Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na profesák?

Od: kahsa* odpovědí: 56 změna:

Zdravím, mám řp.sk.B, a rád bych si udělal C a E a pracoval jako profesionální řidič.Zajmá mě jak je to stím profesákem někde jsem slyšel že řidiči co už měli Céčko a neměli profesák, tak Céčko vrátili a šly dělat autoškolu znovu a že jim dali automaticky profesák. a nemuseli dělat to školení co stojí snad 30tisíc, platily jen autoškolu ( cc14tis) . Ale to mi nejde do hlavy proč je to školení. prosím máte stím někdo zkušenost nebo radu jak (jestli existuje) jak udělat profesák s řidičákem a nepaltit takové sumy. Děkuji za pomoc

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

5x

Pokud si budete rozšiřovat ŘP ze skupiny B třeba na C,E,D,tak profesák nedostanete,platí se zvlášť.

To,že se dříve někdo vzdal podskupiny a šel dělat znovu autoškolu,kde mu na závěr dali i nový profesák,je už dávno minulostí.

Jak už se tady někdo zmínil,řídit C,D,E můžete i bez profesáku,a to v případě soukromého použití vozu(např.doprava materiálu na svoji stavbu,již zmíněná přeprava sousedovic rodinky na svatbu,atd...)

Další možností,kdy profesák nepotřebujete,je v případě,že řízení tohoto vozidla je pouze podpůrnou činností při Vašem zaměstnání(např.jste instalatér,a vezete dva kolegy a spoustu materiálu v náklaďáku do práce,nebo jste automechanik,a vezete autobus třeba na STK...)

Co se týká těch úřadů práce,a rekvalifikace rozšíření ŘP-ano,je to možné,loni jsem si tím sám prošel,mezitím jsem si sám udělal i E,a nyní čekám na rekvalifikaci na profesák.

Žádná velká birokracie kolem toho ale není.

Je potřeba doložit psychotesty a zdravotní vyšetření s tím spojené,potvrzení od obvodního lékaře,výpis z karty řidiče(bodové konto,přestupky nad 2000,- Kč),výpis z rejstříku trestů a to je asi vše.

Jsou tady u nás i borci,kteří si mimo motorek nechají od ÚP postupně zaplatit kompletní řidičák,počínaje B.

Další kategorií jsou pouze Ti,co si ho nechávají jen rozšířit,např.B-C+E,B-D,atd...

kahsa*
hodnocení

Zdravím, to zní docela zajmavě udělat si řp přes ÚP. A nevíte zda musím bejt nezaměstnanej? Aby mi umožnili udělat si ten řidičák.A co ten rejstřík můsí bejt čistej? Děkuji za odpověď.

stirecek*
hodnocení

1x

Když si uděláte céčko, profesák dostanete automaticky, stojí od 22tis, alespoň u nás. Dělalo se to tak, že komu propadl, udělal si rozšíření třeba na návěs nebo autobus a dostal ho taky automaticky a vyšlo to levněji. Jenže teď už to nejde, profesák se prostě musí zaplatit a udělat školení, tedy pokud nemáte dobrého známého.

stírečku, správně. Profesák dostane automaticky s "C"

hanher*

Nedostanete.

myslíte, že je možné si udělat rozšíření řid. opravnění na sk. C přes Úřad práce?

umožnuje to vůbec Úřad práce?

a co to vše "obnáší" kolik je tam hodin ježedění, teorie apod.?

díky za odpo

Kubinče, to přesně nevím, přitom jsem byl v pátek na školení profíků.

Nevím jak který úřad práce a jak kdy. Dnes, když je přebytek řidičů bych to považovat jako mrhání prostředky ÚP.

stirecek*

Přes ÚP by to šlo, pokud vám někdo slíbí práci, možná vám zaplatí rekvalifikaci i tak. Můžete to zkusit. Jinak školení obnáší cca 144 hodin ...

guga

Myslím že profesák už automaticky k "C" nedostanete, já to stihl na podzim na poslední chvíli a k Céčku dostal profesák, ale ted se musí udelat zvlášt.

guga, ale to nevíte určitě, že?

doplněno 01.03.10 20:40:

Je pravda, že prošla novela "247" ale detaily si již nepamatuji.

fidonet*

No nevím, taky myslím, že profesák k C není automaticky. Jsou to dvě žádosti a dvě zkoušky zahrnuté v jedné. Jen cena je rapidně někde jinde. Protože pokud má C za nějakých pár tisíc ( nevim kolik 12? ) , tak ho vemou k Dopravnímu podniku a profesak mu udělají zadarmo ( uvazek ) tam. Pokud ale nebude mít C, nevemou ho. Stejně je to s D. Rozdíl v ceně je 50%.

cyril*

Který DP máte na mysli? Tyto praktiky byly běžné v době, kdy byl nedostatek řidičů, ale dnes Vás ani nepřijmou, natož aby za někoho platili autoškolu. Navíc úvazek na odpracování několika let je dnes spíše velikým benefitem, protože tím by dotyčnému zajistili práci na pevnou dobu, což při dnešní nejistotě a nezaměstnanosti udělá zaměstnavatel jen ve velice vyjímečných případech.

guga

Jsem si jistý, když jsem dělal autoškolu C, dělalo nás to hodně, právě kvůli tomu, že profesák už se musí dělat zvlášť a není to levná záležitost.

ital2009*
hodnocení

0x

bohužel vás nepotěším jeto tak jak píšete a nijak jinak seto nedá obejít

hodnocení

0x

dojděte do autoškoly a zažádejte o rozšíření skupiny "E"

Profesák bude.

board.proridice.eu/...

cyril*

Profesák na "B"+ E?

sousede, moje chyba. já myslel že má "C" a nemá profesák

fidonet*
hodnocení

0x

Vaše informace je nepřesná : Můžete mít B C D E a přesto nemusíte mít profesák. Nikdo vám nikdy nemůže odebrat bez příčiny řidičské oprávnění. Profesák vám v současné době platí 5 let. Pokud během té doby neuděláte 5x školení ( 1x 12 měsíců - bez zkoušek ) nebude vám vám profesák obnoven. A musíte si jej pak udělat znovu. Pokud vím profesáky vycházely ted na 70 tisíc, ale to se může lišit a taky je tahle informace stará 1 rok. Ohledně řidičského průkazu : odebrat vám ho nemohou, nebot´ já mohu řídit soukromý autobus nebo nákladák a profesní průkaz nepotřebuji ( mluvím o soukromé nevydělečné jízdě, kdy kolegovi něco odvezu, nebo si půjčím u nás autobus a odvezu sousedovi svatební hosty ).

fidonet, máte 99%

70 000Kč to bylo uměle vypočítané populustické číslo, nikdy nikdo tolik nezaplatil.

Jinak zbytek je velice přesná a pravdivá odpověď .

fidonet*

Ano přesně jak říkate a jak jsem uvedl. Před rokem zkoušeli uveřejnovat ceny kolem 70-75k Pokud vím všude s nimi vyběhli. Nevím kde se to usadilo, ale odhaduji, že dnes ( navíc v krizi ) se cena profesáku může pohybovat 20-30 tisíc korun. Autoškol s oprávněním k proškolováním hodně prořídlo, a tak zkusili nadsadit ceny. Díky bohu, že jim to nevyšlo.

hodnocení

0x

Stejné dilema jako vy,řeší můj kamarád.Je teď bez práce a říkal mi,že úřad práce mu profesák umožní dělat jako rekvalifikační kurz a platit ho bude taky úřad.Zeptejte se tedy na úřadu práce.

nevím jak k profesáku, ale "C" není problém si udělat jako rekval. kurs

jen jediná podmínka k "C",je mít "B"

známý si takhle přes pracák udělal "profesák" ale musel mít příslib od budoucího zaměstnavatele, že ho vezme, ale to bylo před cca 8 roky, jak je to nyní, nevím *nevi*

kahsa*
hodnocení

Zdravím,tak to jste mě moc nepotěšily.Hm co se dá dělat budu to muset zaplatit.Díky za snahu

ramon*
hodnocení

0x

Jelikož jsem blb, a nezjistil jsem si informace, tak jsem žil v domění že se na školení chodí v kalendářním roce, a ne do datumu vydání profesáku. Tak jsem byl na školení o 10 dní pozdě. Mám C a D. Tak teď nevím co s tím, jestli mám dodělat E aby mi vydali zase novej profesák, nebo co radíte? Mám už tu plastovou kartičku EU. Nerad bych totiž chodil dál 5 let zbytečně na školení, aby mi pak novej stejně nedali. Díky

cyril*

Nejlépe bude dotázat se na odboru dopravy příslušného úřadu a nechat si odpověď vystavit písemně.

ramon*
hodnocení

0x

No to bude asi nejlepší, jen jsem myslel, že to už přede mnou tady někdo řešil... třeba nějaké vyjimky kdy je umožněno v nějakých případech to nedodržet, nebo tak.

cyril*

Pokud Vám někdo nějakou vyjímku slíbí, je dobré mít to písemně, protože při výměně průkazu se k tomu příslibu nebude nikdo znát. Pakliže se najde někdo,kdo by to byl ochoten písemně potvrdit jako úřední osoba,tak se máte v budoucnu čím bránit v případě, že by nový profesák nechtěli vydat.

ramon*
hodnocení

0x

Jen se ještě zeptám, jestli by mohlo fungovat jako krajní řešení zřeknout se skupiny C, to by mi potom měli vystavit zas nový profesák s novým datumem, a bylo by po starostech, že? Používám totiž pouze D. To už bych si potom raději udělal znova C když bych ho chtěl, než někde sedět 140 hodin.

cyril*

Obávám se, že takové řešení již není možné.

Celá problematika kolem prof. průkazů je jen velice dobrý byznys pro určitou skupinu a ještě lepší alibismus pro ta, co podobné voloviny vymýšlejí a normálním lidem jen ztěžují běžný život.

hodnocení

0x

Můj manžel je autodopravce, ptala jsem se ho a řekl mi, že když uděláte C a E, dostanete profesák automaticky. Školení je pro řidiče, kteří mají řidičák sk.C a nemají profesní průkaz. Jako všechno v tomhle státě to vymyslela skopová hlava. Pokud mají řidiči sk.C a E a nemají profesák, obcházejí to tak, že vrátí E a za měsíc jdou do autoškoly, že potřebují E, zaplatí autoškolu a profesák dostanou k tomu.

doplněno 20.03.10 18:20: Aha, tak teď na mě manžel volá z obýváku, že to možná už není pravda...
To je ale opravdu dobrý džob
hanher*

Nemyslím to nijak špatně,ale pokud je Váš manžel autodopravce,tak tohle jsou ale základní znalosti,které by měl vědět.

Pravda to již není a Vašemu manželovi doporučuji pročtení nových vyhlášek a zákonů,které by měl znát.

Chápu,že se nemůže orientovat úplně ve všem a všechno znát,ale mohlo by se taky stát,že na to jednou doplatí,protože v tomto oboru úředníci nemají slitování.Jedinné,na co se zmohnou,tak že Vám řeknou:"Ale milý pane,neznalost Vás neomlouvá."

Nemluví ze mě v žádném případě osobní zkušenost,ale znám několik podobných případů.

Spíš si myslím, že se na odpověď až tak nesoustředil. *nevi*

stirecek*

Céčko ani nic jiné se vrátit nedá, to prostě nejde, že fyzicky vrátíte řidíčák, pořád ho totiž máte, i když ho nemáte*smich* Profesák se prostě musí udělat a zaplatit*zed*znovu, i když už propadl.

ramon*
hodnocení

0x

Mám to chápat že výsledek je teda ten, že když jsem na první školení šel pozdějc o 10 dní, a ostatní školení budou v termínu OK a celkem 35 hodin za pět let, tak už ho vlastně mám propadlej a po 5 letech půjdu na 140 hodin?

hanher*

Zas až takhle zkušený nejsem,ale domnívám se,že Vám propadl,a budete ho muset dělat znovu...

doplněno 20.03.10 20:15:

Výtah z vyhlášky

1. Řidičům uvedeným v § 48 odst. 1, kteří úspěšně absolvovali zdokonalování odborné způsobilosti řidičů a přezkoušení, vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle bydliště řidiče osvědčení profesní způsobilosti řidiče, do kterého zapíše druh zdokonalování odborné způsobilosti řidiče. Pro další období prodlouží platnost osvědčení provozovatel autoškoly, v případě, že řidič absolvoval přezkoušení, prodlouží platnost osvědčení rovněž zkušební komisař nebo osoba pověřená k provádění zkoušek řidičů (dále jen "pověřený zkušební komisař").

2. V osvědčení profesní způsobilosti řidiče se uvedou údaje o jeho držiteli, číslo řidičského průkazu, rozsah řidičského oprávnění, datum vydání osvědčení profesní způsobilosti nebo potvrzení a datum absolvování zdokonalování odborné způsobilosti řidiče. Osvědčení profesní způsobilosti řidiče je platné vždy 1 rok od data úspěšného absolvování zdokonalování odborné způsobilosti řidiče, a nejdéle vždy tři roky od úspěšného složení přezkoušení.

Z věty druhé 1. odstavce tohoto ustanovení vyplývá, že zkušební komisař nebo pověřený zkušební komisař je oprávněn prodloužit platnost osvědčení. Osvědčení musí být tedy v okamžiku, kdy je jeho platnost komisařem prodlužována, platné. Neplatné osvědčení není komisař oprávněn prodloužit.

Doba platnosti osvědčení je definována druhou větou 2. odstavce § 51 zákona č. 247/2000 Sb., a to vždy jako lhůta maximálně 1 rok od data školení. Tato lhůta je dále omezena povinností úspěšného podrobení se přezkoušení v období nepřesahující 3 roky od posledního úspěšného přezkoušení.

Platné osvědčení je takové, které splňuje současně obě podmínky výše uvedeného ustanovení. V případě, že školení a přezkoušení v daném roce probíhá v několika na sebe nenavazujících dnech nebo mezi školením a přezkoušením je časová prodleva, je třeba pro určení roční lhůty platnosti vyjít v souladu s § 21 vyhlášky č. 167/2002 Sb. z data přezkoušení, které probíhá na závěr školení a je jeho součástí.

V platném osvědčení může komisař při dodržení podmínek pro zdokonalování odborné způsobilosti řidičů prodloužit lhůtu platnosti pro další období. Platné popsané osvědčení může řidič na příslušném obecním úřadu bezplatně vyměnit za nové.

Neplatné osvědčení je takové, u kterého byla překročena alespoň jedna z výše uvedených lhůt, tedy takové, kdy od posledního školení řidiče uplynula lhůta delší než 1 rok nebo od posledního úspěšného přezkoušení uplynula lhůta delší než 3 roky. Osvědčení se stává neplatným prvním dnem, kdy nebyly současně splněny obě lhůty. Neplatné popsané osvědčení není možné vyměnit za nové.

Řidič, který vlastní neplatné osvědčení, musí pro získání platného osvědčení splnit podmínky ustanovení § 51 odst. 1, věty první, cit. zákona, musí úspěšně absolvovat zdokonalování odborné způsobilosti řidičů a přezkoušení. Příslušný obecní úřad na základě dokladů o provedeném školení a přezkoušení vydá řidiči platné osvědčení. Platné osvědčení může být vydáno řidiči jako nový tiskopis osvědčení za poplatek nebo může úřad provést bezplatně záznam do stávajícího průkazu řidiče. Cílem státní správy musí být minimalizovat nezbytné přímé náklady občana související s provedením administrativních úkonů, proto doporučujeme v případech, kdy to je možné, provést záznam do stávajícího osvědčení řidiče.

Pokud je osvědčení řidiče neplatné a popsané, je nutné po absolvování předepsaného školení a přezkoušení vydat řidiči osvědčení nové, toto vydání je zpoplatněno v souladu s položkou 28 zákona č. 634/2004 Sb. částkou 200,- Kč.

cyril*

Kdy jste byl na tom prvním školení a kdy končila platnost předchozího?

ramon*
hodnocení

0x

Tak to je na mašli. To už bych ani neměl jít do práce správně.

hanher*

Ano,nějak tak.Jinak si koledujete o pěknej flastr...Jezdíte jen sólo,nebo i s přívěsem/návěsem?

ramon*

Dostal jsem novej profesák k řidičáku C který jsem dělal v lednu 2009, pak jsem dělal D a rozšíření profesáku, dali mi zas novej 9.3.2009, a teď jsem byl na školení dneska 20. 3.2010.

cyril*

Pak nezbývá než řídit se mojí první radou, a to dělat smutné oči na úředníka v oddělení ŘP a nechat si potvrdit, že to bude uznáno jako vyhovující. Pokud budou nekompromisní ku.vy, tak se tedy oběsit nebo za 4 roky absolvovat nové školení pro začátečníky a nebo skončit s profesním ježděním.

ramon*

Díky za rady, v pondělí to vyzkouším

hanher*

No,já myslím,že ten doklad,který jste dnes obdržel,by jste měl předat zaměstnavateli.Nevím,jakým způsobem se jinak zjišťuje,jestli jste se povinného školení zůčastnil.

Těch 35hod je rozděleno do 7 hodin ročně po dobu 5let,a po pěti letech obdržíte profesák nový,tak jako např i dig.kartu řidiče.

cyril*

Pro zaměstnavatele stejně jako pro veškeré kontrolní orgány je rozhodující platný prof. průkaz a ten má platnost 5 let bez ohledu na to, zda se účastníte školení nebo ne. Navíc potvrzení tohoto druhu je majetkem řidiče a ne zaměstnavatele byť by školení financoval.

hanher*

První čtyři školení jsou pouze informativní,páte je už natvrdo-ostrý test.

Na co by potom ale ty školení byly?

Já zastávám názor,že nepřišel-nepojede.

Možná to tak není,ale hlavu i patu to má...

cyril*

Těžko hledat hlavu či patu v jednotlivostech, když ji nemá celý systém dohromady! Jinak žijete v divné představě s tím ostrým testem. To jako budete na čas rovnat náklad na ložné ploše nebo prodávat místenky v autobuse? Školení jsou všechna jen školení bez zkoušení a testů.

hanher*

Jo,sorry,tady jsem ustřelil.

Jasně,ty školení jsou jen na osvěžení znalostí v rozsahu 7hod/rok.

ramon*
hodnocení

0x

Jen solo.

Ještě jsem obdržel jednu odpověď, co si o ní myslíte?

Cituji:

"tak jsem si dal tu praci

)) Zakon 374/2007, ktery vstoupil v platnost

6. prosince 2007

, cast pata, hlava prvni, paragraf 48

(2) Řidič se zúčastní pravidelného školení v celkovém rozsahu 35 hodin do konce pátého roku od data vydání průkazu podle § 52c. Pravidelné školení je rozděleno do ročních kurzů v rozsahu 7 hodin.
..takze tim je jasne dano to rozdeleni do peti jednotlivych skoleni... ale ten rok je tady proste nepresne uvedenej, a ze to ministerstvo ted zacne upravovat nejakejma vykladama... na to jim se*e pes...

U soudu nemají šanci vyhrát, pokud nevydají nové osvědčení."

stirecek*
hodnocení

0x

Už jsem to tady psal, profesák dostanete automaticky, když si děláte céčko. Pokud céčko máte a profesák ne, tak se musí udělat zvlášť, cena 22tis, ale jak kde, může se lišit. Platí na pět let a je nutné každý rok projít přeškolením, jinak propadá a pak je nutné ho dělat celý znovu, cca 144hod a znova zaplatit.

hanher*

Kdyby jste pořádně četl,co se tu píše,tak zjistíte,že k novému řidičáku sk.C profesák NEDOSTANETE!

Platilo to někdy loni, nebo předloni,ale tyhle doby jsou už dávno pryč...

doplněno 21.03.10 16:02:

Nebo si myslíte, že k řidičáku za cca 13 000,- , dostanete zdarma bonus za dalších nejméně 20 000,-?

ramon*
hodnocení

0x

Ještě bych se chtěl zeptat jakou má vůbec právní váhu ten metodický pokyn ministerstva, že ty školení musí být do data vydání profesáku? Dle mého je to jen nějaký výklad nějakého úředníka.

hanher*
Neplatné osvědčení je takové, u kterého byla překročena alespoň jedna z výše uvedených lhůt, tedy takové, kdy od posledního školení řidiče uplynula lhůta delší než 1 rok nebo od posledního úspěšného přezkoušení uplynula lhůta delší než 3 roky. Osvědčení se stává neplatným prvním dnem, kdy nebyly současně splněny obě lhůty. Neplatné popsané osvědčení není možné vyměnit za nové.
Nevím přesně, jak to myslíte.
Diskutující zde psal, že profesák měl vydaný někdy tuším že 9.3.2009 ,a na další školení šel až 20.3.2010.
Z výtahu vyhlášky viz nahoře je tedy zřejmé, že mu platnost profesáku skončila, a musí ho dělat znovu.
Mě ta birokracie připadá taky jako výmysl nějakého znuděného úředníka, ale opak je pravdou...bohužel...
cyril*

Platnost PP končí v tomto případě 8.3.2014 t.j. za pět let, bez rozdílu zda byl majitel účasten na školeních nebo ne. Vliv to má jen na vydání nového PP.

hanher*

Je to možné, až takhle daleko moje znalosti nesahají, ale jak si tak pročítám vyhlášky, atd. ,tak to vypadá, že už o něj přišel.

Nechci se hádat, není to z mé hlavy...ale co píšete, mi přijde taky logické...

kahsa*
hodnocení

Zdravím, chci se jen ještě zeptat když si budu dělat to céčko a náhodou ho neudělám můžou mi sebrat bečko? do té doby než udělám test správně? A ještě k tomu řidičáku přes úřad práce, je potřeba abych byl nezaměstnanej? díky

cyril*

Nejen že mohou, dokonce musí a nejen to "B" , ale i celý ŘP.

hanher*

Myslím, že mají možnost Vám ho odebrat pouze v případě, že neuděláte testy.

S tím ÚP je to už složitější- každý úřad bude mít jiná kritéria.

Samozřejmě musíte být nezaměstnaný, někde požadují, aby jste byl na ÚP nejméně 3 měsíce, někde jim je to zase jedno, jestli 14dní, nebo 14 měsíců...

Dalším asi důležitým kritériem je příslib zaměstnavatele, na který budou přihlížet při schvalování kurzu-po mě třeba nic nechtěli, po někom zase ale ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]