Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli se může přehřát vodou chlazená motorka, konkrétně starší Yamaha DT 125. Jel jsem do delšího kopce skoro na plný plyn a když jsem dojel na konec, otočil se a chtěl jet zpátky, tak to mělo takovej slabší zvuk a pak to zdechlo. Tak jsem ji nechal asi 20 minut vychladnout, roztlačil jsem ji ale moc se jí nechtělo. Pak až jsem sjel z toho kopce jen na volnoběh skoro, tak potom jela zas normálně. Napadlo mě jestli se nemohla přidřít, ale to by se motor točil ztěžka ne? Děkuji za odpověď
Přehřát se může, ale vždy je to z důvodu nějaké závady (nejčastěji málo chladící kapaliny). Teoreticky se může přehřát i při dlouhodobém přetížení, nebo příliš vysoké venkovní teplotě, ale to u nás asi moc nepřipadá v úvahu. Typoval bych to na přidření. Zvýšily se ztráty třením a v podstatě došlo k přehřátí, protože se motor hřál více, než na co je chlazení konstruováno. Bohužel se domnívám, že jakmile tomu "dáte sodu" po delší dobu, tak k tomu dojde zas a jednoho dne se zadře úplně. Takže bych doporučoval motor rozebrat a uvidíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.