci silničních pravidel a předpisů. Na konci mi řekl, že jsem jezdil suprově, ale to spěchání se mu nelíbilo, neprospěl.

Koronavirus uzavřel autoškoly, nyní jdu posedmé. Po každé jsem měl jiného komisaře, celkem čtyři se střídali. V dané osobě to nebude. Navíc, každou jízdou mají z toho komisařové peníze a teď kvůli dvouměsíční uzavírce autoškol budou potřebovat je někde nahrabat.

Opravdu mě to vytáčí, i můj učitel nenápadně se na mě podíval, že to nechápe. Už jsem zaplatil minimálně dalších 7000 Kč a plno dokoupených jízd.

Nejsem konfliktní typ, ale nevím jak jednat, když je to nespravedlivé. Dá se proti tomu nějak bránit? Jak mám dokázat, že jezdím v pořádku, ale něčí vinou to dělám už naposedmé. Navíc mi zbývají asi 4 pokusy na to, to udělat, poté musím platit celý kurz.

Díky

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Asi se jdi napřed léčit, tvůj subjetivní názor je, že jsi dobrej, ale v autoškole si to zjevně nemyslí. Nervák nemá na silnici co pohledávat. Už tak je na silnicích dost problémů. Že je to nespravedlivé je tvůj názor, není to objektivní posouzení.

asd1
hodnocení

10x

Zkoušku si můžeš zaznamenat na kameru a pak se dá proti rozhodnutí odvolat (např. bude záznam že blinkry byly dostatečně včas), samozřejmě pokud jsi jel tak že jsi všechny pořadavky na jízdu splnil.

A jinak zklidnit se a zajet tak jak by to mělo vypadat. Pokud nezvládáš situaci a jedeš viditelně pod stesem, tak bych tě taky vyhodil. Mmch. pokud si myslíš že jezdíš suprově, tak jsi bud opravdový talent nebo síš slez ze srtomu a dávej velký pozor ať tě něco nepřekvapí (mně překvapujou věci i po 600kkm bez nehody, např. v pět odpoledne srnka vyskočí z příkopu uprostřed vesnice, přeběhne do roští a z něj zase skočí zpátky)

hodnocení

9x

Víte, jak se tady na poradně pozná, že někdo opravdu není OK? Že sem píše sáhodlouhé dotazy, z kterých vyplývá, že on je nejlepší a všichni okolo jsou kreténi. Každému se děje jen to, co přitahuje. Trochu pokory by neškodilo. Ta hlavní potíž není v nějakých blbých zkoušejících, ale ve vás. Jezdím často na kole a kvůli podobným lidem jsem už několikrát málem skončila v pangejtu.

hodnocení

8x

Nevěřím Vašemu jednostranému popisu, zvláště když se shodlo 6 komisařů, že si nezasloužíte získat řidičské oprávnění.

ale něčí vinou to dělám už naposedmé, těžko prokážete vinu jiného.

hodnocení

4x

Já osobně bych viděl problém v následujícím přesvědčení...Řídit umím, potvrdil to i můj učitel...
Jako "student" by to chtělo trochu pokory a hledat a poučit se z vlastních chyb a předvídat a jet "školní" jízdu. Pokud si někdo myslí, že po absolvování autoškoly umí řídit, tak to je velký omyl. Pokud si pamatuji dobře, tak statistika říká, že nejrizikovějšší řidiči mají najeto cca 35.000 km. Už se nemusejí dívat na řadicí páku pro přeřazení a najedno si myslí, že umí vše. Ale bohužel to není pravda a havárie v reálném provozu hovoří jasně.

hodnocení

3x

Nevím kolik je vám let,já jsem dělala řidičák na auto ve 38 letech (od 15 jsem měla na malý motocykl a i tak byly testy na poprvé a na plný počet bodů) a testy napoprvé i na auto na plný počet bodů.Jízdy napoprvé a to byl docela drsný komisař z Karviné.Kluk 19 co jel přede mnou jen sedl a hned skončil protože se při rozjezdu nepodíval do zpětněho zrcádka.Syn taky dělal jízdy na po 2 a testy měl napoprvé v 18 letech(před pár lety v Ostravě) ale vy na po 7,to už je docela extrém,no asi by jste se měl nad sebou pořádně zamyslet a ne ,,házet,,vinu na druhé.Držím palce,7 je přece šťastné číslo.;)

hodnocení

3x

Samozřejmě, nedá se vyloučit spiknutí komisaře s učitelem.

Ale tvrdit o sobě, že po autoškole umím jezdit, je velice odvážné tvrzení. To se člověk učí několik let, někdo se to nenaučí nikdy a většinou ten, co o sobě tvrdí, že řídí jako pánbůh neumí jezdit vůbec.

Vysoký sebevědomí je děsně nebezpečná věc.

fik
hodnocení

2x

To je normálka,podívej se co jezdí po silnicích za hovádka. Ti komisaři musí být jako psi a ta jízda musí být absolutně precizní. Oni ti nemůžou nic prominout ani pustit. Taky se dívají právě i na to jak se chováš ve stresových situacích,když vidí že jsi nervák a klepeš se před ním a křečovitě řídíš,tak tě prostě nepustí protože se bojí že při první krizovce budeš reagovat stejně.

To jsi měl pokaždé stejného komisaře nebo i jiné? Pokud jich bylo víc,jaký by měli racionální důvod jen tebe nepustit,prostě se jim muselo něco nelíbit.

Když jezdíš před učitelem dobře a chválí tě,musíš při závěrečné zkoušce úplně vypustit že tam ten komisař sedí. Jet klidně,podle pravidel a nebýt ve stresu,vím že se to lehce řekne,ale jedině tak máš šanci projít...hele taky se mi to napoprvé nepovedlo,stačilo jednou zapomenout na blinkr

lidus*
hodnocení

2x

Někdo je řidič a někdo zase není. Mám ŘP na trator a motorku, musela jsem na SZTŠ abych splnila, nikdy jsem nic z toho neřídila, jen u zkoušek. Auto ani omylem. Dcera popojížděla zahradní frézou jakmile dosáhla, Jezdí na motorce, autem Řp měla raz dva, v 15 na pionýr a v 18 a auto a motorku. Vnučka má 10 a popojede frézou po zahradě, mě ji manžel nesvěří ani omylem.

lee*
hodnocení

1x
Kde je pravda, víte jen Vy sám. Já přidám svoji zkušenost. AŠ jsem dělala 4x (dneska jezdím 80tis ročně, většinou osobákem, ale když je nouze, strčí mi i sprintera a jedu se zbožím :-D ). Poprvé jsem byla nervózní, fakt jsem udělala chybu. Podruhé mě nechali odjezdit asi 20min a když jsem zastavila s pocitem, že dobrý, sdělil mi komisař, že smůla, že jsem si nezapla pás. Potřetí mě vyhodil s tím, že jezdím dobře, ale na žáka AŠ příliš rychle. Sice v rámci povolené rychlosti, ale přesto příliš rychle *bzum* Napočtvrté mě dusil 45 minut, projeli jsme město křížem krážem, samé odbočování doleva, přes tramvajový pás atp. Ale dal mi to. Považovala jsem to za strašně nefér, kolegyňka jela od úřadu za město, po obchvatu a přes jeden semafor zpět a papíry dostala. Jela jsem s ní kousek na její předposlední jízdě a za mě byla tragický řidič - po městě 30, hrozně nejistá, trhání volantem... Jinou účastníci vyhodili za to, že se, majíc přednost, stejně rozhlédla - prý na hlavní to nemá řešit a jet. I náš instruktor tehdy vrtěl hlavou.
Chci jen říct, že od doby, co se platí za každou opakovanou zkoušku údajně přibylo vyhozených za totální nesmysly. Sama jsem to zažila, kdy lidé byli vyhazováni jen s tím "necítím se s Vámi v autě bezpečně".
Váš popis mi ale přijde takový dost ublížený a myslím si, že pravda je někde trochu jinde.

lacetti
hodnocení

1x

Z mé zkušenosti jsou komišaři nespravedliví. z 50 % hodnotí vše okolo jízdy a předpisů. z 25 % vzhled a pohlaví osoby a z 25 % jak jste mu sympatický a také jakou mají náladu. Všem dopořučuji nahrávat si jízdy u zkoušek pro svou obhajobu. Mé zkoušky byly podobné.

1 jízda - S menším stresem a nervozitou z mého výkonu. Zkouška skončila po 15 minutách z důvodů nečtení dopravních značek. Měl jsem jet na město A ale já jel na město B. ( Moje chyba )

2 jízda - Skončila po 15 minutách. Zastavil jsem na stopce. napočítal do tří jak říkal učitel v autoškole. mezi tím se rozhlédl a zase se rozjel. asi po dvou minutách mi bylo řečeno ať se vrátím k autoškole a že jsem nestál na stopce. Komisaři jsem řekl že já stál na stopce, ale on říkal ne a že je konec.

3 jízda - Skončila po 15 minutách. Na dvouproudové silnici jsem se s blinkrem řadil do levého odbočovacího pruhu. V protisměru jelo auto. nikdo mě tedy nemohl předjíždět a ani by to nešlo v těsné blízkosti křižovatky ve tvaru T a ještě se semafory na kterých byla červená. Komisař zvýšil hlas a řekl, že jsem se nepodíval do zrcátka při odbočování a že končíme. Když jsem řekl, že jsem se podával jen očima, tak ještě víc zvedl hlas a prý to nevyděl a mám otáčet hlavou. U autoškoly mi bylo řečeno že jsem prošel. :-D To bylo zásluhou učitele který se za mě přimluvil.

Takže. Za 1 když si je někdo jistý že je borec, vše si nahrávat a arogantní chování posílat doprdele, ale také počítat s tím že se komisaři nebude nahrávání líbit a bude se snažit nachytat vás na všem možném.

Za 2 Neragovat na arogantnost a urážky komisaře a doufat že to výjde.

Za 3 Doufat že dostaneté férového a slušného komisaře.

Za 4 Uznat své chyby.

automoto
hodnocení

Není to můj názor. Popisuji situaci. Když mi učitel tvrdí, že řídím nejlíp ze všech uchazeču a sám se díví, proč mi to nedají u zkoušek, je trochu divné ne?

Před učitelem se nestresuješ. Stejně jako by jsi řídil s někým z rodiny.

U zkoušek propadneš silnému stresu z obav vyhazovu před komisařem a díky vynervovaní začneš dělat chyby.

To je celý problém. Nauč se to odbourat opakováním oné stresové situace a nebo navšiv psychologa.

Individuí s egem a psychycky labilních jedinců je plná silnice. Nedivím se, že to děláš na 7 pokus...

A ten učitel- spíše instruktor nwesedí v autě při zkoušce svého žáka? nevím jak dnes, ale ještě před cca5 roky když dělal syn,tak instruktor byl v autě s komisařem a dalšími žáky (celkem 3 žáci!)

diesel: Z vlastní zkušenosti mohu říct, že instruktor byl s učitelem jedna ruka. Prostě se domluví kdo na to má a kdo ne či kdo to zkutečně potřebuje a jaké je pozadí situace a zda se žák bude bránit či si to nechá líbit.

Komisař vyhodí za ptákovinu a pak instruktor doporučí žákovi přikoupit hodiny a vydělá tak víc na něm, než by ho hned propustil s řp...

Prostě dnes běžná praxe, aby žáky co nejvíce podojili. Tuhle zkušenost má i pár mých kamarádů a všichni říkají to samé.

Bohužel.

Kolego Gumidku-ja nereaguji na to že je vyhazován ale na to že učitel-instruktor byl "překavapený" že jeho žák neprošel!Jinak u nás,i když vím o jedné osobě,která dělal snad 30x řidičák a dodnes jej nemá,minimáln u jedné toto neděje.U té druhé se majitel-učitel přiznal, že jsou extrémně nároční na jednu skupinu "žadatelů". Na ty co prolili ŘP hrdlem!

Jinak dle popisu si myslím že chyba je spíš v tazateli než v komisaři.Jinak řídil jsem toho hoodně ,od tanku přes V3S řadu tater ,dost modelů osobních aut,moto, ale netvrdím že jsem dobrý řidič. A to i přes to že všechny testy,přičemž drtivá většina byla jen tak pro zábavu se žáky ve VŘK byly na plný počet.

Tím ale zase netvrdím že se toto děje.

karol
hodnocení

0x
Město kde to děláš?
Jednu dobu se tahle prasárna dělala v Ostravě. Čtyři kolegové z práce, co dělali v té době autoškolu, jí nedali na dřívější než 4. pokus.
Řešením dříve bývalo jít na závěrečné jizdy do jiného města. Ale nevím zda je to nyní možné...

Tahle prasárna je běžná i v Olomouci, kde je trojice komisářů. Dojení peněz, ať už jezdíš sebelíp...

marchant
gumidek: mohu potvrdit

hodnocení

0x
Nedokazu posoudit jestli jizda byla ok nebo ne, ale staci, kdyz se komisar blbe vyspi, a neda ti to. Zduvodneni si vzdycky najde. Otazka je jestli to je adekvatni. Spekulovat o tom, ze z kazde opakovacky maji prachy a vydelavaji na tom nebudu. Jao se branit? Snad jen ta kamera pokud je umoznena a pak to hnat dal.
asd1

Zaznamenat zkoušku má právo ze zákona, podobně jako jednání s policajtem, s operátorem apod. Jednoduše oznámíš že zkoušku zaznamenáváš a musí ti to umožnit. Vyhazov může být nejen kvůli nesplnění požadavků, ale i pod nějakou záminkou kvůli dalším prachům pro autoškolu... Pokud je záznam, tak už to není tak jednoduché.

Kamera ca do středu auta, tak aby byla vidět jak situace venku tak řidič jestli kouká do zrcátek, dává blinkry apod. příp. aby byl vidět i komisař.

Kameru použít můžete, ale v 99 procentech případů se to obrátí proti žákovi. Komisař vyhodnocuje jízdu jako celek a stává se, že drobnosti občas toleruje (např. žák v třicitce jede 35, koukne na tacho, uvědomí si to a zpomalí = komisař ví, že si je žák vědom jakou rychlostí má v úseku jet). S kamerou by tohle netoleroval, byl by sám proti sobě.

ovecko
hodnocení

0x

Nevím, jestli něco zmůžeš, komisař je v této situaci prostě pánem. Ale můžu ti říct, že čím více budeš dělat těch opravných zkoušek, budeš na tom hůř a hůř. Je v tom prostě stres. S učitelem to je volnější, nemáš nikoho za zády, proto jezdíš bez chyby. Tak aspoň rada, den před zkouškami si sám v klidu připomeň na co nesmíš při jízdě zapomenout, klidně si piš i body a zapisuj. Zopákni si to ještě i ráno a jak sedneš do auta, tak si představuj jak komisař sedí na záchodě. Ono čím více máš známku "neprospěl", tím více bude komisař přísnější. Tak nevím, jestli by to nešlo, přihlásit se ke zkouškám v jiném městě, to by si musel zjistit. Ve větším městě, se složitými křižovatkami je zkouška vždy těžká.

nika
hodnocení

0x
Dnes jsem neudělala závěrečnou zkoušku z jízdy. Teorii jsem měla na 50 bodů zcela bez problémů.
Měla jsem mít začátek zkoušky v 8.30, ale komisařka se dostavila až téměř v 9.30. Už od začátku jsem z její strany cítila nepohodu. Chtěla po mě, abych zabočila doprava, až to bude možné. V tom stresu jsem zazmatkovala, jelikož tam byly další 2 odbočky, kterými by se dalo teoreticky odbočit. No prostě řekla mi to brzy a já najednou znejistěla a ptala se, jak to myslí, že přece tam bych odbočit neměla. Ale rozjela jsem se a zabočila správně... Jenže od této chvíle už nebylo prostě dobře nic. Jsem vynervovaná. Komisařka byla velmi nepříjemná a arogantní. Na druhý pokus půjdu k jinému komisaři. Řekla jsem, že k ní už ne, že takové chování nemám zapotřebí. I tak mám obavy, že se nechám vystresovat a zkoušku kvůli nějakému nesmyslu neudělám.
asd1

Děkujeme za info.

Pokud nezvládáš stres, jsi nervózní a děláš chyby, tak jsi neprošla naprosto správně = nebylo to komisařkou ale tebou. I kdyby na tebe dělala vopičky nebo hystericky řvala, tak musíš jet klidně, bezpečně a předpisově.

Naopak trošku tě vystresovat mohl být i záměr otestovat jestli a jak stresové situace zvládáš.

Mám sídlo vedle autoškoly, jedno dopoledně jsem dělal na chodníku před domem a dělali se zkoušky. Když mi školitel a komisař vyprávěli, za co je vyhodili, dal jsem jim za pravdu, že nemají mít řidičáky.

Stihl jsem 4 žáky(ně), všechny vyhodili.

Nervozita dělá soje, ale to musíte zvládnout. Auta i zabíjejí, pokud to řidiči nezvládnou.

Jde o běžný pokyn - "až to bude možné, odbočte vpravo". Někdo kvůli tomu občas odbočí do jednosměrky. Jezdím u zkoušek od roku 2014 a ještě se mi nestalo, že by někdo vylít neprávem. Máme pobočky v asi pěti městech a v ani jednom případě není možné, že si žák vybere zkušebního komisaře který mu vyhovuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]