Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jizda na oranzovou,cervenou

Od: piratek odpovědí: 9 změna:
Dnes se mi podarilo 2x na oranzovou a 1x čistě na cervenou ;D Dnes jsem se vubec nesoustredil, snad to bude ok, ale na cervenou bych nikdy vědomě nejel, hlavne k vuli tomuze už bych to nestihl projet, nebo podle toho jak kde no.
Ale poučil jsem se a snad nedostanu pokutu :(.
Jak jste na tom vy? Nejake pokuty za jízdu na červenou? Kamera tam nebyla mám pocit takže by to mělo projít zejo. Ale u těch dvou byla, ale bylo to tak tak na oranžovou.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jízda na červenou je jasná a těžko se z ní v případě přistižení vyvlečete.

Jízda na žlutou může být legální. Odvíjí se to od subjektivního pocitu řidiče a v případě, že jej zastaví policisté a budou říkat něco jiného, rovněž jen prezentují svůj subjektivní názor (viz ust. §70, odst.2, písm.d) zák. č. 361/2000Sb.). Četl jsem o případu, který skončil až u soudu a řidič byl osvobozen, protože se podařilo prokázat, že v případě pokusu o zastavení hrozilo reálné nebezpečí dopravní nehody najetím dalšího vozidla zezadu (rychlost, vzdálenost, reakční doba řidiče).

Bohužel policie relativně často pokutuje i legální jízdu na oranžovou, protože ví, že řidič nezná dokonale předpis a raději zaplatí, než by se účinně bránil.

doplněno 13.04.20 10:38:

@cervenacek: To bude tím, že splňuješ parametry průměrného českého řidiče mužského pohlaví ve věku 18 až cca 60 let.*smich*

hodnocení

1x

Jízda na oranžovou a červenou je závažnější dopravní přestupek: 12bodu.cz/...

petann
hodnocení

1x
Je to jasné...
Zelená - můžete jet
Oranžová - pozor, bude červená, zastavte vozidlo. Pokud jedete 50km/h a jste kousek před semaforem a vaše brutální brždění by zásadně ohrozilo plynulost provozu, ba dokonce mělo způsobit nehodu, můžete projet i tak. Ale pokud dokážete normálně zastavit, tj. vzdálenost od semaforu a max. pov. rychlost, kterou jistě jedete, to umožňují. Musíte zastavit.
Červená - vzhledem k tomu, co jsem již napsal o oranžové, nemáte v křižovatce už co dělat. Pokud stejně projedete na červenou, ohrožujete sebe, ale hlavně ostatní účastníky silničního provozu. Doporučuji tazateli se zamyslet sám nad sebou, jestli mu ta 1 - 2 minuty, co si na semaforu postojí, stojí za to porušovat zákon a riskovat zdraví ostatních.
Může se vám to povést projet 1000x, ale podělat se to stačí jen jednou...

hodnocení

0x
Na červenou se mi podařilo jednou. Nebyla to křižovatka, ale přechod. Semaforu jsem si nevšiml a soustředil jsem se na cyklistu, který se docela rychle k přechodu blížil a já si hlídal, jestli přes něj pojede, abych ho nesrazil. Nikdo jiný v okolí nebyl :)
Takže se vlastně nic nestalo a žádná pokuta taky nebyla :) pokutu jsem dostal jen jednou, před 8 roky (měl jsem řidičák chvíli) za zavinění lehké dopravní nehody - hledal jsem odbočku a nevšiml si, že auto přede mnou zastavilo. Jinak ročně kolem 30000 km a zatím bez pokut. A to rozhodně nejsem z těch, co striktně dodržují povolenou rychlost.

hodnocení

0x

Pokud máte rád sám sebe a druhé lidi, vraťte řidičák. Budete hrdina, že jste našel odvahu. Nyní jste ubožák.

Takto radí jen piráti nebo ti co vůbec nejezdí ale přestupky dělají ijakmo chodci!

cervenacek
hodnocení

Asi dostanu 3x pokutu za jeden den.. snad budu moct ridit dal. Vtipny je ze jsem mohl zastavit ve vsech případech, ale radeji jsem zrychlil, nevím proč.

ooplo
hodnocení

0x
Osobně na oranžovou projedu jen když jedu rovně a vím že křižovatku projedu v pohodě. Když odbocuju, tak ne, to si už hlidam a člověk už i pozná kdy bude že zelený oranžová. Např. padne cervena pro chodce apod. Osobně jsem dostal pokutu 200 Kč za nezastavení na stopce.

hodnocení

0x
Zase teorie ale realita je nekde jinde. Napr. projizdim krizovatku jiz na oranzovou a ve zpetnem zrcatku jeste vidim za sebou dve auta. Nebo stojim prvni na svetlech, rozjedu se na zelenou a z prave strany vleti prede me auto. No asi taky nejel na zelenou. A takto to dela mraky ridicu, protoze proc by prece meli cekat na dalsi zelenou. Neni cas. Takze oranzova by me absolutně netrapila a nad cervenou bych uz se zamyslel. Dost casto jsou semafory serizeny tak ze podle me ze dvou stran jsou oranzove skoro zaroven. Tudiz jedna strana zastavuje a druha rozjizdi. Pokud tam vletite uz na cervenou , tak muze byt osemetna situace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]