Nejste přihlášen/a.
Ahoj potřeboval bych poradit od zkušených řidiču jestli někdo máte 1.9 tdi v kolika otáčkách řadíte aby autu bylo nejlépe a neničil se motor díky.
Ale to přece nejde udělat si čárku na otáčkoměru a striktně řadit při stanovených otáčkách. Jezdím už dlouho a už v autoškole jsem se naučil jet ,,na ucho´´ prostě netrápit motor přetáčením ani podtáčením. Stejně tak když třeba hodlám předjíždět tak v případě potřeby podřadím a vytočm motor i ke 4tisícům, jinak samozřejmě přeřazuji dříve. Jinak právě škodovky, ale nejen ony, i můj současný Peugeot má jakýsi indikátor vybízející k přeřazení - ovšem i ten bych nebral moc vážně, protože v rámci jakési pseudoekologie nutí k přeřazení ve zbytečně nízkých otáčkách.
Jezdím už 1/2 století, nejrůznšjších aut jsem vystřídal hafo (služební i soukromá), ale nikdy jsem neřadil podle otáčkoměru. Ddřív v autě ani nebýval a pro mě by tam nemusel být ani dnes. Vždycky jsem řadil výhradně podle sluchu. Má to výhodu, že se můžu plně věnovat situaci na silnici a nemusím každou chvíli čučet kamsi na palubní desku. Často řadím podvědomě, aniž bych si to uvědomoval.
V posledních 2 letech mám automat, takže řazení řešit nemusím. Dodnes jsem si ale úplně nezvykl a občas při tom správném zvuku motoru podvědomě šátrám po řadící páce.
Stepm - mýlíte se. Motor se ničí jak při přetáčení, tak ještě víc při podtáčení. O větší spotřebě (kupodivu) při neúměrně nízkých otáčkách ani nemluvě.
Motor se neničí, ať řadíš jakkoliv. Ale pokud ho držíš v nízkých otáčkách, ničí se dvouhmotový setrvačník.
Prostě jezdi nad 1500 otáček a neřeš. Ta 1.9 TDI už bude mít beztak na hrbu tolik, že je to fuk.
Radši dbej na pravidelné výměny oleje a občas to pořádně protáhni, neboj se vyšších otáček.
Ale ničí. Co třeba rozvodové řetězy? Motor má spousty provozních vůlí, které vymezuje olej, ale rázy vůle zvětšují.
K opotřebení dochází.
"1500 a více je pravda"
Jak u kterého auta. Do nedávna jsem měl Jeep 2,5 TD a při 1500 otáčkách na 5 to jelo skoro 100 km/h. Přes 2000 otáček už pro ten motor bylo skoro smrtelných.
Bavíme se tady o 10 - 20 let starém autě, které je nejspíš několikrát stočené a ke kterému se předchozí majitelé chovali kdovíjak. Stejně se na něm postupně vysejří všechno. Že je vhodné řadit a pracovat se spojkou tak, aby nedocházelo ke škubání a rázům, to je snad jasné.
magdon, otázka je na 1.9 TDI, ne na teréňáky 2.5
pak je 1500 otáček skoro až málo, běžnou jízdou je vhodné udržovat otáčky kolem dvou tisíc
stepm - " že je vhodné řadit a pracovat se spojkou tak, aby nedocházelo ke škubání a rázům, to je snad jasné"
Ale tady nejde o práci se spojkou a škubání při jejím nesprávném použití. Zmiňované rázy a vibrace se týkají klikového ústrojí při přetěžováním motoru v nízkých otáčkách, se spojkou to nemá nic společného. Tím trpí ojniční ložiska, lágry a rozvody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.