Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
řeším menší problém s vibracemi, které se dějí při zrychlení nebo vyšší rychlosti nad 100km/h. Vibrace se rozléhají do celé karoserie vozu, nikoliv že by to třeba házelo jen s volantem. Kola dvakrát vyvážený. Po nandání nových pneu na předek a starých dozadu mírné zlepšení.
Už jsem myslel, že to budou nakoplé disky a dva lidé co ty disky viděli pohledově si myslí, že to diskama nebude. Jsou akorát podřený od obruníku.
Jeden tip co jsem dostal - jsou středící kroužky, ty mám origo nasazený, ale už mají 10 let. Nevím, jestli to má nějakou životnost, ale podle popisu účelu který mají plnit si myslím, že to je stáří jedno.
Druhý tip - vadná pneu. Ty zadní co mám tak jsou Continentál DOT2013 a je pravda, že toho zažily hodně. Zášlápnutí na dálnici v plné rychlosti když se dělala rekonstrukce. Lehký promáčknutí gumy o hranu obrubníku když jsem to půjčil mladé. Takže bych tomu i věřil. Ale mám je na zadku, mám hatchback a ten je celkem lehkej, tak bych se akorát divil, kdyby to takhle dokázalo rozvibrovat celý auto.
Při vyvažování pneu mechanik kontroluje i disk na házení a excentricitu. Takže dobře vyvážené kolo by vibrace působit nemělo.
Středicí kroužky je spíše nesmysl. Zkoušel jsem schválně na jednom kole jezdit i bez kroužku a diskové šrouby jsou schopné kolo samy dobře vystředit.
Vada pneumatiky je reálná. Ovšem opět se dá odhalit vizuelně na vyvažovačce (boule, zvlnění pneu apod.). Obvykle ji doprovází i "rozhozené" vyvážení.
Ovšem už jsem se párkrát setkal s tím, že zmíněné vibrace způsobovaly zvlněné brzdové kotouče, ať už vadné z výroby (minimum), nebo deformované díky zahřátí při brždění. A někdy jim stačí opravdu málo. Za posledních pět let jsem je kvůli tomu měnil na dvou autech celkem 3x.
Pokud se vibrace objevují i při nižších rychlostech při zrychlení, je výjimečná možnost, že se tím ozývá odcházející homokinetický kloub.
@asd1: Mám špičkového mechanika na gumy. Takže to, co popisuješ, v podstatě neznám
S těmi klouby souhlasím, zrovna tak se špatnou montáží kotoučů.
mechanik kontroluje i disk na házení a excentricitu- Měl by, ale dělá to málokdo. Vždycky borec jen upne a koukne na váhu závaží, naklepne příp. nalepí a hotovo.. Všimne si jen když to je vyloženě šiška...
Myslim si, že hlavní příčina zvlnění kotouče je chybná montáž - nečistota na dosedací ploše = házivost. Pak je kotouč tepelně zatěžovaný nerovnoměrně (v místě "kopce" se zahřívá víc než v místě "díry") tj. na jedné straně se ohřívá víc na druhé míň a kotouč se prohne jak bimetal.. Postupně se prohýbá víc a víc a proces se zrychluje až si toho nakonec všimneš že to kope do pedálu nebo vibruje jak to kvrdlá se třmenem...
Vibrace jen při akceleraci bývá spíš vyběhaný vnitřní kloub poloosy, vnější homoklouby spíš cvakaj v rejdu..
A co máte za auto? Nebo jaké máte typy nápravnic a váhu auta?
Kolik máte najeto km? Jak už je staré?
Mohou být unavené silentbloky. Nemusí být prasklé, ale gumy budou jako žvejkačka.
Vibrace jsou pod plným plynem a při povolení auta ze zátahu vibrace ustanou a nebo to nemá vliv?
Nemáte možnost nahodit sadu s plecháči nabo origo disky?
Nějaké noname se středícími kroužky je vždy kravina dle mně, ale jsou zastánci...
super, takže souhlas s asd. Budou to opravdu kola.
Alfa 147. Plecháče se zimáky tohle nedělají, proto si myslím, že s nápravou to nebude mít nic společného. Navíc ramena tam mám nové. Když jedu po dálnici a vyřadím, tak to na to nemá vliv.
Tak to budou kola.. Vyvážený jsou, tak změř házivost jak obvodu ráfku, tak gumy příp. náboje... To tě nasměruje kde hledat.
Asi to budou skutečně disky. Teď otázka - vyplatí se to opravit nebo koupit staro-nový?
Předpokládám, že za cenu opravy koupím jiný. Avšak, asi risk, že s nima taky nebude něco ok a stejně je budu muset dát opravit. :D
Pokud jde o cenu, tak levná jistota jsou nový plecháče.. Jsou lepší i na spotřebu (obvykle lehčí než AL tj. menší gyroskopický efekt..). Na vzhled kálí pes, aspoń to nikdo nešlohne
Nač stahovat kalhoty když brod je ještě daleko.
Házení disků v jakémkoli směru se dá odhalit v pneuservisu na vyvažovačce. Úplně stačí pneu vyzout a roztočit samotné disky. Teprve po jejich kontrole, popř. srovnání je znovu obout, vyvážit a budete mít pokoj.
To vše pořídíte obvykle za cenu jednoho nového plecháče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.