Nejste přihlášen/a.
Jak (a případně i proč) byste projeli tu první křižovatku ve videu vy?
Nová verze pravidel silničního provozu (vyzkoušeno v praxi).
Asi se moje řešení moc líbit nebude, ale řidič zeleného vozidla je první, kdo by se měl začít hýbat. A jelikož řidič modrého auta dává přednost vozidlu zprava, pak bych jako řidič zeleného vozidla dokončil celý úkon, tj. odbočení vlevo a ostatní dva už nemohou mít problém. Pochopitelně je nutné dodržet jistou míru opatrnosti, což při stavu, kdy všechna vozidla na počátku stojí (viz video) není vůbec problém. Každý zastaví prakticky na jednom metru!
Beru na vědomí, že toto řešení není úplně v souladu s předpisem (z. č. 361/2000Sb.), ovšem považuji ho za jedno z možných a celkem dobrých.
Když teď trošku s odstupem čtu odpovědi, musím konstatovat, že málokdo si uvědomuje, co to znamená "dát přednost". Zákon říká doslova: "dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy".
Takže se pánové zamyslete a vysvětlete mi, jak může zelený nedat přednost v jízdě modrému, když modrý stojí, tedy nemůže náhle měnit směr ani rychlost jízdy!
No, tak to je vlastně pravda.
Ale pokud jezdí většina řidičů, jak čteš, tak se nedá doslovně aplikovat. Výsledkem by byla nehoda.
Ale ano! Jenže jsi přehlédl "protijedoucím". O "protistojících" tam nic není. Nehledě na to, že jsi stále nepochopil ust. §2, písm.q z. č. 361/2000Sb. Přečti si ho alespoň 3x, snad ti to dojde.
Kedy sa už konečne naučíte,že Zákon o provozu na ... sa používa celý kompletný a nie len to čo niekomu pasuje a chytá sa slovíčiek. Je postavený tak,aby paragrafy neboli si v niejakej situáciu protichodné. Z poskytnutého modelu vyplíva,že len vozidlo odbočujúce vľavo sa smie pohnúť,no len do časti križovatky,lebo musí dať prednosť autu oproti.Vojdením do zeleného vozidla do križovatky už červené bude mať voľno po pravej ruke a pohne sa,čo zároveň bude znamenať aj voľno pre modré vozidlo a to sa pohne.Preto to zelené musí dať prednosť. A neviem ako z obrázka viete určiť,že sa vozidlo nepohybuje.Každé jedno riešenie nesmie porušiť žiaden paragraf zo zákona. Preto si za svojím tvrdením stojím a budem rád,ak mi niekto povie,ktorý paragraf by som porušil.
Satame a co když se ten protistojící rozjede? Mimochodem, je to obvyklá situace na řízených křižovatkách. Protisměr dostane zelenou současně. A nejdřív oba stojí.
@slavco31: Velmi správně říkáš, že zákon je třeba vidět komplexně, tedy jako celek. A proto zelené vozidlo klidně projede a pokud modré vozidlo nemusí náhle měnit směr nebo rychlost jízdy, nelze hovořit o nedání přednosti. Jinak situaci posuzuji z videa, kde je jasně vidět, že v 17. vteřině všechna vozidla stojí.
@ra252: A všiml sis, že v zákoně je definováno jen "dát přednost" ale nikde tam nenajdeš "mít přednost"? Přednost totiž máš v případě, že ji dostaneš od druhého účastníka a pro to, jak ti ji dá, jsou už pravidla stanovená. Takže ten "zprava stojící" má přednost v případě, že ji od druhého účastníka dostane.
@satam já myslím, že to řešení je celkem ok a použitelný...
Nicméně pokud se budem řídit striktně tím, co je napsáno v zákoně, tak to mohl ten poslední profrčet, protože auto z výhledu a protijedoucí stála..
Tady je problém v tom, že jako zelené si může najet do křižovatky a v podstatě dál pokračovat, ale ve chvíli, kdy tomu naproti "hrábne" a rozjede to a nabourá, tak to půjde za tím odbočujícím vlevo...
@slavco31 bohužel na této křižovatce najetím do křižovatky nedojde k uvolnění cesty pro červené - křižovatka je moc úzká, aby se kolem protáhl..
@milancukrar proč by se protijedoucí nemohl rozjet? Pokud ten zjeho prava zastavil a stojí a nemůže dál jet, protože auto z výhledu si najelo do křižovatky a blokuje ho, tak žádnou přednost neporuší..
Pokud bych jel v červeném autě, tak bych řidiči modrého auta ukázal, aby jel, že ho pouštím.
Pokud bych jel v modrém autě, taky bych ukázal řidiči zeleného auta, aby jel, že ho pouštím.
A pokud bych jel v zeleném autě, a řidič modrého auta by mně neukázal, abych jel, tak bych ukázal řidiči červeného auta, aby jel, že ho pouštím.
---
Jiná možnost je, jako řidič zeleného auta, vjet opatrně do středu křižovatky. Když by řidič modrého auta evidentně nehodlal vyjet, tak bych řidič zeleného auta prostě projel.
----
Pokud na té silnici, kde je zelené auto, za tím autem nic nejede, tak taky řidič zeleného auta může třeba deset metrů zacouvat a počkat, až další dvě auta odjedou.
----
Kdybych jako řidič zeleného auta nechtěl riskovat, tak prostě můžu vypnout blinkr, projet křižovatku rovně a otočit auto o kus dál.
A pirát v červeném by to řešil tak že než se ti dva domluví,profičel by křižovatku takže další postup zcela jasný .Sice ne zcela podle pravidel,ale docela realita
Jo, tahle odpověď se mi líbí asi nejvíc
@nunici No.. v podstatě, když se podíváme do zákona co znamená dát přednost v jízdě, tak to zas až tak proti pravidlům bohužel není...
§2 q) "dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy," - a vzhledem k tomu, že ty auta stojí.. tak o nějaké změně směru natož náhlé nemůže být ani řeč.. Nicméně nejsem zrovna zastáncem téhle praxe..
Pavle, samozřejmě, že Tvoje řešení se mi líbí a je jedině správné. Přesněji, je to jediné v souladu se zákonem. Páč jinak všichni stojí a nemůžou jet.
Teorie, že si najede do křižovatky a pak dokončí odbočení je špatně. Těm, co začnou tvrdit, že musí dát přednost protijedoucímu, tak si musí nastudovat výklad pojmu dát přednost. Popřípadě i soudní rozsudky.
Takže řešení se líbí, ale najetí zeleného do křižovatky je v zápětí špatně. Takže jak?
Nás v autoškole co si vzpomínám i učili, že projede v praxi ten, pro kterého je to nejméně nebezpečné a nejsnažší v souladu s okolním provozem nebo rozměry auta.
Pro příklad je toto využití v praxi na rovné silnici, kde jsou stojící překážky, které je nutno objíždět a přejíždět tak do protisměrů (kontejnery na sídlištích a zaparkovaná auta u chodníků). Pokud je silnice v kopci, tak snaší je necouvat do kopce (kór když to je autobus plný lidí a v protisměru je jen osobáček, který to má snažší a uvolní cestu lépe).
Zde bych to viděl obdobně.
Gumidku, špatně jsi pochopil Milana. Bylo to myšleno tak, že špatně je, když zelený najede do křižovatky a tam čeká, než se křižovatka uvolní a pak dokončí odbočení.
V podobných situacích se bude postupovat vždy individuálně, dle momentální situace, s ohledem na to, co dělají ostatní.
@milancukrar a v případě, že se protijedoucí rozjede a třeba aji dojde k nehodě?
Popravdě, pokud se teda budeme řídit tím, co je v zákoně, tak mělo jet to auto, co přijelo jako poslední (na obrázku červené), protože auto z výhledu i protijedoucí v tu chvílu stálo... tudíž, kdyby profrčelo, tak vlastně nic neporušilo..
Bacha na pravidla poradny...
Je zakázáno:
- Z3 - umisťovat do příspěvku reklamu, inzerci a odkazy vedoucí k vlastnímu prospěchu.
Že si sem budeš postovat svoje videa s tím, že chceš "znát názor", abychom si je hlavně pustili a taky ti tam hodili komentář pod video, je rozhodně už v rozporu.
Miki, teprve teď jsem si moho pustit video a musím s Vámi souhlasit. Zde nejde o dotaz, ale o reklamu na svoje videa.
@mikihans ok, nedávám sem každý video, jenom pouze to s těma zajímavýma křižovatkama, který sem upravil a dal je na začátek... - dost mě zajímá názor řidičů, není to ani tolik o zhlídnutí.. (i proto sem doplňuji ty obrázky tvaru křižovatky).
Současně mi nepřišlo ok si vytvořit random méno a dát sem otázku a "náhodou" k tomu "najít" tohle video..
Nicméně nestojím o problémy a nechcu porušovat pravidla - takže co s tím?
@milancukrar nemáte pravdu, jde i o dotaz - protože odpověď na tuto křižovatku není zas až tak jednoznačná..
Klasicka krizovatka v testovych otazkach.
V praxi sem to asi jeste nezazil. V tom videu je zrejme uplne prvni clovek na svete, kteremu se to stalo.
Prvni vjede do krizovatky zeleny pac ma prednost zprava.
Musi ale dat prednost modremu, takze v krizovatce zastavi.
Pak projede cerveny, pak modry a zeleny dokonci.
Alespon tak zni teorie a spravna odpoved v testu.
V praxi vicemene neproveditelne a jede se tak jako ve videu - tedy po vzajemne domluve.
axus,
Prvni vjede do krizovatky zeleny pac ma prednost zprava.
Musi ale dat prednost modremu, takze v krizovatce zastavi. ...Ale proč zastavit, když modré stojí a nemůže vjet do křižovatky!
V praxi to asi bývá tak, že řidič zeleného auta vjede do křižovatky, přesvědčí se, že řidič modrého auta se nerozjíždí, ukáže mu gestem rozevřené dlaně, že děkuje, že ho pouští a odjede z křižovatky.
No,Milane, prečo musí zastaviť v križovatke? Lebo vozidlo,ktoré odbočuje vľavo musí dať prednosť všetkým vozidlám v protismeru a je jedno,či sa pohybujú alebo stoja pred križovatkou.
Ale proč zastavit, když...
Protoze jednak odbocovani vlevo a protijedouci vozidlo a jednak tohle je typicka situace z autoskolackych testu s presne takhle pojatym resenim. Kazdy ridic by to mel podle mne z autoskoly znat.
V odkazu je sice krizovatka T, ale jinak naprosto shodna situace. Reseni je stejne. Ze je to v praxi neproveditelne je vec jina.
Slavo, nemusí zastavit v křižovatce, to já nepsal, jen reagoval citací na jiné.
protismeru a je jedno,či sa pohybujú alebo stoja pred križovatkou
V tom se mýlíte, páč si opravdu musíte přečíst vysvětlení pojmu , co je dát přednost. Ale to jsem již psal.
@axus jo a btw. věřte, že určitě nebudu první člověk, kterému se to stalo.. a někdy do budoucna chystám tu stejnou křižovatku, jen zprava přijede taky auto
Modrej, zelenej,červenej
červený dává přednost zelenému a zelený čeká na protijedoucího, protože ho křižuje. Takže modrý první.
Když koukám na video, tak červený přijel až jako poslední. Modrý už měl dávno odfrčet.
Horší je, když přijedou všichni tři naráz. Tam je to snad o domluvě (bliknutí, troubnutí).
A když se stane nehoda, tak se vyšetřuje dle střetu, kdo jel dřív a porušil co...
Ale zajímavá situace to je bezesporu.
ra252: Já bych to v praxi projel stejně jako lidi na videu. Akorát bych tam jako bílej tak dlouho nečekal a nezdržoval. pak by k této zajímavé situaci ani nedošlo.
Já bych v praxi nemám zelené,ale stříbrné,jel jako první protože než se některý z nich rozkejve projet,já jsem za křižovatkou!Alespoň už se mi toto párkrát stalo-než oba dva našli fofr klacek a...
Přečetl jsem kousek článku a určitě to je špatně vysvětlené, "že první projede modré auto, za ním zelené a nakonec červené Více na: autorevue.cz/..."páč modré dává přednost z prava.
@gumidek a @milancukrar jo a to je přesně to s tím najetím do křižovatky, co se učí i v autoškole.. jenom zde to popsali jako výjimku z pravidla pravé ruky... což je teda dobrá zhovadilost.. protože v zákoně žádná výjimka zmíněná není..
Zopakuji to, co jsem již napsal jako doplnění své původní odpovědi, protože to asi málokdo četl a pochopil:
Když teď trošku s odstupem čtu odpovědi, musím konstatovat, že málokdo si uvědomuje, co to znamená "dát přednost". Zákon říká doslova: "dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy".
Takže se pánové zamyslete a vysvětlete mi, jak může zelený nedat přednost v jízdě modrému, když modrý stojí, tedy nemůže náhle měnit směr ani rychlost jízdy!
Poslední, kdo nepochopil byl axus v 11:34.
No, auto není o mnoho delší, než minimální šířka jízdního pruhu. Po pravdě řečeno, neznám neznačenou křižovatku, kde by to nešlo. Teda, pokud v ní někdo neparkuje ..
Ještě se nestalo, aby za posledních 20 let (víc si nepamatuji), se shodli poradci, rádci, řidiči.
Vždy si hájí každý to své. Jen doplním, že pravidlo musí platit pro všechna vozidla. Teď si každý do obrázku dejte místo osobáčku autobus a přívěs. Ještě někteří chtějí tvrdit, že si najede do křižovatky a ten další ho objede?
@milancukrar No, ale pokud mají platit pravidla pro všechna auta, tak se na téhle křižovatce musíme domluvit?
Protože pokud řeknete, že může jet zelené (auto z výhledu), protože modré stojí a nemusí mu dávat přednost, tak by přece platilo, že to červené mohlo v klidu profrčet a nic by neporušilo, protože přijelo poslední v době, kdy zelené aji modré stála, přičemž obě musela zastavit, protože zelenému přijíždělo modré a modrému červené...
Asi již po sté...na takových křižovatkách se nestávají nehody. Pokaždé bude situace jiná. Tuto variantu křižovatky se tu řeší 5x do roka. Je třeba , aby se řidiči domluvili očima, pohyby rukou. Každý má svoji teorii, jak to provést správně. Jelikož se nestávají nehody, tak to každý řeší dobře.
@milancukrar asi úplně nesouhlasím, že by na těchto křižovatkách nedocházelo k nehodám, ale budiž.. nicméně rozhodně nesouhlasím s tím, že by se to pokaždý řešilo dobře.. To, že jsou tam opatrní lidi co se vzdaj přednosti, aby nedošlo k nehodě mi nepřijde jako dobrý řešení.. Ale ok, můžeme řešit tuhle konkrétní situaci ve videu..
Zelený měl zastavit až v křižovatce a dát přednost modrému. Za zadkem zeleného měl projet jako první červený, jako druhý modrý a naposled opustí křižovatku zelený. Být v tom zeleném autě, tak to tak udělám, ale je možné, že by mě modrý pustil, protože on stejně zatím nemůže jet (dává přednost červenému), takže v praxi by možná zelené auto projelo jako první. Nic méně pokud by se zelený s modrým srazili, tak je to vina zeleného, protože nedal přednost.
Na videu je poměrně častá chyba, zelený má dávat přednost protijedoucímu až v křižovatce a ne zastavit už před ní. "Miluju" lidi, co toto dělají i na semaforech. Má zelenou, ale stojí a čeká až proti nic nepojede. Takže teoreticky by tam mohl stát celý den. Na zelenou má vjet do křižovatky a až bude volno proti, tak pokračovat. V okamžiku, kdy opouští křižovatku už může být na tom semaforu, který minul červená. To ničemu nevadí, na červenou se nesmí pouze vjet do křižovatky. Toto je jediný případ, kdy je povoleno vjet do křižovatky i když situace za ní neumožňuje její plynulé projetí.
Bohužel tady po najetí zeleného do křižovatky by za ním nezůstalo místo, aby se mohl červený protáhnout..
A dle některých lidí, i zde, je toto řešení špatné..
Ty semafory sou samostatná kapitola - Ono odbočující auto vlevo je pouze to první, ty další už najet taky nesmí, nicméně praxe je jiná - protože by jinak odbočilo max. 1 auto místo 3...
@milancukrar Tak to hádám, že jak ve videu, najedu do křižovatky s karavanem, zablokuju toho zleva, tím pádem asi může jet ten oproti a pak já... a nebo budu čekat na blinutí od protijedoucího?
odchytová, když mi někdo položí takovu otázku, tak mu sdělím, ať zamkne vozidlo a odejte pěšky, když si nedokáže poradit s takovou drobností.
Děláte z komára velblouda.
@milancukrar řidičák už sem roztrhal a spálil.. zítra ještě zakopu popel a auto pustím do řeky..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.