Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rouška v autě

Od: slavo® odpovědí: 15 změna:

Pokud řidič jede v autě sám tak ji mít nemusí, ale pokud jich jede více tak je už musí mít všichni.

Takto alespoň nedávno mluvil premiér, že nevíte kdo v tom autě seděl před ¨Vámi.

Pokud se jedná o firemní auto tak to i chápu, ale pokud je to moje auto a vezu v tom rodinu, tak mi to přijde tak trochu "postavené na hlavu". Tento názor měl i pan Prymula v jednom článku. ( Doma roušku taky nenosíme ).

doplněno 09.04.20 18:18:

Tak nyní čtu, že do auta bez roušky už může celá rodina.

Dnes to vláda schválila.

přesný text.

Řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách nebudou muset nosit roušky, stejně tak členové domácnosti jedoucí v jednom autě.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Používejte hlavu, proto ji koneckonců máte.

jarin*
hodnocení

2x

souhlasím s martinemcaklem, používejte hlavu! Nechte už konečně naše pohlaváry být a myslete všichni prosím. Ale chápu, že to bolí a ne každý na to má. V neděli dopoledne jsem byl na kole cca 30 km okolo obce, přes les a tak. Rodinky s dětmi, běžci, cyklisti, pejskaři. Že většina má v lesem nebo u lesa roušku dole, nebo jsou bez ní - no a co? Riziko nákazy je opravdu minimální. Nejde žít ve skafandru. Ale pak se najednou z lesa vynoří skupina 8 seniorů na procházce. A o kus dál skupina cca 7 cyklistů. Říkám lidi jsou ovce a nemyslící hovádka, bez mozků, proto se tomu snaží mocipáni dát nějaký řád, pod hrozbou sankce.

hodnocení

1x

Ve svém i ve služebním autě si roušku sundávám. Důvod je jednoduchý - tyto auta jsou používány jen mnou a mou rodinou, nikdo jiný se v nich nevozí, takže není koho nakazit a od koho se nakazit. Krom toho to každý týden vyčistím a vydesinfikuji exponované plochy.

houbes*
hodnocení

0x
Tak co já vím, tak řidič roušku už nemusí mít. Ale zase jsme u toho. Pokud se cítíte být okolím ohrožen např. řidič taxi, řidič autobusu atd.tak tu roušku si vemte. Když budete řídit sám, tak ji nemusíte mít. Když budete řídit cizí auto, vemte si roušku. Když budete řídit svoje auto a povezete souseda ,tak si jí vezměte. Osobně já roušku nosím pořád a je mi jedno, že o mně tady někdo napíše, že jsem exot. Je to moje zdraví a mé rozhodnutí ;)
Úvaha dobrá, jen mám připomínku. Pokud nemáš respirátor ffp3 tak ti je to, že si vezmeš roušku sám v autě (byť služebním) je úplně na nic.

totak: Třeba se virus lekne toho placebo efektu:)

rorschach*

Když tu zazněli řidiči autobusů tak mně tak nějak fascinuje to jak u nás nosí roušku i řidiči v tramvajích. Ano autobusy, trolejbusy nemají uzavřenou kabinu řidiče, ale tramvaje ano. Přijde mi to jako zbytečnost a kravina, ale já řidič v mhd nejsem.

Tam jde asi o to, že klimatizace honí vzduch po tramvaji kolem dokola a řidičovo hnízdo není vzduchotěsné.
rorschach*

klimatizace a honí vzduch dokola? Co vím tak u nás má klimu max řidič a ta nasává vzduch zvenku a tak nějak pochybuju, že ji už používají.

rorschach - Klasická klimatizace skutečně honí vzduch kolem dokola. Zvenku se přisává jen malá část. Nevímodkud jste a kdy jste jel naposled tramvají, ale dnešní moderní tramvyje mají běžně klimatizovaný i prostor pro cestující.

hodnocení

0x

Jo, je to trochu na hlavu.

S přítelkyní ráno vstanu ze společného lůžka a společně se nasnídáme. Samozřejmě bez roušky. Pak společně nasednem do společného auta a v tu ránu se z nás stává potenciální přenašeč viru tomu druhému smrtelně nebezpečný a musíme si okamžitě nasadit roušky *bzum*.

A že nevím, kdo v tom autě seděl před tím? No když nepočítám sebe, jakožto řidiče, tak tam mimo přítelkyně seděl před cca 2 roky původní majitel auta.

doplněno 09.04.20 09:13:

Lopezz - No jistě. Chápu, že v zákonech a nařízeních nelze uvádět všechny možnosti a většinou stačí použít selský rozum. Jenže pak se najde horlivý policajt, který bezhlavě dodržuje všechny předpisy doslova a napaří mi pokutu, že se mi protočí panenky. A samozřejmě pravdu bude mít on.

To není na hlavu. To je dáno tím, že nelze vypisovat desítky příkladů, kdy by někdo roušku mít měl a kdy ne. Může nastat třeba případ, kdy by někdo jel s přítelkyní autem bez roušky a náhle by zavolala třeba tchyně, že nutně potřebuje někam odvést. Je ale otázka, do jaké míry lze pomocí nošení roušky opravdu zabránit vydechování infekce do malého prostou. Samozřejmě na různé argumenty jsou zase různé protiargumenty, např. auto rychle vyvětrat.

Nedovedu si představit, jak by někdo vypisoval varianty, např. přehnaně napsáno,že když někdo vez souseda, tak roušku ano, když veze tychni, tak roušku ano v případě, že je jí nad 70 let atd.

Babiš a ostatní možná mají dojem, že lidi mají dostatečný rozum, aby dokázali posoudit míru rizika přenosu. Možná mylný dojem.

hodnocení

0x

Je potřeba si uvědomit, že principem nošení roušek je zabránit co nejvíc přenosu infekce. Členové vlády nebo epidemiologové nemůžou někde uvádět desítky různých příkladů, kdy roušku ano a kdy ne. Když to napíšu dost přehnaně, tak nemůžou např. vypisovat, kolik houbařů může být přítomno na jednom hektaru lesa bez roušky.

Může se stát např. to, že někdo z rodiny se někde nakazí (třeba v zaměstnání) a když byste společně jeli autem, tak se od něj může nakazit někdo další. Totéž se samozřejmě může stát i doma. V takových případech by Vám nebylo nic platné to, že jste neporušili vládní nařízení. Prostě když někdo neudělá určitý opatření (třeba proto, že mu připadá přehnané) a pak se někdo nakazí, tak to je na principu - příčina , následek.

doplněno 09.04.20 09:09:

Totéž se může stát např. i v případě nákazy chřipkou. Obzvláště nákaza chřipkou druhu A může být komplikovanější.

Proto je např. paradoxní, že celé roky hodně obvodní lékařů ordinuje tím způsobem, že pacienti musí v čekárnách čekat, až budou na řadě, a na chodbě se můžou od jiných pacientů lecčím nakazit.

Může se stát např. to, že někdo z rodiny se někde nakazí (třeba v zaměstnání) a když byste společně jeli autem, tak se od něj může nakazit někdo další.*bzum*

No jo to,bychom v ní i museli spát a při milování se také a jak při jídlekdyž spolu dva + případně s dětmi snídají taky s rouškou?No prostě to mít na hubě furt!

mak*
hodnocení

0x

Vzato striktně podle nařízení, tak roušku musíte mít všude mimo domácnost, tedy i když jedete v autě sám. Nic méně když je to vaše auto, se kterým jezdí jen vaše rodina, tak to praktický význam nemá. Co si všímám, tak v autě má roušku málokdo. Já ji ale mám i v autě. Nijak mi nevadí a po vystoupení z auta ji stejně mít musím. Podle mě je nejlépe si do obličeje sahat co nejméně, takže ji doma nasadím a po návratu ji hodím rovnou do prádla.

To nařízení se stále mění a nikde jsem nenašel co teď konkrétně platí. Co vím, tak je povoleno bez roušky sportovat (běh, kolo a pod.).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]