Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování před vlastním výjezdem

Od: stanislava* odpovědí: 49 změna:

Dobrý den , již nějakou dobu řešíme se synem parkování souseda před jeho vlastním výjezdem. Onen soused si před vlastní výjezd zhotovil "svou značku" vyhrazenou pro parkování jeho vozu. Viz obrázek . Mám dotaz , zda je toto oprávněné. Argumentuje tím ,že vlastně ušetřil jedno parkovací místo, řešili jsme problém na odboru dopravy ,ale stále se nic neděje .

Parkování před vlastním výjezdem
Parkování před vlastním výjezdem #2

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

9x

Jaký s tím máš problém? Ty bys před jeho vjezdem stejně parkovat nemohl, takže ano, ušetříl jedno parkovací místo pro ostatní...

Ovšem tu vopičárnu by mu měli hned odklidit policajti, pro "trotly" stačí na vratech nápis "neparkovat vjezd" a komu nestačí ani to, tak nechávat odtahovat..

berger*

asd1,pokud by tam ta opičárna nebyla / mslm,že si tam i nakreslil ty čáry a X /,ta modrá škodovka by mohla zaparkovat o metr a půl více vzadu a on by se tam už nevešel. Přitom vjezd by zůstal volný. Takže bych řekl,že si opravdu zabral parkovací místo,ne?

Pokud nežijete v Praze, tak policajt nemá pravomoc odtahu. Muselo by to blokovat plynulost dopravy.

Mimo vjezd by se motorka, možnà i miniauto vlezlo. On to místo tak blokuje neoprávněně.

hodnocení

9x

Argumentace souseda je špatně. Nemůže si dělat sám vodorovné značení. Pokud se vejdete s malým autem tak, že mu neucpete vjezd, klidně tam můžete stát.

Ani soused nemůže stát před "svým" vjezdem, nedovoluje to zákon 361/2000.

"řešili jsme problém na odboru dopravy" jak jste ho řešili? Co Vám sdělili?

Přesně tak, zákon nerozlišuje "svůj" a "cizí" vjezd.

A dopravní značení si také nemůže každé "pako" namalovat kde ho napadne.

jenda2*

Ale rozlišuje. Parkováním ve svém vjezdu nelze jiného řidiče, vyjíždějícího ze svého vjezdu omezit. Používejte rozum. Co je zákonem chráněný zájem? Výjezd z vjezdu. Kdo je tím vyjíždějícím řidičem?Ten, který parkuje před svým vjezdem. Je to tak snadné a tak to dokážete zmasakrovat. To není zákon pro zákon ! I mě chtěla PČR dát pokutu za parkování v mém vjezdu. A když jsem žádal o konkrétního řidiče, kterému hrozilo omezení, tak zjistili mě. Tak jsme se zasmáli a už nikdy takovou pitomost neřekli.

Ale vlastní malování dopravního značení je porušení zákona. O tom není pochyb.

Milý Jendo, zákon je jasný, sám ho asi znáte.

n) před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci,

Nebo ho jen špatně čtete, páč tam se nic o omezení nepíše, tak jak se domníváte. Páč zákon musí pamatovat i na více situací, ne jen na Vás. Vaše manželka projede jak? Když Vy tam můžete stát před svým vjezdem, který vůbec není Váš.

Ale asi Vás nepřesvědčím, a klidně si tam parkujte v rozporu se zákonem.

Jak čtete v rekci tazatele, tak mají více aut...

jenda2*

Pane Cukráři, to je s váma těžké, když nedočítáte výklady zákonů, samotný smysl jednotlivých § atd.

Zákon zajišťuje vlastníkovi nemovitosti neomezený výjezd z nemovitosti samotným vjezdem na pozemek. Pokud sám sebe omezím, nejde o zásah do cizích práv a tedy nedochází k porušování zákona.

Co je zákonem chráněný zájem? Volný výjezd vlastníka pozemku či vjezdu a výjezd z něj. Může pokutovat PČR vlastníka za stání ve svém výjezdu? Nemůže , neboť neexistuje jiný poškozený řidič než onen vlastník. Stupeň společenské nebezpečnosti=0, porušení zákonem chráněného zájmu=0 výsledek porušení zákona=0

Mě připadá, že jste bývalý příslušník SNB, který nezkomá co a jak ale nejdříve střílí a pak se možná ptá.

§ 27

(1) Řidič nesmí zastavit a stát

n) před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci,

se nemůže týkat toho řidiče, který by omezil sám sebe. Je to moje vina, že neumíte číst zákony?

Tento odstavec se týká všech ostatních, kromě toho, komu patří vjezd na pozemní komunikaci. Jak jsem napsal výše.

§ 2

Vymezení základních pojmů

Pro účely tohoto zákona

m) nesmět omezit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nebylo nijak překáženo,

Je to snad už jasné...

Ale při vašem výkladu, no nevím. A to jde o hloupost, co pak asi vyvádíte, když fakt o něco jde?

Vážený jendo2, představujete si výklad zákona asi jako Hurvínek válku. Ve vašem zdůvodnění pletete páté přes deváté jen proto, abyste se dostal tam, kde chcete být. Že to je v rozporu se zněním zákona je vám úplně šuma fuk.

Jendo, jsem přesvědčen, že uvedený zákon znám velice dobře a tipuji, že o hodně lépe, nežli Vy.

Rozebrat takto divně zákon, to snad neumí každý.

Mě připadá, že jste bývalý příslušník SNB
Pokud toto myslíte vážně, pak není o čem psát s Vámi.

Takže majitel baráku může svým autem zablokovat výjezd nájemníkovi, který tam bydlí?

asd1

Existuje materiální aspekt přestupku, a ten při stání před vlastním vjezdem není naplněn..

Pokud tam stojí cizí a blokuje vjezd, tak policie odtah nařídit musí ze zákona. To "musí bránit plynulosti dopravy, blokování vjezdu nezájem" je jen výmluva aby to nemuseli řešit...

re4zon
@asd1 haha, materialni aspekt, preju prijemnou zabavu. Mozna nevite, ze nektera ustanoveni pro spravni organy "neplati". Neboli neco si vymysli. Napriklad ze vjezd neni jen pro vlastnika, ale treba pro sanitku kdyby tam nekdo umiral.

asd, každý máme svůj názor, dokud nerozhodne soud v podobném případě, můžeme hájit ten svůj, jako nejlepší.

ten při stání před vlastním vjezdem není naplněn
Jak to bude, když tam zaparkuje otec a nezbedná dcera nemůže vyjet s Fiatem 600?

Tak už bude naplněn materiální aspekt?

To mi přijde jako tvrdit, že po prázdné dálnici mohu jet 200, protože jsem neměl koho ohrozit. Nebo že mohu zastavit na místě pro invalidy, protože v blízkosti žádný není.
asd1

Pokud zablokuje nezbednou dceru, tak tam už materiální aspekt je a dcera ho nechá odtáhnout oprávněně (pokud on není po ruce nebo odmítne odjet)

V každém případě ta vopičárna tam nemá co dělat, pokud policie/ úřad nekoná tak může mít problém, stačí prokazatelně zdokumentovat nekonání a poslat vejš, příp. je rozmazat v médiích...

Tazatele moc nechápu proč mu tam chtěj zrušit parkování před jeho vjezdem.. Místo přibyde leda tak na Smartku nebo fichtla, takže on bude muset parkovat vedle vjezdu a ve výsledku akorát v ulici ubyde jedno místo na parkování..

mak*
hodnocení

6x

Dělat si sám jakékoliv dopravní značení je zakázané a postižitelné poměrně vysokou pokutou. Před vraty se stát rovněž nesmí a je jedno, jestli to jsou vaše vrata nebo ne.

Vzato selským rozumem má pravdu, protože před vraty se stát nesmí proto, aby nebyl znemožněn výjezd. Sám sobě ho neznemožní a i kdyby měl dvě auta, tak si asi dokáže zkoordinovat vyjíždění tak, aby sám sobě nevadil. Nic méně zákon jasně zakazuje stání před vraty bez dalších upřesnění, takže se dopouští dvou přestupků (stání před vraty a nedovolené dopravní značení).

stanislava*
hodnocení

Dobrý den , děkuji všem za zpětnou vazbu .Na odboru dopravy bylo uznáno , že toto je neoprávněné pán byl i předvolán . Policií nám bylo řečeno "Buďte lidští" jak směšné ,máme být lidští i když uvidíme v parku mládež fetovat , aj.? Takže ač byl pán předvolán ,předpokládali jsme nějaký posun k vyřešení . Bohužel se vůbec nic nezměnilo , vlastně ano , je tu "zlá krev". Ostatní ,kteří v ulici bydlí pánovo "opatření" respektují , pro dobré sousedské vztahy , že by? Synovi by to prý mělo být jedno protože zde nebydlí ... nu ,co dodat , žřejmě pán má velkou protekci ,jinak si to nedovedu vysvětlit , že mu to spoustu let "prochází" . Hezký den všem

vilik*
Furt jako nechápu, proč to tak řešíte.
Máte nějaký konkrétní důvod?
Nebo jste jen ostražití a bdělí?
Chodíte vyhledávat závadné chování třeba v parcích, a hlásíte ho?

To říkají ti praví, buďte lidští. A jako by se nechumelilo, budou policajti dál rozdávat pokuty za parkování v místech, kde je nouze o parking. Ty mě tak žerou...

PČR musí jednat dle zákona, i když to na Vás zkouší s "lidskostí". Pokud tedy budete trvat na řešení této věci, musí konat.

stanislava*
hodnocení

co tu je k nepochopení. Chceme dosáhnout toho ,aby pán odstranil zábranu a nic neříkající "čmáranici" a přestal tam parkovat. O to nám jde !

Toho samozřejmě dosáhnete. Musíte jen trvat na svém.

asd1

Ano toho dosáhnete celkem snadno. Ovšem kvůli "sebrat mu místo" ubyde to jedno místo pro všechny v místě.. Typicky české - soused má kozu tak mu přeje aby chcípla... Tady se taky občas nějaký milovník předpisů nudí a posílá policajty, že v odbočce k barákům nezbývá 6 metrů ale jen 4, místním to nevadí, hasiči i sanitka projedou, ale proč nezaškodit že...

hodnocení

3x

Netuším, co se tady řeší. Stačí si přečíst ust. § 27, odst.1, písm.n z. č. 361/2000Sb. Nikde tam nic o vlastním vjezdu (před vjezdem ... z místa ležícího mimo pozemní komunikaci,)není ani čárka.

O překážce provozu na PK, vytvořené sousedem, o záboru veřejného prostranství, popř. o zvláštním užívání pozemní komunikace ani nemluvím.

Na ten Odbor dopravy bych si rychle vyšlápl a věřte tomu, že by se děly věci*cert*

Pavle, řeší se tu, že každý má svůj názor. Mnohokrát jsem se setkal s podbným názorem, na "svůj"vjezd. Obvzlášť na venkově si zaparkují před vjezdem..

mapy.cz/...

Milane, já vím. Doma taky řeším svoje parkování nepředpisově za tiché nevšímavosti obou Policií. A ta městská má svoje sídlo na dohled, cca 40m. Ovšem nikoho neomezuji, nepřekážím, nezhoršuji rozhledy v blízké křižovatce, prostě snažím se chovat rozumně. To se ale nedá říci o kritizovaném majteli vjezdu, který si tam neoprávněně vynucuje a dokonce označí místo pro parkování. Před svůj vjezd by totiž neměl šanci se vejít!

Ta fotka ve tvém odkazuje také dobrá. Ten "řidič" si vůbec neuvědomuje, že především parkuje na chodníku a znemožňuje chodcům volný průchod. Považuji to minimálně za bezohlednost!

satam: Můj tatínek vždy o autě zaparkovaném na chodníku říká, že ho strašně láká to auto přejít po střeše...

asd1

Satam, kdybys měl za sousedy tazatelku se synem, tak by na tebe taky začala posílat cajty ;)

Ten v odkazu má parkovat podél aby po chodníku projel kočárek, pak by to bylo v pohodě.. Ne takhle jak stojí čumákem do silnice a blokuje chodník úplně - maminky s kočárkem musí přetahovat kočár přes auto *smich* Akorát je línej zajíždět podél..

Celkově to před vjezdem ale dává smysl, sice by neměl, ale pokud blokuje jen svůj vjezd tak nevidim problém aby tam stál, pokud tam zaparkuje kdokoliv jiný bez dohody, tak blokuje vjezd.. Takže takhle se akorát zruší jedno parkovací místo a celkově se situace v místě zhorší než když to je takhle... Ale je možné, že začne zajíždět vjezdem do dvora a přibyde místo na tu jednu Smartku..

Martine, mě to láká taky*smich*

@asd1: Taky tu máme bonzáky, ale snad už je to přestalo bavit. A s tím jedním parkovacím místem navíc s tebou úplně souhlasím, protože tím, jak parkuji a přitom nikomu nepřekážím ani nikoho neohrožuji, uvolním jedno parkovací místo pro někoho jiného. Bohužel tak uvažuje málo lidí.

asd1

To je fakt o té chcíplé koze - soused má kozu (jisté místo před tím vjezdem), tak mu to závidí a chtějí osladit.. Že si tím nakálí i do vlastního hnízda jim nevadí (to jedno místo prostě ubyde)..

krtek*
hodnocení

2x

normálně bych tu značku chytl a hodil do nejbližšího kontejneru...a jestli by měl soused nějakej problém, tak bych ho vyzval ať mi ukáže povolení od dopravního inspektorátu, který mu povolil a odborná firma realizovala, vodorovné dopravní značení, které ho opravňuje k tomu tam parkovat...jednoduché...:) v opačném připadě bych se zasmál a popřál mu pěkný den...

mimochodem...tohle je dost častý jev..dle logiky věci by měl mít nárok před svým domem parkovat prioritně...bohužel naše zákony jsou udělané tak, že cesta je veřejná...tudíž si tam může parkovat kdo chce...a rezidentsví se musí tvrdě platit

krtku, copak musí nějakému řidiči prokazovat, co požadujete? Zasmějete se mu a co dál? Zaparkovat jen od vjezdu dále, to klidně můžete, to není problém.

"měl mít nárok před svým domem parkovat prioritně", ale to nemyslíte vážně? V rodině jsou tři vozidla, v domě je více bytů, kdo určí, kdo tam má být prioritnější?

"...dle logiky věci by měl mít nárok před svým domem parkovat prioritně..."
V našem domě je 25 bytů. I kdyby připadlo na každý byt průměrně jedno auto, musela by tato auta stát v 5 vrstvách nad sebou *haha*. Fakt dobrá "logika věci". *zed*

krtek*

magdon: píšu domu ne bytového domu...takže klídek:)... a vím co píšu, protože tohle se řeší napříč městy všude..a já jsem tohle řešil x krát..

krtek*

milancukrář: bavím se o rodinném domě ne bytovém domě...a pokud je to stále rodinný dům např. vicegenační platí platit by mělo "kdo dřív přijde, ten dříve mele"... prostě to, že vlastním barák, před kterým je nějaké parkovací místo, neznamená to automaticky, že to místo je moje jneom z toho titulu, že tam mám vrata nebo vstup...to jsem tím chtěl říct...

krtku, ale já vím, o čem je řeč. Tazatelka to taky doplnila. Parkují i uvnitř, mají více aut. Když tam bydlí otec, postaví auto před vjezd, protože se tak rozhodl, dcera chce vyjet ven, ale nemůže. Proto zákon nedovoluje takto parkovat. Zkrátka není to jeho vjezd, nesmí se tam parkovat.

hodnocení

2x
V čem vlastně tkví problém?
krtek*

že si soused před barákem udělal něco, na co nemá povolení...

každý občas dělá něco, na co nemáme povolení.

Zachumelí a hotovo. Spíše to vidím neoprávněný zábor komunikace, když tam dává tu opičárnu. A to když foukne vítr, to musí být vofuk.

stanislava*
hodnocení

a o to nám vlastně jde , že to je neoprávněné , jsem ráda za vaše odezvy , motivují ,abychom spor nevzdávali, i když manželka toho ,kdo si to takto "přivlastnil"je členkou v zastupitelstvu ...

hodnocení

2x

To harampádí tam samozřejmě nemá co dělat a když to odstraníte, tak to je odstranění nebezpečné překážky v provozu. Počmáraná vozovka totéž, ale to by měla řešit obec. To modré auto může couvnout dozadu na úroveň výjezdu, šířku pro výjezd je třeba zachovat, ale výjezd by měl být viditelně označen. Jak má kdo tušit, že se z domu vyjíždí, resp. dá vyjet? Jestli to je ten nápis nad dveřmi, ten není relevantní, nic takového ve vyhlášce neexistuje. Takže značku, ne amatérskou, ale zakoupenou od správce komunikace. To co je na fotkách v podstatě nikdo není povinen respektovat a ničeho se nedopustí.

Neznám předpis, který by určoval, že vjezd/výjezd musí být označen. Za vjezd se dají považovat jakákoli vrata, která umožňují průjezd auta. Značka pro označení vjezdu neexistuje a nejde koupit. Z toho, co je na fotkách musíte respektovat právě jenom ten vjezd, nikoli už ta "domoděla", která naopak zakládají podstatu přestupku.

renegade11*
hodnocení

0x

Tam do těch dveří se vejde auto?

To je spíš jen vchod , jinak za tu opičárnu co si namaloval sám by měl dostat ještě pokutu ,sám si nemůže dělat jakékoliv značení na silnici .

Přesně to mě napadlo, že tam asi auto nevjede,do těch vrat

re4zon
hodnocení

0x
Ze si tam stavi tu opicarnu a ze parkuje pred vjezdem (i pred svym) je banalita proti te pocmarane silnici, pokud to udelal on. Za to je flastr az 300 litru, takze je pekne drzy. Proc vam to vadi nechavam stranou, na to se nikdo neptal.
edudant
Viděl bych to na neoprávněný zábor veřejného prostranství, protože pochybuji, že to místo je jeho soukromé vlastnictví a poškozování cizí věci. Policii a řešit.

stanislava*
hodnocení

ta "vrata "se dají otevřít tak ,že auto projede , rodina vlastní víc aut.

hodnocení

0x
Tu srandičku bych mu posunul před vrata. Tam se stejně stát nesmí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]