Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho vydrží nafta v kanystru?

Od: tomo30® odpovědí: 34 změna:
Podle posledních informací by mela prudce stoupat cena PHm tak zvazuji naplnit za priznivou cenu naftu do kanystru,Jak dlouho asi vydrží v běžných podmínkách ( ve sklepě)asi tak 60litrů...

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Před cca 20 lety jsem koupil chatu s naftovými kamny a 20 l kanistrem nafty ve sklepě. Jak dlouho tam ležela netuším. V kamnech jsem nikdy netopil a tak tam ta nafta ležela až do předloňska. Pak jsem kamna zrušil a naftu přes kus hadru nalil do nádrže auta. Žádný problém nenastal. Ovšem byla to stará poctivá nafta bez biosr..ek a starý "předkomůrkový" motor, který ochotně jezdil i na fritovací olej. S dnešní naftou a dnešním autem bych si to rozhodně nedovolil.

fugass*
To nalejt do dnešní audiny tak je v pr..

Audi? Snad všechny vstřikování pumpe duse a common raily.

fugass*
Více méně, bmw a spol taky.

Liaz by to zežral a ani by nemrk ;)

fugass*
Nebo peugeot GRD. Ten sblajznul všechno.

Vojenská T 148. Když se to dalo zapálit, tak to na to jelo. Jen to někdy hůř studený startovalo.

Tak tatry,resp. motory T912-3 (vejtřaska) T928-3 (T148 a 815) a T930-3 (číslo 3 ve značení znamenalo vícepalivový motor,poak tam byal další čísla v odlišení 148 do 815 ale to tady není důležité !) jeli na benál s olejem ,petrolej letecký benzín atd-vždy tam u benzínu musel být jisý podíl oleje-nafty skrze mazání čerpadla.Jen tak mimo motor GRD od PSA je nesmysl to je označení výbavy(např P-405GRD) Přesněji -jde o motory řady XUD všechna bez rozdílu zda je to 1,4 či 1,5 v saxu či 106 nebo pak ve větších 1,8 ; 1,9 a pak 2,1 jak D tak TD!jen pro upřesnění!

Ono ale nakonec jel na naftu i píst (J-50 typ 20-21!) na benzín jsme nastartovali a pak jel,sice hooodně špatně ,ale jel i na ropu!

ještě doplním na fritovací jede i bez problému DW10TD (Hdí 90),tento do cca 15-10 ,kdežto XUD-čka do cca0-5°c pak už to byl docela risk-jedině pak s naftou minimálně 1:1!

Možná si to už nepamatuji přesně, přeci jen je to více než 30 let, co mě vojenští páni po dvou letech poslali do civilu, ale mohlo tam být až 80 % benzínu. Zbytek nafta.

Jenyk-taky si nepamatuji byť jsem v civilu cca 22roků po dvaceti letch v armádě,žel toto mne nezajímalo takže ty procenta nevím ale asi tak nějak

jenda2*
hodnocení

2x

Po půl roce už to bude docela smrdět. Biosložky dělají hrozné věci v naftě už po 2 měsících. Nemá smysl se nějak zásobovat.

hodnocení

1x

Až na to že je to ropa. Její cena dlouho klesala a tak teď začíná stoupat. Celkem normální situace na trhu.

Asi si taky koupím sud nafty na potom začnu šetřit na auto s dieslovým motorem. :)

fugass*
U nás je benzin levnější o 2kč než nafta.

hodnocení

1x

Ale zatím cena klesá.

Kdo říkal, že má cena prudce stoupat?

hodnocení

Dnes na čt 24,maji pozastavovat těžbu

Nějak moc bych to rozhodně neprožíval? Kolik kilometrů měsíčně najedeš?

02.04.20 21:50
hodnocení

1000+

Tak to bych vůbec, ale vůbec neprožíval.

Ropa roste jak zběsilá. Za dva dny cca 35% To se ale může zase otočit, záleží, jak se Putin vyspí :)

hodnocení

1x

Upřímně - nevidím nějakou zásadní výhodu v tom křečkovat takovouto trošku nafty - to mám tak na 2-3 dny. Ale pokud uvažujete o skladování v řádu měsíců, neměl by být problém

hodnocení

Tak jestli za 3 dny najedes 1000km tak to pro tebe nema smysl,me to vozi 5 týdnů do práce:))

fugass*
hodnocení

0x
Dokud jí nevylejete. *smich* Takhle, nafta by měla vydržet 5let bez bio složky ale ta se přidává tuším od roku 2007,takže spíš méně. Do moderního dieselu bych to rozhodně nelil. Jak je to staré?
fugass*
Jo tak vy se chcete zásobovat... *co*
hodnocení

Octavia 2009+chevrolet cruze 2009

hodnocení

0x

jo jo já si v únoru koupil 500litrů na jarní práce do traktoru za 28,50, než to na jaře jako každý rok poleze nahoru...včera jsem dotankoval poslední litry s pocitem, jak tam leju kvalitu za vyšší cenu :D jeden stroj mi stál od listopadu do března a s naftou nic není...

hodnocení

500?to bych jezdil 10měsíců :)
Pro mě jeden týden polních praci
hodnocení

No jo traktor neni osobak:D
hydra

pro me zase tak 4 dny 500 litru nafty do kamionu

poradce*
hodnocení

0x

Po pravdě - 60 litrů bych asi moc neřešil. Když jsem byl (kdysi dávno) na vojně, jeden čas jsem sloužil u skladů PHM,byly tam cisterny s naftou a benzínem, podzemní i nadzemní, celkově v desítkách tisíc kubíků. A jednou za 3 roky se všechno odvezlo do skladů distribuční společnosti a navezly se nové zásoby z rafinerií. Říklo se, že po 3 letech to bohatě stačí měnit, protože pohonné hmoty by měly být použitelné 5 let. Faktem je, že nejsem chemik a taky se tehdy do nafty nepřidávaly různé vymoženosti. Takže by mohla třeba žluknout? :o))

Spíš ty bijosrajdy sednou na dno té skladované nádoby.

U nádrží v autech to pak po dlouhé odstávce může zničit čerpadlo.

hodnocení

0x
60 litrů? Já měl v garáži 2 a půl kubíku :)

martax
hodnocení

0x

Ahoj, myslím že všechny ty řeči o tom,že nafta (benzín) nevydrží víc jak pár měsíců jsou jen kvůli tomu aby si lidi nedělali zásoby atd. Nejpodstatnější je aby bylo palivo dobře skladováno,tzn bez přístupu vzduchu a v temnotě a chladua ani biosložka není tak horká jak se tvrdí. Sám jsem si udělal zásoby nafty (10 x 25ltr plastový kanystr) před 5ti lety,kdy jsem dělal u firmy,kde jsme si jako zaměstnanecký bonus mohli tankovat na CCSku a platit za litr bez DPH takže asi za 22,-kč jenže pak jsem diesla prodal a nafta mi zůstala ve sklepě.Loni na v říjnu jsem si znovu pořídil dieslové auto s Common railem,takže jsem měl chvíli pochybnosti,když jsem zkusmo jeden kanystr přelil do barelu,nepozoroval jsem žádné změny v naftě,ani usazeniny. Pak jsem náhodou potkal na jedné benzínce bývalého spolužáka,který dělá pro firmu co odebírá vzorky paliv pro kontrolu jakosti.Domluvil jsem se s ním a do jedné lahvičky jsem přelil vzorek svoji zásoby. Pak mi volal,že "náš vzorek" je naprosto v pořádku a nevykazuje žádné změny v kvalitě. Takže na naftu koupenou v roce 2014-2015 u Ona vesele jezdím a už mi zbývají poslední 2 kanystry...Jediné na co bych si dal pozor je udělat si zásoby letní nafty a lít ji do auta v zimě jestli teda ještě nějaká bude ;) já si už nepamatoval v jaký měsíc přesně jsem do kanystrů tankoval, tak jsem to řešil přidáváním VIFu do kanystru před přelitím do nádrže ve větší koncentraci než běžné (místo 1odměrky na 20ltr jsem dával 3.v návodu je psáno,že vyšší koncentrace není na škodu) a vše v pohodě...

michalverner
hodnocení

0x

Já mám v kůlně 200l sud plný nafty.Vydržela tam ležet 30 let a nikam nemizela.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]